Gospodarstvo

Privatizacija se prekinja: 'Gre za nabiranje političnih točk. Žalostno'

Ljubljana, 03. 07. 2014 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je na pobudo Alenke Bratušek sprejela odločitev, da se do imenovanja nove vlade ustavi vse postopke privatizacije. Finančni minister Čufer je razočaran, tudi Virant meni, da gre za slabo odločitev. Analitiki so si enotni, da gre za politično odločitev, ki je slaba.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Miro Majcen

V času do nove vlade se ne sme zaključiti noben postopek, ki jih vodi Slovenski državni holding (SDH). Prav tako se ne sme začeti noben nov postopek prodaje, je po seji vlade obelodanila premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. Torej, prodaja državne srebrnine se za nekaj časa prekinja.

Je pa Bratuškova poudarila, da to ne pomeni, da se privatizacija ustavlja, ampak gre le za začasno prekinitev v predvolilnem obdobju. ''Postopki privatizacije se ne ustavljajo, gredo naprej. Morajo pa biti transparentni in moramo najti strateške partnerje,'' je večkrat poudarila.

Pojasnila je, da s tem novi vladi daje možnost spremembe odločitve, ali se gre v prodajo 15 za to predvidenih podjetij. Bo pa morala nova vlada prevzeti odgovornost za to odločitev. Dejala je, da se ji ta odločitev vlade zdi odgovorna, saj ''smo res v pregretem času''.

Bratuškova je pojasnila, da mnogi v tem predvolilnem času poudarjajo, da kako se ne bi smelo prodajati. ''Če bodo ljudje na volitvah tem politikom dali pravico vodenja države, potem je prav, da jim damo možnost odločitve,'' je povedala in nadaljevala, da ne dela kampanjo, ampak odgovorno ravna do državnega premoženja.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je vladi dal tudi zagotovilo, da postopki v teku verjetno tako ali tako ne bi bili zaključeni do imenovanja nove vlade.

Zdi se ji, da, glede na to, da so nekateri postopki že v sklepnih fazah, ta odločitev vseeno ne odganja morebitnih tujih vlagateljev.

Pri izvajanju seznama 15 državnih naložb za prodajo pa sta najbližje koncu postopka za Aerodrom Ljubljana in Telekom Slovenije, ki sta v zaključni fazi.

V SDH so se na to novico odzvali z besedami, do bodo sklepe vlade proučili in ravnali v skladu s svojimi pristojnostmi ter veljavno zakonodajo.

Čufer razočaran

Minister za finance Uroš Čufer je nad zgoraj opisano odločitvijo razočaran. "To vidim kot čisto navadno predvolilno histerijo, v katero je zapadla vlada in za katero ne vidim nobenega pametnega razloga, še manj pa opravičila," je dejal z opazno tresočim glasom.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja je po seji vlade ponovil, da vlada ni ustavila procesa privatizacije. Ocenila pa je, da so gospodarsko-finančna vprašanja preveč spolitizirana v predvolilnem času in da bo zato pri tej temi vzela odmor pri sprejemanju odločitev, je pojasnil. Po njegovem mnenju predvolilni čas ustvarja velike pritiske na vse, ki so v procesih privatizacije udeleženi, vključno s člani vlade.

Odzval se je tudi notranji minister v odhodu Gregor Virant, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Blokiranje začetih postopkov privatizacije je napaka, zato sem na seji vlade glasoval proti. Tudi pred volitvami je treba ravnati odgovorno".

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Thinkstock

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan pa ocenjuje, da je bila odločitev vlade pravilna. "Kar je vlada sprejela, je sprejela zato, ker obstajajo sumi, da se privatizacija v tem trenutku dogaja netransparentno. Kar več indicev gre v to smer, tako da je današnji sklep vlade v smeri zahteve po večji transparentnosti postopkov, ki se izvajajo," je pojasnil novinarjem po seji vlade.

Hribar Milič:  Kdo bo sprejel odgovornost?

V gospodarski zbornii Slovenije menijo, da je vnovično spreminjanje odločitev čez noč o prodaji državnega premženja slabo znamenje za tuje investitorje, hkrati pa tudi za konsolidacijo javnih financ, nova delovna mesta in prestrukturiranje slovenskega gospodrastva, ki potrebuje svež kapital.

Menijo, da je odločitev Bratuškove o zamrznitvi privatizacije do volitev slaba, saj to v mednarodnem okolju Slovenijo postavlja v "izrazito negativno luč, ko gre za verodostojnost".

Samo Hribar Milič
Samo Hribar Milič FOTO: Blaž Garbajs

Opozarjajo še, da je že lani upadel obseg tujih naložb. v GZS menijo, da je to zaradi neprvlačnega in neprijaznega polosvnega okolja v Sloveniji, predvsem pa zaradi političnih odločitev, ki so se že v preteklosti spreminjale čez noč ali pa so bile izjemno nepregledne.

Zbornica še dodaja, da je v Sloveniji izrazito več državnega premoženja v podjetjih, kot v ostalih članicah EU, hkrati pa poudarjajo, da država že sama po sebi ni dober strateški lastnik v tako številnih družbah, kot je to pri nas.

Zato se direktor GZS Samo Hribar Milič sprašuje, "kdo bo v Sloveniji sprejel odgovornost za blokado odločanja v fazi privatizacije, ki znižujejo kupnine, s katerimi krpamo javne finance, in zmanjšujejo potencial novih delovnih mest, ker se nas tuji in domači zasebni investitorji čedalje bolj izogibajo".

Pirnat: Odločitev v nasprotju z zakonom o SDH

Pravnik Rajko Pirnat pravi, da odločitev ni dobra, zanjo pa tudi ni pravne podlage. Pojasnjuje, da je odločtev v nasprotju z zakonom o SDH, katerega namen je, da "se politika ne vmešava v postopke, optem ko je bilo o njih enkrat že odločeno". Pirnat pravi tudi, da se mu zdi to dejanje vlade nekoliko neresno. "Po eni strani je vlada sama predlagala izdajo soglasja DZ, nekaj mesecev kasneje, ko so nekateri postopki privatizacije v teku, pa si premisli," poudarja.

V državnem zboru pa so pojasnili, da je bil v času, ko je parlament dal soglasje k prodaji 15 podjetij, v veljavi še stari zakon o SDH, v katerem je bilo za upravljanje z naložbami, ki presegajo vrednost 20 milijonov evrov ali predstavljajo več kot 25-odstotni lastniški delež v podjetjih, potrebno soglasje parlamenta. V novem zakonu o SDH pa po navedbah služb v DZ to soglasje ni predvideno in te vloge parlament nima.

Analitiki enotni, da gre za slabo potezo

Odločitev Bratuškove so komentirali tudi raztližni analitiki. "Gre za nabiranje političnih točk. Žalostno," je prepričan predsednik uprave družbe Numerica Partners Igor Erker. Sam sicer ne verjame, da se bodo zaradi tega vlagatelji iz postopkov umaknili, meni pa, da niso dobili pozitivnega sporočila.

Analitk pri druižbi Alta Invest Matej Šimnic je prav tako ocenil, da gre za slab signal in vmešavanje politike. Dodaja, da bi moral SDH postopke voditi samostojno kot neodvisna ustanova. Tudi on meni, da gre za politično potezo za pridobivanje poceni glasov, ki lahko državo veliko stane.

Direktor naložbenega sklada pri družbi KD Skladi Luka Flere je ocenil, da gre za nabiranje političnih točk. "Žal izgleda, da je predvolilni populizem naših politikov znova na pohodu," je dejal Flere. Tudi on pravi, da je to slab signal za investiorje, saj jih opominja na politično neogotovost Slovenije. "S tem se dela medvedja usluga državi in škoda vsem davkoplačevalcem, saj sem prepričan, da bodo postopki prodaj slej kot prej zaključeni, bo pa lahko, zaradi govoričenja politikov, interes in posledično izkupiček manjši, kot bi lahko bil," je dodal. Poudaril je tudi, da glede že začetih postopkov privatizacij velja soglasje DZ, tako da SDH formalno ne potrebuje nobenega soglasja vlade za zaključek prodaje.

NLB in Mercator

Vlada je sprejela tudi dva sklepa v zvezi z Novo Ljubljansko banko (NLB). Vlada od SDH zahteva, da v predpisanih rokih in v najkrajšem času zahteva sklic skupščine in popolni nadzorni svet. Na torkovi skupščini je namreč holding predlog sklepa o imenovanju novega nadzornika umaknil, saj postopek izbora kandidata še ni zaključen.

Bratuškova je danes zatrdila, da je neodgovorno, da SDH tega v torek ni storil. NLB je namreč velika sistemska banka in zato čim prej potrebuje nadzornika. SDH naj po sklepu vlade ugotovi tudi morebitno odgovornost člana uprave SDH (Mateja Runjaka) v zvezi z delovanjem na torkovi skupščini NLB.

Vlada se je seznanila tudi s postopkom prodaje Mercatorja. SDH je umaknil stopnjo zaupnosti in tako si lahko javnost ''črno na belem'' prebere zaveze, ki so nastale ob prodaji hrvaškemu Agrokorju. Predvsem so veliko prahu dvignile zaveze o zaščiti zaposlenih pred odpuščanjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (484)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
04. 07. 2014 13.50
+4
Ko si človek na nek način že oddahne od pogubne politike, pa kača piči še enkrat. Res ne razumem kateri vrag tera te levičarje, da vsem na očeh in brez sramu in trohice slabe vesti uničujejo to državo. Pa saj Slovenija ni njihova privat zadeva. Naj se zaje.avajo na domačem dvorišču, Sloveniji pa končno pustijo dihati. Ampak ne! Povsem po komunistično; svojega ne damo, tujega nočemo!!!!!!!!!!!! Komunisti, če še niste opazili, povozil vas je čas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chucknorris
04. 07. 2014 12.54
+1
ŠE NEKAJ : IN HVALA BOGU, DA SO VOLITVE TUKAJ IN DA TA ALENKA BRATUŠEK (MORDA TUDI ŽIDAN) IZGINETA S POLITIKANTSKE SCENE. ALENČKA BO KMALU SAMO ŠE V SPOMINU ENOLETNA UGASNELA ZVEZDA, KOT K.KRESALKLA.
chucknorris
04. 07. 2014 12.49
+1
KO GLEDAŠ IN POSLUŠAŠ A.BRATUŠEK IN ŽIDANA, NJUNA DEJANJA IN PROGNOZE, TI JE POVSEM JASNO, DA SLOVENIJA DRVI IN BO ŠE NAPREJ DRVELA V BREZNO. UPAM, DA POLNO POGRNETA NA VOLITVAH (IN ERJAVEC Z NJIMA) , ZA NEOKOMUNIZEM NIMAMO VEČ NITI TEORETIČNIH NITI PRAKTIČNIH RESURSOV.
ROMELS
04. 07. 2014 11.53
+2
A še od včeraj visi na temle portalu?Žalostno.
Zrkizz
04. 07. 2014 10.42
+1
Edino pravilno! Podjetja in banke je nujno obdrzati v drzavni lasti A ENKRAT ZA VSELEJ OCISTITI IN ZMANJSATI UPRAVE.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
04. 07. 2014 09.33
+1
Nekoč je bil kurnik kjer je bila glavna kokoš......
dejgateprat3
04. 07. 2014 09.18
+3
Mar kaj moti to podobo tišine dejstvo, da je prav Perovičeva novinarka doživela izpad Milan Kučana?(ste poročeni? ne?potem se ukvarjajte s tem) Ne, ne moti! Mar nas začudi, da je bila Spomenka Hribar, najbolj slovita intelektualka leve smeri, tiho? Ne začudi nas! Ali se čudimo, da je prva pomembnejša političarka Katarina Kresal postala "korupcija na dveh nogah"? Ne čudimo se! Ali nas začudi, da je posledica te "leve politike" prva slovenska premierka, katere delo bi strnili: "Sem trapasta, ampak ponosna na to ..."? Ne začudi nas
dejgateprat3
04. 07. 2014 09.21
+2
...spet brišeš?...še nisi prebral/a ustave?...no,daj,daj...še je čas,da se poučiš kaj v njej piše o svobodi govora in izražanju mnjenja v javnih medijih....če je morda gornje mnenje za vas žaljivo...jah,sami ste si krivi....tudi od vas nismo slišali niti a...čeprav je bila novinarka "vaša"...ako bi si kaj takega janša privoščil ,bi pregoreli...petrca bi se pa tako drla,da bi mi ne bilo treba tv prižgati,ker bi jo slišal od soseda
pepe007
04. 07. 2014 07.44
+4
Populistično nakladanje. V dveh počitniških mesecih se tako ali tako ne bi nič zgodilo, kar naslednja vlada ne bi mogla spremeniti na tem področju.
tao3
04. 07. 2014 07.22
+2
Se strinjam, da je nekaj podjetij potrebno prodati. Ampak, ko ni vlade se naj ne prodaja. Kaj je tu nelogičnega? Že tako požrešnim bančnikom nihče ne gleda pod prste ... a bi radi prodajali na horuk, medtem, ko sploh ni nobene kontrole? ŽE TAKO JE NI!
varuhangel
04. 07. 2014 08.00
Nick031
04. 07. 2014 07.12
+7
alenka B. sleči se gola na jumbo plakatu (pogum za naprej) pa boš dobila kakšen "vote". WI WIL
Nick031
04. 07. 2014 07.12
+4
slayer2
04. 07. 2014 06.50
+0
Ma tega Miliča bi jaz malo v roke uzel......!!!!
Brundo
04. 07. 2014 08.52
+0
Angela Franko
04. 07. 2014 06.17
+0
NO KONČNO JE ČERNAČ DOBIL ZELENO DA LAHKO ZAMENJA JANŠO BRAVO SE ŽE MALO PREMIKA !!!!!
Brundo
04. 07. 2014 08.53
-2
guroguro
04. 07. 2014 05.47
+9
treba je pametno prodat, 1 telekom, 2 NLB, 3 slo. žel..... politika ven iz gospodarstva obvezno.....
piko2263
04. 07. 2014 00.31
+12
Zidar preveč bolan za zapor, a v formi za polete v Švico. Jankovićove tožbe ovadbe padajo ena za drugo.... Sej nimam več kaj reči. Saj vsi vemo zakaj se to dogaja in zakaj smo lahko JJ obsodili na podlage indicov.
tao3
04. 07. 2014 07.23
+3
Zidarja ne brani PRAVO ali SODIŠČE ampak ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO ... Pregledati je potrebno ZDRAVNIKA, ki mu ga je napisal! Po mojem je kakšen vikend v Švici ali Avstriji dobil v zameno ...
movi 1
03. 07. 2014 23.46
+25
Alenkica pa ti si katastrofa od premierke in cloveka!
SBP
04. 07. 2014 00.58
+9
Kaj bodo njene akcije naredile jutri na borzi.... katastrofa od človeka.
tilkomamilko
03. 07. 2014 23.23
+4
slaba odločitev..a res..vse kar je vlada ab nardila je blo bolj kot ne slabo...
nebel
03. 07. 2014 22.53
+8
Grand finale. Zaključek vladanja v stilu njenega obdobja. Še zadnje veliko razočaranje. Saj kompasa ali občutka tako ni imela nikoli, a to je že skrajnost. Le s čem jo bo presegla? Mora pohiteti, to je vse kar bo o njej pisala zgodovina.
stajerc3
03. 07. 2014 22.16
+0
spet je narobe zakrulila miss
sandi101
03. 07. 2014 21.57
+18
Mimogrede še tole, toliko svinjarij kot se dogaja zadnja leta, ko gledam in poslušam medije kot zunanjost okolice, ki jo spremljam, nimam besed, vlada zelo zatajila, delajo vse po starem.... Komu še naj človek zaupa, teh soočenj na televiziji pa sploh ne spremljam ker so vsi barabe... Se še odločam za glas, mislim pa, da bi ga najraje dal sosedovi Miciki kjer še vedno ponudi dobro kapljico in hrano!
tirolec
03. 07. 2014 21.52
+14
.....še bomo slišali o Petru Kotarju....delavcu Elektroinštituta Milan Vidmar.....prijatelja Rotnika in ostalih tajkunčkov po Elektro slovenski sceni....do NEK....No, pandorina skrinjica se odpira .....Alenka pa sama sebi koplje jamo, kamor je že čas, da končno pade....
varuhangel
03. 07. 2014 21.55
-2
sovražimo samo domače tajkune bat se je trba tudi tujih tajkunov katerim ni mar za nas