Gospodarstvo

'Premierjeve predvolilne floskule'

Ljubljana, 10. 12. 2008 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Večini dosedanjih članov Kada in Soda se izteka mandat. "Zato smo se odločili zamenjati tako člane skupščine in nadzornega sveta Kada kot upravnega odbora Soda," je dejal finančni minister Križanič.

Vlada je na današnji seji sklenila razrešiti člane skupščine in nadzornega sveta Kada ter upravnega odbora Soda. "Večini dosedanjih članov se izteka mandat, zato sem se odločil zamenjati tako člane skupščine in nadzornega sveta Kada kot upravnega odbora Soda," je pojasnil minister za finance Franc Križanič.

Zupančič je bil v nadzorni svet Kada imenovan 31. maja 2007 za obdobje štirih let, torej bi se mu mandat iztekel 31. maja 2011.

Na odločitev vlade se je že odzval razrešeni predsednik nadzornega sveta Kada Boris Zupančič. Ta je "presenečen nad odločitvijo vlade, da grobo poseže v strukturo nadzornega sveta Kada". "Glede na predvolilne obljube premierja Boruta Pahorja, da ne bo prihajalo do neupravičenih in neutemeljenih razrešitev in da ne bo delitev na naše in vaše, sem skrajno presenečen nad grobim posegom vlade," je v sporočilu za javnost zapisal Zupančič.

Kot meni, so bile premierjeve obljube o spoštovanju strokovnosti očitno zgolj "predvolilna floskula, ki se kaže v vse večji farsi". "Pred slovensko javnostjo zagotavljam, da sem v času svojega mandata spoštoval strokovnost in si prizadeval za dobrobit slovenske države," je še poudaril Zupančič.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš
V SDS so odločitev vlade, da razreši člane skupščine in nadzornega sveta Kada ter upravnega odbora Soda, označili kot radikalno kršenje predvolilnih obljub. "Vladi ne oporekamo pravice, da imenuje svoje predstavnike ob poteku mandatov. S predčasnimi razrešitvami pa vlada in njen predsednik kršita svojo temeljno predvolilno obljubo," so zapisali. Iz imenovanj je po navedbah SDS razvidno, da so bili na položaje postavljeni politiki oz. posamezniki, ki imajo sorodstvene ali poslovne povezave s predstavniki vladajoče koalicije. Prevladujejo nekdanji poslanci DZ in kandidati političnih strank na preteklih volitvah, so še zapisali.

Za člane skupščine Kapitalske družbe (Kad) vlada predlaga: Aleksandra Svetelška, Žigo Debeljaka, Igorja Gorjupa, Teodorja Džekanoviča, Branka Tomažiča, Vinka Možeta, Danila Topleka, Gregorja Strmčnika, Aldo Trnovec, Francko Četkovič, Ano Bibija, Valterja Drozga, Leopolda Turnška, Majo Verbek in Nado Skuk.

Za člane nadzornega sveta Kada pa vlada predlaga: Boštjana Averja, Romana Dobnikarja, Klemna Ferjančiča, Uroša Glavana, Cirila Pucka, Milana Petka, Branimirja Štruklja, Borisa Gaberščika in Janija Kavtičnika.

Novi predsednik upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod) bo po predlogu vlade Uroš Rotnik, člani pa Miha Ažman, Igor Janez Zajec, Mateja Tomin Vučkovič, Aleksander Mrvar, Stane Seničar in Bojan Dejak.

'Naj pokažejo strokovnost z rezultati'

Križanič pričakuje, da bodo predlagani člani skupščine in nadzornega sveta Kada ter upravnega odbora Soda pokazali svojo strokovnost z rezultati. Izrazil je pričakovanje, da bodo imenovali kompetentne uprave, ki bodo sprejele ukrepe, s katerimi bodo preobrnili poslovanje družb. "Mislim, da je izbor dober, časi so težki, poslovanje pa še slabše," je dejal minister, ki je med 'bolečimi' težavami omenil poslovanje zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada za javne uslužbence na Kadu.

Kot je dejal Križanič, je treba najprej pogledati, kaj je posledica razmer na kapitalskih trgih in kaj je treba storiti, da se bo poslovanje izboljšalo. Najprej je sicer nameraval postaviti prokurista, da bi vzpostavil nadzor, nato pa so se, glede na bližino konca mandatov, odločili za zamenjavo. Predlog imenovanj je ministrstvo pripravilo, še preden je zaživel kadrovsko-akreditacijski svet, se bodo pa s svetom morda posvetovali že pri imenovanju uprav ali nadzornih svetov, kjer podjetja delujejo z izgubo, je še dejal Križanič.

Borut Pahor in vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic
Borut Pahor in vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je danes tudi sklenila priporočiti vodstvom družb, ki so v večinski lasti države, naj se ob koncu letošnjega leta odpovejo izplačilu nagrad, je povedal premier Borut Pahor. "Signal vlade je zelo jasen: letos ni pravi čas za izplačilo nagrad," je poudaril Pahor. Smo v položaju, ko okoliščine od nas zahtevajo izredno strogost in disciplino pri ravnanju z denarjem davkoplačevalcev, je dodal.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zakretene
13. 12. 2008 01.23
A gre za TISTEGA Cirila Pucka?
Buena Vita
11. 12. 2008 22.46
na vaše in naše je v prvi vrsti delil pahor tako vneto je zagovarjal levake in zmerjal desne ,da se je celo potil,bogček no seaj še omejuje svobodo govora in izražanja, samo goli otok naj kupi od hrvatov,in nas tam zapre, BRAVO TIRAN-TIRANIJA
zajfa
11. 12. 2008 09.19
Super..Kar naj zamenjajo čimveč..Da se ne bodo čez štiri leta zgovarjali, da so slabi rezultati zaradi kadrov prejšnje vlade..Zdaj ko so že začeli kuhati sr...,naj ga skuhajo do konca..To bodo še komedije
kapitalist
11. 12. 2008 08.58
vlada je danes priporočila ......... ali je to vlada oziroma večinski lastnik teh družb???????? PRIPOROČILA - saj to je za v mikijev zabavnik LASTNIK priporoča - kolikor jaz vem in to naj bi tudi držalo lastnik ne priporoča ampak z tem denarjem upravlja zdaj je pa že dovolj g.pahor - koga farbate sebe ali nas -nisem tako neumen da ne bi znal seštevati -samo povej še to koliko se bo steklo tega denarja v tvoj žep
resslovenka
11. 12. 2008 08.07
kritik_ Ja, en sam velik teater s tragikomičnim repertoarjem. Gledalici pa butalci.
mladinc
11. 12. 2008 00.01
ne vem, ampak če mene vprašate, ma precej teh vezo tudi s prejšnjo vlado, zraven je recimo članica SLS, pa Debeljak, ki ga je Janša postavil na čelo mercatorja... mogoče se pa le menja nesposobne s sposobnimi. upam. močno upam. že normalno ni pametno imet same skorumpirane in nesposobne kadre, ki upravljajo z državnimi podjetji, v recesiji pa to pride še toliko bolj do izraza... glede trošarin pa... če niso dvignil cene vinjet, bojo pa na bencinu služil, sej nekje država rabi denar, da nam gradi ceste, v Bruslju ga pa tud ne čarajo.
neo-
10. 12. 2008 21.15
VSem Pahorjevim zamenjavam je skupno:: - najprej zamenjujejo šele nato bodo šli preverjat, kako so le-ti delali! - kadrovanje samo svojih politično preverjenih \"strokovnjakov\" - če verjamete, da so to strokovnjaki!? - laži ob zamenjavah (baje da se jim tako ali tako izteče mandat, v bistvu pa imajo nekateri še 3 leta!) - velik NATEG svojih volivcev pred volitvami z \"ne bo nobenih političnih menjav\" Le kateri bedak mu je verjel?! Jaz ne! Bravo Pahor in nova vlada! Mislim, da je čas za rejtinge priljubljenosti te nove vlade! Me prav zanima...
bučar
10. 12. 2008 21.13
Franc Križanič.....čudovita ideja briljantnega upa nove vlade se kaže v dvigu trošaarin po bajuku se bo komunajzarjem še kolcalo in to kmalu
aetherix@email.si
10. 12. 2008 21.09
Ne vem, kaj med naštetimi delata Ciril Pucko (poslanski prestopnik) in Nada Skuk (SLS)....
neo-
10. 12. 2008 21.08
Za člane nadzornega sveta Kada pa vlada predlaga tudi Cirila Pucka, ki je \"Znan postal s tem, ko je pri potrjevanju Drnovškove vlade prestopil iz poslanske skupine SKD v poslansko skupino LDS in s tem podpornikom Drnovška prinesel glas večine, pred tem sta imeli namreč obe politični opciji točno polovico glasov\" Torej nagrada za starega IZDAJALCA????
sencasrca
10. 12. 2008 20.57
sova te gleda!!!
predaI
10. 12. 2008 19.46
Nic nimam proti, da se nagrade ne izplacajo. Me zanima ali bodo nagrade izplacane naslednje leto, ko bodo \"njihovi\" na vodstvenih polozajih drzavnih firm? lp
delavec99
10. 12. 2008 19.41
ja krepsovka pa še ene tujke ne zna prebrat , kljub večkratnim poskusom....
kritik_
10. 12. 2008 19.38
se mi zdi, da je ta naša politika en velik teater, moraš biti samo dober igralec. Predvolilne obljube so samo en velik nateg, pot do stolčkov. ne razumem slovencev, da so tako hudo naivni in pričakujejo hude spremembe po volitvah ( ti pa bodo pošteni in delali samo dobro). tega žal ni.
Buena Vita
10. 12. 2008 19.12
kaj bo spet prevzel vodstvo cvikelj hja,mora napolniti taujkunsko luknjo,in poplačat dolgove ki jih je naredil z špijonažo
Jan Valuk
10. 12. 2008 19.05
Edino pravilno, nekatere poteze Kada in Soda zadnje čase so bile res streli v prazno. Ljudje so zato volili levico, ker hočejo spremembe in ja tudi kadrovske menjave. Eni se res preveč prilimajo na te vodilne stolčke, in mislijo da je država tam zaradi njih, in ne obratno. Sicer mi ni čisto jasno res kaj je s tem Ruplom, ampak pustimo že to.
Milan Hišan
10. 12. 2008 18.52
SEDAJ JE NAVRSI MENJAVA PREDSEDNIKA RS DANILA TURKA. Ta bi bila opravičena!!!
gorbi23
10. 12. 2008 18.50
sicer sem volil levi blok, vendar tole kar počne sedaj Pahor ni ničemer več podobno, desnice še vedno ne bi volu, ker mislim, da je to kar je, vseen boljš kot to kar smo mel zadnjih nekaj let
tapravslovenc
10. 12. 2008 17.48
NE BOMO KADROVALI!!!!????!?*\"