Gospodarstvo

Kdo je kriv, da se kruh draži?

Ljubljana, 14. 01. 2011 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovci pravijo, da so nekatere svoje izdelke podražili, ker so ceno dvignili tudi dobavitelji. V Žitu pa razlagajo, da je za vse skupaj kriva cena pšenice v svetu, velik vpliv pa imajo med drugim tudi cene maščobe, sladkorja in embalaže.

V pekarskem podjetju Žito so aktualno podražitev kruha pojasnili z besedami, da so trenutne cene žit na svetovni borzi izredno visoke. Pravijo, da je cena pšenice v tem trenutku višja od cene pšenice v januarju 2010 za kar 127 odstotkov.

In cena pšenice na mednarodnih trgih ima pomemben vpliv na ceno kruha v Sloveniji, ker je slovenska živilska panoga zaradi nizke samooskrbe primorana kupovati surovine na mednarodnem trgu. S tem dvig cen na tujih borzah neposredno vpliva tudi na cene končnega proizvoda v Sloveniji, pravijo v Žitu.

Žito
Žito FOTO: Reuters

Tudi v največji slovenski trgovski družbi Mercator so dejali, da so se nekateri njihovi izdelki že podražili, saj so nekateri dobavitelji kruha napovedali podražitve. Z nekaterimi dobavitelji se sicer še pogajajo, a ob tem zagotavljajo, da  Mercatorjeva Pekarna Grosuplje cen kruha ne bo zviševala.

Razlogov za podražitev je več

A za podražitev ni kriva le cena pšenice. V Žitu namreč pravijo, da razlogi tičijo  tudi v nenehni rasti cen maščobe, sladkorja, embalaže, energentov in stroškov dela v zadnjih mesecih ter na drugi strani stagnaciji cen kruha od leta 2007 dalje.

V Žitu so zato cene nekaterih njihovih vrst kruha ter pekovskega peciva in slaščic zvišali v povprečju za 6,5 odstotka.

Avstrija, ki je že v preteklosti imela za 26 odstotkov višjo maloprodajno ceno kruha kot Slovenija, je denimo že lansko jesen izvedla sedemodstotno podražitev kruha. V Nemčiji, v kateri so maloprodajne cene kruha za desetino višje od slovenskih, pa tudi že napovedujejo dvo- do triodstotni dvig cen v letošnjem letu.

Ob vsem tem v Žitu poudarjajo, da so kot pekarsko podjetje zgolj eden od členov v celotni prehranski verigi, kar jim zmanjšuje manevrski prostor prilagajanja končnih cen izdelkov za potrošnike glede na gibanje stroškov tako na domačem kot na tujih trgih.

Poleg tega izpostavljajo, da so trenutne maloprodajne cene kruha v Sloveniji pod ravnjo povprečne cene kruha v EU, kar omejuje njihovo možnost iskanja notranjih rezerv za blažitev visokih cen pšenice. Dodajajo, da so se določene evropske države že konec lanskega leta soočile z dvigom cen kruha, nekatere druge pa že napovedujejo dvig cene v letošnjem letu.

Želijo zmanjšati odvisnost od mednarodnega trga

V Žitu so z namenom zmanjšanja odvisnosti od mednarodnega trga so v okviru sekcije pekarstva in mlinarstva pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij že lani sredi poletja dali pobudo za povečan odkup domače pšenice.

Slovenski pridelovalci žit in predstavniki mlinsko-predelovalne industrije so nato konec lanskega leta podpisali dogovor o boljšem delovanju slovenske žitne verige in s tem naredili prvi korak pri reševanju problematike samooskrbe z žiti in odkupom slovenskih žit, dolgoročno pa tudi vplivom dogajanja na mednarodnih borzah na ceno kruha v Sloveniji.

Znotraj žitne verige so se namreč s tem dogovorom uspeli uskladiti glede modela odkupa, ki bo omogočal dolgoročen in transparenten vpogled v odkupne pogoje, kar bo koristilo tako slovenskim pridelovalcem kot tudi odkupovalcem. Hkrati pa so tudi uskladili priporočila in parametre pri pridelavi pšenice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Google_Chemtrails
10. 02. 2011 02.43
ostanke hrane pa mečejo vstran lopovi, namesto, da bi nahranili lačne otroke!!!!
Google_Chemtrails
10. 02. 2011 02.39
Zigy1118.01.2011, 20:052 Žal vse dražijo samo naše plače so čedalje manjše! Ne vem kako si nekateri zamišljajo preživetje z zajamčeno plačo! Važno je da si trgovci delijo dobičke in se lahko odpirajo nove trgovine v katere bomo lahko hodili samo še gledat! ali pa krast;)
hillya
05. 02. 2011 13.28
rajak - se popolnoma strinjam
504
20. 01. 2011 11.52
pa ka ti tonček balonček veš zaka se gre v slovenskem kmetistvu a veš mogoče?? če ne veš ne ti kaj govoričit ne pa slovenski kmetje ki en za drugim crkujemo na obroke!!!!!!!!!!
deerar
19. 01. 2011 10.25
Zopet primerjava z Avstrijo,kjer imajo 3x višje plače
V3PI7D3
18. 01. 2011 20.40
Zigy11
18. 01. 2011 20.05
Žal vse dražijo samo naše plače so čedalje manjše! Ne vem kako si nekateri zamišljajo preživetje z zajamčeno plačo! Važno je da si trgovci delijo dobičke in se lahko odpirajo nove trgovine v katere bomo lahko hodili samo še gledat!
Pandemia
17. 01. 2011 12.13
zakaj lahko Nemčija prodaja ceneje žito kot mi??? nekaj ne štima?? glede na to da imajo vse stroške večje kot mi. je mogoče kdo preveč lačen denarja????
drahnreb
16. 01. 2011 20.48
Kriva je moka.
periot
16. 01. 2011 17.05
Pahor in njegova nesposobnost!!!!!
Tonček Balonček
15. 01. 2011 19.45
orimf, v našem kruhu ni niti 20 odstotkov domačih žit, ne bodi smešen! Kmet je kriv v toliko, da smo v 20 tzadnjih letih vanj vložili na miljarde EUR, samopreskrba Slovencev se je pa s 110 odstotkov za ćasa komunističnega nasilja zmanjšala na manj kot 50 odstotkov, ljudje so pa vsi debeli. Menda ja ne od kaviarja in šampanjca. Naši kmetje so v BPDj-u udeleženi nekaj manj kot 10 odstotki in nimajo kaj govoričiti, to je, pri vseh enormnih vlaganjih v kmetijstvo in "razvoj podeželja" tako katastrofičen podatek, da si o učinkovitosti in rezultatih teh denarjih, kis mo jih vlagalo, sploh nihče ne upa spregovoriti, kajti ti je sramota, ne za kmete, ampak za tiste, kis o jim zta denar dajali. Račinsko sodišče je na tem področju popolnoma odpovedalo!!!!!
b77
15. 01. 2011 18.16
MiroF
15. 01. 2011 17.34
Imam občutek, da bodo rekli, da je kmet kriv !!!
belavrana
15. 01. 2011 13.26
hello886- Mlinarji, peki, trgovci navijajo cene, ker dobro vedo, da bodo kruh vseeno prodali. Če bi se več kruha peklo doma, bi bilo drugače. Izgovorov je seveda nešteto, vsi pa več ali manj skrivajo našo razvajenost. Imamo čas za posedanje pred televizorjem, pred računalnikom, za klepet pri sosedu ali pred trgovino, pri tem pa trdimo, da ni časa zamesiti hleb kruha. Za vse skupaj potrebujemo 15 minut, med peko pa lahko mirno pišemo komentarje in se pritožujemo čez ves svet. Pri doma pečenem kruhu vsaj vemo, kaj jemo. Na trgu je dovolj različnih vrst moke. Dodati je potrebno samo še vodo, kvas in sol, večini pa manjka glavna sestavina, ki pa je žal ni mogoče kupiti - ščep dobre volje. Trgovci nam ponujajo nešteto vrst kruha z zvenečimi, vabljivimi imeni, le redki pa se vprašamo, kaj smo sploh kupili. Na deklaraciji - če sploh je priložena - so naštete sestavine kot naprimer: moka tip 500, kvas in pekovski dodatki. Zakaj ni nikjer podrobno napisano, kateri dodatki so to? Nekdo, ki prisega na "zdravo" prehrano, kupuje črni kruh. Ali je tak kruh lahko narejen iz moke tip 500??? Tako je moje mnenje in sedaj lahko takoj začnete klikati minuse. Nekaj pa je držalo nekoč in drži tudi danes - ČE TI KRUH LJUBEČA ROKA PEČE, SI VEDNO Z NJIM ODREŽEŠ TUDI KOŠČEK SREČE!
robba
15. 01. 2011 12.27
belavrana 15.01.2011, 10:08 3 Slovenija je majhna, a če bi se uredile razmere v kmetijstvu, bi doma lahko pridelali veliko več hrane, tudi žita. Žalostno je, da naši kmetje z izkupičkom od prodaje pridelka komaj ali pa sploh ne morejo kriti niti stroškov proizvodnje. Mlinarji žito raje uvažajo, pa čeprav je dražje in tudi o kvaliteti bi se dalo marsikaj reči, kot pa da bi ga po isti ceni kupili od domačih pridelovalcev. Kdor se vsaj tu in tam zapelje iz mesta, pogleda dlje od pisarniške mize, računalnika, lahko opazi, koliko je neobdelane zemlje. Še bolj žalostno pa je, da je veliko več neobdelane zemlje v ravnini kot v hribovskih predelih. Kmetje na tolminskem, v cerkljanskih hribih, pa še marsikje višje od 500 m.n.v, so lahko zgled, kako in kje se lahko obdeluje zemlja in prideluje hrana. bela vrana, tega učeni, študirani,izobraženi z raznimi titulami okinčani ljudje ne bodo nkolu doumel...žal
robba
15. 01. 2011 12.25
Avstrija, ki je že v preteklosti imela za 26 odstotkov višjo maloprodajno ceno kruha kot Slovenija, je denimo že lansko jesen izvedla sedemodstotno podražitev kruha. V Nemčiji, v kateri so maloprodajne cene kruha za desetino višje od slovenskih, pa tudi že napovedujejo dvo- do triodstotni dvig cen v letošnjem letu. zanimivo, avstrija, nemčija...kaj pa švedska, norveška, nizozemska?in zakaj pol stane kruh v srbiji okol 50 centov?a za njih ni podražila svetovna pšenica, sam ne mi sedaj o kaki nižji ceni del. sile, prav
srecnii
15. 01. 2011 12.21
Ampak jest se z vam strinjam, cene hrane vedno primerjamo z Avstrijo, Nemčijo, plače pa z Madžarsko, Češko, Poljsko, češ da le nimamo slabih plač. Neverjetno, še primerjave ne znajo več delat. *
hello886
15. 01. 2011 10.30
kaj kdo računa v 1kg kruha ceno prevoza, delavke v trgovini, dostava surovin... Poglejte koliko se je že NAFTA podražila... kaj šele ostale stvari. Žal
belavrana
15. 01. 2011 10.08
Slovenija je majhna, a če bi se uredile razmere v kmetijstvu, bi doma lahko pridelali veliko več hrane, tudi žita. Žalostno je, da naši kmetje z izkupičkom od prodaje pridelka komaj ali pa sploh ne morejo kriti niti stroškov proizvodnje. Mlinarji žito raje uvažajo, pa čeprav je dražje in tudi o kvaliteti bi se dalo marsikaj reči, kot pa da bi ga po isti ceni kupili od domačih pridelovalcev. Kdor se vsaj tu in tam zapelje iz mesta, pogleda dlje od pisarniške mize, računalnika, lahko opazi, koliko je neobdelane zemlje. Še bolj žalostno pa je, da je veliko več neobdelane zemlje v ravnini kot v hribovskih predelih. Kmetje na tolminskem, v cerkljanskih hribih, pa še marsikje višje od 500 m.n.v, so lahko zgled, kako in kje se lahko obdeluje zemlja in prideluje hrana.
ne izkoriščamo tistega kar imamo, izkoriščamo tisto kar nam dajo = *