Gospodarstvo

Mipove mesnice bodo spet odprte

Ljubljana, 15. 05. 2009 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če bi se proizvodnja v Mipu nadaljevala, Sloveniji morda ne bi bilo treba vrniti sredstev iz Bruslja. Odločitev je v rokah evropske komisije, še prej pa je treba najti način za rešitev Mipa.

Eden od pogojev, ki bi ga morali izpolniti, da ne bi bilo treba vračati evropskih sredstev, je tudi ohranitev blagovne znamke.
Eden od pogojev, ki bi ga morali izpolniti, da ne bi bilo treba vračati evropskih sredstev, je tudi ohranitev blagovne znamke. FOTO:
Družbi Mip in Pomurka, nad katerima sta bila v prvi polovici aprila objavljena stečajna postopka, sta v zadnjih petih letih dobili za 2,65 milijona evrov subvencij. Od tega je Bruselj prispeval polovico, 1,36 milijona.

Vlada se z bankami upnicami in drugimi zainteresiranimi intenzivno dogovarja, da bi se proizvodnja v Mipu čim prej nadaljevala. Tako bi se lahko tudi izognili vračanju evropskih sredstev, ki jih je podjetje dobilo iz Bruslja. "Tu so sicer določene nejasnosti, predvsem zaradi tega, ker bi bilo zelo verjetno treba  ohraniti tudi blagovno znamko, saj sprememba blagovne znamke lahko spremeni odločitev komisije glede tega," je pojasnil kmetijski minister Milan Pogačnik.

V kolikor bi se proizvodnja v Mipu nadaljevala, potem bi država o tem obvestila Evropsko komisijo in v tem primeru bi slednja morda lahko to sprejela na način, da ne bi bilo treba vrniti evropskih sredstev, ki jih je prejel Mip. "Ta možnost obstaja in na tem se intenzivno dela," je še povedal Pogačnik.

Bo Slovenija vračala vse, pol ali nič?

Pivka perutninarstvo bo od srede, 20. maja, začela odpirati 12 Mipovih mesnic na severnem Primorskem. Od družbe Mip Maloprodaja v stečaju so namreč v najem vzeli zdaj zaprte poslovalnice, zaposlili pa bodo tudi 45 delavcev, ki so do uvedbe stečaja delali v mesnicah.

Še vedno je tud mogoče, da bo morala Slovenija sredstva v bruseljsko blagajno vrniti v celoti, pa tudi, da bodo zahtevali povrnitev polovice dolga.

Kmetijsko ministrstvo bo terjatve prijavilo v stečajni postopek. Če na ta način ne bo prišlo do dovolj sredstev za poplačilo omenjenega dolga, pa bo začelo iskati druge rešitve. Ena od možnosti so pogajanja s komisijo. Ta namreč v določenih primerih upošteva razloge t.i. višje sile – v tem primeru bi to bila svetovna kriza – in odobri vračilo v višini 50 odstotkov prejetih evropskih sredstev. V tem primeru bi moralo iz slovenskega proračuna v Bruselj odteči 681.000 evrov. "Vendar pa je to predmet pogajanj in ta pogajanja bodo nastopila, ko se bo končal stečaj," je povedal minister Pogačnik.

Na vprašanje o morebitnih sankcijah ali tožbah pa je odgovoril, da bo država kot upnik prek državnega pravobranilstva uporabila vse pravne poti, da sredstva, ki so bila dodeljena Mipu, povrnejo, v kolikor ne izpolnjujejo pogojev.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

julij13
17. 05. 2009 12.15
Slovenski prestavniki tudi v Bruslju kimajo..
Migremonadob
17. 05. 2009 11.46
danaaajaaa Čisto prav di dam !!! Samo kaj ko v Sloveniji nimamo nobenega ki bi kaj ukrenu, samo kimajo z glavo ja pa to pa ono , porko dijo ja udart po mizi, premoženje volku uzet prodat itak je pokradel preveč naj ima še kdo kako korist od tega.
danaaajaaa
17. 05. 2009 10.51
Ja pa saj ni Slovenija dolžna! Kaj sedaj govorite bedarije! Dolžna je družina Volk! Torej: če je nekdo dožen se mu TAKOJ blokira TR. Če nima tam dovolj se mu ZASEŽE PREMOŽENJE, ne samo doma ampak tudi v tujini (EU). Kaj lažjega??? Samo tole sedaj smrdi , smrdi, smrdi!!! In plačajo naj spet davkoplačevalci? No ja, kdo pa drug! Čudno ko že v Bruslju čivkajo kako je vse narobe v Sloveniji: od previsokih minimalnih plač, previsokih pokojnin, vinjet in še in še naštevajo, nihče nič ne reče da je potrebno tudi ta kriminal reševat po črki zakona (zakon za kaznovanje takih Volkov in njim podobnih) obstoja, samo izvajati ga je potrebno! In potem nas filajo s tem da imamo pravno državo! Pa kdo bo to še verjel?
comment123
17. 05. 2009 09.49
VSE SE DA, ČE JE VOLJA ZA TO. TO BI SE MORALO ZGODITI, MIP REŠITI, VOLKU PA ODVZETI PREMOŽENJE ! DELAVCEM DELO NAZAJ IN NAJ IZBEREJO SAMI SVOJ NADZORNI SVET IN PREDSEDNIKA, KI BO DELAL ZA MIP IN NE ZASE.
metuljka
17. 05. 2009 07.51
Vsi, ki so kradli, so kradli podprto z zakoni, ki jih je sprejemala politika. Zaradi linka gospodarstva in politike sem prepričana, da nobeni barabi, lopovu, ne bo možno na sodišču dokazati krivde. Tako kot pri Kramarju, Bavčarju in ostalih. Slovenija je šla v mafijsko državo zaradi interesov tistih, ki so imeli oblast. Recepti za krajo so dodelani, ljudje, ki kradejo, to počnejo s pomočjo zakonov, ki jih je priredila v te namene politika. Volku ne bo možno dokazati nič. To je bla,bla. Krade se povsod po istem modelu. Nič ni treba izumljati na novo. Vse jim je podarjeno. Tudi delavci delajo zastonj, ali pa za mizerne plače. Kako lahko podjetje dela, če nima za plače? Država in inšpekcija bi morali takoj odreagirati, pa še nikoli niso. Zato pa sodišča ne delajo, policija pa lovi navadno rajo. Tam pa ni milosti.
Kathalena
16. 05. 2009 09.42
Prvo v podjetju morajo delavci dobiti plače potem poračun in še en poračun in delitev dobička če pa kaj ostane potem bodo pa davki če bodo o prispevkah bi se pa morali dogovoriti nič za kulturo, Občino še maj za ostale Klovne kot so cigojnerji, cerkveni ter razni umetniki lenobe. Za družboslovce pa velja lahko imajo vse kar zaslužijo z lastnimi rokami in ni od državne prisile posiljenih davkov in prispevkov.
illuminati
16. 05. 2009 00.18
..in ta ista volčja družina ima baje na mađarskem svoje mesne predelovalnice in celo v italiji,.... ...pravna država MOJA DEBELA KOSMATA RT !!!
dree
15. 05. 2009 22.09
Dvomim, da bo država zagnano preganjala Volka, saj bo s tem samo opozarjala, da je tudi sama ravnala skrajno neskrbno, ko je dala denar podjetju, ki je šlo tik zatem v stečaj. Torej spoh ni skrbno preverila bonitete podjetja, poslovnih izidov, poslovnih načrtov....in je dala denar na lepe oči?? Verjetno si želi le, da vse skupaj čimprej potihne...
Roxy79
15. 05. 2009 21.43
He he he zanimivo. V trgovini sem vkradel za poln voziček prehrabmebih artiklov,me zasačijo ,odpeljejo na policijsko postajo,potem pred sodnika in 24h zatem ,že sedim na Dobu.Dobil sem 7 let zapora ,zaradi kraje v vrednosti 210€. Neki Volk vkrade MILJONE,zgodi se nič,policija nič,sodstvo nič,Država nič.... Hmmm.... smo res takšna država,ali sanjam?
fafikurac
15. 05. 2009 16.21
Ma zapret unga Volka v živalski vrt kamor spada...!!!
Kathalena
15. 05. 2009 15.51
In na Bio salamo iz Nizozemske to je država, ki je tako zastrupljena z pesticidi da bi morali odgrniti cel meter zemlje po celi držav,i da bi zraslo kaj užitnega.