Gospodarstvo

Caf: Odstop Cinvena slaba napoved za razvoj slovenskih telekomunikacij

Ljubljana, 05. 08. 2015 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odstop Cinvena od nakupa Telekoma Slovenije še vedno odmeva. To je slaba napoved za razvoj slovenskega komunikacijskega trga, opozarja predsednik sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf. Novica pa se je odrazila tudi na borzi, saj so delnice Telekoma padle na najnižjo raven po aprilu 2013.

Po novici o odstopu Cinvena so delnice Telekoma padle.
Po novici o odstopu Cinvena so delnice Telekoma padle. FOTO: Reuters
Odstop Cinvena od nakupa Telekoma Slovenije in takojšnja napoved slednjega, da se namerava spustiti v bitko za srbski telekom, je po besedah predsednika sveta za elektronske komunikacije Dušana Cafa slaba napoved za razvoj slovenskega telekomunikacijskega trga.

Cinven je namreč napovedoval vlaganja v infrastrukturo, nasprotno pa bi prevzem srbskega telekoma za Telekom Slovenije pomenil velik zalogaj. "Potrebna bi bila visoka zadolžitev, ki bi, kljub morebitnemu partnerstvu s katerim izmed tujih skladov ali banko pri prevzemu, pomenila nižje naložbe v infrastrukturo v Sloveniji, kar bi lahko povečalo zaostanek Slovenije glede razvitosti infrastrukture," je dejal Caf.

Odstop Cinvena od nakupa Telekoma ni dober niti za ugled Slovenije niti za ugled največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja v očeh mednarodnih vlagateljev. Glede na to, da je Cinven ugleden sklad z izkušnjami v panogi, bi se po Cafovih besedah morali vprašati, kaj je botrovalo tako nizki ponudbi.

"Gre za nizko vrednost, ki bi lastnika morala skrbeti. Republika Slovenija kot večinska lastnica bi morala prek svojih institucij in SDH narediti vse, da bi povečala vrednost državnega premoženja, ki je bilo v zadnjih letih razvrednoteno," je zapisal.

Ob tem še izpostavlja, da se je Cinven ob umiku skliceval na naložbam neprijazno zakonodajo. "Poleg tujih naložb je tukaj morda mišljeno tudi nespodbudno okolje za naložbe v infrastrukturo. Oboje najbrž drži, čeprav je k nizkim naložbam v telekomunikacijsko infrastrukturo največ doprinesel prav Telekom Slovenije, ki je nespametno investiral na Balkanu," je prepričan Caf.

Zato je z vidika razvoja infrastrukture v Sloveniji po njegovih besedah sedanji poskus prevzema Telekoma Srbije nezaželen. Slovenija je na repu EU po razvitosti širokopasovne infrastrukture, zato je širitev poslovanja s prevzemi v tem trenutku za državo manj sprejemljiva.

Telekom
Telekom FOTO: Reuters

Kakšni so možni scenariji za Telekom Slovenije?

Po torkovi informaciji o odstopu britanskega sklada Cinven od pogovorov za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije se pojavljajo številna ugibanja o možnih scenarijih za prihodnost največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Slovenski državni holding (SDH) je v torek sporočil, da bo proučil možnosti glede nadaljnjih korakov upravljanja naložbe v Telekomu. V letos sprejeti državni strategiji upravljanja kapitalskih naložb piše, da je Telekom portfeljska naložba, da se prodajni postopek družbe nadaljuje tudi na podlagi te strategije in da se bodo v primeru nesprejemljive ponudbe proučili drugi alternativni scenariji. V osnutku strategije se je kot alternativen scenarij omenjalo postopno uvrstitev delnic na mednarodni kapitalski trg.

Po neuradnih informacijah časnika Delo naj bi sicer SDH že jeseni začel novi krog prodaje Telekoma Slovenije. Med potencialnimi interesenti se že nekaj časa omenja Telekom Austria, ki ima v lasti tudi slovenskega mobilnega operaterja Simobil in je letos kupil mariborsko telekomunikacijsko družbo Amis.

Dodatni scenariji izvirajo iz neuradne informacije, da je Telekom Slovenije pred dnevi oddal nezavezujočo ponudbo za Telekom Srbije, za katerega naj bi se obenem zanimal tudi Telekom Austria, ki se mu je s slovenskim telekomom denimo že uspelo dogovoriti za združitev njunih hčerinskih družb v Makedoniji.

Ker gre za velik finančni zalogaj, naj bi v Telekomu Slovenije denar za morebitni prevzem po poročanju Dnevnika skušali zbrati ali z dokapitalizacijo družbe, ki bi jo država lahko izkoristila za zmanjšanje svojega deleža, ali v navezi z morebitnimi finančnimi partnerji, ki bi Telekomu Slovenije pomagali financirati morebitni prevzem v Srbiji.

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenije naj bi se za Telekom Slovenije zanimal tudi mednarodni zasebni investicijski sklad Apollo. Slednji je nedavno postal lastnik druge največje slovenske banke NKBM, poleg tega naj bi bil med interesenti za Telekom Srbije in bi torej lahko nastopil kot partner Telekoma Slovenije pri nakupu srbskega telekoma.

Pri vsem skupaj ne gre pozabiti tudi na nemški telekom. Deutsche Telekom je namreč v obeh zadnjih poskusih privatizacije veljal za enega najresnejših interesentov za Telekom Slovenije, maja letos pa so v javnost pricurljale neuradne informacije, da naj bi bil dogovorjen s Cinvenom, da ta kot edini ponudnik poceni kupi Telekom Slovenije, nato izpelje racionalizacijo in podjetje čez čas proda nemškemu telekomu.

Po novici o odstopu delnice Telekoma Slovenije padle

Delnice Telekoma so se pod pritiskom odločitve britanskega sklada Cinvena, da odstopa od pogovorov za nakup Telekoma, pocenile. V uvodnem delu trgovanja so izgubile približno sedem odstotkov in pol vrednosti, nato pa nekaj izgube nadoknadile.

Zaključni tečaj delnice Telekoma Slovenije se je ob koncu trgovanja oblikoval pri 87,99 evra, kar je najnižja raven po aprilu 2013. Delnice Telekoma, ki so leto 2015 začele pri 145 evrih in se povzpele tudi na raven 150 evrov, so začele izgubljati vrednost aprila in najnižjo raven dosegle 19. junija, ko je bilo treba za delnico odšteti 87,10 evra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
12. 08. 2015 14.43
Korl naj prevzame odgovornost, za zmajšanje vrednosti telekoma, ker ni hotel prodati 2008.
BULDOH
08. 08. 2015 15.32
+1
Mesečnjak-HALO...
kakafonijaprava
08. 08. 2015 11.36
BOJKOT ameriških izdelkov zaradi vohunjenja!
kakafonijaprava
08. 08. 2015 11.36
-1
Izžente ameriškega veleposlanika zaradi vgohunjenja iz Slovenije! Če bodo pa našega bomo imeli pa ITAK korist, saj bomo prišparali denar v času izgnanstva, ker itak sam bluzi po Wašingtonu!
mulc113
06. 08. 2015 22.46
Najlepša "hvala" veper!
walter2
06. 08. 2015 13.55
+0
Slovenija na repu EU po razvitost širokopasovne infrastrukture!Delam v Nemčiji v mestu Krumbach na Bavarskem,kjer je več satelitskih anten še v uporabi kot v skoraj 1/3 Slovenije.V tem naselju v tem mestu sploh ni kabelske kaj šele optike!Internet imam brezžični 3G z omejeno količino prenosa podatkov za 28 eur/mesec.In to je Nemčija.Ta novinar naj malo res pogleda naokrog in ne sledi samo internetnim statistikam.
KladivoSi
12. 08. 2015 21.27
Res je, na severu eu sta kabelska in optika manj pogosti. Prevladuje krožnik. Pri nas maš optiko tut na več kot 1000m.n.v.. Kar je posledica eu projektov, česar so gradbinci,.. bili veseli,ker je država leta 2008 bila na psu.(zakaj so jih rabli?pa druga zgodba). Kdo profitira od tega kontraprudoktivnega "državnega" aparata. Kdo bi rad poceni kupo,ne govorit,da tole ne smrdi!!! Zakaj bi potem "državni medij" pljuval po svojem gospodarstvu? Kje je tu promocija,ponos? Da se čim več dobi ,če se že prodaja. To je očitno zmanipulirano. To,ko ga vidiš kamenvrobecinnagobec. Vzemimo si pozitivno,..slovensko krizo so ponucali za eu projekte in poštimali omrežje,zdaj se že nekaj let pljuva po njem,da se mi lažje ločimo od nacionalnih ponosov(ker vsakemu že preseda to medijsko barantanje).Eu in švabica pa poceni kupita. Ja prodali so nas,eu je vedla,če domačim lopovom nastavi 5000 malih podjetij,bodo nafilali vse (koruptne in izkušene mačke), in bo državni sistem in pravo zaposlen z domačimi aferami,niti prava pa držijo najbolj podmazani Sama pa bo v okviru približevanja eu pobrala srebernino bivših držav. Merkator in konzum bosta slej,ko prej menjala lastništvo. Le zakaj niso v šolah imeli predmet poštenja,vrjamem da bi danes vsaj malo lepše živeli.
KladivoSi
12. 08. 2015 21.30
Evropa si nazaj pobira subvencije in nepovratna sredstva samo na bolj evropski način.
BadAssMofo
05. 08. 2015 18.37
+6
Kupim telekom, dam 1€.
chucknorris
05. 08. 2015 18.06
+2
VRLA IN VSEVEDNA GOSPODARSTVENIKA MESEC IN ŽIDAN SI MANETA ROKE.
fljfo
05. 08. 2015 18.17
+0
Ah ta Mesec, poceni populist...On predava postenim drzavljanom o delu, a se v zivljenju ni delal...pa tak pride v parlament,only in Slovenia
zeleniP
06. 08. 2015 08.12
+1
Grčija je sledila navodilom največjih gospodarstvenikov in največjih ekonomistov.
butalistan
05. 08. 2015 17.45
+1
do 16 11. sem še vezan potem pa telekom čao
tantadruj1
05. 08. 2015 17.56
+0
BULDOH
08. 08. 2015 15.37
DAEMONIUM
05. 08. 2015 17.01
+4
Samo porazi cmerarjeve politike, ne morejo prodati telekoma, odstopil Ronny ki je spoznal da ne more dvigniti ugleda sodisca saj so Hrvatje izstopili njegova izjava pa je se bolj prepricala hrvate da ne upostevajo razodbe sodisca ce tudi bi sodisce razsodilo!
walter2
06. 08. 2015 13.39
-2
A,da se proda Telekom pod ceno nekemu manipulativnemu skladu bi pa bila zate zmaga.Ne nakladaj s takimi komentarji!
zulj001
05. 08. 2015 16.36
+3
Čez nekaj let ne bodo imeli več za plače ,kaj bodo nasprotniki prodaje takrat povedali..............
CestniKolesar370Wattov
05. 08. 2015 16.20
+4
Ni panike. Sej ga bo mescev poba upravljal in naredil rastur.
LevaLevica
05. 08. 2015 16.15
+6
Kdaj bo nova dokapitalizacija ? Rdeči paraziti že čakajo.
Frane Šajn
05. 08. 2015 16.03
+2
Čas je , da se enkrat dokažemo da se znamo sami znajti na tem trgu, samo poštenje in preudren način dela nas popelje iz tega ne pa tuja gosposka!
Frane Šajn
05. 08. 2015 16.20
+1
In ravo ta spodleteli kupec Cinven ima masla na glavi po zahodnem tisku.
zeleniP
06. 08. 2015 07.59
+2
Na splošno so skladi najslabši lastniki.
zdravapamet50
05. 08. 2015 15.51
+1
pač ne bodo mogle javne službe tega denarja porabiti za sebe...po drugi strani pa ga bodo rdeči paraziteki uporabljali za svoj bankomat....telekom je adijo...živel Telemach in simobil....
tantadruj1
05. 08. 2015 16.01
+1
Frane Šajn
05. 08. 2015 16.06
-1
Šifro zdrava pamet zamenjaj ker ne odraža tvojih izjav. Telemah in simobil v lasti tujcev so pa tvoja izbira in lahko brez kančka sramu uživaš v njhovem omrežju , ki ga je na žalost postavil telekom, ki vam je tak trn v peti in to v ta desni.
LevaLevica
05. 08. 2015 16.16
+4
Veliko raje, kot da preko telekoma futramo leve parazite.
Frane Šajn
05. 08. 2015 16.26
-1
Paraziti ste prišli na plan takoj po osamosvojitvi ker ni bilo nič vaše le žeja po kraji in uničenju socijalistično pridelanega z odrekanjem. Najprej ustvarite kaj, ne samo zdrahe in se hraniti na sporu. Nobeden ne prosi vašega "futranja" čeprav od tega vsporedno živiš. Imaš Mehiške in Ameriške gospodarje pa T2 pa jih krmi od njihovih davkov kar poka bančna blagajna.
zeleniP
06. 08. 2015 08.02
V vsakem primeru nekoga futramo. Vsak lastnik hoče profit. Sam eni še zaposlijo lepo število ljudi z lepimi plačami. Drugi pa polovico ljudi odpustijo, drugi polovici zmanjšajo plačo in tako na hitro profit še zvečajo.
walter2
06. 08. 2015 13.45
zdravapamet50-sem bil na Telemachu in sem presedlal na Telekom.Pri Telemachu sami izpadi slike po 3x na dan ali vse v kockah pa sem 500 m od njih v Ljubljani.Pri Telekomu izpad mogoče 1x na mesec!
le.professionnel
05. 08. 2015 15.43
+4
Ti borzni mešetarji in razni eksperti napačno gledajo na zadevo.Telekomovo poslanstvo je širitev in vzdrževanje omrežja,delujoča infrastruktura in pokrivanje signala za celotno državo.To,če je delnica vredna 50 centov ali 500 eur je irelevantno,ker prvo služi nam kot orodje in ne kot money maker.Treba se je sprijaznit,da so firme,ki nikoli ne bodo konkurenčne pa ni to nič takšnega,ker služijo narodu in se ta izguba kapitala pokrije z drugimi firmami.
tantadruj1
05. 08. 2015 15.45
+3
dej. ne govorimo o zdravstvu. pa še tega upravljamo čisto kapitalistično. tako da en telekom bi sploh tako morali.
zulj001
05. 08. 2015 16.00
+2
Po tej logiki bomo v Sloveniji, čez nekaj let,imeli trikrat dražje usluge v tej branži ,od ostalega dela evrope....................
kadulja
05. 08. 2015 16.02
+2
koliko dobička je že naredil Telekom v prvi polovici letošnjega leta? a niso nekje spisali 110 mio € kaj bi pa še radi več
Frane Šajn
05. 08. 2015 16.12
-2
zulj001 ne se sekirat , ti očitno nisi pri telekomu pridružiš se pa komur hočeš brez bojazni, telekom te ne ovira. Če nočeš sodelovat s Slovenskim operaterjem sodeluj z Mehiškim tam se zate cedijo med in mleko in so v večini brez položnic. Torej če nekoga ne podpiraš in nisi njegov potrošnik potem tudi nimaš pravice nekomu soliti pameti.
JORCH
05. 08. 2015 17.05
+2
Oni ne služijo narodu ampak prvotno služijo sebi.
1xy
05. 08. 2015 15.39
+1
kdo si upa to trdit......SD in ZL sta rešili državo, torej še toliko prej Telekom........saj slovenska država in nekatere stranke ne potrebujejo denarja - vsaj obnašajo se tako........zadnji naj vrže čez ramo ščepec soli, po stari slovenski šegi, luči ni treba vgasnit ker so jo fkrali.........
tantadruj1
05. 08. 2015 15.45
+6
seveda potrebujejo, preko telekoma ga bodo iz proračuna v svoj žep dali. če se proda ostanejo zunaj.
tantadruj1
05. 08. 2015 15.39
+3
no, zdaj se še veselite podporniki neprodaje. če nimate pojma o ekonomiji in samo lapate kar vam v glavo filajo. potem boljše da ste tiho.
Frane Šajn
05. 08. 2015 16.17
-1
In ravno ti naj bi nas razsvetlil opranoglavček že po politični usmeritvi nimaš kredita. Molilec litanij sv. Janezu na čast in kola janca okrog hiše pravice, kje že?.
tantadruj1
05. 08. 2015 17.19
-2
jaz sem ateist. ne bluzi. ni vsak ki se spozna na ekonomijo vernik. ne maram cerkve drugače.
zeleniP
06. 08. 2015 08.08
+1
zadnjih 25 let živimo po sodobnih "načelih ekonomije" . Ne poznam nikogar ki bi bil zadovoljen v trenutnem "stanju ekonomije".