Gospodarstvo

Ajdovski svetniki se zavzemajo za 'novo Primorje'

Ajdovščina, 21. 06. 2012 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposlenim v Primorju bodo začeli deliti odpovedi delovnega razmerja zaradi stečaja. Ajdovski svetniki se sicer zavzemajo za pomoč pri ustanavljanju novih podjetij, ki bodo zaposlovala delavce Primorja, in za ustanovitev "novega Primorja".

Okrožno sodišče v Novi Gorici je začelo stečajni postopek nad gradbeno družbo Primorje. Stečajni upravitelj je Rudolf Hramec. Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku prijavijo v treh mesecih, zadnji dan je 21. september, je sodišče objavilo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Stečajni upravitelj je že prišel v Ajdovščino, kjer se je najprej sestal s predstavniki koordinacije sindikata v Primorju. V izjavi je novinarjem povedal, da bo najprej poskrbel za delavce, da bi kar najhitreje lahko prejeli kakšen prejemek z Zavoda za zaposlovanje, saj drugih prihodkov nimajo.

Hramec je še dejal, da se bo prihodnjih nekaj dni mudil v Ajdovščini, vendar več ni želel povedati.

"Od stečajnega upravitelja pričakujemo, da se bo nemudoma lotil svojega dela in da ima iste cilje kot delavci in sindikati, in to je, da pridejo delavci v najkrajšem možnem času do nadomestil na zavodu za zaposlovanje oz. do sredstev iz jamstvenega sklada," je povedal vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf.

Začetek stečaja pomeni konec za še zadnjega velikega slovenskega gradbinca.
Začetek stečaja pomeni konec za še zadnjega velikega slovenskega gradbinca. FOTO: POP TV
Primorje je bilo še zadnje veliko gradbeno podjetje v Sloveniji. Težave, ki jih je povzročila kriza gradbeništva v državi, je poskušalo rešiti z dogovorom z bankami in drugimi upniki ter iskanjem strateškega partnerja, a je bilo pri tem neuspešno.

Predlog za stečaj je prejšnji četrtek vložil upravni odbor družbe, ker družba ni bila več sposobna poravnavati obveznosti, je bila trajneje nelikvidna in ker pogajanja s strateškim partnerjem niso prinesla rezultatov.

Družba je več kot dva meseca zamujala z izpolnitvijo več obveznosti v skupnem znesku, ki je presegal 20 odstotkov obveznosti družbe za zadnje poslovno leto.

V stečaj tudi Primorje Avtoservis

Okrožno sodišče v Novi Gorici je začelo tudi stečaj hčerinske družbe Primorje Avtoservis. Stečajni upravitelj je Boris Kastivnik, upniki lahko terjatve prijavijo do 21. septembra.

S tem so se strinjali tudi sindikati, saj so želeli, da se stečajni postopek začne čim prej in se tako prepreči upnikom, da bi še naprej odvažali delovne stroje in drugo opremo iz podjetja.

V koordinaciji sindikatov v Primorju pričakujejo še odločitev o začetku stečaja v hčerinski družbi Primorje Instalacije. Tako kot v Primorju tudi zaposleni tudi v Primorju Avtoservisu in Primorju Instalacijah niso dobili majskih plač.

Delavci so sredi maja, ker niso dobili v celoti plačanih plač za marec, začeli stavkati in stavkali do 5. junija, ko je bilo dokončno jasno, da za podjetje ni več rešitve.

Ob delo okoli 750 delavcev, mnogi težko zaposljivi

Zaposlenim v Primorju bodo v petek začeli deliti odpovedi delovnega razmerja zaradi stečaja, je na seji občinskega sveta Ajdovščina povedal vodja splošno - kadrovskega sektorja v Primorju Ožbej Marc. Ajdovski svetniki so se sicer zavzeli za pomoč pri ustanavljanju novih podjetij, ki bodo zaposlovala delavce Primorja in za ustanovitev "novega Primorja".

Marc je povedal, da je bilo v Primorju ob stečaju zaposlenih 651 delavcev, med katerimi so 303 s stalnim bivališčem v občini Ajdovščina. Med delavci je veliko zaščitenih kategorij, 280 jih je starejših od 55 let, 75 pa invalidov. Predvsem slednji bodo zelo težko našli novo zaposlitev, približno polovica vseh pa bi lahko delo našla v prihodnjih šestih mesecih, je še povedal Marc.

Poljšak je dejal, da se bo v prihodnjih dneh zagotovo sestal s stečajnim upraviteljem Primorja Rudolfom Hramcem, sodelovali pa naj bi tudi z upniškim odborom in drugimi, ki lahko vplivajo na potek stečaja.

"Govorjenje na izredni seji je mlatenje prazne slame"

Ajdovski župan Marjan Poljšak, ki že vseskozi išče možne rešitve za zaposlitev brezposelnih delavcev Primorja, je predlagal nekaj ukrepov, ki so jih svetniki sprejeli. Mnogi so sicer menili, da je razprava in celotna izredna seja občinskega sveta odveč, saj so se razmere v času med sklicem in izvedbo seje močno spremenile.

Angel Vidmar iz DeSUS je dejal, da so sedanji in mogoči prihodnji lastniki Primorja "alfa in omega in je zato vse govorjenje na izredni seji mlatenje prazne slame, s katero ne bodo nikomur pomagali". V svetniški skupini SDS pa so menili, da je že preveč vtikanja politike v gospodarstvo in bi zato novim podjetnikom bolj pomagali s tem, da bi jih "pustili pri miru, da se samo dogovorijo".

Kljub vsemu pa so sklepe ob koncu le podprli, saj nihče izmed svetnikov ni želel, da bi o njem govorili kot o tistem, ki je nasprotoval pomoči za iskanje novih zaposlitev brezposelnih iz Primorja. Občina Ajdovščina se je tako zavzela, da bo pomagala skupini strokovnjakov, ki želi ohraniti gradbeno dejavnost in s tem vse strokovno znanje v novem podjetju. Obenem pa so se svetniki zavzeli za ohranitev blagovne znamke Primorja in referenc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LomilkaSrc
22. 06. 2012 06.39
+2
in bo stečajni upravitelj obogatel še za nekaj 100.000 eur
iiiiiiiiiiiiiiiii
22. 06. 2012 06.29
+4
Novo Primorje...bo kot Nova Ljubljanska Banka...dokapitalizacija iz žepov davkoplačevalcev...vreča brez dna. Spucajte stare šefe, poberite jim nakraden denar in za zapahe z njimi, pa bo prvi korak. Tile Ajdovci in njihovi sestanki....se zavzemajo...kot bi gledal "drugove iz Beograda v enih drugih časih (tipa Budimirja Lončarja...)
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 06. 2012 22.46
+2
ZAVZEMAJO V SLOVENIJI POMENI DA BODO SE VEC POKRADLI IN SE NEKAJ SVETNIKOV NA PLANETU MATI ZEMLJA NI
Pepermint
21. 06. 2012 22.13
+2
Že videno! Imeli smo Ljubljansko banko, ki se je kasneje preimenovala v Novo ljubljansko banko in seveda slednja ni imela ničesar z dolgovi neke propadle Ljubljanske banke. Enako bo z dolgovi Primorja, s katereimi se "Novo Primorje" ne bo ukvarjalo!
tito-idol
21. 06. 2012 21.16
+4
Samo nakladanje brez ficka...
motorka57
21. 06. 2012 22.05
+4
Je tako,moj podpis.Župan bi že lahko vedu,da brez botrčka ne bo nič.Kje si bil pa do sedaj,g. župan,ki so na veliko kradli v firmi.Aja nisi vedu, se ti oproščam....!!!
LUCIFER!
21. 06. 2012 13.44
+8
Ali bo šlo premoženje Črnigoja in njegovih oprod v stečajno maso,sedaj se bo šele začelo. Sprašujete kej? Uprašajte Bolčino, tega je bilo že kdaj odstranit iz Primorja, saj je za vse kriv, ostali so mu samo verjeli! Strici so ga že obiskali, in upam da ga bodo še kdaj!
guk
21. 06. 2012 15.24
+6
ma kaj se sekiraš hladilnik je moj hahaha
sintax
21. 06. 2012 15.26
+3
guk
21. 06. 2012 16.04
+4
avto servis in instalacije g glavni izvršni
mark54
21. 06. 2012 13.39
+8
Vse prepozno. Zastojn prijavljate terjatve ! ker ne bo niti za stečajnega zadosti ne da bi kaj dobili še upniki. Imamo terjatve prijavljene že v 10.primerih in še niti eura nismo dobili. Imamo celo pravomoćne obsodbe izdane pred stečajem in smo bili vpisani na nekaterih avtomobilih in strojih. Iste so prodali in dobili smo ? NIČ ! In stečaji se bodo vlekli tako dolgo dokler ima stečajni zagotovljeno plačilo za sebe. Ko bo še tega zmanjkalo bo pa hitro zaključil. Seveda pa ob razprodaji dobi še kaj za sebe da nebo delal samo za golo plačo. Samo stroške advokata smo si še zraven nakopali. Bolje bi bilo če bi sploh pozabili vse skupaj in zaprli firmo in šli na borzo. Sedaj pa se trudimo in si stroške še dodatno povečujemo pa ne bo iz tega niti 1 EURO !!! A ni to žalostno ? Ker stečaji tako dolgo trajajo ne moremo zahtevati niti DDV-ja ki je v neplačanih računih !! Sramota od države. Nevem kako dolgo bomo vzdržali.
LUCIFER!
21. 06. 2012 13.51
+7
Se popolnoma strinjam s teboj! Pa tisti zaposleni ki so vložili tožbe za odpravnine, kako so jim sindikati govorili kako bodo vse izterjali in kaj se je zgodilo? popolnoma nič. Zgodbe pa tu ni konec, saj se pripravljjo tožbe proti akterjem in pravniku ,ki ni bil sposoben to izvesti, ali pa je delal po naročilu nekoga!
sintax
21. 06. 2012 15.25
+1
No no odpravnine dobro uprašanje, bomo videli kaj bodo (bomo )zaposleni dobili od stečajnega če bomo kaj.(lepo da si se vrnil remul1)
motorka57
21. 06. 2012 22.12
+2
Za sindikate je konec zgodbe.Zaposlenim so zrihtal borzo in amen cuzamen.
dajns
21. 06. 2012 12.31
-2
zanima me kaj je delal nečak od černigoja na firmi včeraj ob 1400.kdo dopušča da se sprehaja po pisarnah.kaj išče tam ? kje je varnost da prepreči črnigojem izpraznanje pisarn ali dokumentov? kje so delavci da to preprečijo
sintax
21. 06. 2012 12.57
+5
Kje si ti da bi to preprečil?delavci so siti vsega in nemorajo dežurat 24 ur na dan,lahko bi pa ti.........
dajns
22. 06. 2012 07.40
+1
kaj so siti ko so cele dneve sloneli na lopatah in nabivali ure so pa lahko bli tam.jaz sem se rešu te gnile firme in škoda da ni krepala50let nazaj
sloswiss
21. 06. 2012 12.20
+7
ja in prijave sprejemata Damjan Murko in Fredy Miler