Gospodarstvo

Bulčeva znova napovedala ukinitev vinjet, avtoprevozniki nasprotujejo, saj da bi to udarilo po žepu najšibkejše

Ljubljana, 10. 07. 2017 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc se je srečala s slovenskimi, hrvaškimi in madžarskimi prevozniki. Predstavila jim je sveženj o mobilnosti, ki med drugim predvideva daljši počitek zunaj vozila za dolge poti in ukinitev vinjet. Prevozniki so temu nasprotovali in poudarili, da si želijo predvsem poenotenja dokumentacije in prostega pretoka blaga.

Sestanek Bulčeve z avtoprevozniki je potekal na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice v Ljubljani.
Sestanek Bulčeve z avtoprevozniki je potekal na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice v Ljubljani. FOTO: OZS

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes avtoprevoznikom predstavila nov sveženj o mobilnosti. Avtoprevozniki so na srečanju izpostavili, da si želijo prostega pretoka blaga, poenotene dokumentacije in izločitev nelojalne konkurence, so pa proti ukinitvi vinjet.

Slamnata podjetja in nomadni vozniki bo mnenju Bulčeve nimajo prostora v Evropski uniji. Komisarka je na sestanku izrazila željo, da se ne delimo na vzhod in zahod. "So zgolj tisti, ki korektno, in tisti, ki nekorektno opravljajo svoje delo." 

Srečanja s komisarko so se poleg slovenskih prevoznikov udeležili tudi predstavniki hrvaških in madžarskih prevoznikov, ki so Bulčevi predali podpise, s katerimi izražajo nestrinjanje z dodatnimi administrativnimi ovirami za sektor transporta, ki so jih že uvedle Avstrija, Nemčija, Francija, Španija.

Komisarka predlaga daljši počitek za pot, ki traja več kot tri tedne

Bulčeva je poudarila, da je treba zagotoviti, da imajo vozniki ustrezen počitek, zato sveženj o mobilnosti opredeljuje pogoje, pod katerimi lahko vozniki počivajo v tovornjakih in kdaj izven vozila. Komisija predlaga tritedensko obdobje, ko se mora voznik vrniti domov ali vzeti daljši počitek.

"Smo za to, da imajo vozniki obvezni tedenski počitek, saj so pogoji spanja v tovornjakih slabi. V večini prometnih nesreč je razlog človeški faktor, zato morajo vozniki dvoje delo opravljati spočiti. Vsak dan na evropskih cestah izgubi življenje 70 oseb, zato se trudimo, da storimo vse za večjo varnost cest," je dejala komisarka in dodala, da verjame, da bi s tem "izboljšali pogoje delovanja in zagotovili, da bodo vožnje varnejše".

Avtoprevozniki se medtem ne strinjajo s počitkom zunaj vozila. Kot je dejal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek, so namreč zdaj marsikatera tovorna vozila veliko bolje opremljena kot marsikateri star motel. Tako bi ohranili obstoječe predpise o počitku, morda bi se lahko dodal še kakšen standard.

"Pri prometnih nesrečah ni toliko problem izčrpanost kot uporaba mobilnih telefonov," je menil Pišek.

Prevozniki si želijo poenotenja zakonodaje, obrazcev ...

Glede pravil napotenih delavcev, ki so za avtoprevoznike 'trn v peti', je Bulčeva povedala, da že obstaja zakonodaja, ki dopušča izločanja v cestnem prometu iz pravil napotenih delavcev v tranzitnem prometu. Predlagajo pa, da se iz pravil napotenih delavcev izloči promet, ki je vezan na mednarodni promet, torej dostavo, in sicer za obdobje treh dni na mesec.

"Mobilni delavec ne more biti napoteni delavec," je opozoril Pišek in dodal, da je temelj EU prost pretok ljudi, kapitala, blaga in storitev, transport pa ne sme biti omejen z nikakršno birokracijo.

Kot je še dejal Pišek, si avtoprevozniki želijo poenotenja zakonodaje, obrazcev, sistema in tudi nadzora, hkrati pa tudi izločitev nelojalne konkurence ter omejitve izdajanja licenc v evropskem prostoru. Največjo nelojalno konkurenco namreč predstavljajo prevozniki iz tretjih držav.

"Organi nadzora naj izločajo tiste prevoznike, ki so za nas nelojalna konkurenco. Ni pa možno poenotenje plač v EU, ker prihajamo iz različnih področij. Romunski in nemški vozniki pač ne morejo imeti iste plače," je še menil Pišek.

Uvedba digitalnih tahografiv za vsa komercialna vozila?

Sveženj po besedah komisarke posebej obravnava tovorna vozila pod 3,5 tone, saj kombiji brez tahografov predstavljajo nelojalno konkurenco. Predlog komisije gre tako v smeri večjega nadzora, razmišljanja so tudi v smeri uvedbe digitalnih tahografov za vsa komercialna vozila.

Bulčeva je med predlogi v svežnju omenila še poenostavitev izvajanja t.i kabotažnih pravil. Ta so bila doslej vezana na sedem dni in tri operacije, predlog pa je pet dni in neomejeno število kabotaž, ki pa so sicer predmet napotenih delavcev v trenutku, ko se kabotaža začne izvajati.

Bulčeva meni, da so vinjete "mrtva ulica".
Bulčeva meni, da so vinjete "mrtva ulica". FOTO: M.R.

Glede vinjet na različnih bregovih

Vinjete so za komisarko 'mrtva ulica', zato so za uvedbo principa uporabnik in onesnaževalec plača. Na vinjetnem sistemu po njenih besedah ni mogoče razvijati novih storitev, spodbujati zmanjševanje cestnih zamaškov in onesnaževanja cest. Socioekonomski strošek zaradi onesnaženega zraka in hrupa je ocenjen na več kot 100 milijard evrov letno, medtem ko cestni zamaški Evropo stanejo približno eno milijardo evrov na dan. "To zelo spodbuja, da najdemo nove načine spodbujanja organizacije prometa," je dejala.

Bulčeva je pojasnila, da novi sveženj predvideva cestninjenje. "Verjamem, da je predlog zelo usmerjen v prihodnost. Upošteva vse nove elemente, ki se pojavljajo zaradi digitalizacije, zavez po manjšem onesnaževanju in po večji varnosti v cestnem prometu," je še dejala komisarka.

Pišek pa je predstavil stališče prevoznikov glede predlagane ukinitve vinjet. "Ne želimo, da se ukinijo vinjete, saj bi bili socialno šibkejši državljani na slabšem, ker bi bila mobilnost za njih predraga. S tem bomo dodatno obremenili lokalni promet in okrnili mobilnost državljanov EU," je poudaril. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
16. 07. 2017 18.01
+1
Eno vinjeto za vso evropo, banda pokvarjena.
TistoPravo
12. 07. 2017 18.50
+2
Važn da Krka za službena vozila plačuje povsem enako ceno za vinjeto ko njihov vratar na minimalcu....je še kaj za dodat
TistoPravo
12. 07. 2017 18.52
+2
Z lopovi in lažnjivci, ki so nam v preteklosti na tak standard ki ga imamo tak sistem podturili, se ne sodeluje v odločanju bodočih sistemov cestninjenja...se sploh ne sodeluje...pognat čez meje in pika! Bomo sami poštimal, ker oni seveda nočejo..pošteno!
ROMELS
12. 07. 2017 15.09
+4
Bedaki naj jih odpravijo že jutri, ne pa šele čez deset let. Ne vem zakaj ta baba to sedaj flanca.
ONniON
12. 07. 2017 12.01
češka ima še vedno krone !
TistoPravo
12. 07. 2017 19.22
Seveda jih imajo....ker se niso pustili znotraj totalno oropat, kot je našim vrlim "diplomiranim" igralcem od voditeljev in politikom uspelo....Slovenija je doživela pravi EuROP, čehi hrvatje in ostali ki pa se ne dajo pa rastejo tudi nasproti euru...logično
ONniON
12. 07. 2017 12.00
TistoPravo
11. 07. 2017 22.02
+5
Ljudje, pomagati si moramo. Ko si dežne kapljice pomagajo in se zberejo v oblak, in jih skupaj popelje skupaj nazaj na rodno zemljo. Ljudje smo izguljene dežne kapljice v tem sistemu laži in kraje sedaj. Nujno se moramo zbrati skupaj, ker drugače nas bo odneslo vsakega posebaj "v vesolje"....zemlji pa bomo pustili samo eno veliko uničenje. Zato si je tega ne smemo dovoliti, topiti moramo skupaj v oblak in počistiti to nesnago od napačnega vodenja in kraje ter laži.
vstajnik1941
11. 07. 2017 13.07
+8
Če je to Evropa, potem povejte kdaj bo referendum za izstop!
TistoPravo
11. 07. 2017 13.31
+5
TistoPravo
11. 07. 2017 13.31
+5
TistoPravo
11. 07. 2017 13.45
+7
Ne pozabite, za kakšen drobiž je EuROPa naše tolarje pokupila...239 tolarjev = 1 eur!!! Kraja brez primere
TistoPravo
11. 07. 2017 14.17
+1
Hrvati se stalno držijo z kuno v tečaju 7 kun za 1 eur....že leta 1994 so imeli hrvatje ta tečaj, ki se minimalno spreminja! Mi smo leta 1994 plačevali 22 tolarjev za 1 kuno in zadnje dneve tolarja smo plačevali že 32 tolarjev za 1 kuno, torej izračun na uč pomeni da smo mi do leta 2007 izgubili polovica vrednosti proti euru in kuni...kje je ta vrednost, kdo jo ima?? Že začetni dodeljen tečaj je bil za vprašat se, ali smo kj jedli zato....leta 1992 119 tolarjev za 1 eur. Ta začetni porazni tečaj pa je povzročila kraja deviz z trahtorji iz naših jugoslovanskih zalog....fuj
jesenvoyo
11. 07. 2017 12.02
+3
Pa kaj se Bulčeva toliko sekira za stanje čez deset let, ko je že zdavnaj ne bo na tem mestu, naj rešuje sedanje probleme, ki jih ni malo.
vstajnik1941
11. 07. 2017 12.15
+3
Se sekira, ker bo od lobijev ki so za njo pokasirala da bo lahko živela čez 10 let. Kar pomislite kolk bodo pokasiral sistemci ki bodo vzdrževal pobiranje cestnine!
Slovenec-slovencu=pes
11. 07. 2017 11.55
+5
A Bulčevo se da ukinit in uvest kaj drugega?
primorec2
11. 07. 2017 11.52
+3
V Avstriji je vinjeta 10dni/8evrov (0.8evra/dan). V Sloveniji je 7dni/15evrov (2.14 evra/dan). Je razlika več kot očitna, pa mi solijo pamet, da so vinjete poceni.
Slovenec-slovencu=pes
11. 07. 2017 11.57
+2
primorec. Ponovno se sprašuješ po napačnih razlogih. Ni problem kje je ceneje in kje dražje. Problem je zakaj moraš nekaj naknadno plačevati, če si to sam plačal.
lemur
11. 07. 2017 13.30
+1
7 dni je tudi bistveno bolj neprakticno kot deset dni, ker vecina vrnitev iz sedemdnevnih dopustov ima razmak osem dni, tako da je pogosto potrebno kupiti dve.
primorec2
11. 07. 2017 11.43
+6
Sem za plačilo, kolikor porabiš, toliko plačaš. Vinjeta je pavšal, cena pa pričakovani prihodek in pika. Sam po avtocesti možno naredim 1000Km letno, nekateri pa to v manj kot tednu. ABC je bila pravična, koliko si vplačal, toliko si koristil.
primorec2
11. 07. 2017 11.45
+1
Tudi sama kontrola vinjet stane, zaposleni ne delajo zastonj, pa materialni stroški..itn.
Slovenec-slovencu=pes
11. 07. 2017 11.55
+0
Vinjete so najbolj pravične. Ustvarjajo relativen dobiček DARS-u in več ali manj vsi smo zadovoljni s tem sistemom. Z uvedbo elektronskega cestninjenja pa prihaja do kar nekaj problemov. Najprej je to draga postavitev opreme. To že vidiš z postavljanjem železnih portalov po avtocestnem križu in prekopavanju ob cesti za postavitev povezav med portali. Potem je tu oprema, ki se postavlja na te portale. Po večini se že vidijo razne kamere in senzorji, ki pa mene bolj spominjajo na portale na Kubi, ko oblast kontrolira svoje državljane ko prehajajo iz ene regije v drugo. Predvsem pa mislim da so te kamere bolj kot elektronsko cestninjenje namenjene speedtrap-u in kaznovanju voznikov za prekoračenih 5km/h. In kontroli ljudi seveda. Nakup opreme za v avto spet ne smemo pozabit. Potem bo tu potrebo še dodatno zaposlovanje ljudi za kontrolo tistih, ki teh naprav v avtomobilih ne bodo imeli. In njihov mesečni strošek ne bo majhen. Lahko bi še našteval vendar mislim da bo dovolj da se ve kam je cestninski lobi peljal Bulčevo lulat, Direkt v koprive, samo da njo še ne peče. Bo pa nas ko bomo ugotovili kaj dobivamo. Skratka vse skupaj je en velik jajc da drugi služijo mi pa plačujemo tisto kar smo drago zgradili.
TistoPravo
11. 07. 2017 12.06
+8
Da od Krke službeno vozilo plačuje enako letno vinjeto, kot njihov vratar na minimalni plači...kdo si je izmisliu tega???
TistoPravo
11. 07. 2017 12.08
+8
Vsi ki zaslužijo manj kot 1000 eur neto mesečno od podpovprečno plačo, bi morali biti upravičeni do oprostitve vsaj vseh prispevkov...torej cesta, voda, smeti, stavbno zemljišče!
vstajnik1941
11. 07. 2017 12.16
-1
Avtocesta mora biti narejena in opremljena tud zate, pa če greš samo enkrat gor!
TistoPravo
11. 07. 2017 12.19
+2
Seveda da imajo namen vse bolj nadzirat, je pa sigurno dober da se te ki so službeno na cesti....kontrolira njih, njihovo plačilo in delodajalce neposredno....torej kdaj kje koliko časa in kaj vozijo ter za kakšen denar...to je v bistvu edina pozitivna točka teh predlaganih sprememb, ampk glede na to da bomo vsi velik zasebnosti z tem izgubili....bi morali vsim ki zaslužijo podpovrečno, avtocesto in lokalno cesto dsti zastonj v uporabo....vsi ki zaslužijo več, pa je logično da morajo plačat več....verjetn 3/4 dnarja, ki ga pokasirajo več od revežev, itaq zaslužijo na njihovih plečih in na račun nepoštenega plačila!!
silly
05. 10. 2017 12.29
ne bluzi; onih 100 evrov boš pokuril v prvi polovici leta pol boš pa na slabšem pametnjakovič.....verjetno zabar
TistoPravo
11. 07. 2017 11.30
+5
Vsi ki zaslužijo 1 eur pod povprečjem slovenske povprečne mesečne plače oz. 1 eur manj od slovenske povprečne mesečne plače penzijo, jim mora firma ali socialna ali zpiz plačati vinjeto. Vsi ostali pa plačuje po tem sistemu, kot je. Problem rešen!!!
SenecaLucius
11. 07. 2017 11.34
+2
TistoPravo
11. 07. 2017 11.52
+4
TistoPravo
11. 07. 2017 11.56
+4
Vse naj plačajo, in naj se potem podjetniki z državnim sistemom trudijo....da bo povprečje plač socialk al penzij višje od povprečne plače. Ne pa tako, kot se trudijo naši Zavodi za zaposlovanje sedaj...trudijo se voditi evidenco in čimveč ljudi izpisovati iz evidenc, če niso pripravljeni sodelovat v tem suženjskem sistemu. To je farsa res brez primere...ulica je nujna
Kjegavidissss
11. 07. 2017 11.14
+0
Če pogledamo ceno pri sosedih je 0,07€/km....letno cca nekaj čez 20.000km od tega sigurno 15.000 po avtocesti, obvoznici, drugi dvopasovnici, ki je danes zaračunana znese to 1050€ letnega stroška. Europa moja bivša dežela.
HorstWiesel
11. 07. 2017 11.19
+0
TistoPravo
11. 07. 2017 12.04
+2
Sj dejansko bi morali bit že plačani v času, ko se vozite na delovno mesto. 3/4 vseh kilometrou ljudje delajo v korist podjetja, kjer so zaposleni in posledično za državo. Zase tist čas minus totalni!
sbštajerec
11. 07. 2017 11.11
+0
Jaz sem šel na morje po stari cesti in sem hrvatom naredil 400 kun zgube in sem prišel na cilj 1 uro kasneje kot po avtocesti. Saj sem na dopustu in tudi več ne grem po teh cestah ker ko ni gužve je tudi po stari cesti ni. Ko pa je pa itak čakaš vsepovosd. Tako da pamet v roke bulčevka pa si naj najprej sama plačo zasluži potem pa pamet soli okoli ker dokler ni prišla v Bruselj ni vedela kaj je avtocesta saj tisti njen harekrišna klan tega ne priznava!
sbštajerec
11. 07. 2017 11.12
-1
in vsi bi morali to počet pa bi jim pamet prišla iz riti v podstrešje!
TistoPravo
11. 07. 2017 11.20
+3
Najprej bi mogli jit namest na dopust vsi, na ulice....in razščistiti to laž in krajo znotraj meje. In ko bo tu tako kot mora bit, tudi na cestah ne bo problem! Sedaj je pa povsod, laži toliko da avioni kmalu je bodo mogli vzletat od teže le-teh....ljudje pa že zdej bežijo, sicer ne še peš...zato so ceste polne in samo čimveč na dopuste rinejo pa magar k sosedskim neprijateljem....daleč smo prišli, ane...kmalu se bomo mogli pa kr peš razbežat, ker če ne bo ulice in posledipno dosežene pravice in resnice....bo vladar prou kmalu vladal samemu sebi!
TistoPravo
11. 07. 2017 11.07
+3
Vse kar je družbenih stroškov, bi se jih moralo plačevat glede na to kaj človek in firma ima, ter kakšni so prihodki. Res se delajo norca z nami, da recimo Krkino službeno osebno vozilo plačuje isto ceno avtoceste kot njihov vrstar na minimalni plači. To je dobesedno kraja. Ulica in čez meje pognat te kradljivce in lažnjivce, saj se z roparji ko se jih tolikokrat na keaji in laži dobi...seveda ne sodeluje več...wake up people
TistoPravo
11. 07. 2017 11.11
+3
In nič drugače ne bo novem sistemu, ker ga itaq lobisti teh velikih firm in lastnikov kapitala ter bogatašov iz naslova vodenja in privatizacij teh firm sopripravljajo...vi sem samo sprašujte, kje bo "caka"....te roparje bi blo treba že včeraj nagnat, kot vidite in občutite so vas v preteklosti večkrat naokrog prinesli in takim lažnjivcem res ni za zaupat več nič, še najmanj pa prihodnost. Wake up people....res vas na kolenih prosim, ker drugače izgubljate še zadnjo priložnost!!!
larbitron
11. 07. 2017 10.55
+5
Avtoprevozniki so res znani po svoji skrbi za najšibkejše. Zato so tudi zelo radodarni do svojih šoferjev, ki jim nudijo dobre pogoje dela in odlične plače. Pa ne pozabit vklopit sarkazm detektorja ;)
BUONcaffee
11. 07. 2017 10.32
+9
To elektronsko cestninjenje ali satelitsko kot mu pravijo pomeni, da vam bodo sledili in vedeli kje ste.
HorstWiesel
11. 07. 2017 11.05
+2
To v bistvu že zdej delajo in vejo. Sledijo tvojmu telefonu, tvojim plačilnim karticam,.........
primorec2
11. 07. 2017 11.37
+1
Nimasmisla
11. 07. 2017 10.04
+7
sedaj bo pa delavska raja ki se vsak dan vozi službo 50 in več km delala samo še za bencin in cestninjenje gospodje pa bodo tako si zrihtali da se bodo vozili na državne stroške hvala pametjakoviči bomo se pa zopet po starih cestah vozili saj itak celi dan zajebem za službo
grumf
11. 07. 2017 10.14
+3
HorstWiesel
11. 07. 2017 10.17
+3
Kot sem že rekel, delovna mesta treba decentralizirat, da se ljudem ne bo treba vsakodnevno toliko vozit, zgubljat toliko časa in obremenjevat okolja s prometom. S tem bi se tudi manj razvite regije začele razvijat in prosperirat.
resslovenka
11. 07. 2017 09.59
-8
Popolnoma prav dam Bulcevi. Naj se naredi že enkrat res tudi na tem področju. Dajte pogledat malo tovorna vozila, ki vozijo po naših avtocestah. Ali pa pejte malo pogledat ven . Kakšna razlika. Nekatera vozila naših pa tudi tujih prevoznikov prej sodijo na odpad kot na ceste. Osebno ne bi dovolila prevozov po naših cestah tovornim vozilom izpod oznake EURO 5, strogo nadzorovan počitek voznikov. Sedaj se namreč vse prevečkrat pravila izigravajo, menjajo tahografi ipd.svinjarije. Pa če to naši gospodje avtprevozniki to priznajo ali ne. Vozniki vozijo pod takšnimi pritiski, da pojma nimate. Slovenski se postavijo zase, tujci z delovnimi dovoljenji si žal ne upajo. Pomanjkanje voznikov jepravzaprav slika neurejenih razmer pri nas. Avstrija in ostale evropske države imajo to strogo urejeni. Kazni, prepovedi vožnje ne glede kdo je ali od kod je prevoznik. Res visoke kazni ali odvzem vozila delajo red brez milosti.
TistoPravo
11. 07. 2017 10.09
+3
Kjer se plača pošteno, je vse urejeno. Logično
SenecaLucius
11. 07. 2017 09.42
+0
Od 4095 glasovalcev v anketi jih je bilo samo 34% proti cestninjenju po dejansko prevoženih km, tako da zagovorniki vinjet nimate nobenih možnosti, da si ohranite svoj privilegij, da vam sofinanciramo vožnjo tudi v bodoče!
TistoPravo
11. 07. 2017 09.58
+1
Imamo možnost, ker ne bo ne vinjetnega...ne po km sistema. Bo pa ulica!!!
SenecaLucius
11. 07. 2017 10.19
+1
Najprej boste šli na ulico, da vam sofinanciramo vinjete, kasneje elektriko in vodo, v zadnji fazi pa nakupe v trgovini, saj po vaši logiki ni pravično plačevati glede na to koliko kdo dejansko prevozi oz porabi!
TistoPravo
11. 07. 2017 11.04
-1
Po pravico bomo šli na ulico. In pregnati laž in krajo. Prosim, ne oglašaj se...kot kaže imaš globoko prstke v medu v tej laži in kraji.