Gospodarstvo

Bruselj trdi, da ni začel pravnih postopkov proti Sloveniji zaradi preiskav v Banki Slovenije

Bruselj, 08. 02. 2017 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Evropski komisiji niso začeli pravnih postopkov proti Sloveniji v povezavi s kriminalističnimi preiskavami v Banki Slovenije, so sporočili v Bruslju v odzivu na neuradne navedbe, da naj bi komisija vložila tožbo oziroma pravno ukrepala proti Sloveniji zaradi lanskih preiskav v slovenski centralni banki.

"Nismo začeli pravnih postopkov. Seveda pa smo v stiku s slovenskimi oblastmi in Evropsko centralno banko (ECB) glede te pomembne zadeve," so danes sporočili iz tiskovne službe Evropske komisije.

Neuradno je slišati, da je komisija konec lanskega leta Sloveniji poslala tako imenovano "pilotno pismo", v katerem je prosila za določena pojasnila o dogajanju, a to pismo nima pravnega značaja.

Bruselj trdi, da ni začel pravnih postopkov proti Sloveniji zaradi preiskav v Banki Slovenije.
Bruselj trdi, da ni začel pravnih postopkov proti Sloveniji zaradi preiskav v Banki Slovenije. FOTO: Reuters

Slovenska stran je na to pismo po neuradnih informacijah odgovorila konec januarja. Komisija se še odloča, ali se bo na slovenski odgovor odzvala oziroma kako se bo nanj odzvala. Tega, kako so v komisiji zadovoljni s slovenskimi pojasnili, ni bilo mogoče izvedeti.

Komisija torej ni sprožila postopka za ugotavljanje kršitev evropskega pravnega reda, ki se začne s prvim uradnim opominom, sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje, nato pa tožba na Sodišču EU, niti katerega koli drugega pravnega postopka.

Kakršne koli druge informacije v povezavi s tem po neuradnih bruseljskih navedbah preprosto niso točne in so morda posledica napačnega tolmačenja komunikacije med komisijo in Slovenijo.

Že pred dnevi, konec januarja, so sicer v komisiji poudarili, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov v povezavi s preiskavami v slovenski centralni banki ter da Slovenijo in ECB spodbujajo h konstruktivnemu sodelovanju.

V komisiji so tedaj še izpostavili, da so v stiku s slovenskimi oblastmi v povezavi s to zadevo, seveda brez kakršnega koli vmešavanja v nacionalne preiskave.

Po kriminalističnih preiskavah v Banki Slovenije julija lani je predsednik ECB Mario Draghi tedaj pri slovenskemu državnemu tožilstvu in Evropski komisiji protestiral zaradi nezakonite zaplembe informacij ECB. V evropski banki so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB na notranjem omrežju Banke Slovenije.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je sredi julija v odgovoru Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema. Pri Evropski komisiji pa so takrat dejali, da čakajo rezultate preiskave in da pozorno spremljajo razvoj dogodkov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v sporu med ECB in tožilstvom po poročanju naše televizije presodilo, da so bili postopki zakoniti in da zaseženi podatki ne predstavljajo arhiva ECB. Sodba ni dostopna javnosti, prav tako se nanjo doslej niso odzvali v ECB.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 02. 2017 21.27
+2
A preiskava pa ni pravni postopek, čeprav je povezana z zakoni.
ONniON
08. 02. 2017 19.26
+4
samo za v razmislek, češka,slovaška imajo vse banke v tuji lastni privatizirane
puspan
08. 02. 2017 19.30
+2
No Tolar, občasno sva celo podobnih misli, kajne.
slovenskidelavec
11. 02. 2017 19.54
+1
Ne delajta si upanja, še vedno država jamči za vloge, kar pomeni državni proračun. NOVI NATEG NARODA.
puspan
08. 02. 2017 19.21
+3
Pa tudi, če bi jih, ne bi bilo nič narobe. Koristi bi imeli predvsem prebivalci Slovenije.
hotchilipoper
08. 02. 2017 18.16
+8
Pa res v Bruslju vedo,kaj se pri nas v bankah dogaja?
Jožajoža
08. 02. 2017 18.00
+15
jasno da ne, saj je slovenija msetišče za južno evropo. tako pri hrani, kot pri pranju denarja. še mafija vsega sveta priznava, da je tukaj nedotakljiva. veste pa, kdo stojo za mafijo, ne nek joža iz komunala ampak nekdo na vrhu države.
flum
08. 02. 2017 17.35
+16
Bo treba zaćet pravne postopke v SLoveniji proti našim politikom!
gulmor
08. 02. 2017 16.44
+18
Upam, da spravijo vse odgovorne bankirje za zapahe.
Transformerji
08. 02. 2017 16.07
+14
Sem si zabeležil! Da se ne bo čez nekaj mesecev izkazalo, da to ne drži.