Gospodarstvo

Nekatera podjetja zaposlene nagradijo večkrat na leto

Ljubljana, 11. 12. 2017 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
189

Številni delavci ob koncu leta nestrpno čakajo na plačo, saj se ob decembrskem izplačilu lahko veselijo še božičnice. Letos za izplačilo že velja davčna ugodnost, kar je odlična novica za delavce, ukrepe pa pozdravljajo tudi delodajalci.

Konec leta je bil obarvan s spremembami davčne zakonodaje. Med sprejetimi ukrepi je bil tudi ta, da sta z novim letom božičnica in 13. plača oproščeni dohodnine v višini 100 odstotkov povprečne bruto plače. Letos pa velja sklep, da so nagrade za poslovno uspešnost oproščene dohodnine do višine 70 odstotkov povprečne bruto plače. Odlična novica za delavce, a ukrepe pozdravljajo tudi delodajalci.

Kdo bo izplačal in koliko?
Kdo bo izplačal in koliko? FOTO: Thinkstock
Davčno prestrukturiranje, ki podjetjem omogoča izplačilo nagrade, neobremenjeno z dohodnino, je vsekakor spodbudno, saj bodo neto izplačila tako višja. Del božičnice je izvzet iz osnove za dohodnino, zato bomo letos prejeli večje neto izplačilo kot v preteklih letih. Vsaka zmanjšanja obremenitev plač so dobrodošla. Krka

Če začnemo z vodstvom Krke: "V Krki se zavedamo, da so zaposleni ključ za doseganje zastavljenih ciljev." Ko delodajalec izhaja iz te premise, je logičen sklep, da svoje zaposlene zna tudi primerno finančno nagraditi. V Krki namreč pravijo, da njihova filozofija nagrajevanja zaposlenih temelji na prepričanju, da je treba sodelavce za njihovo delo in dosežke nagraditi, zato velik poudarek dajejo nagrajevanju delovne uspešnosti, ki jo razumejo kot individualno ali skupinsko doseganje ciljev. Še več: nagrajujejo dvakrat na leto.

"Krkini sodelavci tako prejmemo izplačilo na osnovi doseženih rezultatov poslovanja (tako imenovana uspešnost). Izračuna se na osnovi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja. Za obdobje januar-junij 2017 smo dobili izplačano polletno uspešnost v višini 50,6 odstotka posameznikove plače. Morebitno izplačilo uspešnosti za drugo polletje se bo prav tako izračunavalo na osnovi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja in bo, v kolikor bodo cilji doseženi, predvidoma izplačano v začetku naslednjega leta. Do izplačila uspešnosti so upravičeni vsi sodelavci, ki so bili v rednem delovnem razmerju oziroma so bili zaposleni preko zunanjih agencij," so za Cekin.si razložili v Krki.

In kakšen bo znesek božičnice v Krki? Redno zaposleni sodelavci družbe Krka v Sloveniji in sodelavci, zaposleni v družbi Krka v Sloveniji preko zaposlitvenih agencij, bodo prejeli božičnico v višini 1.287,53 evra bruto. Višina bruto izplačila je za vse sodelavce enaka. Decembra 2016 so prejeli božičnico v višini 1.281,93 evra bruto.

Tudi v Leku ne bodo na cedilu pustili agencijskih delavcev. Božičnico bodo namreč ob novembrski plači izplačali vsem rednim in tudi agencijskim delavcem. Ta bo znašala 1.300 evrov bruto. Gre za enak znesek, kot so ga zaposleni prejeli lani.

Kaj pa nekateri drugi slovenski velikani, kot je na primer Petrol? Ker so bili poslovni rezultati dobri, so se v primerjavi z lanskim letom odločili za znatno povišanje izplačil. Vsem zaposlenim bodo namreč izplačali nagrado za poslovno uspešnost v višini 1.100 evrov bruto na zaposlenega (lani 720 evrov bruto) in še dodatno božičnico v višini 30 evrov neto, so za Cekin.si sporočili iz družbe. Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost bodo zaposleni prejeli 15. decembra, so nam še zaupali.

Pri Darsu so za Cekin.si pojasnili, da bo odločitev o morebitnem izplačilu božičnice vsem zaposlenim (z izjemo članov uprave) sprejeta predvidoma do konca decembra, saj pogovori s socialnimi partnerji še potekajo. Lani je sicer božičnica znašala 600 evrov bruto, prejeli pa so jo vsi, z izjemo uprave. Predlog je, da bi bil ta znesek letos višji in če bo sprejet, bi bil izplačan v januarju naslednje leto. Izplačilo 13. plače pa pri njih ni predvideno.

Kaj pa nekateri trgovci?

Da, tudi zaposleni v Mercatorju bodo prejeli božičnice, in sicer v višini 110 evrov bruto. Toda: njihova božičnica bo izplačana v neto znesku, in sicer v e-bonih na kartico Pika. Božičnico prejmejo tako redno zaposleni kot agencijski delavci. Letošnja božičnica je višja od lanske, ki je znašala 80 evrov bruto.

"Spremembo zakonodaje v tem delu ocenjujemo kot zelo pozitivno, posebej, ker je bil dogovor hitro dosežen, prav tako je bil hitro speljan tudi postopek spremembe zakonodaje," so novosti glede obdavčitev za Cekin.si komentirali v Mercatorju.

Zakonodajo, ki glede izplačila poslovne uspešnosti uvaja oprostitev plačila dohodnine do višine povprečne plače v Sloveniji, v celoti pozdravljamo ter menimo, da gre za spremembo v pravo smer. Pri tem poudarjamo, da bi po vzgledu drugih držav veljalo omenjeno oprostitev vpeljati za celotno plačo zaposlenega, ne glede na to, kako visoka je takrat aktualna povprečna plača v Sloveniji. Hofer

V Hoferju so za Cekin.si odgovorili, da jim je zadovoljstvo njihovih zaposlenih ključnega pomena. "Delček v mozaiku tega odnosa predstavlja tako mesečno plačilo, kot tudi drugi prejemki, med katerimi je seveda tudi izplačilo nagrade iz naslova poslovne uspešnosti. Našim sodelavcem finančno nagrado ob koncu leta tradicionalno izplačujemo v mesecu decembru. Pri HOFERju bo tako letos že več kot 1600 sodelavcev prejelo nagrado v vrednosti 240 evra bruto. Sodelavci, ki so se podjetju pridružili letos, prejmejo nagrado, ki je sorazmerna času vstopa v tekočem letu. Nagrado za poslovno uspešnost bomo izplačali tudi vodstvenemu kadru, ker pa je višina odvisna od več kriterijev, vam točnega zneska ne moremo sporočiti," so zapisali v odgovoru.

Ali bodo v novem letu dvigovali plače zaposlenim? "Plače vsako leto dvignemo, tako smo v zadnjih letih plače prodajalkam in prodajalcem dvignili za več kot 45 odstotkov. Tudi za leto 2018 smo predvideli uskladitev plač vseh zaposlenih, pri čemer velja poudariti, da bomo z letom 2018 vsem sodelavcem dodatno pričeli z vplačevanjem rednih mesečnih prispevkov v drugi steber pokojninskega zavarovanja. Skupno bomo tako v letu 2018 za prejemke zaposlenih namenili približno 1,3 milijona evrov več kot do sedaj," so odgovorili za Cekin.si

Še en trgovec nam je odgovoril na vprašanja: v Lidlu so nam namreč zaupali, da bodo tudi oni izplačali božičnico. Koliko? Njihove odgovore si lahko preberete na naši spletni strani Cekin.si. Tam boste odkrili tudi, koliko bodo dobili zaposleni pri Akrapoviču, Elesu, Novi KBM, Luki Koper, A1 in drugih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
13. 12. 2017 19.13
+3
Le dobro plačan delavec je lahko uspešen in zadovoljen delavec in,da naredi vse kot je treba zapovnite si to gospodje.Lp
Maribor?an 1
11. 12. 2017 21.21
+5
Zakonsko uvest
babaja11
11. 12. 2017 21.12
+3
Kaj pa bolničar ji..
slovenija981
11. 12. 2017 20.25
+7
Če začnemo z vodstvom Krke: "V Krki se zavedamo, da so zaposleni ključ za doseganje zastavljenih ciljev, zato če je delavec marljiv ga po 3 letih -pogoj je, da nima v oddelku že 80% sorodnikov in sosedov, ga potem zaposlimo preko kvazi agencije za nedoločen čas, za 820€ neto,........ naj vam še povemo, da je naša najljubša barva zelena in imejmo se radi.......itd.......moramo se pohvalit, da tudi naši agencijski delavci (tisti, ki nimajo vez in poznanstev) dobijo božičnico.... itd..... vse je zeleno.....itd..... imejmo se radi..... ni nas sram, da kujemo mastne dobičke zavoljo nesreče drugih in imamo maržo na kitajskih in indijskih surovinah par tisoč % ,medtem, ko ima realno gospodarstvo največ 50% mi smo zeleni, vse vidimo zeleno, ni nas sram, božićnica bo.........
Urossx 1
11. 12. 2017 21.24
+0
TurbinaOdStargaGolfa
11. 12. 2017 20.21
+7
jaz tudi dobivam razne nagrade skozi vse leto...odvisno od letnega časa. Za vse praznike lahko delam, med delovnim časom mi ni treba hoditi na odmore, ko je v proizvodni hali preko 40 stopinj sem lahko noter na toplem, delam preko delovnega časa in ne dobim nič za to. Sem srečen da delam za malo podjetje, ki res ustvari velik dobiček. Ob vsem tem zahtevati še božičnico bi bilo pa že preveč!
Min1Gun
11. 12. 2017 20.01
+3
Jaz se vsak mesec nagradim, ko Nemcu ali pa Avstrijcu račun napišem....
VR46ROSSI
11. 12. 2017 19.45
+1
V Tušu bo tudi........božičnica......
slovenskidelavec
11. 12. 2017 19.39
+2
Zaradi Mercatorja in podobnih podjetij ,ki imajo ogromne dolgove, imamo niske plače, namesto da bi jih dali v stečaj in ustvari kvalitetna delovna mesta z dodano vrednostjo in boljšimi pogoji dela. Kaj lahko pričakuješ od podjetja . ki ima najmajn 700miljonov dolgov.
Urossx 1
11. 12. 2017 21.25
+2
slovenskidelavec
12. 12. 2017 12.09
+1
Odplačaš ga lahko le z minimalnimi stroški delavcev zato se sprašujem kdaj bodo plače, dopust ukinili.
Tomvojo
11. 12. 2017 19.32
+2
Bla, bla, bla......
mijavci
11. 12. 2017 18.06
+4
Vkup, le vkup uboga gmajna! Ostanimo dobre volje, pozabimo, kdaj bo bolje! D a n e s vsak naj se raduje, ker bo jutri - mnogo huje!"
akmt
11. 12. 2017 17.05
+5
A lahko nehate s tem ? Delam v privat sektorju za minimalca in lahko samo sanjam o dodatkih.Od sefa dobimo juho iz buck v casu 15 minutne pavze in to je to za bozic
Frane Šajn
11. 12. 2017 17.21
+2
NO SI VIDEL SAJ SE DA NI SLABO ŠE BOLJ DELAJ IN TISTO ZRAVEN ZAPOJ DELAM ,DELAM, DELAM, DELAM KO ZAMURC!!!!! NO SI VIDEL SAJ SE, DA NI SLABO ŠE BOLJ DELAJ IN TISTO ZRAVEN ZAPOJ DELAM ,DELAM, DELAM, DELAM KO ZAMURC!!!!!
Skunk Works
11. 12. 2017 18.10
+4
Delo krepi telo in duha, in daje zadovoljstvo in plačilo....vsaj v zahodnih modernih kapitalističnih državah (kamor slovenija geografsko, ne pa po pameti, sicer spada) je to bolj obilno, tam kjer prisegajo na socializem, jim pa ostane bolj kot ne samo (ne)zadovoljstvo......
mijavci
11. 12. 2017 15.52
+8
Nekateri bodo božičnico ki ni obdavčljiva kompenzirala z dohodkom skozi leto, se pravi vsak mesec 50€ nižja plača ob koncu leta pa 600€ božičnice za katero delodajalcu ne bo treba plačati davka.
Frane Šajn
11. 12. 2017 15.52
+1
Kje so zlati socialistični časi vsako tromesečje poračun in na koncu Trinajsta plača po novem letu pa še razdeljen dobiček. In vse to so oslički zamenjali za lačno demokracijo in suženjstvo v turbo kapitalizmu.
mijavci
11. 12. 2017 15.57
+3
Delam dan in noč v tovarni, za mašinam sem ta glavni. Prvega bo nova plača, želodec se mi obrača.......A to so ti zlati časi?
Frane Šajn
11. 12. 2017 17.13
+2
In zraven je zrasla nova hišica sezidana s sosedsko pomočjo na kredit in na horuk druženje petje piknik. In danes kje je sosedska pomoč kje je druženje , kje je petje roštilj. Kam so šle vse rožice?..........
sid33
11. 12. 2017 17.17
+3
Ja ovenele so, država je pa bankrotirala in razpadla, vzroke si pa že sam napisal, edino tam pri kreditu bi lahko dodal, da ga ni trebalo dosti vračat, ker ga je inflacija zrihtala...
Frane Šajn
11. 12. 2017 18.02
+0
oseliček demokratični! Poskušaj si odgovoriti pri vsem tem Yugoslovanskem žretju smo izplavali iz stare Yuge z 1500 dolarjav kredita na prebivalca govorim za Slovenijo in danes 16000 € kredita na glavo po 25 letih demokratične kapitalistične ureditve. otrok moj premlad si, da bi sodil le verjemi! Če si pa starejši govori iz tebe izdaja in škodoželjnost, ki vas spremlja že skoraj celo stoletje.
Skunk Works
11. 12. 2017 18.26
+2
Mijavci, sid, ++++++++, pa tudi franetu en + za neprecenljive salve smeha ob prebiranju......Ne vem pa kaj je to s človeško psiho, da po toliko neuspehih še kar verjame, da bi socializem dejansko lahko deloval.....
Urossx 1
11. 12. 2017 21.28
+0
Ker 1500 dolarjev je bilo 25 let enako vrednih kot danes ane? Povprecna placa v slo je bila cca 150 dolarjev danes je pa cca 1200(?). Pa izracunaj sam o kaksnem razmerju govorimo..
nikhrast
14. 12. 2017 16.03
Francl, ne vem kje si ti živel leta nazaj, v Jugi že ne, ne veš da je vse vzel hudič, Juga je bankrotirala, saj še za kavo in bencin nismi imeli.
Skunk Works
11. 12. 2017 15.36
+0
Vi bi šli na cesto in pokazali bandi, če ne da božičnice?....Kdo pa je ta "banda"?...in kdo bi moral dati - kaj?...Oprostite, ne razumem najbolje, sem mislila, da se denar prisluži in zasluži z delom, bazično predvsem z gospodarstvom na prostem trgu, ne pa da ga kdo da ali ne da. In to ponavadi v podjetjih, ki jih je moral nekdo ustanoviti in ustvariti, saj podjetja ne padajo z neba, da lahko dajejo delo ljudem, ki bi sicer bili brez dela in stredstev za preživljanje. In vsaj v civiliziranem svetu so podjetniki, ki dajejo delo, zelo cenjeni v skupnosti, saj v skupnost prispevajo dosti več, kot posameznik, ki samo hodi hja na delo... No pri nas seveda ni tako, (tukaj je podjetnik na prostem trgu skoraj državni sovražnik in temu primerni pogoji za podjetništvo), saj so vas v usmrajenem, pardon usmirjenem izobraževanju čisto drugače učili...In posledice te miselnosti so danes stvarnost Slovenije. Ampak ne obupat, še vedno imarte šanso iti v delavski raj Venezuelo, kjer je povprečna plača (trenutno in močno raste) kar 500.000 bolivarjev. Sicer je to res samo 5 USD, ampak kdo bo gledal na malenkost v teh delavskih sanjah in nebesih...pa lep zasnežen dan, z božičnico ali brez nje.........
Frane Šajn
11. 12. 2017 15.51
+4
KJ JE LAJNAR ZMEDENI ZOPET DELIŠ NEUMNE LAŽNIVE NAUKE BREZ PODLAGE. KAJ NISI SREČEN V AMERIKI KOT PRDVČRAJŠNJIM AL TE JE ZOPET DOMIŠLJIJA PRINESLA NAZAJ V SLOVENIJO. PA ODLOĆI ŠE ŽE ENKRAT AL SEM MISLILA AL SEM MISLIL "TRANSI ZMEDENI"! PA TI SI ŽIVA ŠIZOFRENIJA. AL IMAJO TUDI V POLJU INTERNET AL KAJ.
Mf1988
11. 12. 2017 16.30
+6
Drzi se rosana svojga s.p.-ja pa bodi tiho.niti sanja se ti ne kako svinjarijo delajo z denarjem od raznih svinger piknikov pa nevem kaj se.tak da ne bluzi pa ne pametuj z svojo ekonomijo o kateri nimas najmanjsega pojma.ce imas 14dni odprt s.p.se ne pomeni da si direktor mocne firme.
Mf1988
11. 12. 2017 16.31
+6
Lahko gres ti v venezuelo al kam ze pa bos mela 10usd place ko bos direktor z svojim s.p.
Mf1988
11. 12. 2017 16.33
+7
Si si izplacala 2000e bozicnice.me res zanima kako je stanje na s.p racuni.1.23e.hehe
Mf1988
11. 12. 2017 16.33
+6
Frane Šajn
11. 12. 2017 18.08
+3
Pusti to zmedeno bitje še dober je kolikor je zemeden!
Mf1988
11. 12. 2017 14.48
+14
V podjetju kjer delam je baje vodstvo insprktor pohvalil kak visoke place imamo.650e z malco in potnimi.hm...ni ugotovil nepravilnosti ker je sel z 30k v zepu domov.
prašek
11. 12. 2017 14.50
-10
Mf1988
11. 12. 2017 14.57
+4
prašek
11. 12. 2017 14.59
-6
Mf1988
11. 12. 2017 15.14
+5
prašek
11. 12. 2017 15.15
-7
Potem se pa loti kopanja jarkov ! Baje da so dobri zaslužki in še božičnica .........
prašek
11. 12. 2017 15.16
-6
Lahko si pomožni bagerist. Tisto kar ne more bagerist, tisto pač ti z lopato ....
sid33
11. 12. 2017 15.36
+7
Absurd, da se en starček z udbovsko yugo penzijo, nikoli zasluženo, norčuje iz slovenskega delavca...
Frane Šajn
11. 12. 2017 15.56
+5
Mislim , da se ta slo. delavček norčuje sam iz sebe.dragi sid ta prašek ima na tem portalu pa včasih dva lastnika ne pozabi!
Mf1988
11. 12. 2017 14.45
+7
Vsi ki ne boste dobili bozicka na ceste pa amen.pokazat je treba bandi kaj bo brez delavcev.ja ti admin brisi me kr
prašek
11. 12. 2017 14.51
-5
Mf1988
11. 12. 2017 14.57
+2
prašek
11. 12. 2017 14.40
+0
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam prav dober dan !
prašek
11. 12. 2017 14.40
-2
Upokojenci tudi ne dobimo božičnice. To je huda krivica, vam povem !
prašek
11. 12. 2017 14.46
+1
aple2014
11. 12. 2017 16.07
+1
ceta69
11. 12. 2017 14.09
+3
bil sem zaposlen pri sp in o božićnici je rekel kdo jo pa meni da......................
Frane Šajn
11. 12. 2017 17.16
+4
Skunk Works
11. 12. 2017 18.15
-2
Če bi bil pri meni bi dobil že drugo božičnico za vestno delo
Mf1988
11. 12. 2017 20.30
+2
Ti bos lahk zaposlovala na puno zaj ko si s.p.hit iz borze pobrat pa dobis kes.jupiii
igy02
11. 12. 2017 13.55
-3
Nehajte že enkrat nabijat s temi plačami in božičnicami. Tako prihaja predvolilni čas in bodo rdeči delili levo in desno (no, precej bolj levo). Ob prvi krizi nas bo tako pobral hudič.
Rade 74
11. 12. 2017 17.51
-1
resslovenka
11. 12. 2017 13.31
+6
A kdo ve kakšno je razmerje med najnižjo in najvišjo izplačano plačo? Ah seveda, smo v dobi "kapitalizma " kjer regulativa ne velja. Tudi, če tisti z najvišjimi plačami ne delajo nič. No ja , so pa "odgovorni" za rezultat in mahinacije. Ampak tu se pa spet vse ustavi. Nihče ni za nič odgovoren. Takšna je praksa. Ker če ne bi bila, bi nekateri morali marsikaj nazaj prinesti. Delavec je pač strošek in nič drugega. Me prav zanima kako bi "furali" svojo dejavnost brez t.i. "stroškov ". Je pa nekaj podjetij, ki svoje delavce še cenijo, pa tudi nagradijo njihov doprinos k uspehu. Večina, božičnice lahko le sanja. Pa stroški "veselega" decembra gor ali dol. Kot je rekla Marija Terezija " Če nimajo za kruh, naj jedo potico". Itak so pa na vsakem vogalu dobrodelne nabirke. V obliki dobrodelnih položnic, hrane za živali in ljudi v stiski. Tako je to. Zgodba o uspehu ali ne. Presodite sami.
Skunk Works
11. 12. 2017 14.04
-2
JA lepo opisuje slovenski jugolevi kriminalkapitalizem pod vodstvom JS in večne levice....Ne vam pa, kaj ima to opraviti s tapravim kapitalizmom, kjer imajo direktorji zasebnih firm še kako smrtno resno odgovornost do delničarjev...Ampak pri nas narod pač voli za jugolevaški kriminalkapitalizem, potem pa naj ga ima in naj mu tekne......
prašek
11. 12. 2017 14.54
+1
resslovenka ....... Teh besed NI izrekla Marija Terezija, pač pa Marija Antonieta ..... Potem je dala pa glavo na giljotino ....
Mf1988
11. 12. 2017 20.32
+4