Gospodarstvo

Stavka v Lidu preklicana, izglasovana dokapitalizacija podjetja VOC

Celje, 27. 06. 2012 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./V.L./STA
Komentarji
4

Delničarji celjskega podjetja VOC so izglasovali dokapitalizacijo družbe v višini dveh milijonov evrov. Skupščina je potrdila imenovanje posebnega revizorja, stavka v podjetju Lid, prav tako "hčerki" CM Celje, pa je preklicana.

Delničarji celjskega podjetja VOC, ki je hčerinska družba podjetja Ceste mostovi (CM) Celje, so na današnji skupščini izglasovali sklep o odprti dokapitalizaciji družbe v višini dveh milijonov evrov. Skupščina CM Celje je potrdila imenovanje posebnega revizorja, stavka v podjetju Lid, prav tako "hčerki" CM Celje, pa je danes preklicana.

V torek začeta stavka 160 delavcev podjetja Lid je danes preklicana, potem ko je sindikat poravnal na sodišču začetne stroške stečajnega postopka v višini okoli 3700 evrov, delavci pa so bili napoteni na čakanje domov do uvedbe stečajnega postopka.

Delavci so nezadovoljni z delom bank upnic.
Delavci so nezadovoljni z delom bank upnic. FOTO: Kanal A

Želeli so opozoriti na nepravilnosti

Sindikalist Anton Turk zdaj pričakuje, da bo sodišče čim prej začelo stečajni postopek. "Namen stavke je bil opozoriti na stanje in nepravilnosti," je dejal Turk. Podjetje namreč zaposlenim leto dni ni plačalo prispevkov, plače so prejemali do maja letos, niso pa dobili celotnega lanskega regresa in tudi ne letošnjega.

Medtem sta v okviru skupine CM Celje danes potekali dve skupščini delničarjev. Dopoldanske skupščine podjetja CM Celje se je udeležilo 71 odstotkov kapitala, skupščina pa je potrdila predlog o imenovanju posebnega revizorja, je povedal predsednik upravnega odbora družbe Zdravko Zver.

Za posebnega revizorja je imenovana družba PKF revizija in svetovanje, naloga revizorjev pa je preveriti vse postopke in posle s stališča gospodarnosti in ekonomske utemeljenosti v zadnjih šestih letih. Glede podjetja CM Celje, ki je plačilno nesposobno, pa je Zver povedal, da bo v četrtek ali petek na sodišče podan predlog prisilne poravnave.

Prav zaradi načrtovane prisilne poravnave krovne družbe skupine CM Celje obstajajo, kot kaže, nekateri pomisleki pri potencialnih tujih partnerjih za hčerinsko podjetje VOC, katerega delničarji so na današnji skupščini potrdili dokapitalizacijo v višini dobrih dveh milijonov evrov.

K dokapitalizaciji so najprej vabljeni obstoječi delničarji

K dokapitalizaciji so najprej vabljeni obstoječi delničarji v sorazmerju z njihovimi deleži v osnovnem kapitalu družbe, je dejal Zver. Nadalje pa je podjetje odprto za vse morebitne vlagatelje enako, je dejal Zver in dodal, da želijo ohraniti zdravo jedro podjetij CM Celje in VOC, ki imata dolgoletno tradicijo na področju cestnega gospodarstva in številne dobre reference.

V skupini CM Celje je skupno zaposlenih okoli 800 ljudi, od tega je 160 delavcev podjetja Lid.

Niso pa delničarji družbe VOC potrdili predloga sklepa o spremembi imena in o imenovanju novega nadzornega sveta. VOC je v 66-odstotni lasti podjetja CM Celje, preostalo imajo v lasti mali delničarji, medtem ko je CM Celje v večinski lasti zaposlenih, nekdanjih zaposlenih in kooperantov.

Zver je danes povedal tudi, da se je vodstvo CM Celje z bankami pogajalo od oktobra lani, saj so takrat banke ocenile, da se podjetje splača reševati. Banke so po Zverovih besedah brez načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja že odobrile dodatna sredstva za podjetje, a pozneje odločitev preklicale, vseskozi pa postavljajo dodatne pogoje.

Glavna direktorica celjske podružnice Abanke Vipe, ki je na čelu bank upnic družbe CM Celje, Nada Jurko pa je v torek medijem dejala, da je težava v tem, da podjetje bankam še ni predstavilo načrta poslovno-finančnega prestrukturiranja, ki je tudi pogoj, da banke odobrijo dodatna sredstva in se seznanijo s trenutnim finančnim položajem družbe.

Povedala je tudi, da banke dokapitalizaciji družbe VOC nasprotujejo, saj bi se s tem zmanjšal lastniški delež družbe CM Celje v družbi VOC.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
27. 06. 2012 11.33
+17
A so spet vodilni izropali firmo? To je pri nas nacionalni šport.
nidani1
27. 06. 2012 10.06
+9
haha...lejte sm že reku pred eneimi tremi tedni zakaj se ne piše o temu nč...zdj pa ste se le zbudil...vendar prepozno...zakaj MI v LIDu nimamo plač in ostalega...ker so namensko to nardil, da so hčerinsko firmo pol takl dal na stranski tir...sj je pa to dost lažje kot pa matični ne dat plače pa to...bravo naši trije vrli gospodje:) vedet je pa treba da bo tud CM Celje propadlo...še malo za njim pa VOC in seveda vse durge firme ki jih ma CMC
ZhaZha_
28. 06. 2012 11.10
+2
hahaha a ko ga je pa Vengust sral ste bli pa tiho, kajne?
ZhaZha_
28. 06. 2012 11.12
+5
To zakaj ni plač v LIDu se pa lahko zahvalite stari upravi plus dragi Abanki, ki kot ponavadi hoče pobrati vse kar je še ostalo zdravega...in ne, ni lažje dati dol firme...v ta šmorn nas je popeljal G.Vengust, zato nam drugega ne ostane kot da jo zaprejo!