Gospodarstvo

Čakajo nas nove podražitve

Ljubljana, 15. 09. 2008 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovci napovedujejo nove podražitve, zajele naj bi skoraj vse panoge. Ob tem zavračajo očitke, da v trgovini ni konkurence, in poudarjajo, da niso glavni krivci za rast cen.

Slovenija zaradi visoke investicijske potrošnje od lanske pomladi beleži velik pritisk na cene. Te so se poleti nekoliko umirile, a je po avgustovski deflaciji septembra znova pričakovati rast cen. Napovedujejo jo tudi trgovci, ki hkrati zavračajo očitek, da so glavni krivci za inflacijo. Razlogi za podražitve naj bi v tičali predvsem v visokih cenah poljščin, goriv in energentov.

Podražitve v skoraj vse panoge

Podražitev bodo zajele skoraj vse panoge, napoveduje prvi mož Tuša.
Podražitev bodo zajele skoraj vse panoge, napoveduje prvi mož Tuša. FOTO: Reuters
Kupna moč se bo po napovedih ekonomista in nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija v Sloveniji kljub umiritvi inflacije zmanjšala, saj se bo ustavila tudi dinamika rasti plač.

Da se obetajo nove podražitve, sta na okrogli mizi o konkurenčnosti slovenske trgovine napovedala generalni direktor skupine Tuš Aleksander Svetelšek in predsednik uprave Žita Iztok Bricl. Ob tem sta zavrnila očitke, da je trgovina grešni kozel za visoko stopnjo inflacije. Kot je zatrdil Svetelšek, so si trgovci skupaj z dobavitelji vedno prizadevali za vzdržnost cen, se bo pa zdaj morala tudi pridelovalna industrija potruditi, da zadrži njihovo rast. Cene se bodo v prihodnje sicer še zviševale, kar se dogaja tudi drugod po svetu. Svetelšek o konkretnih podražitvah ni govoril, dejal je le, da bodo te zajele skoraj vse panoge, odstotki podražitev pa bodo različni.

Največji slovenski trgovci, ki jih urad za varstvo konkurence sumi kartelnega dogovarjanja, zavračajo očitek, da so glavni krivci za visoko stopnjo inflacije v Sloveniji, s čimer se strinja tudi ekonomist in nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. Navedbe, da v slovenski trgovini ni konkurence, po njegovem mnenju ne držijo; razloge za podražitve je treba iskati drugje. Poudaril je še, da bo v prihodnje konkurenca med trgovci zagotovo precej kruta, še posebej, ko se bodo na trgu dodatno pojavili še grosisti.

'Urad že vse ve'

Ostre besede so letele na Urad za varstvo konkurence.
Ostre besede so letele na Urad za varstvo konkurence. FOTO: POP TV

Na okrogli mizi, ki jo je organizirala Trgovinska zbornica Slovenije, so se dotaknili tudi postopkov urada za varstvo konkurence zoper največje slovenske trgovce (Tuš, Mercator in Spar Slovenija). Svetelšek delo urada ocenjuje kot nepravilno, izven vseh norm. "Urad za varstvo konkurence noče poslušati naših argumentov, urad že vse ve. Problem je, da nima ničesar v roki, ker se trgovci nismo dogovarjali," je zatrdil Svetelšek in dodal, da "dokler gre za politične linče, nihče ni pripravljen poslušati argumentov, ki stojijo".

Kot še meni prvi mož Tuša, varuh konkurence trenutno izvaja naročila vlade. "Dokler bo tako, bo veliko pravnih postopkov," je dejal. Dodal je še, da Slovenija nima nobenih pravnih norm in da lahko urad za varstvo konkurence dela brez vsakršnih soglasij. Meni pa, da je urad potreben za bdenje nad kartelnim dogovarjanjem.

Bolj pozitivno se je do dela direktorja urada za varstvo konkurence Janija Soršaka opredelil Gaspari, ki meni, da so njegove poteze na trgu dobrodošle. Kritičen je le do postopka zoper elektrodistributerje, ker na področju elektrodistribucije v Sloveniji konkurence ni. Pri postopku zoper trgovce se bo po njegovih besedah zgodil pravni presedan; zadeve se ne bodo končale z varuhovimi odločbami, temveč na sodišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
17. 09. 2008 10.00
pajtlerbanka, država skrbi preko DURS, da ni ogoljufana. Drugo pa je, ida majo da trgovci velik kalo, ker ljudje zaradi previsokih cen ne kupijo toliko, in le-to propada.
resslovenka
17. 09. 2008 07.51
Slabo kaže. Različne grožnje s stavko, zviševanje cen prehrambenih izdelkov in energentov, afere... Ko ima kljub vsemu aktulana vlada po javnomnenjskih raziskavah precejšnjo možnost da bo ponovno izvoljena, pridem do zaključka, da še ni dovolj hudo in da ljudje niso pripravljeni na spremembe. Iskreno upam, da se motijo in d vzorec anketiranih ne bo tudi končni razultat. In če bo? Potem pa - prav nam je!!
Roxy79
16. 09. 2008 17.30
Cene goriva so se znižale za 40%.Zakaj se sedaj ne znižajo izdelki. Sedaj ne morejo jamrati,da temu botruje....visoke cene goriva. Sedaj je nafta 95$,cene stojijo. Ko bo šla nafta na 120$Bodo spet govorili da se je gorivo podrazilo in bodo uzdignili cene izdelkom. Neki ne štima.
Buena Vita
16. 09. 2008 14.54
marija.krebs poglejte koliko dobi država,nisem vseved,vem pa kako se izdelki pretakajo sem ter tja,povprašte kakega knjigovodjo,vam gospa moja lepo razloži,potem boste vidla da je država več ogoljufana kot poplačana
Buena Vita
16. 09. 2008 14.50
nihče nebo kriv,krivi smo potrošniki,če bi malo pomislili kam nesemo svoj malo težje zaslužen denar,trgovci nebi živeli v sveti deželi potrošnje--prodajajo nam vse,mi ovce pa navalimo, trgovski centri v Italiji so skoraj prazni,čez teden prešteješ kupce,le vikendi so malček več obiskani sami kupci lahko naredimo red,dva-tri mesca,max štiri se izognemo nakupom,kupujmo samo nujne izdelke in molčimo,nič kritizirat,samo ne trošit denarja he,pa bomo videli, kdo ima kratke rokave,kupci ali trgovci musarjevo si pa naj levica slika,njeno sliko pa prlepjo nad mizo,ko bodo jedli ta slabš kruh,in pašteto,se ji naj pomolijo----amen
laksi
16. 09. 2008 14.44
Mercator, TUŠ in ostali imajo pa takšne vrtoglave čiste dobičke od nenormalnih marž, da se jim riti smejijo do nebes
Ro-Zy-YoZi
16. 09. 2008 14.12
pekre: v trstu in grazu dobiš vse SLO izdelke vsaj toliko ceneje kot si zapisal. Zakaj?!?!? ker so podražitve in cene regulirane in zunaj niumajo takega divjega zahoda. pri nas se točno ve da je rok trajanja JJ samo 4 leta in v tem času je bilo treba nabasat žepe. :) sram in škoda da sem slovenc.
marusa007
16. 09. 2008 14.00
a že spt..a še ni blo dojst??
Dragon_13
16. 09. 2008 12.45
Hannibal ante portas.
hribovka
16. 09. 2008 12.31
Deflektor: se strinjam, pa nisem kmet. Ampak kmeti dobijo mizerne zneske, tud nekaterim v predelovalni industriji gre precej slabo, ampak trgovci imajo pa vsako leto višje dobičke. In zraven jamrajo, da, tako Svetelšek, nimajo več rezerve pri stroških: sam še ta dan čakam da kter trgovc prijav, da delajo z zgubo. To bo smeh :-)
Marija Krebs
16. 09. 2008 12.05
Državi kar paše. Višja marža, višji DDV.
stafford
16. 09. 2008 11.06
Le kako je lahko LAŠKO PIVO v Metroju (AU) cenejše in to za skoraj 30%, če pa je to slovenski proizvod. Tudi tuna, ribe v konzervi, zobna pasta... so v AU cenejše pa še plače imajo večje in to za skoraj 100%. Zakaj vlada ne uvede, na osnovne življenske potrebščine, določeno maržo, vsi trgovci kateri bi to maržo presegli, bi jih pa dodatno obdavčli. Saj to ni res da ima mleko 50% maržo, kruh 40%.... Nato pa naj še plačam davek 8,5% in pride cena mleka na 1,80€ . A ste kdaj opazili, da nv trgovini ni izdelka pod 0,50€. Kam nas to pelje? Verjetno počasi kar na cesto.
1146
16. 09. 2008 11.00
buzicuzi zakaj pa na dolenjskem da bi izvajali ankete??? a dolenjci nj bi blo kao za janšata??? mislm, d si se pošteno zmotu!....
Marija Krebs
16. 09. 2008 10.47
Po koliko pa je v Nemčiji liter mleka, kakšne so cene mlečnih izdelkov tam? Sicer pa: cene, zlasti živilom, vsako leto narastejo ravno septembra, pri vseh vladah. Letos podražitve zamujajo, najbrž zaradi volitev.
Marija Krebs
16. 09. 2008 10.39
Na Zahodu nič novega
Ro-Zy-YoZi
16. 09. 2008 10.11
Gospod Vizjak pa sanja oneki ugodni gospodarski klimi. Seveda ta bo ugodna toliko časa dokler se ne bomo enkrat slovenčki uprl šli na ulicein zahtevali d ase golazen desna umakne in začnme vzpostavljati red in demokracija
Deflektor
16. 09. 2008 10.02
Naj dodam še, da mi pri ceni mleka naprej od kmeta ni znano koliko dobi mlekarna in koliko trgovec
Deflektor
16. 09. 2008 10.00
Zagotovo bomo na koncu vsega zopet krivi kmetje, odkupna cena mleka se nam je že pred meseci znižala za 2 centa in sedaj znaša po navedbah mlekarne nekaj čez 34 centov/kg za 3,2 beljakovin in 3,8 maščobe, dejansko pa smo dobili izplačano 0,3038 centa/kg za 3,23 beljakovin in 3,9 maščobe. Kdo torej tu koga nateguje je povsem jasno, podražitve poljščin pa bodo kot razlog za podražitve težko vzdržale, glede na to da se je lani koruza za zrnje z njive prodajala po 40 centov, letos pa se napoveduje cena 8 do 12 centov/kg Pa še to, 3 vreče umetnega gnojila po 50 kg stanejo več kot 1 tona krušne pšenice, toliko o ekonomiki pridelave.
punca08
16. 09. 2008 07.21
NAKLADAČI!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ponovno protivolilna kampanija
buzicuzi
16. 09. 2008 01.50
Še en mandat janše, pa bomo na slabšem kot kubanci. Ampak, ne verjamem, da je narod v sloveniji resno tako hudo primitiven, kot kažejo ankete. Ni dvakrat za rečt, da jih izvajajo v predvsem dolenjski regiji. Janša, go home! VERJETNO SI MI!SLIL KUCAN GO HOME! SO POKAZALI Z JANKOVICEM KAKO SE GREJO TRGOVINO, HUJE KOT KUBA! KAJ NAS CAKA CE SLUCAJNO DOBIJO MANDAT? A EKSPERIMENTIRANJE ANTONA ROPA ZE NI BILO DOVOLJ?