Gospodarstvo

Čebelarji protestirali

Ljubljana, 23. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski čebelarji so s protestnim shodom pred vladnim poslopjem zahtevali celovito in trajno zaščito kranjske čebele.

Poleg tega od vlade oziroma kmetijskega ministrstva zahtevajo izpolnitev obljubljenih neposrednih plačil na panj, pa tudi ureditev statusa slovenskih čebelarjev in državno zaščito porekla slovenskega medu. Na prvem čebelarskem shodu sploh, ki se ga je po ocenah Čebelarske zveze Slovenije udeležilo okrog 1000 čebelarjev iz vse Slovenije, je spregovorilo več predstavnikov čebelarjev, med njimi tudi predsednik čebelarske zveze Lojze Peterle. Navzoče pa je nagovoril tudi kmetijski minister Milan Pogačnik.

Opoldne je zaradi neuspešnih pogajanj s kmetijskim ministrstvom pred vladno palačo protestiralo okoli tisoč čebelarjev (Foto: POP TV)
Opoldne je zaradi neuspešnih pogajanj s kmetijskim ministrstvom pred vladno palačo protestiralo okoli tisoč čebelarjev (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

"Naš protest je usmerjen pozitivno. Z njim želimo, ker smo izčrpali druga sredstva, doseči takšne ukrepe, ki bodo resnično pomagali naprej slovenskemu čebelarstvu in še posebej njegovi kraljici - kranjski sivki," je v svojem nagovoru poudaril Peterle in dodal, da so se za protest odločili, ker v pogovorih s predstavniki vlade niso dosegli bistvenega napredka. Pri tem je poudaril, da finance niso edini vidik, vendar eden od bistvenih problemov, pri čemer je mnenja, da je mogoče, če obstaja politična volja, tudi v kratkem času doseči potrebne spremembe. Vsakršno odlašanje pri reševanju težav v čebelarstvu pa bo po njegovih besedah stroške samo še povečalo.

Med govorniki sta bila tudi predsednik čebelarske zveze Lojze Peterle in kmetijski minister Milan Pogačnik (Foto: POP TV)
Med govorniki sta bila tudi predsednik čebelarske zveze Lojze Peterle in kmetijski minister Milan Pogačnik (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Peterle je tudi poudaril, da niti današnji protest, čeprav je organiziran v času volilne kampanje, niti krovna čebelarska organizacija nimata političnega ozadja. "Gre nam za koristi vseh čebelarjev in vse Slovenije, zato ne dovolimo in ne bomo dovolili, da bi kdorkoli vnašal politizacijo v naše vrste," je poudaril prvi mož čebelarjev. Obenem je dejal, da danes izrečene čebelarske zahteve veljajo za vsakršno oblast ne glede na njeno barvo, in da nekatera vprašanja čebelarstva zadevajo odgovornost širše družbe, ne samo čebelarjev, na kar kažejo tudi številni pomori čebel.

V sistem podpor naj bodo vključeni vsi čebelarji

Čebelarji sicer zahtevajo podporo v sprva obljubljeni višini 2500 tolarjev na panj, kar po Peterletovih besedah pomeni predvsem družbeno priznanje čebelarstvu. Ne strinjajo pa se, da bi se ukrep nanašal samo na večje čebelarje, torej tiste z več kot 20 panji. V sistem podpor, tako čebelarji, morajo namreč biti vključeni vsi čebelarji in ne samo večji, saj prav mali in razpršeni čebelarji zagotavljajo opraševanje v širokem prostoru.

Čebelarji izpostavili tudi druga odprta vprašanja

Kmetijsko ministrstvo je v torek sicer pojasnilo, da bo za ureditev vseh še odprtih vprašanj na področju čebelarstva pospešilo vse postopke, ki so v njegovi pristojnosti.

Čebelarji, ki jim je podporo izrazila tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, so na današnjem protestu z nagovori in transparenti sicer izpostavili še številna druga odprta vprašanja, s katerimi se sooča slovensko čebelarstvo. Tako so zahtevali, da kmetijsko ministrstvo opravi spomladi dogovorjena dejanja v zvezi z zaščito geografskega porekla slovenskega medu. Želijo tudi, da se čim prej sprejme strategija razvoja čebelarstva, s katero bi se med drugim uredil tudi status čebelarjev, da se reši vprašanje davčne politike in da se poostri nadzor nad registracijo, prodajo in uporabo fitofarmacevtskih sredstev.

Poleg tega zahtevajo vzpostavitev svetovalne službe za čebelarstvo, uvrstitev škode ob pomorih čebel med škodo, povzročeno zaradi naravnih nesreč, oblikovanje čebelarskega inštituta ter ureditev registracije prevoznih vozil za čebelarje in registracije zdravil za zdravljenje čebel. Med zahtevami čebelarjev je tudi stalnost odgovornega odnosa vlade do čebelarstva, uravnovešenost podpor med posameznimi živinorejskimi panogami in celovit program zatiranja čebeljih bolezni.

Že veliko pogovorov na to tematiko

Milan Pogačnik
Milan Pogačnik FOTO: POP TV

Na kmetijskem ministrstvu se dobro zavedajo pomena kranjske sivke in čebelarskega dela, pa je poudaril kmetijski minister Milan Pogačnik in dodal, da so v minulih mesecih imeli veliko pogovorov s predstavniki čebelarjev. "V zadnjih štirih, petih mesecih smo naredili izjemno veliko. Bilo je veliko sestankov, na katerih smo želeli pomagati razvoju slovenskega čebelarstva in se v soglasju z vašimi predstavniki uskladili o vseh najpomembnejših vprašanjih nadaljnjega razvoja čebelarstva v Sloveniji," je ob spremljajočem negodovanju udeležencev protesta povedal Pogačnik. Obenem je mnenja, da so v okviru imenovanega sveta za čebelarstvo, kar čebelarji pozdravljajo, dobre možnosti za nadaljnje razreševanje težav.

Minister je med drugim dejal, da je kranjska čebela zaščitena, saj je tako zapisano v evropskem uradnem listu. "To je dovolj veliko zagotovilo, da se v Sloveniji druge vrste čebel ne sme gojiti," je dejal Pogačnik. V primeru, da nekdo v Slovenijo pripelje drugo pasmo čebel, pa to preprečijo inšpekcije. Glede spomladi obljubljenih finančnih podpor v višini 2500 tolarjev za vse čebelarje z več kot 20 panji pa je pojasnil, da so bile te predvidene v okviru programa razvoja podeželja za obdobje 2004-2006, a zanje v okviru tega programa Bruselj nato ni dal zelene luči. Zato teh podpor ni bilo mogoče uresničiti.

1000 tolarjev podpore na panj

Nato so se na ministrstvu začeli pogovarjati s predstavniki čebelarjev za podpore iz nacionalnih sredstev in pripravili ustrezen predlog. "Vendar pa moramo za vsak predlog in podpore, ki jih dajemo tudi iz nacionalnih sredstev, dobiti soglasje Evropske unije. Za tako soglasje pa potrebujemo tudi do šest mesecev," je pojasnil Pogačnik in dodal, da zato tega ukrepa v letu 2004 ni mogoče izvesti. Vlada je sicer sprejela sklep za 1000 tolarjev podpore na panj, ki naj bi začel veljati s prihodnjim letom, odobriti pa ga mora še Bruselj.

Protest čebelarjev pred vladno palačo
Protest čebelarjev pred vladno palačo FOTO: POP TV

V letu 2003 so po Pogačnikovih besedah podpore na panj znašale 960 tolarjev. Letos je bilo podpor za čebelarstvo za 180 milijonov tolarjev (registracija čebelnjakov in matic), v letu 2005 pa je v ukrepih, ki so že odobreni s strani EU za obdobje 2005-2007 in jih je podprla slovenska vlada, predvideno med drugim 1000 tolarjev po panju. To po Pogačnikovih besedah pomeni, da bodo slovenski čebelarji s tem dobili drugo najvišjo podporo na panj v Evropi. Pogačnik se sicer osebno strinja s čebelarji, da so podpore, če naj se resnično zaščiti kranjsko čebelo, potrebne za vsak čebelji panj in za vsakega čebelarja.

Kmetijsko ministrstvo je v torek sicer pojasnilo, da bo za ureditev vseh še odprtih vprašanj na področju čebelarstva pospešilo vse postopke, ki so v njegovi pristojnosti, poleg tega pa je Čebelarski zvezi Slovenije predlagalo vrsto postopkov za reševanje težav na tem področju. Do konca marca 2005 bo po njihovih pričakovanjih sprejeta strategija razvoja čebelarstva, že do konca septembra pa bodo pripravili izvedbeno uredbo o izvajanju programa ukrepov s področja čebelarstva za leta 2005-2007.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja