Gospodarstvo

Celovški dvori: Projekt se zapleta, ne razpleta

Ljubljana, 10. 06. 2010 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Primož Jambrek/STA/Š.Z.
Komentarji
10

Na sestanku, ki so ga sklicali združeni podizvajalci pri projektu Celovški dvori, ni bilo ne predstavnikov NLB ne Vegrada. Po trditvah podizvajalcev imajo dokaze, da je NLB vedela, da je 30 odstotkov stanovanj namenjenih za kompenzacijo.

Celovške dvore bi podizvajalci lahko zaključili v dveh mesecih, če bi se z NLB in Vegradom dogovorili za plačilo. Mirko Požar

Sestanka v Ljubljani so se udeležili predstavniki Združenja podizvajalcev zaključnih del v gradbeništvu in predstavnik Mestne občine Ljubljana. V NLB se sestanka menda niso želeli udeležiti, ker vztrajajo, da je banka v projektu izgradnje stanovanjskega kompleksa Celovški dvori udeležena le kot sofinancer investitorja in je svoj del pogodbenih obveznosti že v celoti izvršila. Zaradi odsotnosti NLB se sestanka niso udeležili tudi predstavniki Vegrada.

"Sodelovanje z NLB je ključno"

Podizvajalci vztrajajo, da je sodelovanje NLB ključno za rešitev njihovih težav. "Banka je vključena na temo izbrisnih pobotnic, kajti ta tema je znana od samega začetka poslovnega procesa na Celovških dvorih. Zdaj je potrebno, da banka le zavzame določeno stališče," je poudaril predsednik združenja podizvajalcev Mirko Požar. "Če oni ne morejo priti sem, bomo predlagali, da gremo mi k njim. Upam, da nas bodo sprejeli."

Medtem na banki pravijo, da so le soinvestitorji in da so svoje obveznosti glede projekta že v celoti izpolnili. V banki še pravijo, da je naloga Vegrada in podizvajalcev, da se dogovorijo glede plačila. Podizvajalci pa pravijo, da bi se banka morala vključiti v pogovore, ker ima na stanovanja zapisano hipoteko. Tako tudi na stanovanja, ki so jih podizvajalci že dobili za kompenzacijo – takih naj bi bilo okoli deset. Na teh stanovanjih ima NLB še vedno hipoteko, ki je ne želi umakniti. Vegrad pa naj bi za kompenzacijo že v začetku projekta namenil okoli 30 odstotkov stanovanj.

Podizvajalci: Situacija je vsak dan težja

Podizvajalci menijo, da je sodelovanje NLB ključno, medtem ko na banki pravijo, da so le soinvestitorji in da so svoje obveznosti glede projekta že v celoti izpolnili. V banki še pravijo, da je naloga Vegrada in podizvajalcev, da se dogovorijo glede plačila. Na fotografiji so Celovški dvori.
Podizvajalci menijo, da je sodelovanje NLB ključno, medtem ko na banki pravijo, da so le soinvestitorji in da so svoje obveznosti glede projekta že v celoti izpolnili. V banki še pravijo, da je naloga Vegrada in podizvajalcev, da se dogovorijo glede plačila. Na fotografiji so Celovški dvori. FOTO: Aljoša Kravanja
Podizvajalci so del plačila pri projektu Celovški dvori prejeli v obliki stanovanj, za katere pa ima izbrisne pobotnice NLB. Podizvajalci so odločeni, da Vegradu, ki jim zaradi likvidnostnih težav še ni plačal opravljenega dela, ne predajo dokumentacije za uporabno dovoljenje, dokler se strani ne dogovorita za ustrezno plačilo. V dogovarjanje se je vključil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, saj je občina skupaj s svojim in republiškim stanovanjskim skladom kupila 419 od skupno 833 stanovanj v Celovških dvorih, Vegrad pa z zaključkom izgradnje zamuja.

Po Požarjevih besedah podizvajalci delajo vse, kar je v njihovi moči. Če njihovo prizadevanje za sestanek ne bo uspešno, bodo obvestili lastnike, torej tudi vlado, ki ima v lasti NLB, in nadzorne svete vseh vpletenih, ki ne želijo sodelovati, so napovedali. Po Požarjevih besedah imajo dokaze, da je banka že v začetku gradnje Celovških dvorov vedela, da je 30 odstotkov stanovanj namenjenih za kompenzacijo, kar naj bi bilo zapisano tudi v pogodbi med NLB in Vegradom. Poleg tega bi se podizvajalci z Vegradom radi dogovorili za plačilo preostalih neplačanih obveznosti, ki jih je za okoli deset milijonov evrov. Ker Vegrad nima denarja, bi bili pripravljeni v zameno sprejeti tudi plačilo s stanovanji, kar pa Vegrad brez banke zopet ne more.

Vegrad namreč nima niti denarja, da bi podizvajalcem v Celovških dvorih plačal za opravljeno delo. Nekateri zaradi neplačila ne morejo zaključiti del. Zato so se podizvajalci dogovorili, da Vegradu, dokler ne prejmejo plačila, ne bodo izročili gradbene dokumentacije, ki je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. Dokumentacija pa je pogoj, da Vegrad lahko stanovanja preda kupcem in Stanovanjskemu skladu občine, ki je od Vegrada kupila 419 stanovanj, ki jih bo neprofitno oddajala in bi jih morala prejeti že konec preteklega leta.

"Predvsem pa javnost opozarjamo, da se projekt zapleta, ne razpleta. Situacija je vsak dan vse težja," je opozoril Požar. Rešitve na temo izbrisnih pobotnic brez banke ni, so danes vztrajali podizvajalci. "Kajti izbrisne pobotnice ima banka in ne Vegrad," je dejal. Ostali, ki jih posedujejo, pa se strinjajo, da se deponirajo. Vabilo za pogovore bodo banki poslali še v tem tednu ali pa v ponedeljek – vsekakor čim prej, napovedujejo. Ob tem priznavajo, da je Vegrad bolj pripravljen na sodelovanje, saj je pripravljen na pogovore in je pristal tudi na priznavanje terjatev.

Po besedah predstavnika občine Aleša Tomažina iz občinskega javnega stanovanjskega sklada si vsi vpleteni želijo, da bi se projekt čim prej zaključil v dobro vseh, da bi vsi dobili lastninsko pravico na posameznih kupljenih delih. S tem namenom je občina tudi pripravljena deponirati izbrisna dovoljenja, je pojasnil.

Podizvajalci so poudarili še, da so se sami zaradi težav pri projektu Celovških dvorov znašli v hudih težavah, saj je večini podizvajalcev projekt Celovških dvorov pomenil vsaj polletni promet, pri tem pa je bilo le v enem primeru plačano več kot 30 odstotkov izvedenih del. Gre za 30 odstotkov prodajne vrednosti z davkom na dodano vrednost, je opozoril Požar. "Mi se prebijamo na robu insolventnosti iz meseca v mesec in živimo na račun malih kupcev in tujine oziroma kakor se kdo znajde."

Projekt pod drobnogledom Evropske komisije

Evropska komisija je od države zaradi nakupa teh 419 stanovanj tudi zahtevala določena pojasnila, da bi preverila sume, da je šlo pri tem nakupu za nedovoljeno državno pomoč podjetjem. Vegrad ima od začetka leta blokirano večino svojih transakcijskih računov, trenutno pa poteka program prestrukturiranja, ki so ga potrdili največji lastnici Vegrada PDP in Vegrad naložbe ter NLB in Hypo banka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nibo
11. 06. 2010 11.44
No potem pa bo NLB stegnil rokico v državno blgajno, nato bo stanovanja še enkrat prodal. Lepo mi futramo banke, ko pa morajo banke priti nasproti pa se njih ne tiče. Ko pa jim zmanjka denarja pa nešega dobijo, propade naj kot vsi drug nlb in vegrad.
predan
11. 06. 2010 10.45
Pravni sistem v Sloveniji, naj se potrudi in enkrat dokaže, da se tem menedžerskim tatovom ZAPLENI vso neprimičnino in vso gotovino na transakcijskem računu, in zagotovo se nobeden več ne bo igral z vodenjem oz. denarjem. Tako pa se vsi po vrsti RUGAJO, ker jim PRAVO vse pusti in lagodno živi, cca pet generacij, ne da bi delali.
Brankot
11. 06. 2010 08.58
Kje je sedaj gospod Kos, da bi malo pregledal posle ki kažejo na KORUPCIJO. Vsi si samo bašejo žepe dokler še lahko, davkoplačevalci pa bodo reševali nastali problem. Bomo že dvignili trošarine je rekel MANEKEN. Bi mu že dal eno prek hrbta, če bi ga srečal. VSTANITE V SUŽENJSTVO ZAKLETI........ SMRT BIVŠIM KOMUNISTOM, TU NIMAJO KAJ ISKAT.
hint
10. 06. 2010 21.55
Izbiri so dve prisilna poravnava če je še mogoča drugače pa stečaj. Zavlačevanje povzroča samo še dodatno škodo
.eu.
10. 06. 2010 20.36
Vegrad naj propade
bnam 2707
10. 06. 2010 17.52
Brez veze vsak dan vleči ta voz gor in dol.stečaj je neizbežen.Ne vem kaj se čaka.
theta
10. 06. 2010 17.09
To je zagotovo nacionalni interes, da NLB najprej gre v tvegane posle, potem pa jih niti nima interese zaključit, saj bo itak dokapitalizirana. Za ostale jim je vseeno. Državi kot lastnici pa očitno tudi.
CDROM
10. 06. 2010 14.58
Ker ta saga traja že več mesecev bi lahko dali predlog, da Vegrad gre v stečaj saj za opravljena dela ne more plačati in nima denarja, torej je stečaj edina razumna stvar, da se poplača vse dolžnike. Zadnje čase je slišat od raznih podjetnikov, da, če zamudijo s plačilom davkov jim država blokira račun tudi za manj kot 100 € pa me zanima če se to dogaja tudi Vegradu ali imamo spet dvojna merila?!
wsharky
10. 06. 2010 14.40
... banda koruptivna in medseboj povezana NLB in Vegrad... Francek pa si itak ne upa udarit po mizi in NLB stisnit v kot... revcek, samo trosarine zna dvigovat... Podizvajalci ne dajte se!!!! .... naj padeta tako NLB kot tudi Vegrad... edini, ki se mi v tej zgodbi smilijo so podizvajalci in kupci stanovanj v celovskih dvorih, ki sedaj ne morejo do svojih stanovanj...
Niko_K
10. 06. 2010 11.59
Holdica, kje je zdaj Argentinec, da pomaga? Aja.. Kidnil v Ameriko!