Gospodarstvo

Zaradi zamude bi se Teš 6 v celoti podražil za 500 milijonov evrov

Šoštanj, 01. 06. 2012 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./Ni.J./STA
Komentarji
129

Do 17. junija bo Alstom vsa dela na gradbišču Teša 6 opravljal v skladu s terminskim načrtom. Če poslanci ne bodo sprejeli zakona o poroštvu, pa takrat začne veljati najava suspenza pogodbe. Dela bi lahko stala vsaj pol leta, v celoti pa bi se projekt podražil za 500 milijonov evrov.

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Francosko podjetje Alstom bo do 17. junija 2012 vsa dela na gradbišču šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj opravljal v skladu s terminskim načrtom, so sporočili iz Termoelektrarne Šoštanj. ''V primeru, da zakon o poroštvu ne bo sprejet na junijski seji (državnega zbora, op. p.), s 17. junijem stopi v veljavo najava suspenza pogodbe (zaustavitev projekta),'' so še dodali.

Tako so se odzvali na informacije, da naj bi podjetje Alstom, ki je dobavitelj glavne tehnološke opreme za Teš 6, svojim izvajalcem in podizvajalcem na gradbišču 1,3 milijarde vrednega projekta že razposlal sporočilo, naj začnejo pripravljati vse za umik.
Sporočili so še, da se po njihovi oceni lahko projekt v primeru suspenza pogodbe zaustavi najmanj za pol leta. Projekt se tako lahko samo zaradi polletne zamude podraži tudi do 100 milijonov evrov, v celoti pa tudi prek 500 milijonov evrov, izpostavljajo in dodajajo, da je treba upoštevati stroške zaustavitve gradbišča in nato ponovnega začetka gradnje. Opozarjajo, da so v projekt do zdaj vložili več kot 580 milijonov evrov in tega denarja ne bodo dobili nazaj. "Rezervni scenariji so veliko dražji. Treba pa je upoštevati tudi to, da bomo morali poplačati obveznosti do bank Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in Evropske investicijske banke (EIB) in nato iskati nove variante. Stroški financiranja pri drugih bankah pa bodo občutno višji, tudi za polovico," so zaključili.

Zaustavitev projekta Teš 6 bi imela torej za Teš in HSE katastrofalne posledice. Med temi so dodatni stroški v višini najmanj dveh milijard evrov v naslednjih dveh letih, manjšanje energetske samozadostnosti Slovenije in s tem potencialno višje cene elektrike, problem nadaljnje ekološke sanacije Šaleške doline, vprašljivost nadaljnjega obstoja Teša in Premogovnika Velenje ter s tem nekaj 1000 delovnih mest, na dolgi rok pa tudi vprašljivost obstoja HSE.

"V primeru uveljavitve suspenza bomo sicer takoj pristopili k izdelavi programa finančnega prestrukturiranja v skladu z veljavno zakonodajo. Že sedaj pa vemo, da bo v načrtu finančnega prestrukturiranja treba predvideti dokapitalizacijo obvladujoče družbe skupine HSE, ki bo omogočila tudi izvedbo finančnega prestrukturiranja v Tešu," so poudarili v Tešu.

"Zagotavljanje finančnih virov ni povezano s politiko"

Z ministrstva za infrastrukturo in prostor pa so sporočili, da so poslovne odločitve investitorja v izključni pristojnosti tega. Poudarili so, da je vodstvena ekipa Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Teša odgovorna za uspešno in racionalno dokončanje projekta. V sporočilu so zapisali tudi, da je način zagotavljanja virov financiranja odgovornost tistih, ki projekt vodijo in to ni povezano s političnimi odločitvami ter ni stvar politike.

Teš je za financiranje projekta pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega je pridobil še 200 milijonov evrov posojila pri EBRD, ki ni zahtevala državnega poroštva.

"Vlada RS je podprla pobudo poslancev v Državnem zboru o državnem poroštvu in pri tem izpostavila svoje videnje glede racionalnega dokončanja projekta v obliki petih pogojev. Do danes ni izpolnjen eden izmed bistvenih pogojev, ki se nanaša na končno ceno projekta, saj je strošek montaže še vedno neznanka," so sporočili. Dodali so, da je naloga poslancev ta, da ovrednotijo uspešnost vodstvene ekipe HSE in Teša glede obvladovanja projekta tako po tehnološki kot finančni strani in zavzamejo svoje stališče glede državnega poroštva.

Iz Teša in HSE so sicer v torek sporočili, da pogajanja z Alstomom o mogočem zamiku napovedanega suspenza s 4. junija na poznejši datum in znižanju stroškov montaže še vedno potekajo. Ob tem so ocenili, da še vedno obstaja minimalna možnost, da bi lahko državni zbor o državnem poroštvu odločal na junijski seji.

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko je z dnevnega reda seje odbora 23. maja umaknil drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, v skladu s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke.

Zaustavitev projekta Teš 6 bi lahko pomenila dražjo elektriko.
Zaustavitev projekta Teš 6 bi lahko pomenila dražjo elektriko. FOTO: Thinkstock

Vlada hoče določena zagotovila v zameno za poroštvo

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je 23. maja na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Za umik obravnave so se odločili, ker še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade, ki jih je ta v zameno za poroštvo postavila Tešu.

Vlada je namreč že februarja določila pogoje, pod katerimi bo Teš pridobil državno poroštvo za posojilo EIB. Tešu je naložila, da zniža investicijsko ceno projekta in da s Premogovnikom Velenje sklene dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul. Hkrati hoče zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta, pa tudi zagotovilo, da bo omejitev izpustov CO2 skladna z investicijskim programom.

Vlada je nato maja pripravila dopolnilo k predlogu zakona, v katerega je vnesla omenjene pogoje za pridobitev poroštva. Amandma je tudi poslala v DZ.

Predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD). DZ je sicer o predlogu zakona 19. aprila opravil splošno obravnavo in sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vance
06. 06. 2012 11.26
+3
Izgleda,kot da gre za tekmovanje,kdo bo več vzel.In vedno so isti akterji,tožilstvo in sodstvo pa molči in na tak način škodljivo sodeluje.Nočem polemizirat,vedno eni in isti ljudje in če že ni enega od njih,nastopi soproga enega od njih (prodaja SIJ-a (Acroni) Rusom.Tu me bolijo zneski-za Slovence prodano za 105 mio €,pomotoma plačano 175 mio,vrnjeno Rusom 70 mio €,v ruskih knjigah pa registriran nakup za 200 ali celo 300 mio €.In naša politika verjame tem finančnim napakam,tem dvojnim,trojnim različnim knjiženjem,ne moti jih niti vpletenost banke iz Liechensteina.In tak mišmaš je tudi pri TEŠ 6,nikdar se ne bo vedela prava cena,denarja pa bo zginilo še in še,od tod tudi državna poroštva.
olyca
05. 06. 2012 10.50
+3
Kaj pa to za bogato Sl, če živimo toliko barab še to bomo spravili pod streho
kum11
04. 06. 2012 17.50
-1
bravo. vsem tistim ki so proti bi takoj izklopil elektriko. in naj vidijo kako je v kameni dobi. soncani, ni zanesljivo . kam boš vklopil likalnik, štedilnik. pametnjakoviči pišite. potrebiujemo teš in nek2 drugače bomo hlapci
saturnative
03. 06. 2012 08.27
+3
Če bi se ves ta denar, ki je šel za TEŠ namenil razvoju Teslinih tehnologij, bi imela cela slovenija zastonj elektriko... Imam občutek, da je polnenje te vreče brez dna namen samemu sebi in polnjenju privat žepov, ne pa krepitvi energetskega sektorja.
titovka
02. 06. 2012 17.24
+4
pa kaj to za nas 500 milijonov...mala malca......
zalijanc
03. 06. 2012 07.28
+4
zanimivo, da nihče ne napiše za koliko časa bi vsa Slovenija imela uvoženo elektriko za celoten znesek, penale in kredite.
alterego
04. 06. 2012 07.58
+2
zanimivo, da nihče ne napiše, da tud elektrike ne bomo mogli uvažat, ker imamo premalo meddržavnih deljnovodnih povezav...
Elvis Šiši?
02. 06. 2012 14.07
+2
tok enga denarja porbjo da nardijo velik več co2 ispustov in pol nam bojo uvedl davek na co2 in se lahk takoj ubijemo .kle ni nobenga pozitivnega iskoristka edini iskoristek so ljudje in njihovi davki
martinkrpan1
02. 06. 2012 12.05
+5
to je biu zdaj mopet show ki je povedal kar je meu če pa kej povedal ni pa povejte si sami
martinkrpan1
02. 06. 2012 12.12
+7
absolutno ni nobene nevarnosti da bi projekt se zaštopu--kok pa mislte da bomo kredite vračeval iz štromu ane gligh tek ko bo folk začel pozim nosit pulover u bajti glih tek bolo klime bek metal ko ne bo gnarja pa industrija gre tud u k.. tud nebojo rabl več štroma bo za nemce več ostal--isto bo iz štrekno koper mađarska bomo mi naerdil pa se bojo hvall da so del zrihtal kasiru na konc bo pa spet tujc!
martinkrpan1
02. 06. 2012 13.45
+3
nevem zakaj je na holdingu več ko dva toužnt folka ko vleče masne pare - sej pa šiba štrom sam po drotih -- ha ha ne bo dolg ko bojo vse poteral
olyca
02. 06. 2012 10.16
+3
Zopet nas pripravljajo, da se stroški izgradnje povečajo, da še bo kaj za potalat. Sramota v Sloveniji da vsaka večja investicija skrbi za polnjenje tajkunskih žepov.
HooplaToopla
02. 06. 2012 00.01
+13
To je vse načrtovano. Teh 500 milijonov, za kolikor naj bi se gradnja podražila so verjetno že ukradli. Sedaj si le pripravljajo izgovore in teren za to, da jo bodo spet brez posledic odnesli.
kleopatra-1
01. 06. 2012 22.44
+10
korupcije okrog TEŠa pa še vedno nihče ne preiskuje?
saturnative
03. 06. 2012 08.29
+2
Seveda ne. Zakaj bi si šel kdo ubijat kuro ki nese zlata jajca... Narodu pa fige...
hary1
01. 06. 2012 21.19
+7
brez zvize smo šporali vse je šlo v p m
Mohandas
01. 06. 2012 21.10
+11
Ti bedaki bodo zapufali še naslednjih 5 generacij. Jaz grem raje že zdaj v samooskrbo, da bo potomcem lažje...
petelin25
01. 06. 2012 20.48
+7
mi je kr slabo,iz dneva v dan bl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
matic cad
01. 06. 2012 20.56
+6
te čisto razumem težko je gledati ljudi, kako se nič ne uprejo sistemu in nas ozmerjajo z "teoretiki zarot" "zadovoljen suženj je največji sovražnik svobode" V Sloveniji pa je vsak zadovoljen, če ima sosed nižjo plačo kot on. Namesto, da bi se obadva uprla in zahtevala višjo plačo, ki nekako ustreza 5% inflaciji, ki nas trga od normalnega življenja in nas prisili, da samo apatično spremljamo diktaturo z strani BANK in monetarne politike.
saturnative
03. 06. 2012 08.30
+4
Mah tipično slovensko vsi jamrajo pa nobeden se ni pripravljen postavit za se in svojega bližnjega.
matic cad
01. 06. 2012 20.40
+22
Važno, da bomo 800 milijonov privarčevali pri reformi.........ljudje kako ste lahko tako slepi ??? Mi smo SUŽNJI in jezen sem na ljudi, ki nočejo tega sprejeti. Kako se samo meni zdi banalno in otročje, da gremo rezati plače in pustiti, da je minimalna plača 580€ hkrati pa na 100 milijonov mečemo skozi okno, kaj je z vami, da samo apatično gledate? Ko vlada zniža pokojnine, poviša plačilo vrtca, zmanjša porodniško, podraži zdravstvo........TAKRAT SE VSI DERETE DA JE TO POTREBNO , ko pa moramo 900 milijonov plačti pohlepnim BANKAM in ko moramo gledati, kako bomo izgubili 500 milijonov zaradi TEŠ .......takrat pa ste vsi tiho KAJ SE DOGAJA ??? KDO STE VI LJUDJE, SUŽNJI,...???
PuppetMaster09
01. 06. 2012 20.51
+4
ja trba se bo žrtvovat samo nobeden ne bi rad bil prvi
konstruktor
01. 06. 2012 21.07
+7
matic cad
01. 06. 2012 21.19
+4
konstruktor......... in potem boš poznan kot "terorist", ki bo prikazal kako si ubil nekega bankirja, ki ima 5 otrok. In mediji bi te takoj označili kot norca ter ustvarili profil ljudi, ki so nevarni družbi. Z mediji in ljudmi, ki niti ne razmišljajo se lahko manipulira.
Mohandas
01. 06. 2012 21.20
+7
@tiger Če si sposodim iz filma Matrica...ne moreš zbuditi človeka, ki se dela, da spi. Eni si pred tem zatiskajo oči, ker ne bi prenesli resnice. In tako je po svoje tudi prav. Mislim, da je to neko podzavestno varovalo, saj se marsikomu ob tem spoznanju zmeša. Heh, tu je še ena simbolika iz Matrice... v eni sceni Morpheus razlaga, da iz matrice ne morejo spustiti vseh ljudi, ker jih je veliko že predolgo integriranih v sistem in ne bi prenesli realnosti.
Principat
01. 06. 2012 20.35
+5
ena izmed najmanjših držav se je odločila za največji spomenik na svetu ---- drugače povedano "za skupno grobnico"
minister
01. 06. 2012 20.19
+0
do takrat ko bo blok 6 obratoval bo to že zastarela tehnologija...butli iz vlade, dajte že tisto poroštvo ne pa grkov futrat
WikiX
03. 06. 2012 00.37
+1
Kaj pa je termoelektrarna danes v atomski dobi, čarovnija? Kakšno poroštvo neki, take zahojene projekte je treba takoj prepovedat, odgovorne pa odstraniti iz družbe,ampak mi se pa še kr neki menimo...
saturnative
03. 06. 2012 08.32
+2
To je že zdaj zastarela tehnologija, ki prinaša več stroškov kot koristi.
JANZELJ
01. 06. 2012 19.41
+4
Zdaj bo pa majer sam gradil!
pa dobr no
01. 06. 2012 19.16
+0
Odlično! Skrajni čas, da pospravijo gradbišče. Prej ko bodo počistili, bolje bo.
alterego
01. 06. 2012 19.23
+2
pa dobr no
01. 06. 2012 20.59
+1
Ti živiš na luni. Precej denarja se v TEŠ pretaka v zasebne žepe. Zakaj ne zastaviš svojega premoženja raje ti, ko tako verjameš v investicije, ki se jih v Nemčiji niti ne pritaknejo? Slovenija pa sedaj res nima denarja za zgrešene investicije.
alterego
02. 06. 2012 12.37
-2
to, če si nekateri bašejo žepe je en problem (naj se že razčisti!), blok 6 pa ni zgrešena investicija, ki bo zaradi neresnosti odgovornih še dražja, kot bi bila sicer...
populus
01. 06. 2012 19.10
+9
mislim da se tale slovenska skrumpirana politika preveč igra z nami !!a jih bimo še gledali?delavcem otrokom in upokojencem jemljejo denar ,pokradli tovarne naših dedkov babic očetov mam,so pokradli sedaj pa nam tale plešavec pamet soli in netransparentno meče skozi okno naš denar !!!mislim da bi morali it počasi ljudje na ulice in to drh al brez sodbe strpat v zapor!!!holazen!!!že tako predrag projekt bojo še podražili !!oz ima sds bana z janđo na čelo apetite po holdingu !!mi šparamo baraba plešasta pa se nam smeje in krade pred očmi !!!
PuppetMaster09
01. 06. 2012 18.28
+7
to se imenuje mojstrsko izsiljevanje do sladkega konca