Gospodarstvo

Bush proti protekcionizmu

Lima, 22. 11. 2008 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Udeleženci vrhunskega srečanja gospodarstev azijsko-pacifiškega foruma o gospodarskem sodelovanju so v Limi začeli razpravo o spopadu z gospodarsko krizo.

Bush je spomnil, da je eden trajnih naukov velike depresije, da globalni protekcionizem vodi do svetovnega gospodarskega propada.
Bush je spomnil, da je eden trajnih naukov velike depresije, da globalni protekcionizem vodi do svetovnega gospodarskega propada. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je udeležence vrhunskega srečanja gospodarstev azijsko-pacifiškega foruma o gospodarskem sodelovanju (Apec) v Limi pozval, naj se izognejo protekcionizmu, ki lahko privede do svetovnega gospodarskega propada.

Kot je v nagovoru dejal predsednik Bush, za katerega je vrh Apeca zadnja uradna pot v tujino v tej vlogi, si morajo razvite države in države v razvoju skupaj prizadevati pri reševanju svetovne finančne krize, ki se je začela v ZDA. "Države pa se morajo upreti skušnjavi prevelike regulacije, ki bi lahko zatrla inovacije in zadušila rast," je ocenil Bush.

Spomnil je, da je eden trajnih naukov velike depresije, da globalni protekcionizem vodi do svetovnega gospodarskega propada. Kot je dodal, so imele ZDA ob njegovem prevzemu predsedniškega položaja sporazume o prosti trgovini sklenjene s tremi državami, sedaj pa že s 14. Obžaloval je, da ameriški kongres še ni potrdil sporazumov s Kolumbijo, Južno Korejo in Panamo, kar so udeleženci pozdravili z aplavzom.

Sporazum o odpravi trgovinskih omejitev

Bush je kot pomembno še izpostavil, da države nadaljujejo pogajanja v smeri sporazuma o odpravi trgovinskih ovir, ki so se leta 2001 v Dohi začela v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Udeleženci vrha naj bi sicer po pričakovanjih potrdili zavezo, da bi pogajanja sklenili do konca decembra, vendar obstaja bojazen pred oklevanjem voditeljev, dokler januarja prihodnje leto Bele hiše ne bo prevzel novoizvoljeni predsednik Barack Obama.

O posledicah protekcionizma je govoril tudi južnokorejski predsednik Lee Myung-bak, ki je v nagovoru poudaril, da bi ta lahko privedel do bankrotov podjetij, izgube delovnih mest, najhujše posledice pa bi utrpeli zlasti revne države in revni ljudje.

Bush pa je naslednika v Beli hiši Obamo pozval, naj še naprej podpira kolumbijskega predsednika Alvara Uribeja, ki ga je označil za dobrega prijatelja. "Naš kongres in naša vlada ne smeta nikoli obrniti hrbta prijatelju, kakršen je Uribe," je dodal. Uribe, konservativec kot Bush, je eden glavnih zaveznikov Washingtona v Južni Ameriki. Njegova država je v času Bushevega predsednikovanja od ZDA prejela več kot pet milijard dolarjev, predvsem za pomoč vojski v boju proti trgovcem z mamili in proti levičarskim upornikom.

Vrha Apeca se udeležuje tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Ta je že pred prihodom v Peru med prednostne teme vrha uvrstil minimaliziranje posledic svetovne finančne krize ter zagotavljanje varnosti na področju energije in hrane.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aljaž Kraševec
22. 11. 2008 23.51
točno o takih tepcih govori sledeči stavek: \"Kadar gre vse v redu, ljudske črede zahtevajo kapitalizem, toda kadar gre kaj narobe iste ljudske črede kličejo h vladi da ukrepa\" a ste bli res tok naivni da ste vrjel da na dolgi rok za zihr rase? ste bli res tok naivni da ste mislni da živimo v pravljici kjer vsi bogatijo? In a ste res tok naivni da mislte da bo vlada kej nardila? ma dej zbudte se že enkrat pa spreglejte da vlada ne zna drugega kot metanje denarja tja kjer je nekaj narobe. In tokrat denar ne bo pomagov... ker je problem v denarju samem... vi2 tovariša pa pejta med tovariše na kitajsko. edino tam so rdeči še na oblasti... zrt takih govedov bomo vsi 4x bl na**bal. ampk vama pa povem da če si kre*en ko imaš dnar in ga naložiš nekam na slepo, bot isti kreten ko dnar zgubiš in ne jokat pol pa zahtevat da ti vlada vrne... to delajo komunajzrji, najprej zagonjo vs svoj premoženje pol pa zahteva enakost in hoče pol sosedove bajte. čš je da se zbudite...
alenpwnz
22. 11. 2008 21.55
* Regulacija mora bit!!! In to prav velika... takrat se nebi spopadali s takšnimi težavami, kjer bodo najbogatejši za mali denar kupili vsa podjetja! Se spomnite tovariši zgodovine? Črni petek se ponavlja!!!
dgorfb
22. 11. 2008 20.42
Regulacija mora bit!!! In to prav velika... takrat se nebi spopadali s takšnimi težavami, kjer bodo najbogatejši za mali denar kupili vsa podjetja! Se spomnite tovariši zgodovine? Črni petek se ponavlja!!!