Gospodarstvo

Nova afera v Elanu?

Ljubljana/Begunje na Gorenjskem, 15. 01. 2009 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni v Elan Marine, hčerinski družbi Skimarja, so kljub nekaterim bojaznim dobili plače. Sodišče je odpravilo blokado računa, ki je bila posledica sporne pogodbe o nakupu projekta vojaškega čolna.

Delavec v Elanu
Delavec v Elanu FOTO: Kanal A

Vodstvo podjetja je v okviru sistema Elan uspelo zagotoviti sredstva za plače, popoldne pa so v podjetju tudi dobili informacijo, da je sodišče odpravilo blokado računa, ki je bila posledica sporne pogodbe o nakupu projekta vojaškega čolna.

Blokada je bila posledica sporne pogodbe s hrvaškim državljanom Liviem Jelčićem o nakupu poskusnega projekta vojaškega večnamenskega čolna v vrednosti 700.000 evrov. Na Jelčićevo zahtevo je sodišče, da bi zagotovilo rezervacijo za plačilo iz pogodbe, odredilo blokado računa, dokler Elan Marine ne bi poravnal prvega dela zneska iz pogodbe.

Sodišče verjelo vodstvu Skimarja

Danes je sodišče verjelo vodstvu Skimarja, ki je dokazalo, da podjetje posluje normalno in da ni potrebe po rezervaciji sredstev oziroma blokadi računa. Bo pa v okviru kazenske ovadbe, ki jo je Skimar vložil zoper razrešenega prokurista Jožeta Kralja, ker naj bi s podpisom sporne pogodbe prekoračil pooblastila, še naprej potekalo reševanje vprašanja, ali je pogodba veljavna ali ne, je pojasnil Štrlekar.

Trenutno je najpomembneje, da je 270 zaposlenih v Elan Marine prejelo plače, saj je bila to ključna aktivnost vodstva Skimarja v zadnjih dneh. "Po vseh zapletih in tudi manipulacijah z zaposlenimi v zadnjem mesecu je najpomembneje, da se zadeve v podjetju umirijo. V ta spekter aktivnosti pa sodi tudi redno izplačilo plač zaposlenim," je pojasnil v.d. predsednika uprave Skimarja Ivan Štrlekar, s katerim se strinja tudi novi predsednik nadzornega sveta Skimarja Stojan Nikolič, ki je ob današnjem obisku v podjetju ocenil, da je uprava ustrezno reševala nastale zaplete.

Kritični v sindikatu

Precej bolj kritičen do celotnega vodstva Skimarja je predsednik sindikata Dušan Ferjan, ki je opozoril: "Nedopustno je, da se nekdo igra z usodo ljudi in nas pripelje v situacijo, da ne vemo, ali bomo prejeli plače. Delavci se s tem res ne smejo ubadati. Če oni delo opravljajo pošteno, je prav, da ga tudi pošteno dobijo plačanega. Zato mi je zadeva popolnoma nedopustna in poudarjam, da se nikoli več kaj takega ne sme zgoditi."

Nova afera?

Elanova jadrnica
Elanova jadrnica FOTO: Kanal A

Pa vendar je po vrsti afer v Skimarju na vidiku še ena. Podjetje je namreč v svojo hrvaško tovarno v Obrovac nedavno odpeljalo kalup motornega čolna, po katerem naj bi na Hrvaškem delali nova plovila, medtem ko zaposlenim v Begunjah primanjkuje dela. Po pripravljenemu programu presežnih delavcev je Elan Marine že zapustilo 45 ljudi, 34 pa naj bi jih obvestila o prekinitvi delovnega razmerja prejelo po pošti prihodnji teden. Tako bodo v Skimarjevi diviziji plovil ostali 203 zaposleni.

Ferjan se je z vodstvom Skimarja že pogovarjal o možnostih glede tovarne v Obrovcu, ki naj bi sicer poslovala slabo. Predlagal je, da bi se hrvaška tovarna prodala in da bi se proizvodnjo motornih čolnov preneslo nazaj na Elan Marine v Begunje. "Skrbi pa nas, da se to ne bo zgodilo, ker je bil kalup, po meni znanih podatkih po odredbi Kralja, pred kratkim odpeljan v Obrovac. Lahko se zgodi, da bo kompletna proizvodnja z artiklom vred prodana kdo ve komu, Elan Marine pa bo izgubil proizvodni program," je opozoril Ferjan, ki še vedno čaka na novo vodstvo podjetja.

Če ste grešili, boste plačali

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Vlada pripravlja sklep, po katerem bi imela država kot lastnik ali solastnik v družbah, kjer obstaja utemeljen sum, da je bila družbi povzročena škoda zaradi negospodarnega dela poslovodstva ali nadzornega sveta, možnost zahtevati izredno revizijo in, če bi do oškodovanja prišlo, prek skupščine tudi tožbo za povrnitev škode.

"Če bi izredna revizija dokazala, da je zaradi kršitve dolžnosti članov poslovodstva ali nadzornega sveta pri posameznih poslih prišlo do oškodovanja, bi lahko država prek skupščine zahtevala vložitev tožbe za povrnitev te škode," razmišljajo v vladi.

Tožbo bi vložili vsakič, ko bi obstajal utemeljen sum, da je bila povzročena škoda, je dejal predsednik vlade Borut Pahor. Minister za finance Franc Križanič je dodal, da tak postopek že teče v Elanu, v kratkem pa naj bi tudi v Palomi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Lah 1
10. 03. 2009 23.12
delavc1 - ti si proti samemu sebi. Očitno misliš in deluješ zmešano. Si kupljen in našuntan od tistih, ki te bodo potopili. Kaj nisi spregledal, da to počnejo od vekomaj (kradejo in si prisvajajo) po osmosvojitvi pa to počnejo še intenzivneje? Ali pa si (iz)nabrisani, ker so te nabrisali? Ime "Rdeči Bebček" bi ti veliko bolj ustrezalo.
Janez Lah 1
10. 03. 2009 22.51
delavc1 - ti si proti samemu sebi. Očitno misliš in deluješ zmešano. Si kupljen in našuntan od tistih, ki te bodo potopili. Kaj nisi spregledal, da to ves čas počnejo? Aklli pa si (iz) nabrisani, ker so te nqaprisali? Ime "Rdeči Bebček" bi ti veliko bolj ustrezalo.
Buena Vita
18. 01. 2009 20.48
he,he ko poveš resnico ,potem briše poste,te poste bi raje poslali popovci policiji in kosovi komisiji,naj kaj delajo,ne pa pomagat skrivat svinjarijo
Buena Vita
18. 01. 2009 20.46
lukakoper1234 zaskrbljeni tisti ki so vreče metali čez ograje,in šverc komerc zganjali, videla sem na svoje oči.zato ne negiraj,hja zida ni več,in tiste svinjerije,kjer se jeskrivalo različno blago, sem čisto zraven,in nehaj bulaznit
deadea
17. 01. 2009 15.45
jaz sem prepricani da bi doloceni iz proizvodnje bolje vodili firmo. za veliko manj denarja kot pa ga zdaj imajo tam vodilni. vprasamo se lahko kdo sploh potrebuje vodilne ki si polnijo zepe na racun delavnega cloveka. vi delate oni pa sluzijo. prava demokracija
grdavs
16. 01. 2009 21.17
delavc1 15.01.2009, 19:39 "ej ti lopov Kralj in co, če vas vidim na smučanju z elankami jih bom vsakemu posebej polomil na hrbtu banda lopovska" ha, ha, ha, ha, a na power pointu??
Mr_oz
16. 01. 2009 17.42
Saj plača je bla :), Pohvale vsem, ki so zasluzni da smo jo dobili :)
titovka
16. 01. 2009 17.11
tako se dela v demokraciji!!!!!!!eni kradajo drugi se smejijo!!!!!
lahec
16. 01. 2009 11.28
v Elanu vsak ,ki pride do položaja, krade.Vsi ki so reševali ELAN so obogateli, ELAN bo pa crknil .Tako je to pri nas
mac4_m
16. 01. 2009 00.31
elan dela čolne, elan izdeluje čoln, elan zelo drago plačuje čoln, ki ga ni.. nič več jasno.. Spet se ponavla curving...
delavc1
15. 01. 2009 19.39
ej ti lopov Kralj in co, če vas vidim na smučanju z elankami jihbom vsakemu posebej polomil na hrbtu banda lopovska
Anja Mivšek 1
15. 01. 2009 19.07
joj dej ti mal umer svoj jezik...bomo vidl kej bo tvoj pahorček naredu:S
lukakoper1234
15. 01. 2009 17.52
Neverjetno je kako Janšo skrbi za oškodovanje podjetja za 700.000 eu predhodno pa je nastavil dve politične figure na vodilna mesta Luke.Zaposleni nismo več nevedni transportni delavci,ampak se zavedamo škodljivih ,če ne katastrofalnih posledic kadrovanja A.B. ter Č.R. v podjetju.Dragi borec za samostojnost RS,kje si imel glavo ali si postal tudi sam eden tistih zaradi katerih si sedel na Roški.V času ekonomske rasti si uničil vodilna podjetja v Sloveniji s kadrovanjem moralno in zakonsko spornih oseb. Dragi bivši predsednik vlade in upam nikoli več,na vodilne položaje v Luki ste postavili figure,ki so potopile že nekaj uspešnih podjetij.in po istem scenariju delajo tudi v Luki.Ker očitno tudi nova vlada ne misli narediti reda v Kopru,smo vsi zaposleni zelo zaskrbljeni za bodočnost.To kar je uspelo Janši s Trojko Lovšin,Aldo Babič in Časar Robert,v samo treh letih ,ni uspelo še nikomur.Sedaj pa se bomo spravili na Koreliča,ki je bil dobesedno odstranjen iz Luke,ter mu naprtili domnevnih 700.000 eu škode. Janševa vladavina z A.Babičem in R.Časarjem nam je pridelala več sto milijonov evrov nepopravljive škode pa se,razen zaposlenih,nihče ne obrenmenjuje.Počnejo se svinjarije pa nihče ne ukrepa ! Pahor,Vlačič kje sta,pozabita na svetovalce in osebne znance.Izvolili smo vaju,ker vama zaupamo,ne nadaljujta politike klientelizma in korupcije Janševe vlade!!! Če potrebujeta kompetentne osebe v nadzornem svetu in upravi bomo,z veseljem pomagali!!! Zaskrbljeni zaposleni Luke in Intereurope.
Uporabnik417863
15. 01. 2009 17.50
sej niso normalni