Gospodarstvo

Bosanskim delavcem iz Vegrada enake pravice

Ljubljana, 07. 10. 2010 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci Vegrada iz BiH, ki bi morali po izgubi zaposlitve zapustiti državo, se lahko prijavijo na zavod za zaposlovanje. Sedaj naj bi tako lahko uveljavljali enake pravice v primeru stečaja kot slovenski delavci.

Delavci Vegrada, ki prihajajo iz BiH in nimajo osebnega delovnega dovoljenja, zaradi česar bodo morali po izgubi zaposlitve zapustiti državo, se lahko prijavijo na zavod za zaposlovanje. Tam jim bodo pomagali iskati novega delodajalca in izdali odločbo o denarnem nadomestilu, ki pa bo mirovala do uveljavitve sporazuma z BiH, je odločila vlada.

Vlada je iskala načine pomoči za tiste delavce Vegrada, ki prihajajo iz BiH in nimajo osebnega delovnega dovoljenja ter stalnega bivališča v Sloveniji, zaradi česar so v slabšem položaju kot drugi delavci, je po današnji seji vlade povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Po njegovih besedah je bilo teh delavcev – od skupno 1011 delavcev Vegrada, pri čemer jih je polovica iz tujine – pred nekaj tedni okoli 90, trenutno jih je okoli 60.

Tudi delavci Vegrada iz BiH se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje.
Tudi delavci Vegrada iz BiH se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje. FOTO: Miro Majcen

Ti delavci naj bi tako lahko sedaj uveljavljali enake pravice kot ostali v primeru izgube zaposlitve zaradi stečaja. Tako se lahko prijavijo na zavod za zaposlovanje, kjer jim bodo izdali odločbo o upravičenosti do denarnega nadomestila. Ta odločba bo sicer mirovala do uveljavitve spremenjenega sporazuma z BiH, po katerem bodo imeli pravico do tega nadomestila tudi delavci, ki ne bodo imeli stalnega bivališča.

Poleg tega lahko po prijavi na zavod podajo vlogo tudi na jamstveni in preživninski sklad za poplačilo dela obveznosti, ki jih delodajalec ni izpolnil. Zavod jim bo tudi pomagal pri iskanju drugega delodajalca, s čimer bi prišli tudi do novega dovoljenja za delo in možnosti za to, da ostanejo v Sloveniji.

Vlada je danes službi vlade za zakonodajo in ministrstvu za pravosodje naložila, naj v najkrajšem možnem času pripravita pravno mnenje o možnostih pridobitve pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti delavcev iz BiH in Makedonije z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ne glede na določbe sporazumov o socialnem varstvu z BiH in Makedonijo, skladno, s katerimi imajo to pravico le delavci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, so po seji vlade sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Ministrstvo za delo je tudi v dogovoru s humanitarnimi organizacijami, da bi tem delavcem namenili enkratno denarno pomoč. Delavci v posebni materialni stiski se lahko obrnejo tudi na centre za socialno delo, ki nudijo denarno socialno pomoč.

Slovenska stran je omenjeni sporazum z BiH pripravljena podpisati; čaka še na pregled dokumentov in redakcijo s strani BiH, je povedal Svetlik.

Minister je tudi spomnil, da lahko delavci podjetja, dokler je to še solventno in jim ne izplačuje plač ali prispevkov oziroma pri izplačilih zamuja ali pa ne zagotavlja dela – potem ko so delodajalca na to opozorili in je od tega minilo od enega do treh mesecev – dajo izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Po odpovedi se lahko prijavijo na zavod, kjer bodo deležni nadomestila za brezposelnost in bodo vključeni v programe aktivne politike zaposlovanja.

"V Vegradu, dokler je bil še solventen, je to možnost izkoristilo 74 delavcev, kljub temu da so težave trajale dlje časa," je dejal minister.

Minister je tudi povedal, da bo premier Borut Pahor skupaj z njim in ministrico za gospodarstvo Darjo Radić obiskal Vegrad.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mancyy
13. 10. 2010 19.32
To je protizakonito, takoj na cug.
big_foot
11. 10. 2010 07.22
Ja ampak gradbeniki najemajo tuje delavce samo zaradi tega da jih lahko potem fino nateg.jejo. So pač tiho in delajo po cele dneve kot mravlje. Če bi tako imeli slo delavce bi imeli hitro ogenj v strehi pa mali milijon inšpekcij na gradbišču. Tako pa naše Hilde in podobni tiči dobijo nekaj najbližje temu kot so včasih imeli sužnje. Dobijo malo več kot minimalca delajo pa po cele dneve neglede na letni čas in dan. Torej minimalno 2x več kot običajni šiht, sedaj pa podeli to glede na ure z minimalcem.... Naj absolutno dobijo podporo ker so si jo zaslužili, Hilde in ostalo sodrgo pa v aresi in zaplenit vse kar imajo
cencha
08. 10. 2010 10.34
+1
Folk kako ste grozni. Evo postavite se v svojo kožo. Pa naj gre eden Slovenec delati v tujino in ga po več kot pol leta poštenega dela brez plače vržejo najprej iz službe potem pa še iz bednega stanovanja na cesto. Že slišim komentarje... Ne bodite škodoželjni slej ko prej smo lahko vsi na vrsti! Drži pa kot pribito, da naši državi ob tako veliki brezposelnosti kot je v v Sloveniji res ne bi bilo treba tuje delovne sile najemati.
vetrolov
07. 10. 2010 22.36
zakaj jih pa ne obesijo na hildin TR. ta poka po šivih. ona in njena nesposobnost so privedli do vsega tega, zdaj pa njene delavce obešajo na ramena nas davkoplačevalcev? hilda naj odpre mošnjo, ali pa proda svojo mislinjo in svoj vozni park. ma kakšna teleta so v tej vladi.
Pancho57
07. 10. 2010 21.30
Mancyy 07.10.2010, 20:09 Ja res je. To je Evropa. In prav je, da v takšnem primeru ni več SLovenija
beri66
07. 10. 2010 21.20
+1
Če bi Janez hotel to delat kar oni, jih prav gotovo nebi bilo pri nas...ampak Janezek si že nebo mazal rok, raj bo pisal komentarje na račun teh revežev....podleži,podgane.
Soulless
07. 10. 2010 21.01
@Desktop.Messiah: Zdaj ne dovoliš,da država pomaga tem ljudem,ki živijo v človeku nedostojnim razmeram in so delali kot črnci.....Zakaj pa ti nisi (no saj niti ne vem,kaj ti delaš...) šel delat njihovo delo??in marsikateri Slovenec.....
Osvald
07. 10. 2010 20.36
Naj v svojih državah najprej pometejo
Pancho57
07. 10. 2010 20.14
Gospodje Slovenci, ki bi radi opravljali samo intelektualno delo. Menda ja veste, če bi oni z borze sprejeli delo, tujih delavcev ne bi bilo. ALi pa mogoče na borzi, med iskalci dela ni takšnega kadra?
Pancho57
07. 10. 2010 20.11
Upam, da bo kdo Avstrijo omenil. Saj veste o onem štemplanju
Mancyy
07. 10. 2010 20.09
To ni več Slovenija.
jani666
07. 10. 2010 18.45
Da bi za 100.000 nezaposlenih Slovencev poiskali delo, to pa ne!!
binmister
07. 10. 2010 18.40
ta država in tisti ki jo vodijo so zmešani
Bernarda Rober
07. 10. 2010 17.53
Ja v Sloveniji smo dobri in vse delimo,...bravo. Premalo je nezaposlenih v SLO ?
Admir Delic
07. 10. 2010 17.39
Sej oni tud davke placujejo tu. Lih tok za info.
Desktop.Messiah
07. 10. 2010 17.12
Sem za pomoč tujim delavcem, vendar NE IZ MOJEGA ŽEPA. Le kje so meje Davkoplačevalskega potrpljenja?