Gospodarstvo

Koronavirus: Vlada razmišlja o subvencioniranju čakanja na delo

Frankfurt/Pariz/London, 24. 02. 2020 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Širjenje novega koronavirusa v Italiji in drugod po svetu že negativno vpliva na svetovno gospodarstvo. Izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a ponekod se pojavljajo težave. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška razmišlja o ukrepih, npr. o subvencioniranju čakanja na delo. Počivalšek ob tem še poudarja, da morajo morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga.

Več videovsebin
  • Izjava Počivalška o vplivu koronavirusa na gospodarstvo
    15:36
    Izjava Počivalška o vplivu koronavirusa na gospodarstvo
  • Iz 24UR: Posledice čutijo v turizmu
    02:33
    Iz 24UR: Posledice čutijo v turizmu

Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci po sestanku z deležniki s področja gospodarstva in turizma na temo vpliva epidemije novega koronavirusa na slovensko gospodarstvo ter potrebnih ukrepov povedal, da so negativni učinki koronavirusa že vidni v slovenskem turizmu.

'Posledice so že vidne v turizmu'
'Posledice so že vidne v turizmu' FOTO: Bobo

Počivalšek je po sestanku z nekaterimi direktorji podjetij, ki čutijo posledice izbruha novega koronavirusa, poudaril, da na ministrstvu od začetka spremljajo razmere v povezavi z vplivom te epidemije na gospodarstvo.

Posledice po ministrovih besedah še niso velike, zaznavajo pa že nekatere težave. Ker mora država delovati preventivno, so se na ministrstvu odločili, da v pogovoru s predstavniki gospodarstva naredijo strateški premislek, kako ravnati v prihodnje. Počivalšek želi namreč z naborom potencialnih ukrepov že v četrtek priti na sejo vlade, ki opravlja tekoče posle. Po današnji izmenjavi mnenj ugotavljajo tri vrste težav.

Največje težave so, tako Počivalšek, v upadu prodajnih in nabavnih aktivnosti na določenih področjih v predelovalnem sektorju. Zaradi tega lahko pride do upada proizvodnje in s tem do negativnih vplivov za delavce. Po ministrovih besedah bodo zato v vladi razmislili, da bi za podjetja pripravili shemo subvencioniranja čakanja na delo po vzoru zadnje svetovne gospodarske krize pred desetletjem. Počivalšek v isti sapi upa, da tega ukrepa ne bo treba znova uporabiti.

Drugi sklop težav je v logistiki, predvsem v Luki Koper. Razmere bo treba po Počivalškovih besedah spremljati, država pa bi morala ob morebitnih ukrepih za zaščito javnega zdravja ohraniti razum in ohraniti pretočnost blaga. To je namreč za slovensko izvozno usmerjeno gospodarstvo ključno, je dodal minister.

Država zato razmišlja o tem, kako morebiti potrebne varnostne postopke prilagoditi tako, da bo preventivi zadoščeno, meja pa ne bi bilo treba zapreti. "Ne želimo se reševati z zaporo," je bil jasen minister.

Največje težave v turizmu

Največje težave pa so po Počivalškovih pojasnilih v turizmu, predvsem zaradi odpovedi potovanj azijskih gostov, še večje pa bi bile posledice resnejše krize v okoliških državah. Spomnil je, da je Slovenijo lani obiskalo okoli 160.000 turistov s Kitajske, Italija pa je s približno 600.000 gosti sploh med največjimi turističnimi trgi za Slovenijo.

Spomnil je, da sta se Slovenska turistična organizacija (STO) in turistično gospodarstvo že minuli teden dogovorila, da bosta v luči širjenja novega koronavirusa okrepila promocijo na bližnjih trgih. Promocijske aktivnosti slovenskih destinacij in turističnih podjetij bo STO na izbranih trgih podprla tudi z razpisi za sofinanciranje, pri čemer želijo proučiti tudi možnost sofinanciranja s sredstvi EU.

Poleg vsega tega pa so po Počivalškovih besedah iz gospodarstva dobili tudi sugestijo, da bi se podjetjem po potrebi pomagalo z likvidnostnimi sredstvi.

Minister v vsakem primeru ocenjuje, da so razmere trenutno pod nadzorom, a ker Slovenija nima vpliva na to, kaj se bo dogajalo v prihodnje, mora biti pripravljena, zato da bomo kos izzivom v prihodnjih dneh in tednih.

'Odpuščanje ni prva misel, a če gostov ne bo, bo dejstvo'

Franjo Bobinac, predsednik kolegija direktorjev v velenjskem izdelovalcu bele tehnike Gorenje, ki je v lasti kitajskega Hisensa, je po sestanku zatrdil, da so razmere znotraj celotne korporacije ob epidemiji koronavirusa pod nadzorom. Po njegovih besedah v nobeni od njihovih tovarn na Kitajskem in v Evropi ni obolelih. Težave z dobavo imajo le na Kitajskem, v Evropi pa ne, ker so tu vezani na evropsko dobaviteljsko verigo. Če se bodo pojavile, jih bodo reševali sproti, iskali alternative in o tem obveščali tudi kupce, je napovedal.

V Luki Koper zaradi omejitev, povezanih s Kitajsko, še ne beležijo upada prometa, se bo pa to zgodilo v roku 14 dni, je novinarjem povedal predsednik uprave koprskega podjetja Dimitrij Zadel. O tem, za koliko bi lahko upadli njihovi prihodki, ni želel špekulirati, dejal je le, da pretovor s Kitajske, namenjen slovenskim in tujim kupcem, predstavlja 30 odstotka vsega njihovega pretovora. Strinjal se je, da bi bila lahko med industrijami, ki jih bo izpad najbolj bolel, avtomobilska, a tudi o tem ni želel resneje ugibati.

"Če letala s turisti v Pekingu, Seulu, Tokiu ne vzletajo, teh turistov ni," je danes po sestanku z ministrom navrgel direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. Glede na to, da v Postojnski jami naštejejo kar 177.000 turistov iz Azije na leto, kar predstavlja četrtino vseh gostov, se je treba "sprijazniti, da bo dobro, če bo letos od tam prišla desetina teh turistov". Od države ničesar ne zahtevajo, pričakujejo pa "jasne napotke, kako ukrepati, če se to (virus, op. a.) zgodi na tvojem pragu". Povedal je še, da odpuščanje ni prva misel, da pa bo to, če gostov ne bo, dejstvo.

V Italiji so potrdili šesto smrtno žrtev koronavirusa. Med drugim so v državi zaprli številne javne prostore in odpovedali prireditve. Koronavirus se širi tudi drugod po svetu; iz Južne Koreje danes poročajo o 161 novih primerih okužbe, prvi primer so zabeležili v Afganistanu.

Turistične agencije kljub koronavirusu v Italiji ne odpovedujejo potovanj

V turistični agenciji Palma ves čas spremljajo informacije o virusu in so v stiku tako z ministrstvom za zunanje zadeve kot Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), prav tako stalno komunicirajo z izvajalci na potovanjih. "V tem trenutku vsa potovanja oz. počitnice potekajo po nespremenjenem programu. V primeru, da bi se razmere kakorkoli spremenile, pa bomo seveda ravnali v skladu z vsemi navodili, ki jih prejmemo od ustreznih služb," so pojasnili.

Varnost in dobro počutje potnikov so vedno na prvem mestu, so dodali v Palmi. O večjih odklonih pri izvedbi potovanj oz. počitnic bodo goste obvestili.

V tem trenutku odpovedi ne beležijo, potnikom pa, kot tudi sicer na vseh potovanjih, svetujejo ustrezno samozaščito.

V Kompasu so povedali, da v naslednjih dneh nimajo predvidenih potovanj v Italijo, zato odpovedi ni bilo. "Glede prevozov na letališča v Italiji spremljamo aktualno stanje in seveda v celoti upoštevamo usmeritve ministrstva za zunanje zadeve in NIJZ," so dodali.

Sicer odpovedi potovanj v druge države ni bilo, potovanj na Kitajsko pa tudi niso imeli razpisanih.

Rezervacije trenutno sprejemajo za vse države, potnikom pa na njihova številna vprašanja odgovarjajo v skladu z usmeritvami pristojnih državnih inštitucij. "Večjih odpovedi ne beležimo, beležimo pa povečano število vprašanj glede bližnjih odhodov," so pojasnili.

Vse zadeve, ki jih na Kompas naslovijo stranke, obravnavajo posamično, glede na bližino odhoda in destinacijo. "Varnost naših potnikov je vedno na prvem mestu," so zatrdili tudi v tej potovalni agenciji.

V Nomago Travel so medtem spomnili, da ne ponujajo klasičnih turističnih paketov, prav tako pa v trenutnem času organizirajo le manjše število potovanj za skupine. Glavna sezona organiziranih potovanj se namreč začne šele v drugi polovici aprila.

"Poslovnih posledic zaradi izbruha koronavirusa doslej nismo opazili," so povedali. Njihovi agenti redno spremljajo dogajanje in so na vezi s potniki ter jim v primeru težav priskočijo na pomoč, največ vprašanj pa v teh dneh dobivajo v zvezi z leti iz in v Benetke.

"Doslej smo imeli zgolj nekaj primerov, ko so posamezniki odpovedali potovanja oziroma je tudi v teh primerih večinoma šlo zgolj za prestavitev načrtovanega potovanja," so pojasnili. Dodali pa so, da se bodo po njihovih pričakovanjih nekatere popotniške skupine, ki so se v teh dneh želele odpraviti v Italijo, preusmerile na druge destinacije.

Vlagatelji v Evropi 'preplašeni'

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 9.30 po srednjeevropskem času znižal za 3,40 odstotka. V Frankfurtu je bil DAX 3,32 odstotka pod gladino, CAC 40 je bil v Parizu 3,55 odstotka nižje. FTSE 100 se je spustil 2,72 odstotka nižje.

Tečaj evra je teden prav tako začel z manjšimi izgubami vrednosti v primerjavi z dolarjem; zjutraj je bilo treba za en evro odšteti 1,0820 dolarja, kar je nekaj manj kot v petek zvečer. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,0801 dolarja.

Strah pred koronavirusom in njegovimi učinki na gospodarstvo je danes potopil tudi azijske borze. Seulska je izgubila štiri odstotke, hongkonška 1,8 odstotka in šanghajska 0,3 odstotka. Za več kot dva odstotka so padli tudi osrednji indeksi v Sydneyju, Bangkoku in Manili, v Taipeiju, Džarakti in Singapurju pa so bili padci več kot enoodstotni.

IMF: Koronavirus pod vprašaj postavlja krhko gospodarsko okrevanje

Izbruh koronavirusa pod vprašaj postavlja že tako krhko okrevanje globalnega gospodarstva, je po srečanju finančnih ministrov držav G20 v Rijadu dejala generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Sredi meseca je bila še mnenja, da bodo posledice koronavirusa za gospodarstvo blage.

Rast svetovnega gospodarstva naj bi se letos po napovedih okrepila za 3,3 odstotke, kar bi bilo 0,4 odstotne točke več kot lani. Vendar pa gre za krhko rast, ki je lahko zlahka tudi manjša, je v nedeljo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorila Georgieva.

Kot je poudarila, je gospodarska aktivnost na Kitajskem zaradi koronavirusa močno upočasnjena, o težavah poročajo tudi podjetja iz mnogih drugih držav. Sodobne dobavne verige so zelo prepletene, je dodala.

Sredi meseca je bila Georgieva bolj optimistična. Takrat je ocenila, da bodo posledice koronavirusa za gospodarstvo blage, je pa dodala, da je za natančne ocene posledic izbruha še prezgodaj.

Takrat je prva dama IMF še opozorila, da je globalno gospodarstvo danes v nekoliko slabši kondiciji kot ob izbruhu epidemije sarsa leta 2003. "Kitajska je drugačna, svet je drugačen. Virus ima evidentno večji učinek, svetovno gospodarstvo pa je bilo takrat zelo močno," je dejala.

Na Kitajskem so danes našteli več kot 400 novih primerov okužbe s koronavirusom, od teh le 11 izven najhuje prizadete province Hubei. Tam so zabeležili tudi vse razen ene izmed 150 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19. Skupno je na Kitajskem, kjer se je virus decembra prvič pojavil, umrlo že več kot 2500 ljudi, več kot 80.000 pa je okuženih. Virus se je pojavil tudi v mnogih drugih državah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
01. 03. 2020 09.42
+2
počivalšek, se ti vse smeji. si bil bogat,sedaj si pa nenormalno bogat.pa nimaš ne znanj,ne porekla,v življenju še nisi nič naredi.ti s pivčevo sta lep dokaz, da se oblast v sloveniji da kupit.
Venom.
27. 02. 2020 14.15
Jaz bom poudaril nekaj drugega! - Ma kakšen "slovenski turizem"? Dajte ga no lomit. Mi smo tranzitna država in o turizmu komajda imamo pravico govoriti. Na vsaki sliki BLED! Smo država, v kateri se O DOBESEDNO ČISTO VSAKI ZADEVI LAŽE do onemogolosti. Od prikaza gospodarskega stanja, mimo zaposlitvenih priložnosti do turizma. Pri nas se samo še laže. In v tej državi LAŽEJO VSI. Mediji potvarjajo novice in kričijo, da se jih ne spoštuje, država potvarja gospodarske informacije in govori o rasti, ljudje pa živijo na puf (slednji zdaj tudi ni več možen, od kar so banke naredile določene ukrepe), podjetja razpisujejo službe z namenom oglaševanja in klikov, naposled se ne zaposli nikogar ali pa nekoga, ki je že zdavnaj pred razpisom izbran, ljudem se prodajajo buče o zasebnosti, na sto drugih načinov se informacije pridobiva mimo dovolenja... Nihče pa nič ne dela. Vedno se govori o inšpekciji, določeni zakonski členi nimajo ene beležene krštive, vedno se govori o dobroti ljudi, človek človeku onemogoča dostojno živeti že na podlagi priimkov, narodnosti ipd. Pa kaj si nonstop lažemo v faco, če vsi vemo resnice?
Venom.
27. 02. 2020 14.16
In mediji... oh ja... mediji! To je biser družbenega dosežka. Mediji so tako iskrena in objektivna reč, da 40 minutni intervju z eno osebo stisnejo v 6 sekundni govor.
kaplja?
26. 02. 2020 14.17
+2
Čim manj kazat Počivalškovo bučo!
Pokahontas77
26. 02. 2020 13.40
+4
Počivalšek, da ne boste predolgo spet premišljeval, pa potem v nedogled preračunavali:)
biggbrader
24. 02. 2020 21.46
+1
O Permanci pa blokiran prispevek - no comment. Če se Milosavljević še tako trudi omiliti poskus diskreditacije Počivalška, je njegova eskapada zelo podobna Permanovi, ko se lopov dere; ujemite tatu.
Darth-Vader
24. 02. 2020 21.33
+3
Ne delam panike ker ni potrebe razmisljam pa naglas kaj se bo zgodilo z recimo mojim mladim storitvenim podjetjem katero obratuje dobro leto imam 4 zaposlene smo locirani v NG nimamo pa dovolj sredstev za prezivetje recimo 1 mesecne karantene ker vsak 1€ ki ga imamo viska vlozimo v siritev podjetja... da razglasijo karanteno za recimo celo NG pomojem gremo v stecaj... ah bomo vidli kaj bo prinesel cas
biggbrader
24. 02. 2020 21.47
+1
Ni panike, pravi Šarko; če bo bo, če ne bo, ne bo.
Nabru3
24. 02. 2020 21.16
+2
Kitajci so začeli nazaj odpirat fabrike.
Rožice cvetijo
24. 02. 2020 21.10
+2
Naj se počivalnik zdaj nič ne sili.
Killer999
24. 02. 2020 20.53
+0
No zdj se bo vidlo kolk so diretorji in sefi vredn ko nebo ljudi na delo
gogi_
24. 02. 2020 20.30
-1
Nebru in ta tvoj evgenij je tolk strokovnjaka kot je bla strokovnhak za zdravstvo celarceva. Lepo prosim da odstranite taje propagandne lazi.
Nabru3
24. 02. 2020 21.17
+1
gogi_
24. 02. 2020 21.55
Nebru sam odgovor ce si vidu kaj je blo v Cernobilu ,kolk zavajanja in sedsj navajas likina ki je oriznan ke v rusiji ker je postavljen od oblasti. Cel svet trdi in se obnasa drugace kot ti navajas da ni nevarnosti. Problem je ker se zelo malo ve o virusu in zato ni strokovnjaka ki bi kahko nspovedal kaj tako butastega kot je kao tvoj lilin
gogi_
24. 02. 2020 20.26
-2
Dejte brisat te lazi nebru3 ,povsod smeti z nebulozami. Nebru a v cernobilu tud vse ok in 3 zrtve uradno ?
Nabru3
24. 02. 2020 20.04
+6
NE PANIČARITE KOT KURE Po besedah ​​dopisnega člana Ruske akademije znanosti, zasluženega doktorja Ruske federacije, genetika Evgenija Lilina, ne bi smeli popuščati množični histeriji glede novega virusa, razmere s koronavirusom so pretirane: "To ni prevelika nevarnost. Poznamo kup primerov - ptičja gripa, prašičja gripa "Zdaj imamo naslednjo gripo. Virus gripe se nenehno mutira in s tem spreminja. Govoriti, da je resnično nevaren za svet in za človeštvo, je popolna neumnost." "Izbruh koronavirusa 2019-nCoV, odkritega na kitajskem mestu Wu Han konec leta 2019, danes je že terjal življenje več kot sto ljudi. Število primerov je doseglo 4.515 ljudi, skoraj sedem tisoč pa ima sume na to bolezen. "Hkrati je bilo 92 mrtvih starejših od 75 let - torej s šibko imuniteto, oslabljenim zdravjem in z vsemi težavami," je dodala Lilin. Po besedah ​​cenjenega zdravnika Ruske federacije v Rusiji to grožnjo zaznavajo dokaj mirno, hkrati pa uporabljajo vse potrebne ukrepe za zaščito - na primer sanitarno-karantenski nadzor na kontrolnih točkah čez državno mejo države. "V Rusiji do danes ni bilo ugotovljenega niti enega primera, povezanega s koronavirusom. Zaradi našega sanitarnega in epidemiološkega nadzora in zaradi dejstva, da smo že vajeni vseh neumnosti, ki jih jemljemo resno, a dokaj mirno," je dejala Lilin.Strokovnjak je poudaril, da epidemije ni, množična histerija okoli tega virusa pa je izredno koristna za proizvajalce mask in cepiv. "Ni epidemije. Vse je "prevara". Za nekoga je to koristno. Na primer izdelovalci mask in cepivi. Vsaka luknja v maski je tisočkrat večja od virusa. Vprašanje je, ali lahko maska ​​zaščiti pred virusom? Maska ne pomaga, tudi če gre za okužbo po zraku, "je dejal strokovnjak. Epidemiologi so ugotovili, kaj je bil vir koronavirusa. Po mnenju kitajskih znanstvenikov so najverjetnejši prenašalci tega virusa kače. Njihovo meso se je prodajalo na zdaj zaprti veletrgovini morskih sadežev Wuhan Huanan. "Zdaj je jasno, da ne gre za okužbo z zrakom, da je to najverjetneje povezano s hrano, ki jo jedo v tej provinci. Navsezadnje obstajajo netopirji, kače in tako naprej, torej različna eksotična hrana. nekaj teh predstavnikov živalskega sveta je bilo zmedeno in vse je nov virus, "je sklenila Lilin. Globalni odziv na izbruh koronavirusa je precej opazen. Evropske vlade se pripravljajo, da svoje državljane odpeljejo s Kitajske, ZDA pa Kitajski nudijo pomoč v boju proti bolezni. V Rusiji še niso odkrili primerov okužbe, vendar je okrepljen sanitarno-karantenski nadzor na kontrolnih točkah čez državno mejo države in sprejel dodatne ukrepe za prepoznavanje bolnikov z znaki okužbe s koronavirusom
mijavci
24. 02. 2020 20.04
+2
Vlada bo!!!!!!!!!!
poneumljanje
24. 02. 2020 20.11
+3
Po izdenih volitvah, sicer pa to ni tema članka, zato ne bluzi neumnosti !
Tago
24. 02. 2020 20.03
+3
Počivalšek misli da bodo vsi v zrak skočili na njegovo dobroto, da bodo pomagali. Samo nabiranje točk in nič drugo, zase pa le da skoči na stolček v objem Janši
velikauharica
24. 02. 2020 19.57
+5
A boste s.p. je tudi subvencioniral?
MaMbUnDoNaGuMbE
24. 02. 2020 19.44
+10
V glavnem....hinavec....
neprej
24. 02. 2020 19.30
+9
Subvencionirat ja da bodo tajkuni še bolj obagatel tako kot med krizo. Raja pa spet na koncu plača
biggbrader
24. 02. 2020 19.28
-5
Danes se je Permanova precej bolj novinarsko obnašala, po tisti eskapadi, ko jo je Počivalšek med intervjujem dal na hladno.
?ebula
24. 02. 2020 19.36
+7
poneumljanje
24. 02. 2020 20.13
+0
Ćebula, svečkar Bigg, je dejal, da hodi po Ivici, to je njegov domet !
Frane Šajn
24. 02. 2020 19.26
+0
Zakaj bi pa morala to vlada kasirati ali delavci ne pripadajo delodajalcem ?????
Mauzahecmauzares
24. 02. 2020 19.58
+4
Denar za Počivalška raste na drevesu. Zdaj bo vse na grbi malih podjetnikov in upokojencev.
Rožice cvetijo
24. 02. 2020 21.13
26277
24. 02. 2020 19.24
+7
Konji niso krivi. Kriv je bedak.