Gospodarstvo

Bratuškova tudi po srečanju z gospodarstveniki brez konkretnih ukrepov

Ljubljana, 16. 04. 2013 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premierka Alenka Bratušek je po srečanju z vodilnimi gospodarstveniki zagotovila, da vlada aktivno pripravlja ukrepe za podporo gospodarstvu. Predsednik GZS Samo Hribar Milič pa je dejal, da je v gospodarstvu še dovolj moči, optimizma in smelih načrtov.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Aljoša Kravanja

Premierka Alenka Bratušek je po današnjem srečanju z vodilnimi gospodarstveniki zagotovila, da vlada aktivno pripravlja ukrepe za podporo gospodarstvu. O konkretnih ukrepih tudi danes še ni bilo govora.

Bratuškova je po srečanju, na katerem sta jo spremljala ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik ter za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, povedala, da bo Slovenija država, v kateri bo prijetno živeti samo, če bo imela močno in uspešno gospodarstvo, "če bomo dovolj ustvarili, da bomo lahko dovolj delili, in ne obratno". Vlada se po njenih besedah zaveda, da je v tem trenutku ključno, da država pomaga gospodarstvu. "V red moramo spraviti marsikaj in zelo aktivno delamo na tem," je zagotovila.

Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je povedal, da se danes o konkretnih ukrepih še niso pogovarjali, saj naj bi vsebino prepustili dvostranskim pogovorom z vladnimi predstavniki. Pogovor je tekel o strateških rešitvah za okrepitev gospodarske samozavesti in odpravo splošnega nezaupanja. Hribar Milič meni, da imata vlada in gospodarstvo skupen jezik in da oboji vedo, kaj so njihove naloge. "Pričakujemo, da se preide od besed do dejanj," je bil jasen. Premierka je po njegovih besedah napovedala, da bodo že v nekaj tednih znani akcijski načrti po ministrstvih s konkretnimi ukrepi, časovnico in odgovornostjo, prvi rezultati pa naj bi bili vidni v nekaj mesecih.

Gospodarstvo ne more čakati, tako kot moramo znotraj svojih podjetij sprejemati hitre odločitve, jih mora tudi država. Dejan Turk, predsednik uprave Simobila

Dogovorili so se, da bodo čez približno pol leta proučili in izmerili, kaj je bilo narejenega. To analizo naj bi nato predstavili na jesenskem vrhu slovenskega gospodarstva ter tam tudi ugotovili, ali so bile to spet le nove obljube ali jih je vlada dejansko uslišala. Vlada po zagotovilih Hribar Miliča načelno podpira vse predloge gospodarstva – GZS jih na primer v svoji Agendi 46+ predlaga 63.

Gospodarstveniki med drugim zahtevajo prožnejši trg dela s socialno kapico in nižjimi prispevki na čelu, hitre spremembe insolvenčne zakonodaje ter ukrepe za povečanje zaupanja v naše gospodarstvo in državo. Ne pa dvig DDV, nad to napovedjo smo zgroženi, pravi predsednik uprave Simobila Dejan Turk. "Da bo gospodarstvo lahko dobro delalo, zaposlovalo, ustvarjalo dobičke, potem pa naj se te dobičke obdavči. Gre pa ravno v nasprotno smer, davek na dobiček pada, dobička ne bo, podjetja se bodo zapirala, propadala, DDV pa v končni fazi tudi iz tega ne bo," je prepričan.

Po drugi strani pa gospodarstvenike skrbi dejstvo, da v Sloveniji običajno vedno obstaja neko deklarativno strinjanje, a ko je treba sprejeti konkretne ukrepe in reforme, do njih nato ne pride. A prvi mož zbornice vseeno pravi, da je vlada premalo časa na oblasti, da ji gospodarstvo že na začetku ne bi verjelo. "Upam, da jih bomo uspeli držati za besedo," je zatrdil.

Danes smo ugotovili, da smo po enem letu, ko smo mislili, da se globlje ne da iti, ugotovili, da se še kako da iti globlje. Upam in verjamem, da čez leto dni ne bomo ugotavljali, da se da iti še globlje od tega, kjer smo danes. predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Milan Lukić

Bratuškova je danes gospodarstvenikom predlagala ustanovitev sveta za razvoj, v katerem pa bo pobudo prepustila gospodarstvu. Vodil ga bo prvi mož idrijskega Kolektorja Stojan Petrič. Premierka zagotavlja, da bo to zelo operativna skupina iz šestih do osmih članov, ki naj bi tudi zelo operativno pomagala vladi. Slovenija je po besedah predsednice vlade že bila zgodba o uspehu, zato verjame, da lahko s potrebnimi ukrepi to spet postane.

"Manjka nam optimizma"

Samo Hribar Milič pravi, da so gospodarstveniki res zaskrbljeni nad trenutnimi razmerami, a imajo še vedno občutek in samozavest, da Slovenija drži krmilo v rokah in sama odloča o svoji usodi. Predvsem z rezultati izvoznega sektorja, z inovativnostjo in uvajanjem novih tehnoloških rešitev je mogoče po njegovih besedah optimistično zreti v prihodnost. Pogoj za to pa je, da se opravijo nujne naloge pri odpravi kreditnega in kapitalskega krča ter vzpostavitvi bolj konkurenčnih pogojev poslovanja, je dodal.

Hribar Milič tudi opozarja, da je v Sloveniji v teh časih preveč pesimizma in malodušja in da je potrebnega več optimizma ter zaupanja. Poleg tega bi bilo treba po njegovih besedah bolj celovito in povezano graditi samozavest, s katero se bo tudi navzven dokazovalo, da je lahko Slovenija uspešno gospodarstvo ter da primerjave z ranljivimi članicami evrskega območja niso na mestu.

"V gospodarstvu je še vedno dovolj moči, optimizma in smelih načrtov," zagotavlja predsednik GZS. Ob tem upa, da bo mogoče v naslednjih mesecih z vlado vzpostaviti takšne programe, da bo gospodarstvo lahko te načrte uresničilo.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
28. 04. 2013 00.51
-1
Naj ga. Bratuškova pijancu in bedaku skratka ničvrednežu podpiše pooblastilo in odide k počitku. Ne bo prijetno, bo pa polno upanja za naprej in to ne praznega upanja.Ko jaz ne vem ne kod,ne kam svoje življenje vedno zaupam svojim prijateljem in kot je nekdo pred mano zapisal: Prijatelji so kot zvezde, ne vidim jih vedno, ko pogledam skozi okno. Vendar, ko se v samotni temni noči zazrem v nebo vem, da so tam nekje. Zunaj.
puspan
23. 04. 2013 08.45
+0
Pa si ja nekdo ne misli, da bo tu sploh kdaj kaj konkretnega ven prislo. Ze vsak z osnovnosolsko izobrazbo je videl, da ta vlada ni dorasla niti upravljanja najmanjse slovenske obcine, kaj sele drzave. Prej bodo sli, manj bo skode.
Dante Kersi
22. 04. 2013 19.17
+1
zaupajte vladi če davke zmanjsa za 15 % in privatni sektor ne pritiskajo z kužami(drzavni inspektori) in 30 % znižat plače parazitima in birokratima javneg sektora in ponujat im službe v eko kmetovanju.
ganeš
20. 04. 2013 23.44
-3
Kaj, čist kul je, mlada, vedno urejena lušna ,trudi se , DO ZDAJ , SO pred njo NAŠI BIVŠI POLIITIKI , v 20.LETIH ŽE VSE ZAFURAL,KAJ PA NAJ V MESECU ONA NAREDI ,KAR SO UN IČEVAL 20 LET?
olyca
21. 04. 2013 18.38
+0
Če je kaj poštenja v njej jih lahko pomaga strpati pred roko pravice in čuzo, kar si za svinjarije ki so jih pripravili tudi zaslužijo...
olyca
19. 04. 2013 17.16
+6
Te floskule so samo menjava prašičkov pri koritu, vse ostalo je blef !
arthur1982
19. 04. 2013 09.33
+1
Mogoče je res sposobna, ampak prej bo šlo še nekaj tisoč delavcev na zavod, predno bo kaj konkretnega od nje padlo. Samo da šolniki dobijo kompleten regres za lansko leto, če pa firme iz dneva v dan crkavajo, je pa popolnoma vseeno.
sinocka
18. 04. 2013 14.46
-9
Prosim, ce zaupate gospe Bratusek ter gojite upanje. Ne pljuvati. Zenska se vam bo dokazala, da je sposobna. Je resna pri svojem delu. A je to sploh kdo opazu? Ne porezava se temvec resno dela. To je prva oseba na vrhu, ki jo vidim, da to pocne. Dela in ne pljuva po drugih. Ni ji lahko kot prvi zenski na oblasti. Ogromno se mora dokazovati. Vi pa ji dajte podporo ter ne samo pljuvati po njej. Kaj je kdo pomislu, da morda noce govoriti kaj se dela, ker bi mediji napadli takoj in znervirali trg. Joj zacnite studirati, kako v resnici kdo deluje. Ne kar nekaj soditi napacno. Jaz zaupam vanjo, ker je pravi vodja. Ne blebeta kar neki, pove resno tisto, kar je potrebno. Moski so pa blebetali, lagali, opletali z repom, naredli pa to, kjer zdaj smo. Slovenijibo uspelo. Verjemte to. Ne se pustiti, a tudi kritizirati ne negativno po nepotrebnem. Malo potrpljenja boste se rabili. . Cetudi ste ga ze veliko mogli dati od sebe. Dajmo Slovenija prelepa dezela!
IFILLSLOVENIABCKUNFILLME
18. 04. 2013 14.26
+7
Sej ne ve, Bratuškova sam nadaljuje svojo poslanstvo ,se da vodit,posluše druge,kar ji rečejo. Ona je lutka z veliko praznino neznanja,vse kar prihaja iz njenih ust je blablanje.
NCAT
18. 04. 2013 18.17
+4
Res je, še ena izmed tistih, poslušajte me, ne glejte me....
Samo.Jst
18. 04. 2013 08.45
+3
Nova vlada gre po stopinjah predhodnikov... pogovarjajo se na veliko, dogovorijo pa nič... žal, zadnji vlak je tik na tem da odpelje, če že ni odpeljal... dajte končno nekaj narediti! Niso več časi za prodajanje melge!!
darcs
18. 04. 2013 03.59
+10
KONKRETNO: STVARI SE BODO KMALU UREDILE, DOKAZALI BODO NJEN PLAGIAT....
mastablasta
17. 04. 2013 17.07
+7
v bitsvu stanje za firme pri nas niti ni tako slabo. poglejte samo seznam neplačnikov davkov. pa se nobenemu nič ne hudega zgodi. :-)
antitrust08
17. 04. 2013 16.31
+13
Vsi samo mutijo. Poslušamo bi mogli to, bi mogli uno, naredijo pa nič. Loleki !
concord
17. 04. 2013 13.33
+16
Kaj je kje kakšen naivnež, ki je od Lenčice pričakoval kaj konkretnega?
fakinshit
17. 04. 2013 13.22
+12
prvi rezultati pa naj bi bili vidni v nekaj mesecih LOOOOL 1.kolk je to mesecev ? 2. a bodo rezultati pozitivni ? ravno tolk vemo kot pred srecanjem z gospodarstveniki :))
FCL
17. 04. 2013 12.32
+16
Kje so to nesposobno babo našli ej.....
mastablasta
17. 04. 2013 13.37
-6
a ti misliš da se predsednik/predsednica vlade opravlja z operativo? da je janša sam pisal načrte, al kaj?
olyca
17. 04. 2013 12.23
+17
Lepo so se najedli in pili, nadaljujemo prihodnjič !
goveja juha
17. 04. 2013 11.53
+27
oh jej.....pa kaj se gre naša politika...kučan je dovolil da si vlade pišejo zakone da ščitijo svoje riti...kučan je državo prodal in jo naredil siromašno narod pa zdaj crkuje
olyca
17. 04. 2013 12.24
+16
Ja res je eden pobudnikov za uničenje države !
slonicka
20. 04. 2013 14.58
prodani smo za vekomaj tudi bog nam nebi mogel rešiti slovenije bankrot
prouhudababa
17. 04. 2013 11.35
-6
Tu se širi zgolj negativna energija. Be Happy!
sinocka
18. 04. 2013 14.48
-2
Se absolutno strinjam. Bolj pozitiven je treba biti, tudi ce je to hudo dati od sebe.
u3pm
17. 04. 2013 10.09
+16
ŠALA DNEVA: PozitivnaSlo Alenka Bratušek: Tukaj sem zato, da naredim nekaj dobrega za Slovenijo...
u3pm
17. 04. 2013 09.23
+16
tisto,da je premierka,če jo sploh lahko tako imenujemo,sramota za prave slovence...pa časovno brišeš.....