Gospodarstvo

Istrabenz: Ostaneta še prisilna poravnava ali stečaj

Ljubljana, 16. 12. 2009 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bankam upnicam Istrabenza se ni uspelo dogovoriti o prostovoljni poravnavi. Usoda družbe bo tako znana v četrtek, ko bo potekel rok za glasovanje o prisilni poravnavi koprskega holdinga.

Istrabenz-2
Istrabenz-2 FOTO: Dare Čekeliš

Banke upnice Istrabenza so končale sestanek, na katerem so se poskušale sporazumeti o prostovoljni poravnavi, a so se razšle brez dogovora. Usoda Istrabenza bo tako znana v četrtek, ko bo potekel rok za glasovanje o prisilni poravnavi koprskega holdinga.

Istrabenz bo šel bodisi v prisilno poravnavo bodisi v stečaj. Če predloga prisilne poravnave ne bodo podprli upniki z vsaj 60 odstotki terjatev, bo sprožen stečaj družbe. O prisilni poravnavi se bo glasovalo še v četrtek do izteka uradnih ur koprskega okrožnega sodišča.

Prisilni upravitelj Istrabenza Boris Dolamič je dejal, da v četrtek po tolmačenju odvetnikov bank upnic ne bo več mogoče vložiti predloga za umik prisilne poravnave. "Ko je glasovanje o prisilni poravnavi končano, ni več mogoče ustavljati postopka," je pojasnil.

NLB: Spremenjeni predlog Petrola ni bil sprejemljiv za vse banke

Iz NLB so sporočili, da so banke upnice, uprava Petrola in Istrabenza, v začetku decembra že dosegle dogovor glede prostovoljne poravnave družbe Istrabenz. Petrol pa je kasneje ta usklajeni predlog spremenil tako, da je nepogojno garancijo spremenil v pogojno. Kljub pripravljenosti nekaterih bank, da se približajo zadnjemu Petrolovemu predlogu, pa ta za vse banke ni bil sprejemljiv, so sporočili z NLB.

Petrol obžaluje

V Petrolu obžalujejo, da z bankami upnicami niso dosegli dogovora in da je s tem predlog prostovoljne poravnave propadel. Dodali so, da odločitev bank na Petrolove poslovne razultate ne bo imela posebnega vpliva. "Prisilna poravnava ali stečaj Istrabenza zagotovo vsem deležnikom prinašata manj, kot bi ga sicer dogovorjena prostovoljna poravnava, ki je predvidevala maksimiziranje premoženja Istrabenza," je v izvaji za javnost še zapisala uprava Petrola.

Ruska ponudba za odkup terjatev

Po pisanju današnjega Dnevnika naj bi v celotno dogajanje zmedo vnesla nepričakovana ponudba bankam za odkup vseh njihovih terjatev s 25-odstotnim diskontom, ki jim jo je prek posrednika poslala ruska družba JSC Gazprom Neft, nekdanji Sibneft. Po informacijah časnika so banke ponudbo dobile od svetovalne družbe Tax Group Klemna Šešoka.

Sicer pa je uprava Istrabenza danes za 9. februarja 2010 sklicala skupščino lastnikov Istrabenza, kjer naj bi delničarji odločali o dokapitalizaciji podjetja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
17. 12. 2009 22.15
pa še nekaj, bavčarja na dob, čez čas pa še bajuka, janšo...
murkokurko
17. 12. 2009 08.48
bavčar je lopov,tat, prste mu bi morali posekat..pa še Črnigoju, Šrotu;Zidarju ...banda kapitalistična...zarad takih svinjskih ljudi, so eni na robu in pod robom preživetja...
Nauders
16. 12. 2009 22.56
Križanovski nej bo kaznovan
tulibudibu
16. 12. 2009 17.27
Ma nobenemu niso nič pobrali, ker so vsi enaki. Sej je verjetno podmazal vse okoli sebe.
LazniviZares
16. 12. 2009 12.50
A so kosmatincu Bavcarju ki je unicil podjetje ze pobrali vse imetje ?
grumf
16. 12. 2009 09.50
glede na dogajanje na borzi zna bit, da so se že zmenili..
grumf
16. 12. 2009 08.21
ali kdo ve, koliko malih delničarjev ima istrabenz? pa kje je kaj bavčar zadnje dni.. se bo moral malo skriti :)