Gospodarstvo

Britanci z igrami niso ravno veliko zaslužili

London, 13. 08. 2012 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britansko gospodarstvo z olimpijskimi igrami ni veliko pridobilo. Tisti, ki so pričakovali povečan obisk Londona, so se krepko zmotili, saj je bilo med igrami za skoraj 30 odstotkov manj turistov kot sicer.

Tisti predeli Londona, ki niso gostili olimpijskih iger, so bili precej prazni.
Tisti predeli Londona, ki niso gostili olimpijskih iger, so bili precej prazni. FOTO: Reuters

Olimpijske igre britanskemu gospodarstvu najverjetneje ne bodo prinesle večjega dobička. Strokovnjaki pravijo, da si je pred olimpijskimi igrami močno opomogel britanski gradbeni sektor, same 17 dni trajajoče igre pa za britanska podjetja ne prinašajo večjega finančnega uspeha.

Vodja britanske turistične organizacije UKinbound Mary Rance je dejala, da olimpijske igre, katerih organizacija je britanske davkoplačevalce stala skoraj 12 milijard evrov, ne bodo pozitivno vplivale na turistični sektor. "S pozitivne perspektive pa so olimpijske igre poskrbele za velike investicije v londonsko infrastrukturo," je povedala.

Vendar po njenih besedah zaradi olimpijskih iger ni bil nič večji obisk Londona in celotne Velike Britanije. Ravno nasprotno, obisk naj bi padel celo za 30 odstotkov. Pred olimpijskimi igrami so namreč mnoge dnevne potnike opozarjali, da bi lahko obtičali v prometu, saj je obstajala bojazen, da londonski transportni sistem ne bo dovolj velik za milijone dodatnih turistov.

A spomnimo, da je ob začetku iger britanski premier David Cameron celo pozival ljudi, naj se vrnejo v London, ki je takrat na neki način postal mesto duhov. Kot kaže, so njegove besede imele nekaj uspeha, saj so od takrat trgovine v bližini glavnega nakupovalnega središča v okolici Oxford Streeta zaznale povišanje prodaje.

Igre so že pred nekaj časa mnogi označevali za ključni dogodek, ki bo pomagal pospešiti rast britanskega gospodarstva, a Evropsko združenje izletnih organizatorjev je sporočilo, da je obisk Londona v prvih dneh iger močno upadel. "Hoteli so nižali cene, upad pa so zaznala mnoga nakupovalna središča, mnoge restavracije, gledališča in zabavna središča," je dejala Ranceova.

Prireditelji so se ob začetku iger borili tudi s praznimi sedeži na tribunah prizorišč. Nato so britanske oblasti na prizorišča pošiljale vojake, ki so bili med prireditvijo prosti.
Prireditelji so se ob začetku iger borili tudi s praznimi sedeži na tribunah prizorišč. Nato so britanske oblasti na prizorišča pošiljale vojake, ki so bili med prireditvijo prosti. FOTO: Reuters

Obiskovalce zanimal le šport

Veliko je, denimo, zaslužil nakupovalni center Westfield Stratford City, ki je v bližini olimpijskega parka. Prikrajšani pa so bili mnogi podjetniki, saj se obiskovalci olimpijskih iger pogosto niso zmenili za druge znamenitosti in nakupovalna središča angleške prestolnice. Tisti, ki športa ne spremljajo, so namreč po večini ostali doma.

Tudi glavni ekonomist pri Bank of England Spencer Dale je pretekli teden dejal, da bo prispevek olimpijskih iger majhen za britansko gospodarstvo. "Majhen prispevek za bruto domači proizvod lahko prineseta še prodaja vstopnic in pravic za televizijske prenose," je povedal. Britanski statistični urad je že lani sporočil, da bo lanska prodaja vstopnic za olimpijske prireditve všteta v letošnje tretje četrtletje. Analitiki pa menijo, da bo BDP v tretjem letošnjem četrtletju zaradi olimpijskih iger višji le za 0,3 odstotne točke.

Velika Britanija se je iz gospodarske krize izvlekla že proti koncu leta 2009, konec lanskega leta pa je zopet padla v recesijo, zadnji podatki pa kažejo, da je bilo drugo letošnje četrtletje za 0,7 odstotka slabše od prvega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
17. 08. 2012 09.54
Sevede niso zaslužil. Turisti čakajo na našo prireditev evropskega prvenstva v košarki. Kva bomo zaslužil, bi blo dobr še en letališče kot Brnik zgradit.
nikhrast
14. 08. 2012 21.37
Za Britance je bila to reklama za bodoči turizem, isto je bila William in Kate poroka. Pa zakaj be šel na olimpijado, doma sem na štirih kanalih lahko spremljal vse na velikim ekranu, v London se pa gre ko ne bo gužve.
I_LL_BE_BACK
14. 08. 2012 21.17
pokrili so stroške. Za razliko od grkov pred osmimi leti
drugnben
13. 08. 2012 15.24
+3
Verjetno se je marsi kateri evropejec prijel za glavo ko je videl da bo moral za pivo odšteti od 8 do 14 evrov kaj šele iz množice afriških in južnoameriških držav v katerih so mesečni dohodki okrog 100 evrov. London je že tako drag ko so pa še prireditve kot so oi pa cene poskočijo tudi za 100%.
Amasakul
13. 08. 2012 15.13
+1
zato pa bodo olimpiske igre čez 4 leta v Ljubljani, ker tukaj pa je vse poceni ... baje
Draža
13. 08. 2012 14.37
+7
Cene nabite,normalno da bo prazno.
Ramzess
13. 08. 2012 13.53
-1
Pisanje pod drugo sliko niti slučajno ni jasno.
KnightTemplarSL
13. 08. 2012 14.00
+7
Ti povem po domače.... Imeli so prazne sedeže in ker so hoteli, pokazat kako je bilo polno obiskovalcev, so na ta prazne sedeže poslali vojake.
NightWishFan
13. 08. 2012 13.31
+2
Kdo pa bo jim plačeval nenormalne visoke cene? Tam so bili samo bogataši, ki so si lahko naročali 20 let stari viskije. Dobro, da imajo zgubo, samo je pa žalostno, da bodo to plačali navadni ljudje, ki si niso morali niti privoščiti en navadni sok in jim bodo politiki kakor nam tukaj govorili, kako je treba varčevati.
janez6bb
13. 08. 2012 13.25
+3
Kot je pri takšnih projektih že običajno, so se prvotno predvideni stroški drastično zvišali, saj se je načrtovani proračun z 2,4 milijarde funtov (tri milijarde evrov) povečal kar na 9,3 milijarde funtov. Organizatorji so želeli, da bi tolikšne investicije poleg vrhunske športne prireditve omogočile tudi trajnostni razvoj in spodbudile val napredka v pretežno revnih predelih vzhodnega Londona, kjer je veliko prebivalstva odrinjenega na socialni rob. V britanski prestolnici tako niso zgradili zgolj nabora svetlečih kičastih stadionov in športnih objektov. Na 80-hektarski površini so po lastnih besedah ustvarili "del mesta" oziroma objekte, ki se bodo po koncu iger gladko zlili z okolico in prispevali svoj delež k urbanemu razvoju. S tem namenom bo vajeti v svoje roke prevzela razvojna korporacija za ohranitev londonske dediščine (LLDC). Dediščina britanskih iger v katarskih rokah A kljub vsem silnim investicijam je uspeh vse prej kot zagotovljen. Čeprav novi projekti in infrastruktura rastejo kot gobe po dežju, pa smo bili temu že prepogosto priča. Ključno je namreč, kaj se z vsemi naštetimi investicijami zgodi po koncu iger. Samo olimpijska vas je denimo stala 1,1 milijarde funtov, pri čemer so dobrih tisoč stanovanj že leta 2009 prodali družbi Triathlon Homes za 268 milijonov. Preostanek je kupila katarska kraljeva družina, ki namerava prizorišče pretvoriti v luksuzno apartmajsko naselje, kjer bi stanovanja oddajali in z investicijo tudi aktivno upravljali. A za nakup so odšteli le 557 milijonov funtov, torej so davkoplačevalci že na začetku ostali brez 275 milijonov, organizatorji pa so razliko hiteli pojasnjevati s tem, da si pri iskanju kupca niso prizadevali za najvišjo ceno, temveč pridobiti ponudnika z najboljšo razvojno vizijo. Odmeven spor se je razvnel tudi okoli olimpijskega stadiona v Stratfordu, saj si pravico do uporabe stadiona po igrah želita tako nogometni klub West Ham United kot tudi lokalni rival Tottenham Hotspur. slovenski časnik pa vprašajte prebivalce teg zgoraj omenjenih sosesk, če se je kaj spremenilo na boljše:) no njihov odgovor:); Pebivalci četrti Hackney, kjer so divjali najhujši spopadi, imajo občutek da se njihovo stanje ni skoraj nič izboljšalo.
layers
13. 08. 2012 13.23
+0
oi so kr nekaj bv
Jure Herer
13. 08. 2012 13.17
+6
O katoliški cerkvi Prof. dr. theol. H. Mynarek: V početju, ravnanju in govorjenju nacistov ni ničesar, kar ne bi imelo v cerkvah svoje predstopnje, svojega precendenčnega primera. Nietzche: Cerkev je največja korupcija, kar si jih je mogoče zamisliti. Škof Hieronim: Mi kar gorimo od pohlepa po denarju in medtem ko rohnimo proti denarju, polnimo vreče z zlatom in nič nam ni dovolj. Zgodovinar Karlheinz Deschner: Na svetu ni organizacije, ki bi bila »v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini, kot krščanska cerkev, prav posebno rimsko-katoliška cerkev«. (Kdo sedi na Petrovem stolu, 3. del) Nezmotljivi papež Pij XI.: Če že obstaja totalitaren režim – totalitaren v praksi in teoriji – je to režim Cerkve, saj Cerkvi človek pripada na totalen način. (18.9.1930) (Enciklopedija Slovenije, 13. zvezek) Kardinal Vagnozzi: Samo s skupnimi močmi vseh treh varnostnih služb KGB, CIA in Interpola bi morda lahko dobili vsaj približen podatek o celotnem bogastvu Vatikana in kje vse se nahaja. (Ronald Cooke, Vatican Jesuit Global Conspiracy)
Bafana87
13. 08. 2012 13.40
+3
zajcek ti pa hodiš k maši vsako nedelo z mamo in si užaljen ker nekdo pove tak ko je,bogi bogi.upam da si meu nedelsko kosilo dobro
Bafana87
13. 08. 2012 14.00
Bafana87
13. 08. 2012 14.00
+2
tebe jure preberem vedno,člankov skor nikol
nikhrast
14. 08. 2012 21.34
Vidim da so Slovenci še precej za cajtom, na zahodu imamo probleme z islamom, na s RKC.
ietsspesiaals
13. 08. 2012 13.08
+9
nevem koj blo u londonu ampk pr ns na morju plačaš 3kratno ceno pira al pa 4x in pol se čudjo zakva ni gostov ob krizi bi se mogle cene nižat ne pa višat (pridvidevam daj blo tm tud drago in zato ni blo gostov posledično so si raj sami kuhal šli na en pir namest 4 če si ga niso šli u trgovino kupt ) :)
pehtaa
13. 08. 2012 13.17
-8
ne vem men se pri nas zdijo cist solidne cene,pir na obali 3 eur ja bogi bogi res je drag,ne vem pa ya portorz ce si ya tm mislu
F-Minus
13. 08. 2012 13.21
+3
za 3 EUR na pir se poščijem gostincu v kozarc, še v centru Berlina dobim 0.5 slabega pira za 0.65 EUR, Bud iz češke pa za 1EUR.
Sputnik
13. 08. 2012 21.43
pod 3,5€ ni pive v portorožu in še to dobiš bavario. zato grem raje u papa chicota in pijem corono ali deperados
janez6bb
13. 08. 2012 13.03
+7
OI so načrtno ropanje narodov,
Warlock.
13. 08. 2012 13.10
+0
aja to je zdaj nova teorija, prej je bila, ne hodite v london, ker bodo naredili false flag....
gojec
13. 08. 2012 13.12
+1
janez6bb
13. 08. 2012 13.14
+2
warlock si videl mogoče to kar omenjaš mene pisat:) no pokaži mi ta oj komentar, ker jst vem da ga ni bilo:) al me poznaš da veš kaj ter kako razmišljam, ubog narod:)
janez6bb
13. 08. 2012 13.16
+2
warlock sicer pa imaš v zgodovini vsake 2 leti primer, ki bi lahko nakazoval na moje besede:) no katere Oi so zaključili brez dolgov:) pa ti dolgovi padejo na davkoplačevalce torej, kaj je neresničnega v mojih besedah:)?
janez6bb
13. 08. 2012 13.21
+2
warlock v včerjašnjem londonskem vrtiljaku so odlično namignili, z kar nekaj dejstvi iz londona, in posnetki kaj so danes OI, da je njihov pravi namen izginil že davno tega, tisto važno je sodelovati:) na Oi je danes pomembna le ea stvar- dobički nekaterih, medtem ko dolgovi ostanejo raji:) najbrž ne veš da v olimpijskem parku nisi mogel dobiti drugega kot, oz tudi reprezentance niso smele oglaševati drugega kot, izdelke Cola company:)???? cena pa 3,5 funta za 0,5l
Dildo-1on1
13. 08. 2012 12.55
+4
Hmmmm...ne vem...meni to vse skupaj smrdi po kraji! Od MOk-a pa navzdol ali navzgor! hm!?!?!
JezekTekaTeka41
13. 08. 2012 12.52
+8
Ja kdo bo pa v tej krizi račune izdajal ... hahahaha ... enkratna priložnost za črn zaslužek ... džavo je treba lupit kolikor se da ... toda previdno ...sploh pri nas ... ker je sovražnik vedno na preži ...
CheGaucho
13. 08. 2012 12.35
+3
Ah že tako sama po sebi Velika Britanija odbija turiste potem pa imajo še previsoke cene za to kar ponujajo. Tudi organizacija ni bila na nivoju. Te OI se mi niso zdele nič posebnega in upam, da jih London ne vidi več...
Turgensis
13. 08. 2012 12.47
+4
velika britanija je med turistično najbolj obiskanimi državami v evropi, z londonom se po turizmu lahko primerja samo še pariz!
teotan
14. 08. 2012 03.56
janez6bb
13. 08. 2012 12.26
+4
Uradne številke koliko so denarja vrgli skozi okno, se še nekaj časa ne bo vedelo, kr nihče ne govori o stroških vojske in varovanja, itd:) SEul je odplačal dolg, ki ga je naredil z OI, šele leta 2006:) sam tko v info:)
JezekTekaTeka41
13. 08. 2012 12.22
+7
Važno je sodelovati ... ne zmagati ...
tantadruj1
13. 08. 2012 12.21
+6
ko je raja lačna, ne pomagajo igre.
Jure Herer
13. 08. 2012 12.16
+6
zbudte se ze enkrat gradijo nam koncentracijska taborišča pred nosovi
Chad Reed
13. 08. 2012 12.32
-3
zbudi se ti,ker že živiš v njemu...bindek !