Gospodarstvo

'Če si dober gospodar, ne prodaš. Če že moraš prodati, prodaš za dobro ceno'

Ljubljana, 23. 05. 2014 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki več sindikatov so gospodarskemu in kmetijskemu ministru izročili javni poziv proti prodaji Mercatorja Agrokorju. Dragonja je napovedal, da bo vlada proučila zadnje dogajanje v procesu prodaje in se odločila, kako bo v tem primeru delovala. Sindikati pa grozijo z dodatnimi aktivnostmi.

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikata delavcev trgovine Slovenije, Sindikata kmetijske in živilske industrije, Sindikata kmetov Slovenije in Slovenske kmečke zveze so ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Metoda Dragonjo in ministra za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle, Dejana Židana pozvali, naj naredita vse, kar je v njuni moči in pristojnosti, da se prepreči prodaja največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Ladi Rožič iz ZSSS je prepričan, da je prodaja Mercatorja, ki ima v Sloveniji dominanten tržni delež, finančno šibkemu in strateško neustreznemu kupcu, Agrokorju, velika napaka. "Če se vlada ne odloči pravilno, naših aktivnosti ne bo konec," je dejal na novinarski konferenci. Ena od možnosti je, da se obrnejo na NPU, članstvo pa nameravajo pozvati, naj prenehajo biti komitenti državnih bank, ki so lastnice Mercatorja. Nenavadno se mu zdi, da se poskuša Mercator prodati "po vsaki ceni" in da se cena znižuje v samem prodajnem postopku. "Bojim se, da bodo Mercator nekomu poklonili oz. da ga bomo še plačali, če ga bo kdo prevzel. Mercator je trenutno reprogramiran in je v kar dobri kondiciji glede reprograma, torej mu banke verjamejo, in ta Mercator bi si lahko našel bolj trdno zagotovilo, boljšega kupca, kot je Agrokor," je prepričan.

Branko Tomažič iz Slovenske kmečke zveze je opozoril, da so slovenski kmetje in potrošniki gradili Mercator, nekateri pa ga zdaj prodajajo. "Če si dober gospodar, ne prodaš. Če že moraš prodati, prodaš za dobro ceno. Danes temu ni tako. Prodajamo ga poceni, prodajamo ga zastonj in prodajamo ga slabemu kupcu," je dejal.

Dragonja: Elementov, ki govorijo v prid 'fair' pogojem, je vse manj

Metod Dragonja - 10
Metod Dragonja - 10 FOTO: Miro Majcen

Dragonja je pojasnil, da so dileme, povezane s prodajo Mercatorja, prisotne že več mesecev in let, pri čemer se pojavljajo argumenti v prid in proti prodaji. Ta vlada se je v zadnjem obdobju po eni strani soočila s pričakovanji finančnih trgov, naj se Slovenija odpre tujemu kapitalu, po drugi strani pa je treba upoštevati strateške vidike, povezane s slovenskim kmetijstvom in živilskopredelovalno industrijo, je dejal.
Napovedal je, da bosta peticijo z Židanom predala vladi, ki se bo odločila, kako bo v tem primeru delovala – pasivno ali aktivno. "Elementov, ki zdaj govorijo v prid običajnim 'fair' pogojem, mislim, da je vedno manj in da pogoji, ki so ponujeni, ne materializirajo tiste strateške komponente, ki jo Mercator ima v tem trenutku, zato da dolgoročno zagotavlja svoje makroekonomske cilje kot eno vodilnih slovenskih podjetij," je dejal Dragonja.

Razpravo na vladi pričakuje najkasneje v 14 dneh, prihodnji četrtek najverjetneje še ne. Kot je dejal, vlada v času njegovega vodenja ministrstva ni razpravljala o procesu prodaje Mercatorja in se vanj ni vključevala. V tej fazi je vprašanje po njegovem mnenju zgolj to, ali se transakcija zaključi ali ne. "To se lahko spremeni tudi zadnjo sekundo," je dejal.

Spomnil je na zadnje medijske objave, da naj bi Agrokor transakcijo financiral z izdajo visoko donosnih obveznic in da naj bi velik del financiranja te transakcije padel nazaj na Mercator. To bi po mnenju Dragonje predstavljalo zelo velik pritisk na nadaljnje delovanje Mercatorja.

Drugo ključno vprašanje je cena delnice. Zadnja dogovorjena cena "ni neka cena, ki bi nas prepričevala, da gre za vrednost, ki materializira vse pozitivne premike, ki so bili v zadnjem obdobju doseženi v Mercatorju", je dejal in spomnil na razdolževanje Mercatorja in njegove notranje sposobnosti, da ustvarja dodano vrednost in denarni tok.

Židan: Opravka imamo s kupcem, ki je slovensko hrano umaknil s polic

Židan pa je opozoril na številna delovna mesta, ki jih zagotavljata kmetijstvo in sam Mercator. Ta trenutno nima lastnika, ki bi razmišljal dolgoročno. Od vlade pričakuje, da se bo do tega opredelila, da bodo stvari jasne in da se ne bodo dogajale v ozadju. "Čeprav gre samo za posredno lastništvo – država ni neposreden lastnik Mercatorja, posredni pa je, preko državnih bank –, politika nima pravice se ne opredeliti," je bil jasen.

Sogovorniki so se sicer strinjali, da je Mercator zelo pomembno podjetje za slovensko kmetijstvo in živilskopredelovalno industrijo, zaskrbljeni pa so zaradi informacij o zelo slabih plačilnih pogojih, ki jih je mogoče dobiti med hrvaškimi dobavitelji Agrokorju. "Tisto, kar mene posebej skrbi, je, da imamo opravka s kupcem, ki je prvi na Hrvaškem slovensko hrano dokazljivo umaknil s polic," je opozoril Židan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
29. 05. 2014 14.39
+1
Če zastonj dobijo, se pa glih sekirajo za kakšno ceno se proda, samo da za kradljive menedžerje dovolj ostane !!!!!!!!!!
Roman Hren
26. 05. 2014 22.08
+1
A res? Naši gospodarji to počnejo povsem drugače! "Vse prodaš in potem si še vedno gospodar na svojem!" Le kje ste se vzeli po vsem tem času, ko navadni državljani to vemo vseskozi!
jezzson
26. 05. 2014 10.16
+2
Ksko naj ne bomo komitenti bank, ki so delne lastnice bank. Mercator ima v delni lasti 60 bank v daljni okolici . Haha a naj rsčun v drugi galaksiji odpremo.
ROMELS
24. 05. 2014 09.36
+1
Zagovorniki javnega interesa so naredili tem podjetjem največ škode, ker so jih njihovi privrženci preveč izčrpavali.
Roman Hren
26. 05. 2014 22.14
+3
Javni interes obstaja in ni vzrok za škodo! Vzrok zanjo je neodgovorno vodenje, brez nadzora in sankcij! Če na zahodu direktor ukrade podjetje lastniku, gre v zapor in nikoli več ne sede na tako funkcijo! Pri nas so se polastili vsega, kar jim je prišlo pod roke in so danes "uspešni podjetniki" ali pa imajo nekdaj "družbeno" lastnino!
ochi
24. 05. 2014 09.08
+4
in vi še kar misite, da agrokor kupuje mercator? agrokor je v tem trenutku le še bankrotirana agencija za posredovanje nepremičnin, ki ga bo v paketu z mercatorjem prevzela ena največjih korporacij na svetu. pa ne bo ne todorič ne slovenija niti hrvaška vesela. tako pač je. večino prehrambene industrije sveta je že tako ali tako "hčerinsko" posvojenih s strani štiri ali petih korporacij.
jankomat
24. 05. 2014 00.12
+15
sramota za slovensko politiko,da sploh dovoli mercator prodat. samo ,da bi pomagali bankam. sprega meden al kaj je že in arhar deluje . oba rešujeta unicredit kredite,ki jih ima agrokor na hrvaškem !! pokvarjenca!!!Prek nlb prodajat mercator,za lepo nagrado pri unicreditu. agrokor je na hrvaškem zelo negativni etiketiran. plačuje ,ko semu zljubi.sedaj zapira fabriko ledo !! in tudi tovarno olja zvijezda in vse skup seli oziroma bo nabavljal v srbiji.kdo ga bo zaustavll v sloveniji ,da ne bo pometel s slovenskimi dobavitelji !!! na žalost je tako,da leve vlade niso ravno patriotske,zato smo tud izgubili istro in še kaj. že sedaj sta v sloveniji največja grosista iz hrvške atlantic,orbico .prehranska podjetja so tudi že prodana hrvatom in srbom in kaj bomo mi ubogi slovenčki??čistili wc prostore ????v to nas sili politika zaradi zaščite bank,pa še dvojček arhar, meden??se trudita.človek se lahko samo zjoka ,kam nas peljejo nesposobni politiki.Mogoče ne bi bilo slabo,da čimprej izvedemo referendum za pripojitev avstriji,saj že danes dela tam veliko slovencev.
mercola
23. 05. 2014 19.29
+2
Zidan je ze sodeloval pri prodajo Agrokora in sicer kako bi ga "porinil"v narocie prejsnjega delodajalca Polanica!
antayla
23. 05. 2014 18.51
+11
Se bi radi kradli... Moje sozalje vsem, ki to ne bodo mogli vec delati.
nicknamenamenick
23. 05. 2014 18.43
-2
Saj je popolnoma enostavno za razumeti: ker je Agrokor edini, ki se mu zdi vredno zanimati za Mercator, je za prodajalce seveda kralj in lahko postavlja pogoje nakupa kot se mu zdi. Vprašajte se, zakaj se noben interesent ni odzval na poslano ponudbo prodajalcev po nakupu Mercatorja. Pač, ni več kaj tuhtati - Mercator bo enostavno hrvaški in pika! A sedaj bo pa slovencu izpod časti, da bo delal za hrvaškega gospodarja?! Saj tudi v Drogi Kolinski in Ljubljanskih mlekarnah dela za hrvaškega, v Fructalu in Comtradu pa za srbskega gospodarja!
jezzson
26. 05. 2014 10.21
+0
Vse je že dogovorjeno in ne samo pri mercatorju
lars1102
23. 05. 2014 17.50
+10
kot pove naslov, to bi kapiral že osnovnošolček.....
Pppiikkaa
23. 05. 2014 18.26
+16
Če si dober gospodar, vse račune (tudi plače) plačuješ v roku in delaš z dobičkom
Pppiikkaa
23. 05. 2014 18.27
+1
Prodaš pa za tako ceno, ki jo na trgu pač dobiš, vse ostalo je demagogija nacionalnega interesa.