Gospodarstvo

Vegrad in izvajalci bližje dogovoru

Ljubljana, 02. 06. 2010 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vegrad je podizvajalcem v Celovških dvorih priznal terjatve in je pripravljen tudi plačati, a trenutno za to nimajo denarja. Da bi izvajalce poplačali s stanovanji pa bi se morala strinjati tudi NLB.

Celovški dvori
Celovški dvori FOTO: Aljoša Kravanja

Predstavniki izvajalcev del v Celovških dvorih so se danes sestali s predstavniki Vegrada glede plačila za izvedena dela v Celovških dvorih, sestanka pa se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je znano, izvajalci Vegradu nočejo dokončati del in Vegradu predati gradbene dokumentacije, dokler se ne dogovorijo glede plačila. Brez dokumentacije pa Vegrad ne more dobiti uporabnih dovoljenj. Kot je po sestanku z Vegradom dejal predstavnik izvajalcev Mirko Požar, je Vegrad dolgove priznal in delno tudi pristal na pogoje izvajalcev glede plačila dolgov, a je na sestanku manjkala NLB, ki bi tak dogovor morala potrditi. Glede tega bodo danes "potekali še nekateri pogovori“, tako da naj bi bile podrobnosti dogovora znane jutri dopoldne, je še dejal Požar.

Direktor gradnje za trg v Vegradu Matej Košič je po sestanku dejal, da so z izvajalci sprejeli določene sklepe, ki pa jih mora potrditi še NLB.

To je potrdil tudi Janković, ki je dejal, da se je sestanka udeležil zato, ker bi rad, da se projekt konča čim prej in da kupci lahko dobijo stanovanja. Glede dogovora pa je dejal, da je Vegrad izvajalcem priznal terjatve, ki pa jih sedaj ne more odplačati, ker nima denarja. Da bi se dogovor izpeljal do konca, pa je manjkal ključni partner – NLB.

Predstavniki NLB se sestanka niso udeležili, ker naj bi bil član uprave, ki je pristojen za to področje, na službeni poti v tujini. Sicer pa težav pri dokončanju Celovških dvorov že prej niso želeli komentirati.

Člani uprave in predsednik uprave NLB Božo Jašovič (v sredini)
Člani uprave in predsednik uprave NLB Božo Jašovič (v sredini) FOTO: Blaž Garbajs

NLB ima nad stanovanji hipoteke

Sicer pa je NLB ključna stranka v tem postopku, ker ima na stanovanjih v Celovških dvorih zapisano hipoteko tudi na stanovanjih, ki so jih izvajalci že prejeli namesto plačila. NLB bi zato morala izvajalcem dati izbrisne pobotnice, s čimer bi hipoteko izbrisala. Banka pa ima s temi hipotekami zavarovane kredite, ki jih je dala Vegradu za izgradnjo Celovških dvorov in ki jih Vegrad sedaj ne more odplačati. Banka lahko tako stanovanja zaseže, ko Vegrad dobi uporabna dovoljenja.

Vegrad izvajalcem dolguje več milijonov evrov

Kot je znano, so izvajalci Vegradu predlagali, da jim dolgove odplača s stanovanji ali pa da jim plača 80 odstotkov dolga takoj, preostalih dvajset pa v naslednjih dveh letih. Za vstop v lastniško strukturo pa izvajalci v Celovških dvorih niso zainteresirani.

Kot je povedal predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Mirko Požar, je v pogajanja vključenih osem ključnih izvajalcev v Celovških dvorih, ki skupaj zaposlujejo okoli 500 ljudi. Skupno pa jim Vegrad dolguje "več milijonov“ evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
03. 06. 2010 10.31
Jaz sem mesečne obveznosti tudi pripravljen plačati, samo nimam denarja. Bedarija na kvadrat !
tacamaca
03. 06. 2010 09.50
kakšnem stečaju...BANKROTU z neizvršljivim dolgom
xes
03. 06. 2010 09.14
Nalijmo si cistega vina... vegrad je v stecaju!
Kajetan
03. 06. 2010 08.48
V tem in podobnih primerih prihaja do nerešljive situacije, ki je kot kaže še dolgo ne bodo mogli rešiti. Vegrad je od NLB prejel hipotekarni kredit na osnovi katerega je zgradil blok. Sredstva ki jih je porabljal do sedaj kažejo da je majhen del bil dejansko namenjen v samo izgradnjo (resnično majhen del kredite), ostalo v tekoče poslovanje za vračilo tega in ostalih kreditov, nekaj za plače, večina pa za bog ve kaj. Podizvajalci so za svoja sredstva dobavljali in gradili. Sedaj tega denarja ni in plačilo z stanovanji je pobožna želja. NLB ima hipoteko nad stanovanji in so pravno formalno tudi njena last ko bo to zahtevala. Ona nima obveznosti do podizvajalcev. Vegrad lahko sedaj izsiljuje kogarkoli vendar dosežek bo ničen, prav tako lahko podizvajalci zahtevajo v stanovanjih glede na tržno vrednost, prav tako je tudi to v zraku in nima nobene pravne osnove. Enako je kakor da vi nekomu posodite denar in za vračilo zahtevate hipoteko kot zavarovanje. Po drugi strani on ta denar zapravi in je dolžen še nekomu za delo. Vas to ne bo zanimalo da si bosta s tem drugim upnikom po bratsko razdelila denar ozr. nepremičnino, vi boste zahtevali svoje in to brez debate. Tudi če prodajo vsa stanovanja po 140 & tržne cene ne bodo mogli vrniti kredita ker imajo blokiran račun iz naslova drugih sredstev, torej če NLB popusti jo bo zopet saniral slovenski davkolačevalec, če ne bo n število podjetij propadlo in se bodo za določen del dvignili socialni transferji. Rešuje se nekaj za kar banka ni znala primerno zavarovati svojih posjil, enako kakor v Grčiji....
tacamaca
03. 06. 2010 08.27
Kaj se imajo za dogovarjat..pare na sunce.Od lepih besed ni še nobeden preživel.
Miskolin77
03. 06. 2010 07.55
Dokler nebo nekdo plačal z lastno kožo bo tako kot je.
b77
02. 06. 2010 21.21
SULOVANIJA V STEČAJ
Cofar
02. 06. 2010 20.02
Upam, da država ne bo sanirala kake minuse v NLB! pa nej gre že vse kar je slabga čim prej v stečaj!
LoretdeMar
02. 06. 2010 19.14
Upam da bo Vegrad kmalu v stečaju, Hilda na Dobu, tujci doma in nova gradbena firma na pomolu.
Smrekar1
02. 06. 2010 18.32
Težka ironija. Vegrad nima denarja, ker ne more prodati stanovanj. Stanovanj ne more prodati, ker zanje ne dobi uporabnega dovoljenja. Uporabnega dovoljenja ne dobi, ker nima denarja. Zoprno.
Hudi?ka Huda
02. 06. 2010 17.21
delavci smo se pa brez plac za april
viliboh
02. 06. 2010 17.03
Meni še kilo kruha ne dajo ,če takoj ne plačam. Tudi gospodarstvo tepe ta neurejena plačilna politika-kriv je pa zakonodajni sistem ,ki to dopušča-zato pa gre vse v rit
albertinum@excite.com
02. 06. 2010 16.52
Vegrad je potrebno pokopat, ker gre za podjetje, ki je uničilo na stotine podizvajalcev, ljudi in družin. Je mar Janković prokurist Vegrada, da je vedno zraven? In zakaj je Janković kupil vsa ta Vegradova stanovanja? Koliko se plača usluga, da je MOL skeširala kup milijonov Vegradu?