Gospodarstvo

Brez d'narja ni muz'ke

Ljubljana, 15. 02. 2007 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mozart za poroko, Bach na pogrebu: združenje Sazas je podražilo poslušanje avtorske glasbe v javnosti.

<b>Wolfgang Amadeus Mozart</b> je že zdavnaj mrtev, zato morebitni potomci niso več upravičeni do zaračunavanja avtorskih pravic.
<b>Wolfgang Amadeus Mozart</b> je že zdavnaj mrtev, zato morebitni potomci niso več upravičeni do zaračunavanja avtorskih pravic. FOTO:

Mnogi lastniki lokalov so bili presenečeni, ko so prejeli položnice Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (SAZAS), ki je z novim letom povišalo zneske za uporabo glasbenih del v javnih prostorih.

Podražitev namreč ni niti malo zmerna, saj so gostinci, frizerji in avtomehaniki, ki imajo v svojih delavnicah prižgane radijske sprejemnike, prejeli račune, ki so v primerjavi z decembrskim višji za - 58 odstotkov! Glavni razlog višjih računov za poslušanje glasbe v lokalih je po trditvah Sazasa ta, da že od leta 1998 niso uveljavili možnosti revalorizacij. Pred podražitvijo je moral frizer plačati 1.700 tolarjev, po novem pa je cena za prižgan radio v frizerskem salonu 2.400 tolarjev na mesec.

Slovenci plačajo premalo

V združenju višjih računov ne povezuje z uvedbo evra, posredno pa je utemeljitev mogoče razumeti kot 'davek' na članstvo domnevno bogatih Slovencev v klubu dobro situiranih Evropejcev. "Vsak Avstrijec plača 12 evrov, Nemec deset, Madžar štiri, Slovenec pa le 2,5 evra na leto," je za 24ur.com povedal predsednik uprave Sazas Matjaž Zupan. "Naša nadomestila morajo biti evropsko primerljiva."

Slovensko škotska zabava
Slovensko škotska zabava FOTO: POP TV

Združenje se je sicer leta 2004 pričelo pogajati s predstavniki uporabnikov, vendar z Obrtno zbornico doslej niso našli skupnega jezika glede povišanja avtorskih nadomestil. Cilj Sazasa je, da bi povprečen Slovenec za javno poslušanje avtorske glasbe plačal na leto 5 ali 6 evrov.

Izvzeta otroška praznovanja v vrtcih

Potencialni zavezanci za plačilo prispevka za avtorska dela so sicer vsi, ki v javnih prostorih ali na prostem predvajajo glasbo ali pa igrajo skladbe drugih. Izjema so izobraževalne vsebine. Vrtcem, kjer vzgojiteljice v otroških jaslih svojim malčkom pogosto zavrtijo kakšno priljubljeno kaseto, CD ali DVD, po tej razlagi zaenkrat ni treba plačevati nadomestila za poslušanje ali gledanje na javnem kraju.

Na vprašanje, ali je izvzeto tudi praznovanje otrokovega rojstnega dne, ki ga organizirajo starši v vrtcu, Zupan odgovarja: "Če zabava poteka v ožjem krogu in ne gre za korist, se ne plača. Nadomestilo bi bilo treba plačati v primeru, če bi vrtec organiziral zabavo za starše in otroke, pri tem pa zaračunal vstopnino."

Ukrepa naj tudi policija

Da plačevanje avtorskih pravic Sazas jemlje zelo resno, kaže zapis v njihovem glasilu Avtor: "Ob hudih kršitvah zakona bi morala po uradni dolžnosti ukrepati policija."

Ker avtorske pravice ugasnejo 70 let po smrti ustvarjalca, predvajalcem in poustvarjalcem, ki se želijo izogniti podražitvam preostane možnost, da po novem igrajo skladbe klasičnih ustvarjalcev. Denimo Mozarta za poroke ali Bacha na pogrebih. Oba sta namreč že zdavnaj mrtva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tivanu1
07. 05. 2008 15.06
v vodstvu SAZASa ni nobenih kretenov, oni že vedo kako se z nič dela služi velike denarje
stajler
15. 02. 2007 16.21
heh tale SAZAS naj si nekam zataknejo. Sej plačujemo davek od medijev (CD-ji,..) pa od tega dobijo keš. Neresni so čist! Bi še kej hujšiga napisal, samo potem ne bo več komentarja tukaj gor :
apolon
15. 02. 2007 15.15
SAZAS sux, Matjaž Zupan, kreten totalen Ma kaj bo...najprej naj naredijo mal pametne muske pol panej kaj višajo. Sicer pa izgleda pri nas že tako da si vsak v sobi lahko posname svoje limonade in potem zahteva pravice za predvajanje. Seveda potem je treba deliti tudi avtorske pravice na več ljudi. Zato pa je potrebno zdaj evropsko primerjanje??? Pa musko delajte tut boljšo pa se bomo pol pogovarjali o zvišanju!!!
janez105@gmail.com
15. 02. 2007 14.53
Vegos, analogija šipka ter ananasa, ja. aabc, dober link :-)
France
15. 02. 2007 14.52
hehe, me zanima koliko SAZAS plačuje tujim avtorjem?Iz nekaterih virov, NIČ!!! Pijavke, kot je že Janko omenil!
aabc@email.si
15. 02. 2007 14.44
"ukradl ste nam keš z direktorjem uradno, zabijem vam komad v glavo gadno", pravi verz v pesemi Sazas sax.
xes
15. 02. 2007 14.43
V tujini tudi avtorji dobijo kaj od SAZASu podobnih agencij... v sloveniji ne dobis nic razen ce nisi slucajno Slavko Avsenik ali pa Tomaz Domicelj.... denar se pri SAZASu zliva zgolj v zepe tistih ki so "pri koritu" oziroma njihovega ozkega elitnega kroga... tolk o evropski "primerljivosti"...
Vegos
15. 02. 2007 14.42
Janez, vse kar ne mara Cerkve še ni komunizem. Poleg tega, je analogija očitna - VEČ D'NARJA HOČEJO!
nebodigatreba 1
15. 02. 2007 14.41
janez105@gmail.com
15. 02. 2007 14.38
Tako je, vsi naj preidejo raje na klasike. Veliko kvalitetnejše ter cenejše. Kaj še hočete več !?
janez105@gmail.com
15. 02. 2007 14.36
Vegos, kaj ima že sazas s Cerkvijo? Spet tvoje komunistično (ah, seveda ne...) manipuliranje.
Vegos
15. 02. 2007 14.33
AHA, pri SAZAS so se odločili, da gredo po poti slovenske Cerkve.
trupl0@gmail.com
15. 02. 2007 14.31
Bravo!!!! Tako naprej in raven piratstva bo 200 padla !!! Ne moreš verjeti no... Matjaž Zupan: "Naša nadomestila morajo biti evropsko primerljiva." Vse mora biti evropsko primerljivo...Naj bodo tudi plače...saj nenazadnje se v Franciji borijo, da bi minimalno bruto plačo dvignili iz 1200€ na 1500€... KOLIKO JE ŽE V SLOVENIJI??? 521,83 EUR !!!!