Gospodarstvo

Bruselj izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo, okreva tudi evropsko gospodarstvo

Bruselj, 11. 05. 2017 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Evropska komisija je nekoliko izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 3,3-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,1-odstotno, medtem ko ji je pozimi za obe leti napovedala triodstotno krepitev BDP. Počasi okreva tudi evropsko gospodarstvo, kažejo projekcije Evropske komisije. Velika negotovost, ki je zaznamovala preteklo leto, naj bi se začela zmanjševati.

Evropska komisija Sloveniji napoveduje 3,3-odstotno gospodarsko rast.
Evropska komisija Sloveniji napoveduje 3,3-odstotno gospodarsko rast. FOTO: Thinkstock

Gospodarska napoved Evropske komisije Sloveniji za letos napoveduje 3,3-odstotno rast BDP, počasi pa okreva tudi gospodarstvo Evrope.

Z več kot triodstotno rastjo v tem in prihodnjem letu je Slovenija po bruseljski napovedi občutno nad povprečjem v območju evra in EU. Komisijina napoved je sicer nekoliko manj optimistična kot napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki je konec marca Sloveniji za letos napovedal 3,6-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,2-odstotno.

Gospodarsko rast v Sloveniji poganjata zasebna potrošnja in naložbe. Razmere na trgu dela se izboljšujejo, kar še krepi domače povpraševanje. V pozitivnem makroekonomskem kontekstu se pričakuje tudi nadaljnje zmanjševanje primanjkljaja in dolga, komisija povzema položaj Slovenije. Tveganja za rast so v glavnem zunanja, povezana z razvojem cen energije in surovin, navaja komisija v napovedi za Slovenijo.

Boljša kot pozimi je tudi bruseljska napoved glede slovenskega javnofinančnega primanjkljaja. Za letos komisija Sloveniji napoveduje 1,4-odstotnega, za prihodnje leto pa 1,2-odstotnega, medtem ko ji je februarja napovedala 1,7-odstotnega oziroma 1,4-odstotnega. Primanjkljaj tako ostaja znatno pod tremi odstotki BDP, kar kot zgornjo dovoljeno mejo določajo evropska proračunska pravila. Bruselj je lani spomladi tudi ustavil postopek proti Sloveniji zaradi presežnega primanjkljaja.

Povečal se je strukturni primanjkljaj 

Še vedno pa komisija Slovenijo opozarja na poslabšanje strukturnega fiskalnega položaja, čeprav je napoved nekoliko boljša kot pozimi. Strukturni primanjkljaj naj bi se v obdobju 2016-2018 zvišal z 1,7 odstotka na 2,3 odstotka, medtem ko naj bi se po zimski napovedi v enakem obdobju povečal z 1,9 odstotka na 2,6 odstotka.

Javni dolg se bo še naprej zmanjševal, v prihodnjem letu naj bi znašal 75,5 odstotka BDP, kar je precej pod povprečjem v območju evra, ki bo po bruseljski napovedi v naslednjem letu znašalo 89 odstotkov.

Glavna tveganja za slovenske javne finance po navedbah komisije izvirajo iz pritiskov zaradi izdatkov za javne plače in pokojnine, negotovosti glede fiskalnih posledic dejavnosti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in morebitnih enkratnih izdatkov zaradi sodnih zadev, na primer vprašanje sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Brezposelnost se bo prav tako še naprej zniževala. Letos naj bi Slovenija beležila 7,2-odstotno brezposelnost, v prihodnjem letu pa 6,3-odstotno, kar je bolje od povprečja v območju evra, ki znaša 9,4 oziroma 8,9 odstotka. Inflacija v Sloveniji bo podobna oziroma nekoliko višja kot v povprečju v območju evra: letos 1,5-odstotna, v naslednjem letu pa 1,8-odstotna, medtem ko sta ti številki za povprečje v območju evra 1,6 oziroma 1,3 odstotka.

Umar po današnji objavi pomladanske napovedi Evropske komisije ugotavlja, da ta za Slovenijo podobno kot urad pričakuje okrepitev gospodarske rasti v letošnjem letu, pri čemer se bodo ugodna gospodarska gibanja nadaljevala tudi v prihodnjem letu. Tudi na trgu dela tako Umar kot komisija pričakujeta nadaljnje izboljšanje.

Evropska komisija Sloveniji za letos napoveduje 3,3-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 3,1-odstotno. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) medtem državi za letos napoveduje 3,6-odstotno rast, prihodnje leto pa 3,2-odstotno.

Umar s podobnimi ugotovitvami kot Bruselj

Kot so sporočili iz Umarja, komisija podobno kot urad napoveduje, da bo izvoz ostal pomemben dejavnik krepitve gospodarske aktivnosti ob rasti tujega povpraševanja. Ob krepitvi razpoložljivega dohodka in visokem optimizmu potrošnikov bo nadalje naraščal tudi prispevek potrošnje gospodinjstev. Višja gospodarska rast v primerjavi z lanskim letom pa bo predvsem posledica večje dinamike državnih investicij.

Evropska komisija za območje evra predvideva, da se bo gospodarska rast letos in prihodnje leto gibala blizu ravni, dosežene lani, torej med 1,7 in 1,8 odstotka. Ključni dejavnik gospodarske rasti bo ob ugodnih razmerah na trgu dela nadalje zasebna potrošnja.

Komisija ugotavlja, da se glede uresničitve napovedi ohranjajo precejšnja tveganja, ki jih prinaša politična negotovost v svetovnem prostoru, zlasti v povezavi z nadaljnjimi usmeritvami nove ameriške administracije. Podobno, da zelo veliko tveganje za uresničevanje napovedi predstavlja zelo visoka raven politične negotovosti, so konec marca ocenili tudi v Umarju.

Okrevanje evropskega gospodarstva 

Evropsko gospodarsko je v petem letu okrevanja, ki zdaj dosega vse članice EU. To se bo s stabilnim korakom nadaljevalo tudi letos in prihodnje leto. Velika negotovost, ki je zaznamovala preteklo leto, naj bi se začela zmanjševati, izpostavlja Evropska komisija v spomladanski gospodarski napovedi, objavljeni danes v Bruslju.

Območju evra komisija napoveduje 1,7-odstotno rast v tem letu in 1,8-odstotno v prihodnjem letu, kar je za 0,1 odstotne točke več oziroma enako, kot je napovedala pozimi. Celotni EU pa napoveduje letos in prihodnje leto 1,9-odstotno krepitev BDP, kar je za 0,1 odstotne točke več od zimske napovedi.

"Dobra novica je, da naj bi se velika negotovost, ki je zaznamovala preteklih dvanajst mesecev, začela zmanjševati," je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Okrevanje se opira na ugodno denarno politiko, trdno zaupanje podjetij in potrošnikov ter izboljšanje razmer v svetovni trgovini. V Bruslju ob tem opozarjajo na neenakomerno rast ter okrevanje na področju trga dela in naložb med članicami, pri čemer so po navedbah komisije v boljšem položaju države, ki so izvedle ambiciozne strukturne reforme. Soočanje z vzroki teh razlik je ključen izziv, ki ga je treba nasloviti v prihodnjih mesecih in letih, poudarja Moscovici.

S presežnim javnofinančnim primanjkljajem Španija in Romunija

Javne finance v območju evra se sicer še naprej postopno izboljšujejo. Presežni javnofinančni primanjkljaj bosta po bruseljski napovedi letos beležili le še Španija in Romunija. Povprečje je precej pod zgornjo dovoljeno mejo treh odstotkov pri 1,4 odstotka.

Drugače je z javnim dolgom, ki je v povprečju v območju evra precej nad dovoljenimi 60 odstotki BDP - letos naj bi znašal 90,3 odstotka. Največji, gromozanski dolg naj bi beležila Grčija - 178,8 odstotka. V naslednjem letu naj bi se nekoliko zmanjšal.

Komisar je sicer izpostavil dobre podatke za Grčijo in znova pozval k čimprejšnjemu dogovoru o ukrepih v zameno za naslednji finančni obrok. Ambiciozni, čim širši dogovor je treba doseči na naslednjem zasedanju evroskupine, ki bo 22. maja, je pozval Moscovici.

Za soočenje s težavami neravnotežja med članicami komisija poziva k odločnim reformam, vključno z odprtjem trgov proizvodov in storitev ter posodobitvijo trgov dela in sistemov socialne varnosti. "V dobi demografskih in tehnoloških sprememb se morajo razvijati tudi naša gospodarstva, ponujati več priložnosti in boljši življenjski standard našemu prebivalstvu," poudarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
12. 05. 2017 21.01
+3
Kaj bo imel slovenski delavec od tega minimalno plačo, hvala za tako napoved.Plače v gospodarstvo delavcem padajo.
ONniON
11. 05. 2017 19.06
+4
glejte vse skupaj je blažama za vaše oči, poglejte 8.000 ljudi državljanov slovenije na leto se izseljuje, to je trend vse od leta 2012 naprej največ po osamosvojitvi, malo se zamislite, pod pragom revščine pa preko 14 % prebivalcev, gospodarsko rast si vtaknite v rit !
Jimi1
20. 05. 2017 19.47
To izseljevanje odgovorni prikazujejo kot padanje nezaposlenosti....
godzila
11. 05. 2017 17.35
+6
gospodarska klima se izboljšuje, a kdo bo zopet polizal smetano s torte navadna raja zagotovo ne ,ne samo smetane tudi torto bodo zopet pojedle ene in iste Svinje ,ki so pri koritu,,,,,,,,,,,,
Jimi1
20. 05. 2017 19.50
S tem nas je že Janša pital,pa smo začeli kolektivno hirati pod njim v času kako največje gospodarske rasti oz napihovanja balona pred pokom...
HOOONDAAA
11. 05. 2017 16.06
+7
Počasi se bodo začele stavke, potem pa bomo videli pri čem smo!
LLLEPI
11. 05. 2017 16.43
+0
Brusel objavlja podatke po prosti izbiri in kakor hoce.Ti podatki pa nimajo nic opravit z realnim stanjem
Levji
11. 05. 2017 15.30
+0
Cerar rastura.
Jimi1
20. 05. 2017 19.53
Prireja podobno kot nekoč goebels... Ovce meketajo...
LAC
11. 05. 2017 15.10
+2
ZANIMA ME, ČE BOMO OD TEGA OKREVANJA IMELI KAJ TUDI SLOVENCI!
LLLEPI
11. 05. 2017 16.43
+0
Blue30
11. 05. 2017 15.05
si predstavljas, da ne bi bil cas okupacije?
vertex
11. 05. 2017 13.30
+0
bravo Cerar!!!!!
Neutrino
11. 05. 2017 13.23
Samo da ne gre se euribor gor
Skunk Works
11. 05. 2017 12.01
-4
JJ je kriv,.......
Uporabnik565636
11. 05. 2017 12.03
+7
Kollerik
11. 05. 2017 12.29
+4
...roza v svojih janševanjih vsekakor uspešno demonstrira intelektualne " (ne)sposobnosti" svečkarjev.... :)))
piljan
11. 05. 2017 16.45
+1
ROS,dohtar ni nič kriv,je dokazano totalno nesposoben.Balkanc pač.
Kollerik
11. 05. 2017 11.35
+16
...z zrežirano krizo 2008 so (z redkimi, svetlimi izjemami) še bolj stisnili in udarili ljudstva Evrope in po svetu...preko zmanjševanja socialnih transferjev in tako naprej...medtem pa je treba banke in gospodo non stop nekaj reševat...socializirat njihove milijardne izgube z denarjem davkoplačevalcev....in hkrati še bolj oprali glave folku z neoliberal fashistično ideologojo ala "oh, veste...za vse ste si sami krivi.." in z podbnimi bedarijami. Pri nas se zdajle hvalijo z nekakšnimi uspehi... ne vem, morda za te fašote uspeh pomeni razmah prekarnega dela in posledično beg sposobne mladine iz držav ob hkratnem uvajanju nižje ovrednotenih delovnih mest s temu primerno nizkimi, vzhodno balkanskimi plačami........ in ja..treba bo dlje delat, veste... ker denarja za navadne državljane-penzioniste menda ni več,... ni ga za bolnišnice, še manj za mladino...
mastaflash
11. 05. 2017 11.39
+5
Uporabnik565636
11. 05. 2017 12.05
+3
Važna je samo statistika. Ker prekarci niso v evidencah Zavoda za zaposlovanje, je manj brezposlenih in številke so lepe. Globlja slika ali dolgoročni rezultati oz. projekti, ki sežejo dlje od naslednjih volitev, ne zanimajo nobenega. Dodajam: ne levega in ne desnega.
Kollerik
11. 05. 2017 12.36
+2
....+++++,... Za začetek bi morda morali ukiniti izkoriščevalsko prekarstvo in to takoj! Nato spremneniti kazensko pravno zakonodajo, jo poenostaviti, narediti učinkovitejšo, bolj hitro. Tako bi lahko (morda) končno močno zmanjšali vseprisotno, že tradicionalno korupcijo pri javnih naročilih in še kaj. Nato pa naprej.... vlaganje državnega denarja v obetajoče projekte, predvsem one z dodano vrednostjo... itd. Toda, kot si že omenil, večino (preveč) politikov zanima predvsem ali zgolj preživetje do naslednjega mandata...
GibbsNCIS
11. 05. 2017 11.22
+13
se pravi "kriznega davka" ne rabimo več in me zanima če bodo spustil davke nazaj na 20% in 8,5%...sanja svinja kukuruz po moje...
prašek
11. 05. 2017 11.24
+3
Krize še nekaj let ne bo konec ! Ivan nas je potopil globoko, globoko ......
VolkBrenin
11. 05. 2017 11.28
+7
In ni in ni tiste troike...ki jo je rezervni desetar jna tako vneto klical...da nas reši pred dokončnim propadom...res zanimivo...
prašek
11. 05. 2017 11.31
+2
GibbsNCIS
11. 05. 2017 11.40
+3
prašek
11. 05. 2017 11.42
-2
Res ni kriv samo on ! On nosi samo 99% krivde !
GibbsNCIS
11. 05. 2017 11.50
+0
scipio
11. 05. 2017 11.17
+7
koliko enega jammra, defetizma in črnogledosti je tukaj gor in vsakovrstnega pokopavanja Slovenije in EU. Ob novici, ki pravzaprav ni slaba, je to morbidna mentaliteta in je žalostno, da je narod tukaj tako zavrt, namesto da bi ob tej novici takoj pohiteli v banko po nov kredit za nov startup z novo idejo. tako bi razmišljal vsak drugi novozelandec ali kanadčan ali ceno vsak tretji nemec ali francoz. tile tule vsi po vrsti pa o penzijonih za 500 in 501 EUR, pa komunistih in apostolih, ki da so krivi za njihovo nesrečo. Zapakirajte se že enkrat.
prašek
11. 05. 2017 11.22
+5
To je edino pravilno razmišljanje, čestitam !!!!!!!
Uporabnik565636
11. 05. 2017 12.08
+4
Žalostno je to, da od gospodarske rasti večina državljanov nima nič, ker za njih šparanje in stiskanje še vedno velja. Kako boš šel po nov kredit, če pa ne veš kaj bo jutri? Večji oz. dolgoročnejši krediti se jemljejo, ko imajo državljani zaupanje v državo in standard, ne pa pri nas, ko se lahko iz danes na jutri spremeni vse.
Apostol1
11. 05. 2017 11.07
+5
Lepo samo da je napredek , penzione so zvišali tistim izpod 500€ na 500€ in kar nekaj jih poznam , ki se jim je penzija povečala za 1€ no naši praprapravnuki bodo pa že morda imeli povprečno penzijo pri tem napredku 600€ mogoče s poudarkom.
tron3
11. 05. 2017 11.11
+0
apostol, že tvoji otroci če so sedaj delovno aktivni bodo težko videli penzijo, vnuku tvoji pa niti v sanjah ne.
tron3
11. 05. 2017 11.04
+3
Politika je laž, vendar imamo dobre in slabe politike, dobri ne verjamejo svojim lažem, slabi pa verjamejo svojim lažem. Zakaj bo EU razpadla, ker jo vodijo slabi politiki, ki verjamejo svojim lažem. Zakaj ne objavite novice, da je Češka v Rimu odklonila euro kot plačilo na Češkem, bodo raje ostali kr pr kroni.
DAEMONIUM
11. 05. 2017 11.04
-7
kaj to pomeni, ko pa rdeckarji ze 20 let kradejo to drzavo na vsakem koraku. Slovenska migrantska levica je celo tako pokvarjena da je najprej v skladu z levicarsko Sorresovo ideologijo nepotrebnega zivlja, pahnila slovenske penzioniste v bedo podobno v Bosni, Srbiji saj tudi tam "povecujejo" penzije za 2-3 eur, sedaj pa jih se dodatno pobija preko cakalnih vrst v zdravstvu. In zastonj rast 3,5 ali pa 10, levica si bo sicer sebi vsak drugi mesec dvignila place, narodu pa ne bodo dali ziveti saj so popolnoma izgubili vse vrednote in se sami se zgolj pehajo za denarjem in polozaji!
Kollerik
11. 05. 2017 11.40
+4
...še dobro, da imamo takšne javne uslužbence, ki so tako zelo pridni in ustvarjalni, da lahko imajo bajne plače. S katerimi si potem brez problema financirajo dopuste na raznih eksotičnih destinacijah in tako naprej...
Uporabnik565636
11. 05. 2017 12.09
+0
Javni uslužbenci imajo bajne plače samo v LJ. Tam so razni sekretarji, ministri in direktorji. Tega drugje ni.
Madeni
11. 05. 2017 10.59
-3
So že začeli kot MARKOVIČ preden je razpada JUGA Evropa ne funkcionira več..samo še životari..
Madeni
11. 05. 2017 11.05
-3
Evro poslanci pa kot KOMUNISTI na XIV Kongresu komunistične partije bivše Juge pobarvani z gej Frisi ki se šlatajo in ližejo na javnem mestu To je ostalo od EVROPE..
mastaflash
11. 05. 2017 10.46
+12
okreva okreva, da bodo cez 5 let spet lahko vse pokradli
prašek
11. 05. 2017 11.05
+2
Ni problema , kriminalec ne bo več sedel na predsedniški stolček !
butalistan
11. 05. 2017 11.13
-1
prašek
11. 05. 2017 11.16
+3
24fakenews
11. 05. 2017 10.42
+6
Hm moja denarnica je se vedno prazna
prašek
11. 05. 2017 11.05
+3
Kollerik
11. 05. 2017 11.36
+1
?asjeza
11. 05. 2017 10.42
+12
v kakem smilu da okreva gospodarstvo......ćim več ljudi je na določen čas........nekaterim niti prispevke nimajo plačanih
Uporabnik565636
11. 05. 2017 12.10
+2
V gospodarstvu se dobički višajo, zaposleni pa nimajo nič od tega. Tudi davkarija najbrž ne.