Gospodarstvo

Za dobiček prirejajo ocene: tako bonitetne hiše kuhajo krizo, v kateri se utaplja tudi Slovenija

Ljubljana, 23. 08. 2012 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svojevrstna zvezda aktualne krize so nedvomno bonitetne agencije. One igrajo, finančni trgi plešejo. Vprašanje je le, zakaj, glede na vse napake, ki so jih te hiše že zagrešile in s tem investitorje in davkoplačevalce stale milijarde. Se jim zdaj končno obeta kazen?

Bonitetne hiše v finančnem sistemu igrajo eno vodilnih vlog. Posel obvladujejo tri ameriške – Moody's, Standard&Poor's (S&P) in Fitch Ratings. Njihova naloga? Pripraviti objektivno oceno tveganja, ki so mu izpostavljeni vlagatelji v obveznice podjetij in držav.

A o objektivnih ocenah teh agencij bi vsekakor lahko na široko razpravljali. Še posebej, ker so bile vse te hiše vpletene tudi v največje finančne škandale zadnjih let.

Ko so se leta 2008, po zlomu ameriškega nepremičninskega trga, domnevni krivci za zlom, ki je kasneje prerasel v svetovno krizo, iz katere izhoda svet ni našel vse do danes, znašli na pričanju pred ameriškim kongresom, so imeli kongresniki o bonitetnih hišah zelo jasno mnenje. Poimenovali so jih "bistveni vzvod v kolesju finančnega uničenja".

Kritiki bonitetnih hiš, za katere so mnogi slišali, šele ko je kriza zajela Evropo in so se znižanja bonitetnih ocen držav začela odražati v vsakdanjem življenju tudi pri nas, pravijo, da je izvirni greh teh agencij jasen. Gre za konflikt interesov, saj jih plačujejo tisti, katerih tveganost dolga ocenjujejo.

Sistem bonitetnih ocen je sicer eden najbolj nenavadnih iznajdb kapitalizma: ta profitna podjetja, katerih glavni cilj je pravzaprav lastni zaslužek, opravljajo vlogo regulatorja. Na eni strani služijo javnosti, ki od njih pričakuje, da jo varujejo pred slabimi naložbami, na drugi strani pa služijo tudi svojim delničarjem, ki služijo z vsako oceno, pa naj gre za varno naložbo ali pa ne.

Še bolj zanimiv je pravni status bonitetnih hiš. Na eni strani so te hiše izjemno vplivne. Po veliki depresiji so namreč uvedli pravilo, da lahko upravljavci finančnih sredstev trgujejo le z varnimi delnicami, ki jih kot takšne ocenijo v ZDA nacionalno priznane bonitetne hiše. "Sveta trojica" je tako dobila neizmerno moč.

Vlagatelji so se dosledno zanašali na ocene bonitetnih hiš.
Vlagatelji so se dosledno zanašali na ocene bonitetnih hiš. FOTO: Reuters

Na drugi strani pa je povsem jasno, da te hiše kalkulirajo po svoje in se z veseljem motijo tudi namerno, samo da je na koncu dobiček. Po poku ameriškega nepremičninskega balona se je na te hiše vsul plaz kritik pa tudi tožb. A so bonitetne hiše tudi na to hitro našle odgovor. Zavarovanje za to imajo namreč že v svojih statutih – njihovo mnenje je zgolj to – mnenje. Do tega pa imajo pravico že na podlagi svobode govora.

Kako drago prodati strupene naložbe?

V zadnjem času so se bonitetne hiše znašle na udaru že leta 2001, ko je v ZDA propadel Enron, delničarji pa so skupaj izgubili okoli 11 milijard dolarjev. Za mnoge je to pomenilo celo konec prihrankov ali pokojninskega sklada. Čeprav je bila družba dalj časa v težavah, so jo bonitetne hiše šele dva meseca pred bankrotom, ko so bile delnice že tik pred tem, da z 90 dolarjev zdrsnejo le na 1 dolar, ocenile z najslabšo možno oceno. Kasneje so se branile, da niso imele na voljo vseh podatkov. Ker se v takšnih primerih med seboj podpirajo vse tri, posledic na koncu niso čutile.

Potem pa je leta 2008 na drugi strani luže počil nepremičninski balon. Nekdanji zaposleni pri investicijski banki Goldman Sachs so kasneje povedali, da je med njimi in bonitetnimi hišami obstajalo nekaj, kar so imenovali "finančna arbitraža". Šlo je za vprašanje, kako ničvredne in hudo nevarne finančne produkte prodajati za najvišjo možno ceno. Čim cenejše obveznice, tem več dobička za banko. Bonitetne hiše so na spletu objavile modele, po katerih izračunavajo boniteto finančnih produktov. Menda zato, da bi bilo njihovo delovanje transparentno, bankirjem pa so s tem dale dostop do informacij, kako strukturirati finančne produkte tako, da bodo zadovoljili modele in dobili zadovoljivo bonitetno oceno.

Poleg tega je nekdanji zaposleni v SP med pričanjem v senatu kasneje priznal, da so, tudi da ne bi sami ostali brez posla, nove, zapletene vrednostne papirje, kot so hipotekarno zavarovani vrednostni papirji (MBS) in zavarovane dolžniške obveznosti (CDO) ocenjevali po milejših kriterijih, čeprav so se kasneje prav ti papirji izkazali kot bistvo problema.

Investitorji so se slepo zanašali na te bonitetne ocene. Prav te ocene so pomagale, da se je trg teh vrednostnih papirjev razcvetel, ko pa s hipotekami povezanih vrednostnih papirjev ni bilo več mogoče tržiti, je prišlo do zloma. Bonitetne hiše so nato na hitro znižale oceno teh produktov, to pa je na trgih in finančnih družbah povzročilo pravi kaos.

Za nepopolne ocene so kasneje nekateri nekdanji zaposleni krivili tudi prezaposlenost. Novi finančni produkti so namreč v najboljših časih rasli kot gobe po dežju. "Pa če bi bili sestavljeni iz krav, bi jih morali oceniti, in to dobro," je kasneje na zaslišanju povedal še en nekdanji analitik S&P.

Zvezni komite za preiskavo krize pa je kasneje, ko je preiskoval vzroke zloma, ki so vodili v obsežno državno dokapitalizacijo ameriških bank, dejal, da so odkrili, da je bilo kasneje 89 odstotkov vrednostnih papirjev, ki so v določenem obdobju uživali najboljšo bonitetno oceno, razglašenih za ničvredne.

Napačne bonitetne ocene so vlagatelje stale milijarde.
Napačne bonitetne ocene so vlagatelje stale milijarde. FOTO: Reuters

Na zadnji škandal v zvezi z bonitetnimi hišami pa so pred časom opozorili v Švici. Tamkajšnji raziskovalci so ugotovili, da so bonitetne hiše evropskim državam, še posebej Grčiji, Irski in Španiji, namenoma nižali bonitetne ocene, da bi še poglabljali krizo. Ideja, da Evropa potrebuje svojo bonitetno hišo, tako sicer ni nova, ima pa vse več podpore.

"Ne ocenjujete restavracij!"

A če so bonitetne hiše doslej počele, kar so hotele in to brez posledic, bi se to zdaj utegnilo spremeniti.

Zvezno sodišče v New Yorku je namreč odločilo, da je tožba proti bonitetnima hišama S&P in Moody´s povsem upravičena. Za tožbo so se odločili investitorji, ki so se pri vlaganjih držali priporočil bonitetnih agencij in na koncu, ko se je sesul sklad Cheyne, izgubili milijarde.

Na zaslišanju so odvetniki obeh agencij ponovili, da gre pri bonitetnih ocenah le za mnenja. A sodnico Shiro Scheindlin niso prepričali. Bonitetne hiše je spomnila, da ne ocenjujejo restavracij, kjer je bolj stvar okusa, kateri kuhar kuha bolje. Njihove ocene namreč temeljijo na dejstvih.

Razsodba je na hitro odnesla nekaj vrednosti delnic bonitetnih hiš. Njihovi kritiki menijo, da je to morda prvi korak na poti k redu na tem področju. A za to bi bila nujna prva obsodilna sodba.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
27. 08. 2012 10.15
+2
Dokler bo raji dovoljeno lagati preko raznih medijev, bonitetnih his itd., na svetu ne bo ne miru niti blaginje. Dokler bo kapital kupoval pravice bogatim in dolznosti revnim, prav tako ne.
Goran Baji?
24. 08. 2012 11.25
+6
morala bi obstajati bonitetna ocena ljudstva do vlade. Primer izvoljena vlada v začetku dobi AAA+ trenutno ta vlada ŽNJ -
MICLA
24. 08. 2012 09.32
+7
v slovenijo nebi jaz vložil niti gnojnice ker bi še to ukradli ta banda lopovska slovenska kradejo samo tisti ki imajo največ kazensko pa preganjajo samo reveže ki je kaj vzel da bi preživel ,kar se mene tiče jaz sem slovenijo že davnaj odpisal
Samo.Jst
24. 08. 2012 07.31
+7
Živimo v svetu manipulantov, lobistov, podkupnin in požeruhov. Vsak na odločilnem položaju bo delal za lasten žep, če se le da... in če kdo drug na ta način crkne, "it's God will". V času obstoja so bonitetne hiše dobile že tolikšen kapital in s tem moč, da jih je nemogoče uničiti... podobno kot študentski servisi na bednem slovenskem področju. To so institucije, ki dejansko nimajo dodane vrednosti in so, ker si je nekdo uredil biznis.
Adolph
23. 08. 2012 20.39
+2
Bilo je potrebno enega pametnega, prepametnega Slovenca, ki je spregledal politike bonitetnih his. . . . . Kaj bi bilo ce bi sel z tako pametjo k NLB . . . . .
vzhod
23. 08. 2012 13.22
+4
ne rabis bit velemajstor da to ves
WikiX
23. 08. 2012 13.11
+17
Dveh situaciji sta kritični za posel, kadar nimaš denarja, da bi ga vložil v zanesljiv posel in kadar je denarja vse polno, ne moreš pa z njim kupiti tistega, kar potrebuješ, da bi lahko zaslužil. Pravzaprav je kritično le eno stanje in sicer ogromen kup denarja, ki se nikamor ne premika in je obtičal na mestu, mrtev kapital je smrt za vsako ekonomijo. S tem ima na primer probleme naša država, ker je denar zaklenjen med maloštevilčno nedotakljivo plenilsko elito, na dosmrtnih položajih, ga morajo umetno porivati skozi družbo, po principu, da plen pripada le močnejšim in bolje prilagojenim. To pomeni, da ga včasih preprosto ukradejo, ker vse je bolje, kot da tiči na mestu, Bog ne daj, da bi se ga dokopala kakšna skupina civilnih državljanov, ki bi s tako kepo denarja zagotovo sprožila verižno reakcijo po vsej deželi. Oblast bi se zamajala, vrh bi popustil, družbeni odnosi med posamezniki bi se začeli nezadržno spreminjati, totalitarni režim bi padel. Zato me zanima, kakšne bonitetne ocene so imeli Irak, Afganistan in Libija pred vojaškim posredovanjem?
aligator
23. 08. 2012 19.58
+3
WikiX
23. 08. 2012 12.55
+1
Če bi bil jaz šef bonitetne agencije in bi mi nekdo od zaposlenih rekel, da se splača vlagati v Slovenijo, ga takoj odpustim.
platon26
23. 08. 2012 13.04
+5
če bi vedel kaj je bonitetna ocena in kaj je borza in tako naprej bi mislil da si v Las Vegasu!
tron3
23. 08. 2012 12.51
+24
Še en dokaz več, da je Amerika in njena hamburger demokracija, čisto navadni javni sekret na stopnji divjega zahoda, kjer se kakeci kregajo in streljajo med sabo!
Nauders
23. 08. 2012 17.56
+5
jp, in zmcdonaldizirana amerika še hoče uničiti zadnjo najbolj normalno celino na svetu-Evropa
pingvini_slo
23. 08. 2012 12.28
+23
naj evropa ustanovi že svojo bonitetno hišo.... in naj začne trgovati zgolj po ocenah te bonitetne hiše... pa da vidim pol američane... res se šopirijo in kažejo s prstom na evropo, pozablajo pa kje se je začela kriza, kdo je kriv za krizo in pa, na lestvicah najboljših bank med top 10 ni niti ene ameriške....
linj
23. 08. 2012 13.10
+2
++ in kakšno bonitetno oceni bi morala imeti amerika ....
Jure Herer
23. 08. 2012 12.10
+5
google: We Are Change We Are Change (Mi Smo Sprememba) želimo izpostaviti goljufijo leve in desne paradigme. Našo poslanstvo je seznanjene javnosti z dogodki, ki neposredno vplivajo na vsa naša življenja in niso izpostavljeni večji ali nobeni medijski pozornosti.
smolapataka
23. 08. 2012 12.08
+15
Te bonitetne bajte so ena sama zguba časa in denarja. Ne vem kdo je sploh prišel na to idejo in kdo jim je sploh dal dovoljenje za delovanje. Blo bi jih treba ukinit in z zakonom prepovedat po celem svetu, saj povzročajo gospodarsko škodo.
Elias47
23. 08. 2012 11.57
+27
ja kaj ste pa mislil, da so "bonitetne hiše" druga kot manipulacije.... v rokah "elite" za ustvarjanje Genocidnega fašističnega Suženjskega Novega Svetovnega Reda??????!!!!!!!!!
Jure Herer
23. 08. 2012 12.11
+5
pepe007
23. 08. 2012 11.21
+5
Iz članka razberemo eno ključno dejstvo. V ZDA sodnik pravo tudi ustvarja. Pri nas bi bilo dovolj, da se v zakonu ne najde člen, ki eksplicitno prepoveduje napačno mnenje in je agencija rešena.
Prophet
23. 08. 2012 11.16
+23
Kar se pa tiče Rothshildov pa naslednje ..kste se kdaj vprašali kdo financira te ogromne vsote denarja če pa so vse države zadolžene do grla,kdo posoja in kdo služi na temi krediti,kdo financira slovensko korupcijo? To so pa Rothschildi in njihovi elitni pomagači oni so lastniki tiskalnic v ECB in FED. Njim je vse eno za korupcijo v Sloveniji,njim je cilj čim več posojat po čim večji obrestni meri-zasužnjiti.
Prophet
23. 08. 2012 11.19
+6
Kam pelje povezava krediti iz EU-politiki-naši je pokazala Grčija.Isti scenarij čaka Slovenijo ne glede na varčevanje in zapis zlatega pravila v ustavo.
janez6bb
23. 08. 2012 11.30
+8
bravo, se podpišem. oni so razlog zakaj je na tem planetu kot je, in to že od 1912- fed pade v zasebne roke, v katerih je še danes, oz od 1936, ko je bil ukinjen zlati standard
Elias47
23. 08. 2012 12.00
+8
To je to; NWO. Pa ne pozabit, da je Rothschild le glavni bankir Vatikana, katerega denarne rezerve znašajo preko 100 trilijonov ( 100 000 000 000 000$), Rothschildovo premoženje pa je vsaj nekajkrat manj...
Prophet
23. 08. 2012 11.08
+29
Vsakem laiku bi moralo biti jasno naslednje: Lastnik bank(NLB,ABANKA,NKBM)je država.Državo vodi politika izvoljena od ljudstva.Vsaka nova oblast svojim podpornikom,prijateljem omogoča ugodne kredite.Ti krediti po navadi izparijo oziroma propadejo. Da se to izgubo pokrije se gre v dokapitalizacijo.Dokapitalizacija pomeni da se vloži denar v te banke.Od kje denar?Denar država pobere od davkoplačevalcev.Sedaj ko je kriza je tega pobranega denarja manj.Zato pa režejo naše pravice,v vseh segmentih da privarčujejo in znesek zopet vložijo v te banke da se sprostti tako imenovani kreditni krč.Žal je tega denarja premalo zato bodo najbrž prodali kakšno državno podjetje ali bodo zaprosili za posojilo iz EU ki ga bomo zopet plačali mi.Žal krize s tem ni konec ker kdo bo preprečil da bo denar še naprej odtekal???Imamo perpetum mobile.Po drugi strani se tudi krade pri projektih ..najnovejši primer je TEŠ6 v tujini tak projekt stane 800mio€ pri nam pa 1,3 miliarde da o avtocestah in Patrijah niti ne začnem.
Prophet
23. 08. 2012 11.10
+4
Referendum za TEŠ6 so preprečili z zavajanjem in lažmi...torej kriviti bonitetne hiše ki je opazila sistem korupcije v Sloveniji je malce patetično.
linj
23. 08. 2012 11.21
+1
projekt ki je steče, sa neda brez stroškov kar tako zaustaviti in glede na energetsko stanje bomo energijo še kako potrebovali neglede kako bo pridelana....
Prophet
23. 08. 2012 11.31
+5
Ja to so govorili ovcam ...to kar je bilo zgrajeno je vredno 150 mio€ to kar je vredno je notranjost,obstoječiobjekt bi lahko uporabili za obnovo TEŠ4 IN 5 ki bi ravno takopridelal isto količino elektrike.Žal ta opcija je bila veliko cenejša zato ni bilo možno toliko ukrasti.
Jure Herer
23. 08. 2012 11.03
+1
google : Jacob Rothschild, John Paulson in George Soros stavijo na finančno katastrofo Ste pripravljeni staviti proti trem najbogatejšim ljudem na celem svetu? Jacob Rothschild je nedavno stavil približno 200 milijonov dolarjev na kolaps evra.
janez6bb
23. 08. 2012 11.20
+9
George Soros je pred kratkim prodal delnic za 150 milijonov dolarjev in za to vrednostu kupil zlato. DEJSTVO In to kaže, da prihaja, po mojem tako ali tako neizbežen, ekonomski kolaps, kar pomeni prvo v zda državljansko vojno med mladimi (pod 30) ter tistimi, ki naj bi ukradli državo:) že 4 leta kao rešujejo, pa je iz dneva v dan slabše drugo dejstvo je da Kitajci na veliko kupujejo zlato in se poizkušajo znebiti lastništva nad ameriškim dolgom, pred kratkim so bili kitajci 2. , sedaj so Japonci prevezeli 2 mesto.
Elias47
23. 08. 2012 12.46
+1
ja čudno, da ti trije demoni stavijo na to, če pa so ravno oni tisti, ki so eni glavnih pobudnikov za to zaroto... poglejte si malo tudi na You-Tube za: Proof London Closing Ceremony Paralympics Illuminati Bombing On The 9/9/12 Part 1 in 9/9 False flag RED ALERT Londen Closing Ceremoney Paralympic Games!!! MUST SEE!!!! Izgleda, da so nas zadnjič nate-gnal, in tokrat mislijo zares; datu 9.9.2012 je tudi na njihovi odštevalni uri.... Creepy Illuminati Clock Counting Down Sept 9th, 2012
Ramzess
23. 08. 2012 11.00
+19
Bonitetne hiše tega same od sebe ne počnejo, vodene so iz višjega nivoje, vemo kdo.
Ramzess
23. 08. 2012 11.02
+15
Finančni sistem, ki temelji na dolgovih propada.
Prophet
23. 08. 2012 11.00
+5
Mimogrede te bonitetne hiše plačujemo mi da nam dajo te ocene.To je sploh pogoj da dobivamo kredite na ednarodnih trgih. Torej če ocenjuješ plačnika slabo,mora biti že hudo narobe.
jansa-arms
23. 08. 2012 10.52
+17
po rotshildovi dinastiji pa se ne upa nihče kopati.čeprav bi ravno tam mogli začeti.