Gospodarstvo

Celovški dvori: NLB hipoteke ne bo sprostila

Ljubljana, 03. 06. 2010 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NLB podizvajalcem v Celovških dvorih ne želi dati izbrisnih pobotnic za stanovanja, ki so jih dobili za kompenzacijo. Tako so pogajanja za izročitev gradbene dokumentacije spet na mrtvi točki.

Celovški dvori
Celovški dvori FOTO: Aljoša Kravanja

Podizvajalci v Celovških dvorih so Vegradu predlagali, da 80 odstotkov dolga plača takoj, 20 odstotkov pa v roku dveh let. Ker Vegrad trenutno denarja nima, so bili izvajalci pripravljeni tudi na kompenzacijo s stanovanji. Vendar se je zapletlo, ker imajo težave že s stanovanji, ki so jih kot kompenzacijo dobili že na začetku. NLB namreč noče dati izbrisnih pobotnic za ta stanovanja, čeprav so že na začetku projekta vedeli, da je 30 odstotkov stanovanj rezerviranih za kompenzacije, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Mirko Požar.

V sredo so se sestali predstavniki Vegrada, predstavniki izvajalcev, župan MOL Zoran Janković in direktorica stanovanjskega sklada MOL Jožka Hegler. Na sestanku je Vegrad sicer potrdil dolgove do izvajalcev, vandar pa je za morebitno kompenzacijo ključna NLB, katere predstavnikov na sestanku ni bilo, saj pravijo, da oni s podizvajalci nimajo nič. Dogovor na sestanku je bil tak, da bi bila MOL pripravljena izbrisne pobotnice za svoja stanovanja deponirati pri notarju, če bi tudi NLB izbrisne pobotnice za stanovanja podizvajalcev deponirala pri notarju. Vendar se predsednik uprave NLB Božo Jašovič po besedah Požarja s tem ni strinjal. Bankini glavni kreditorki sta NLB in Hypo leasing, ki imata na stanovanjih v Celovških dvorih hipoteke, z izbrisnimi pobotnicami pa bi te hipoteke izbrisali. Kot je dejal še Požar, NLB podizvajalcem ni želela niti podpisati izjave, da stanovanj ne bodo zasegli.

Pogajanja so tako na mrtvi točki, saj brez izbrisnih pobotnic Vegrad ne more nič.

Podizvajalci v Celovških dvorih ne želijo predati gradbene dokumentacije, ki je pogoj za pridobitev uporabnih dovoljenj za stanovanja. Brez uporabnih dovoljenj pa Vegrad stanovanj ne more predati naprej, niti jih banke ne morejo zaseči. Požar meni, da se bo banka prej ali slej morala aktivno vključiti v projekt Celovških dvorov in ga zaključiti.

V Vegradu brez bank ne morejo zaključiti pogajanj z izvajalci.
V Vegradu brez bank ne morejo zaključiti pogajanj z izvajalci. FOTO: Blaž Garbajs

Celovški dvori so lahko končani v dveh mesecih

Kot je še povedal Požar, so nekateri izvajalci dela že zaključili ali pa so tik pred koncem, nekateri pa bi morali nabaviti še material, da bi dela lahko zaključili. Brez plačila Vegrada pa tudi tega ne morejo. Celovški dvori bi bili lahko tako najprej končani v roku dveh mesecev, še pravi Požar.

Ključnih podizvajalcev v Celovških dvorih je osem, Vegrad pa jim dolguje okoli deset milijonov evrov. Od tega naj bi bilo že prej okoli 30 odstotkov poplačanih s stanovanji, preostanek pa v denarju. Podjetja skupno zaposlujejo okoli 500 ljudi.

419 stanovanj v Celovških dvorih je kupila MOL, neprodanih pa naj bi bilo še 163.

Prestrukturianje Vegrada še ni zaključeno

Te dni sicer Vegrad tudi zaključuje vsa pogajanja za prestrukturiranje družbe, do petka mora namreč sklicati skupščino, na kateri bi razpravljali tudi o dokapitalizaciji družbe. Pri projektu sodelujejo Vegrad naložbe (večinski lastnik), državna družba PDP (29-odstotni lastnik), NLB in Hypo banka. Vegrad naložbe bi po načrtu moral priskrbeti okoli 5 milijonov kapitala, svoj delež bi potem vložila tudi PDP, banke pa bi reprogramirale dolgove. Da bi bil načrt uspešen, bi morali tudi vsi dobavitelji, izvajalci in podizvajalci del dolgov Vegradu odpisati, za del pa bi vstopili v lastniško strukturo Vegrada brez glasovalnih pravic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klemen Pur
04. 06. 2010 10.12
hahahaha.... pravljice.... ko bo plačano; folk, ne kupujte stanovanj v višjih nadstropjih, ker dokler ne bo Vegrad plačal dvigal (Otis-u), sploh ne bodo obratovali :-) no bo pa dobro za kondicijo :-)
Peter Kralj 1
04. 06. 2010 06.52
Vedno isto .... pri gospodarskem kriminalu Zakaj se nihče od odgovornih politikov ne odzove na mamilaško afero????
Nauders
03. 06. 2010 20.14
"Nekaj mi ni jasno. In Hilda bi morala že davno dati samo EN odgovor ! Kje je denar od najmajn 10.letnenega dela VEGRADA ? Kako je mogoče tako zafurati ( beri: pokrasti ) podjetje ki ima toliko dela da se ven ne vidijo ( oz. vsaj 10 let so ga imeli ) TO mi nikoli nebo jasno !! In zakaj že zdavnaj ni DAVČNE INŠPEKCIJE in KRIMINALISTOV v VEGRADU. ...." podpis
vetrolov
03. 06. 2010 18.58
iz balkana bomo prešli na WILD WEST. skrajni čas.
caspera1
03. 06. 2010 18.30
Zgleda, da je tale NLB vsakemu dala kredit, samo meni ne. Sem šla na drugo banko, ga dobila, čez 2 meseca ga bom pa že poplačala. Tako je, če imaš raje Hildo.
brgnt
03. 06. 2010 17.40
Odpri.oci
03. 06. 2010 16.47
@mark54 03.06.2010, 14:40 "Nekaj mi ni jasno. In Hilda bi morala že davno dati samo EN odgovor ! Kje je denar od najmajn 10.letnenega dela VEGRADA ? Kako je mogoče tako zafurati ( beri: pokrasti ) podjetje ki ima toliko dela da se ven ne vidijo ( oz. vsaj 10 let so ga imeli ) TO mi nikoli nebo jasno !! In zakaj že zdavnaj ni DAVČNE INŠPEKCIJE in KRIMINALISTOV v VEGRADU. ...." . Tako kot v vseh primerih GOSPODARSKEGA KRIMINALA.... ČAKAJO, DA ZADEVE ZASTARAJO !!!!!!
taklemamo123
03. 06. 2010 15.18
Mene bolj skrbi za kupce stanovanj ki so jih že plačali, mogoče se zato tudi Janković trese, da bo ostal brez vsega. Prvo kot prvo je kupil in plačal stanovanja brez uporabnega dovoljenja, v navadi je da se takoj po pogodbi del nakaže na hipotekarnega upnika in da izda izbrisno pobotnico za kupljna stanovanja, tako pa bog ve kam je šla kupnina, če jo je dobil v roke Vegrad in ni nakazal na kredit s katerim so gradili Celovške dvore, in zdej je kar je, če gre pa Vegrad v stečaj....bog pomagaj kupcem, vsi vemo da gre premoženje podjetja v stečajno maso.
tron3
03. 06. 2010 14.47
Hilda menda na Hrvaško ne sme, jo takoj zaprejo, čestitam Hrvati, samo počakat bo treba da postanete člani EU pa jo lahko zaprete he,he..... čimprej Hrvaška v EU, da opravite delo ki ga v Sloveniji niso sposobni
mark54
03. 06. 2010 14.40
Nekaj mi ni jasno. In Hilda bi morala že davno dati samo EN odgovor ! Kje je denar od najmajn 10.letnenega dela VEGRADA ? Kako je mogoče tako zafurati ( beri: pokrasti ) podjetje ki ima toliko dela da se ven ne vidijo ( oz. vsaj 10 let so ga imeli ) TO mi nikoli nebo jasno !! In zakaj že zdavnaj ni DAVČNE INŠPEKCIJE in KRIMINALISTOV v VEGRADU. Mislim da bi marsikaj našli. Naj povejo kako so stvari uredili na HRVAŠKEM ! SAVUDRIJA , SKIPPER , ZAGREB itd. Tudi tam so ostali veliko dolžni. Pa so enostavno IZGINILI. BARABE na KUBIK !! KJE JE DENAR ? HILDAAAAAA !
est
03. 06. 2010 14.23
Nekaj akterjev zgodbe o Celovških dvorih bi že moralo biti v "varovanem apartmaju" 3x3.
tron3
03. 06. 2010 14.09
Edini krivec za neumnosti ki jih počne Hilda je NLB, ker so ji posodili denar, denar varčevalcev! TUJ DENAR, SVOJEGA SO BANČNIKI ŽE DOBRO SKRILI OD PROVIZIJ KI SO GA DOBILI OD HILDICE! TO JE TO V BANKAH JE PROBLEM!!!!!
slonpodgrmom@gmail.com
03. 06. 2010 14.08
Hočmo Đinkiskanov komentar
Odpri.oci
03. 06. 2010 13.53
Sirer pa.... saj je Jankovič v dobrih stikih z Ultra-Golobičem in LDS-om, ki obvladuje NLB.... Bo že "namignil" kakemu svojemu kameradu, pa se bo "kredit" sprostil stran od oči javnosti.... . PS : Celovški dvori so še en dokaz "sposobnosti" Jankoviča, kako "sprivatizirati" nekoč "skupno"... danes pa "občinsko" premoženje v razne d.o.o.-je....
Odpri.oci
03. 06. 2010 13.49
Je kdo sploh pričakoval, da se bo NLB "odpovedal" hipoteki zato, da bo Vegrad izplačal ostale upnike ?????
rsv
03. 06. 2010 13.48
Dzingiskan Čestitam ti za komentar
braindestroyer
03. 06. 2010 13.17
To Hildo Rogovilo ,pa naj v en kamnolom zaprejo
taklemamo123
03. 06. 2010 13.15
botjabotja: hipoteke so bile že na začetku ko stanovanj še niso zgradili, temu se reče maksimalna hipoteka in skladno z napredkom je NLB izplačevala denar (verjetno je bilo tako) in sedaj je pač hiptoeka na vseh, logično, to je zavarovanje banke. Drugače pa Vegrad v stečaj, ta kartonasta stanovanja pa za mali denar prodat, ker je tako ali tako jajc vse skupaj, glede na vse denarne težave pa se tudi podizvajalci kaj preveč ne trudijo dobro delati z dobrim materialom...pa naj Hilda reče kar hoče, samo papak ji lahko verjame.
Mr.Somebody
03. 06. 2010 13.12
pa kdo bi sploh želel kupiti stanovanja v tem...nevem no...mene spominja na neko taborišče to naselje.
Penzic
03. 06. 2010 13.06
Groza na kaj morajo pristati podizvajalci. Sploh pa mi ni jasno kako je mogoče vse to. Kako lahko sploh takšno podjetje posluje, če nima nobenega denarja, na kant pa so spravili 500 zaposlenih pri podizvajalcih, kaj si naj zdaj pomagajo z lastniško strukturo Vegrada, ki je več dolžan kot vreden. Banda lopovska. Na koncu pa bodo jokali državi in bomo spet plačali mi, davkoplačevalci.