Gospodarstvo

Burna razprava o pravicah

Ljubljana, 01. 02. 2006 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sprememba zakona o avtorski in sorodnih pravicah je v državnem zboru povzročila burno razpravo.

Novela zakona o avtorski in sorodnih pravicah je med poslankami in poslanci povzročila burno razpravo glede vprašanja uvedbe arbitraže v sporih med imetniki avtorskih pravic in njihovimi uporabniki. Vladnemu predlogu, ki bi uvedel instrument prisilne arbitraže, ko bi lahko tekel postopek samo s sodelovanjem ene strani, poslanska večina ni naklonjena. Zato je vladajoča koalicija predlagala dopolnilo, s katerim bi bila arbitraža lahko le prostovoljna.

Avtor oziroma avtorske kolektivne organizacije imajo pravico, da določijo ceno svojih del, vendar morajo imeti tudi uporabniki pravico do odločitve, ali bodo to delo kupili ali ne, je osnovni namen predlagane arbitraže pojasnil poslanec SDS Bojan Rugelj. Ob tem je opozoril, da mnogokrat uporabniki te možnosti nimajo, "saj televizije ali radia ne morejo ugašati, kadar se vrti avtorsko zaščitena glasba, radijski ali televizijski sprejemnik na primer v gostinskem lokalu pa imajo namenjen tudi za gledanje filmov in športnih prenosov ter za poslušanje obvestil in poročil, do česar imajo vso pravico, ki jim je ni treba odreči, četudi avtorji to predlagajo".

Vlada podpira vloženo dopolnilo koalicijskih poslanskih skupin, s katerim se prisilna arbitraža črta, je povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. To dopolnilo namreč še najbolj ustrezno spreminja predlagani institut v pravo arbitražo, ki temelji na prostovoljni oziroma na sporazumu obeh vpletenih strani, pravi Vizjak. Kljub temu pa meni, da je to še vedno nezadosten korak za učinkovito reševanje sporov med kolektivnimi organizacijami SAZAS, ZAMP, Zavod IPF in reprezentativnimi združenji uporabnikov, zato bo ministrstvo do poletja pripravilo nov predlog tarif glede višine nadomestil za uporabo avtorskih del, je še napovedal gospodarski minister.

Sicer pa se s predlagano novelo zakon usklajuje predvsem z dvema direktivama, in sicer direktivo o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine in direktivo o sledni pravici v korist avtorju izvirnega umetniškega dela. Koalicijske SDS, NSi, SLS in DeSUS tako menijo, da naj bi bila arbitraža že po svojem namenu prostovoljna, zato želijo prisilno arbitražo s svojim dopolnilom črtati. Podoben je predlog SD, ki prav tako zavrača enostransko odločanje v sporu. Bistvo arbitraže je namreč v tem, da je za njeno pristojnost potrebno soglasje strank. V LDS pa arbitraži v celoti nasprotujejo. Prepričani so, da je z uvajanjem arbitraže v celoti razvrednoten pomen tarif, predlog pa je v nasprotju z načeli arbitražnega prava. Arbitraža bi bila ob upoštevanju temeljnih načel arbitražnega prava sicer lahko smiselna možnost, a šele potem, ko se bo v Sloveniji oblikovala takšna sodna praksa.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja