Gospodarstvo

Insolventna Zvon Ena in Zvon Dva Holding

Maribor, 14. 01. 2011 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski finančni družbi Zvon Ena in Zvon Dva Holding sta od četrtka insolventni, sta upravi družb sporočili na spletnih straneh Ljubljanske borze. Vrednost neporavnanih obveznosti Zvona 1 presega 20 odstotkov vseh obveznosti družbe.

Družbi Zvon Ena in Zvon Dva Holding, ki sta v večinski lasti mariborske nadškofije, sta raglasili insolventnost.
Družbi Zvon Ena in Zvon Dva Holding, ki sta v večinski lasti mariborske nadškofije, sta raglasili insolventnost. FOTO:

Kot so zagotovili v obeh družbah, ki sta lastniško povezani z gospodarsko upravo mariborske nadškofije, bodo zato od tega dne ravnali v skladu z zakonodajo o postopkih insolventnosti.

Uprava je z bankami upnicami od začetka poletja usklajevala program prestrukturiranja dolga in se z njimi dogovarjala o moratoriju za čas do uveljavitve tega programa, a do 13. januarja z nekaterimi bankami ni uspela rešiti vprašanja zapadlih posojil, zato ji ni ostalo drugega, kot da objavi insolventnost, so sporočili iz družbe Zvon Ena Holding.

Zvon Ena Holding je v večinski lasti nadškofijskega Gospodarstva Rast, njihovo najpomembnejše premoženje pa je telekomunikacijska družba T-2, ki se je tik pred novim letom že znašla v prisilni poravnavi, zaradi česar po zagotovilih Nade Majdič iz tiskovne službe T-2 razglasitev insolventnosti Zvona Ena in Zvona Dva na T-2 nima vpliva.

Svoje deleže ima Zvon Ena Holding tudi v Abanki, Heliosu, Cinkarni Celje, Petrolu in še nekaterih družbah. Že pred novim letom je Zvon po sklepu Agencije za trg vrednostnih papirjev ostal brez kvalificiranega deleža v Krekovi družbi za upravljanje investicijskih skladov.

Holding Zvon Ena v nasmejanih časih
Holding Zvon Ena v nasmejanih časih FOTO: Kanal A

Sredi novembra je družba v sodelovanju z bankami sicer pripravila načrt finančnega prestrukturiranja, ki pa, kot kaže, doslej ni obrodil sadov, prav tako pa doslej niso uspeli najti primernega kupca za T-2 in druge naložbe.

V reševanje finančnih težav družbe se je nedavno tudi uradno vpletla mariborska nadškofija, ki je za to najela tuje finančne svetovalce. Ob tem se je ravnateljevanju cerkveni gospodarski upravi odrekel dosedanji prvi finančnih nadškofije Mirko Krašovec, za začasnega ravnatelja pa je bil imenovan Lojze Cvikl. Pri finančni sanaciji družbe aktivno sodelujejo tuji finančni svetovalci.

Zvon Dva Holding ima precej bolj razpršeno lastniško strukturo, pomembnejše deleže pa v Založbi Mladinska knjiga, družbah Cetis Graf, PSL Storitve, Iskri Avtoelektriki, Krki in Tovarni olja Gea.

Kot je uprava zapisala še v zadnjem vmesnem poročilu sredi novembra, se družba srečuje s težavami pri poravnavi obveznosti do bank, zato se z njimi dogovarja o odlogu plačil zapadlih obveznosti in o sklenitvi reprograma obstoječih finančnih obveznosti. Glede na poročilo je imel Zvon Dva Holding takrat za skoraj 16 milijonov evrov neporavnanih zapadlih obveznosti.

Kot glavni razlog za ugotovljeno insolventnost je uprava holdinga Zvon Dva v sporočilu za javnost navedla, da ima družba že več kot dva meseca neporavnane obveznosti nad mejnim zneskom, ki ga določa veljavna zakonodaja. Nekatere banke iz določenih razlogov tako niso želele več podaljšati posojilnih pogodb z družbo.

Procesija cerkvenih dostojanstvenikov na mariborskem Slomškovem trgu
Procesija cerkvenih dostojanstvenikov na mariborskem Slomškovem trgu FOTO: POP TV

Ker so se pogajanja glede sprejema programa finančnega prestrukturiranja družbe z vsemi bankami upnicami s sodelovanjem novih svetovalcev v zadnjem času še dodatno intenzivirala, uprava pričakuje, da se bo v prihodnjih mesecih uspela z vsemi bankami upnicami in z ostalimi upniki dogovoriti glede načina poplačila obveznosti družbe.
 

Insolventnost, prisilna poravnava, stečaj

Obstajata dva razloga za predlog prisilne poravnave ali stečaja, in sicer plačilna nesposobnost (insolventnost) in prezadolženost. Plačilno nesposobni dolžnik ne more plačevati tekočih zapadlih obveznosti.

Prezadolženi dolžnik morda še lahko sproti poplačuje svoje obveznosti do upnikov, vendar pa so njegovi dolgovi skupaj večji od njegovega premoženja, posledično bo v prihodnosti postal nelikviden. Navadno je insolventnost dosti bolj pogost razlog za začetek stečaja ali prisilne poravnave kot pa prezadolženost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
16. 01. 2011 20.09
ta dva zvonova sta bila ustanovljena SAMO ZATO, DA SE POBERE DENAR. Vatikan je zadovoljen.
lodz68
16. 01. 2011 17.52
če človek pogleda spodnjo sliko-kak so oblečeni(obleke verjetno ne kupujejo v kiku)-ti mora bit jasno da tale CIRKUS ni poceni.Sicer pa če se ne motim že dolgo nisem videl kakega duhovnika da bi se prevažal z poceni autom.
tron3
16. 01. 2011 09.28
Še Vsemogočni se ne strinja z materializmom, ki ga zganja RKC v Sloveniji, je uredil da gredo njihove investicije v maloro, čestitam Vsemogočni
Tonček Balonček
14. 01. 2011 21.40
In komunisti so uničili tudi ta plemenita podjetja, ki jih vodi sv. Duh!!
NCAT
14. 01. 2011 16.08
Še malo pa se bo tudi Slovenija pridružila Grčiji, Irski in še komu. Bankrot Evrope.
Jožajoža
14. 01. 2011 15.28
Insolventnost, prisilna poravnava, stečaj umetno. laž. srečna cerkev slovenska, ki ima tako neumne vernike, ki bodo povrnili cerkvi denar, ki ga je že stoletja kradla revežem,naivnežem .......
PuppetMaster09
14. 01. 2011 14.01
ja kaj pa pomoč od vsemogočnega
korintos1
14. 01. 2011 13.21
Papež je škrt.
saintjozef
14. 01. 2011 13.08
Ni panike, saj imajo močno bazo v Vatikanu ! Bo že dal denar Vatikan za SLOVENCE, ni hudič! (HAHAHAHAHA)
Sharkln
14. 01. 2011 13.04
SCT, VEGRAD, T-2, Zvon1 Zvon2, Primorje,......tele cerkvene materialistične naveze zadnje čase zelo pokajo po šivih.....IN PRAV JE TAKO BANDA NEMORALNA !!!!
grumf
14. 01. 2011 12.35
ni panike, sej mamo NLB, se bo že našlo kaj denarja za ugoden kredit...
malikekec
14. 01. 2011 12.14
Pa so naplahtali množico ljudi, ki sedaj sedi na ničvrednih delnicah. Od mene že sedaj pri ofrih niso velik dobili, sedaj pa še manj, niti ficka več!!! Se strinjma vera je eno, cerkev je pa drugo. In slovenska cerkev je lep primer razsipnega življenja ... če se ne motim je to ravno v nasprotju z vero ki jo učijo ;)
wragetz
14. 01. 2011 12.02
ojej kake slike zraven članka... a mate spet študente na praksi?
liliputput
14. 01. 2011 11.59
Muca papala cekine...:)))))
Rok Leban
14. 01. 2011 11.58
Veruje naj kdo hoče cerkev pa že enkrat ukinimo, ker je še bolj požrešna od politikov.
saintjozef
14. 01. 2011 11.53
Miha Slaus
14. 01. 2011 11.52
Spet se bo ofer povišal;)
strujni
14. 01. 2011 11.50
nekaj je vera, nekaj pa je cerkev sama krščanska vera ne uči nič slabega in je kot taka-lepa vera, cerkev, hja cerkev pa je v slo. poraz za drugje ne vem, v sloveniji pa je res katastrofa