Gospodarstvo

Carina in davkarija se bosta združili

Ljubljana, 29. 07. 2014 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./N.Š.
Komentarji
39

1. avgusta bo začela delovati Finančna uprava RS. Združevala bo carinsko in davčno upravo, med njenimi novimi nalogami pa bosta boj zoper delo na črno in nadzor nad časom vožnje, odmora in počitka voznikov.

Združitev ne prinaša za zavezance nobenih sprememb glede lokacij, kontaktnih podatkov ali uradnih ur.
Združitev ne prinaša za zavezance nobenih sprememb glede lokacij, kontaktnih podatkov ali uradnih ur. FOTO: Thinkstock

1. avgusta se bosta v novo Finančno upravo RS (FURS) združili Carinska uprava RS in Davčna uprava RS. Na čelu FURS je vršilka dolžnosti generalne direktorice Jana Ahčin. V začetku se bosta v Generalni finančni urad združila Generalni carinski urad in Generalni davčni urad, delovanje lokalnih carinskih in davčnih uradov pa ostaja nespremenjeno do konca letošnjega leta. Združitev ne prinaša za zavezance nobenih sprememb glede lokacij, kontaktnih podatkov ali uradnih ur.

Ključni cilji FURS so spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, zagotavljanje dobrega servisa zavezancem, strankam in podjetjem ter posledično dvigovanje davčne kulture v Sloveniji. Med prednostnimi nalogami FURS so odkrivanje in preprečevanje davčnih utaj, carinskih in trošarinskih nepravilnosti, preventivne aktivnosti in nadzor nad vsemi področji gotovinskega poslovanja, boj proti tihotapstvu in odkrivanje tihotapskega blaga (prepovedane droge, ponaredki).

Med njenimi rednimi nalogami so med drugimi odmera in obračun obveznih dajatev, carinjenje blaga, finančni nadzor, finančna preiskava, nadzor nad prirejanjem iger na srečo, nadzor nad prijavo vnosa in iznosa gotovine na območje ali z območja EU, nadzor nad vnosom, iznosom, tranzitom in prenosom blaga v skladu s carinskimi predpisi ter predpisi, s katerimi so določeni posebni ukrepi zaradi interesov varnosti, varovanja zdravja in življenja ljudi, živali in rastlin, varstva okolja, varovanja kulturne dediščine, varstva pravic intelektualne lastnine, ukrepi trgovinske politike, izvršba ...

Med novimi nalogami pa je boj zoper zaposlovanje in delo na črno (zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno se začne uporabljati 18. avgusta) in nadzor nad časom vožnje, odmora in počitka voznikov.

Nepravilnosti in goljufije se lahko odslej prijavijo na anonimni 24-urni brezplačni telefon 080 11 22 ali na elektronski naslov prijave.fu@gov.si. Fotografije računov se lahko še naprej pošiljajo na telefonsko številko 051 241 241, poleg tega pa še na nov elektronski naslov blagajne.fu@gov.si.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pričakujejo, da bo nova finančna uprava imela večjo moč in učinkovitost pri nadzoru nad "tako imenovanimi šušmarji, ki predstavljajo nelojalno konkurenco legalnim obrtnikom in podjetnikom". Predsednik zbornice Branko Meh upa tudi, da bo nadzor nad tujini ponudniki storitev v Sloveniji bolj učinkovit. V OZS pričakujejo tudi manj administracije, hitrejše izvajanje nalog, nižje stroške in enakopravnejšo obravnavo vseh zavezancev. Sicer pa se nadejajo tesnejšega sodelovanja z novo finančno upravo.

Glede nove finančne uprave pa imajo velika pričakovanja tudi na Gospodarski zbornici Slovenije. Od nje namreč pričakujejo, da napolni državno blagajno z več plačniki in razbremeni odgovorne davkoplačevalce. "Po dolgih pripravah pričakujemo, da ne gre le za formalno spojitev dveh institucij zaradi varčevanja države. Nova institucija mora zagotoviti sodelovanje strokovnjakov doslej ločenih institucij, da bodo s kompetencami enih in drugih zagotovili učinkovit davčni nadzor, preventivo in večjo davčno kulturo, ker so pogoj za preprečevanje sive in črne ekonomije," je poudarila izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek.

"Kar dosti upanja in pričakovanj je, da se poveča nadzor in učinkovitost na davčnem področju," so se glede ustanovitve Fursa strinjali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je ob tem poudaril, da bomo lahko večjo učinkovitost združenih institucij na področju pobiranja davkov dosegli le, če bodo zadovoljni tudi vsi zaposleni v Fursu. "Zaposleni morajo priti v neko okolje, ki bo prijazno tudi do njih," je ocenil.

V boju zoper sivo ekonomijo in za več pobranih davkov bi lahko bila, tako Semolič, pomembna tudi uvedba pravih davčnih blagajn. Po njegovih besedah so sicer tudi lani uvedene virtualne davčne blagajne prinesle nekatere spodbudne učinke, a ne zadostne. "Če želimo biti dosledni in pobrati vse, kar je treba, potem so primeren instrument prave davčne blagajne. In mislim, da bo imela nova vlada večje razumevanje do tega instituta," je sklenil.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
31. 07. 2014 01.13
+3
zakaj se ne združite še z vojsko, ga boste prišli kar z tankom!
butalistan
31. 07. 2014 01.11
-1
seveda bosta zaslužili, jaz jim bom plačal kar iz avtomata!
marsam
30. 07. 2014 14.08
+1
itak so podkupljeni bandica podkupljena
To1
30. 07. 2014 12.47
+8
Zdruzitev carine in davkarije je ojacanje pritiska na podjetnike, stiskali nas bodo cariniki stare sole zraven katerih noben ni mogel prenesti kave, farmerke, petarde, da ti isti cariniki niso vzeli polovico zase, ti nam bodo od 1.8 kontrolirali podjetja in ponovno odvzemali polovico zase, ti isti nam bodo krojili kapo. Veliko je takih inspektorjev v carini.
hotchilipoper
30. 07. 2014 08.23
+7
Represija na vsakem koraku-dost je tega
Rukola
30. 07. 2014 07.41
+3
Zakaj je zamegljen davčni inšpektor, ali se česa boji? Hvala bogu, da bo carina prevzela delo, katero bi morala davčna uprava že stalno izvajati, saj ima to kontrolo napisano v zakonu - to je kontrola na terenu.
babicagrenajug
30. 07. 2014 03.10
+10
Carina in davkarija naj raje preverijo kaj počne vsa ta masa v javnih službah, začevši v njihovih. Podjetniki v Sloveniji dat glave skupaj. Pa svojo privat vojsko če treba.
felix59 drugič
29. 07. 2014 19.07
+20
Kaj bodo pijavke lovile nas , ki delamo malo na črno, da si izboljšamo proračun , lovijo naj parazite, ki nam ne plačujejo zdr. zavarovanja in pokojninske dobe , poleg tega pa sebi prijavijo minimalca !!!!! OSTRIGARJI !!!
DonMiltonFriedman
29. 07. 2014 18.22
+9
Prijave bojo v Sloveniji celo laufale. Bog ne daj da si sosed kupi 1 leto novejšega Golfa Tdi, takoj gledat od kje krade denar, takoj ga prijavit.
Super Huey
29. 07. 2014 16.29
+51
Prekletstvo slovenskega delavca, ali zakaj smo tam kjer smo? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
smučarska očala
29. 07. 2014 22.16
+10
Podpis! Še nekaj bi dodal, tiste r-i-t-i v upravnih enotah, ki itak delajo neučinkovito, bi brez kakršnegakoli problema lahko nadomestil računalnik, ki bi bil učinkovitejši, zelo, zelo hitro reševanje vlog, pošteno odločanje, poceni in 24/7 dostopen, kakor se tudi spodobi, če so javni uslužbenci. Če so lahko policaji, zdravniki, gasilci, tudi profesorji dostopni ves čas, bi lahko tudi bili tisti v upravnih enotah!
binmister
29. 07. 2014 15.56
+33
Ko podjetje propade se delavci znajdejo na zavodu brez veznem .Carine so se ukinile in enega samega carinika niso dali na zavod .To kar sedaj cariniki delajo bi lahko vse delal DURS .Dobro so poskrbeli za carinike ni kaj
Hubel
29. 07. 2014 15.17
+30
Nam tamalim bodo pasove zategovali , sebi bodo pa riti širli!
daf3
29. 07. 2014 14.55
+27
kriminal je treba v kali zatreti .Toliko časa bodo narod stiskali in kaznovali da se bo enemu lepo strgalo pa ene par na hladno pospravu pol se bodo zgražali in kasneje začeli razmišljati da če hočeš od nekoga kaj dobiti mu moraš tudi kaj dati in ne samo jemati .Tem kra...d.....l.j.i.v.c.e.m. očitno ni dovolj 22% davka sedaj so se še spravili na narod kateri komaj preživlja mesec bravo naši vaši
AS12
29. 07. 2014 14.53
+36
TAKŠNO JAVNO UPRAVO JE TREBA SKRČIT...lenuhi, da kar smrdi
AS12
29. 07. 2014 14.52
+11
ho?emVšolo
29. 07. 2014 14.28
+33
si že menajo roko... nove glave, nove kuverte, novi dopisi, žigi, vizitke, table.... vse to bo ena velika LJUBEZEN!
Terezinka
29. 07. 2014 13.49
-17
Gospod Meh, a vi veste, da so največji šušmarji obrtniki? Skoraj ni obrtnika, ki ne bi vsaj namignil, da dela tudi brez račuina ter da v takem primeru znaša cena 1o% manj? Jaz pa povem vsem tistim, ki se tako zmenijo, da takrat državi vzamejo nekje cca 40 %. To pa zato, ker DDV za vsa materijal, ki znaša sicer 20% poračunajo (si ga odbijejo ) pri zaračunani storitvi, od tako skritega dohodka pa ne plačajo nobenih prispevkov, nobenih davkov in niti dohodnine, ki jo vsi ostali plačamo
Terezinka
29. 07. 2014 13.56
+27
Zanima pa me kaj bo z dvojnimi šefi, eni pri DURSU drugi pri carini. A jih bo sedaj samo 1/2, ti imajo v primerjavi z delavci bistveno več plače. Kaj bo pa z vsemi pisarnami, a se bodo tudi teritorjalno združili? Bo s tem manj telefonskih priključkov, manj elektrike, manj ogrevanja, manj računalniške opreme....?
daf3
29. 07. 2014 14.48
+12
terezinka ko prosiš davčno uslužbenko za odlog plačila prispevkov ti ta vljudno odgovori da je ne zanima če ti je nekdo dolžan plačilo za opravljeno storitev in ti še namigne da delaj na črno saj, če ne plačaš dobiš bogate zamudne obresti in sedaj mi ti tako proti obrtnikom povej recept da si za samo obstoj plačaš prispevke daj povej mi kako to gre saj smo očitno zaradi nepoštenja naročnikov prišli v to fazo kupčkanja
coral
29. 07. 2014 13.42
+0
coral
29. 07. 2014 13.41
+38
Zadnjič me je na cesti vstavil Nizozemec, neki hipijek ki je štopal. Peljala sem ga cca 20 km, vmes pa sem mu še pokazala neko cerkev, mu povedla ene par stvari o SLO..... in tip mi potem reče : Jaz štopam ker rad spoznavam ljudi, ne zato ker ne bi imel denarja, hvala za tvoj trud in čas, in tipo meni 50,00 € v žep :), ampak sedaj imam problem ker ne vem kako in pod kaj naj to prijavim - vnos gotovine v državo, delo na črno ( vodenje ) , vožnja na črno...... da ja ne bo gnila država polna uradnikov slučajno kaj zamudila
joze drugi
29. 07. 2014 15.10
+6
Noro. A morda veš v katero smer je šel bi ga še jaz peljal en krog. :) Na prevozih devajo samo eno par evrčkov. :)
ooo777
29. 07. 2014 16.39
+0
pa ne sam študentom tudi ostalim se je tako dogajalo in verjeten se še dogaja tu so veliki zaslužki ja
Mops_
29. 07. 2014 13.23
+24
Groza od groze,na cesto jih dat pa naj si sluzbo najdejo spet jim bomo mi place dajal da nas bodo lahko strafal