Tujina

Po napovedi referenduma zavladala panika

Pariz/Frankfurt/London/Atene, 01. 11. 2011 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
125

Napoved grškega premierja, da bodo razpisali referendum o novem načrtu za celovito rešitev evra, je povzročila nemir tako na političnem kot borznem parketu. Po mnenju nekaterih analitikov bi referendumski "ne" lahko pomenil popolno sesutje evropskega bančnega sistema.

Papandreu je odločanje na referendumu napovedal včeraj.
Papandreu je odločanje na referendumu napovedal včeraj. FOTO: Reuters
Zavrnitev ukrepov na referendumu bi lahko povzročila, da Grčija ne bi bila več sposobna plačevati obveznosti, posledično bi imele evropske banke, ki so vlagale v grške obveznice, velike izgube, ni pa izključena niti nova recesija v razvitih državah. Po mnenju analitika pri CMC Markets Michaela Hewsona je referendumski "ne" glede na nepriljubljenost reševalnega načrta za Grčijo med grškimi volivci mogoč, to pa bi po njegovem mnenju pomenilo popolno sesutje evropskega bančnega sistema. Meseci negotovosti pred referendumom, ki naj bi se odvil v začetku prihodnjega leta, bi lahko ogrozile stabilnost nekaterih večjih držav, kot je Italija. Zahtevana donosnost desetletnih italijanskih državnih obveznic se je danes že približala rekordnim vrednostim iz avgusta letos.

Vrste grških socialistov (stranke PASOK) je danes zapustila poslanka Milena Apostolaki. Sama razloga za izstop iz stranke ni želela navesti, neki parlamentarni uslužbenec pa je povedal, da zato, ker je premier in predsednik stranke George Papandreu napovedal referendum o novem paketu varčevalnih ukrepov. Apostolakijeva bo zdaj postala neodvisna poslanka.

Kot kaže, pa ni nezadovoljna le omenjena poslanka vladajočih socialistov. Iz te stranke je danes šest poslancev Papandreuja pozvalo, naj nemudoma ponudi svoj odstop. Gre za člane sveta stranke PASOK, vsi pa so bili tesni sodelavci nekdanjega premierja Costasa Simitisa, ko je bil ta predsednik vlade. "Država nujno potrebuje legitimno vlado in načrt za obuditev naroda," so zapisali v skupni izjavi.

Poslanka iz vrst socialistov Vasiliki Vaso Papandreu, ki pa ni v sorodu s premierjem, pa je pozvala k oblikovanju vlade narodne enotnosti. S tem bi po njenem mnenju lahko zavarovali sprejetje potrebnih varčevalnih ukrepov. Takoj za tem pa bi razpisali nove volitve.

Opozicija želi predčasne volitve

George Papandreu ima tako v 300-članskem parlamentu še vedno večino, vendar pa zelo majhno. Vlada ima namreč le še 152 poslanskih glasov. Oglasila pa se je tudi opozicija. Ta si želi čimprejšnjih predčasnih volitev. Vodja konservativcev Antonis Samaras je prepričan, da so volitve nujne. Svoje mnenje je povedal po srečanju s predsednikom države Karolosom Papouliasom. Samaras pravi, da Papandreu z napovedjo referenduma na kocko postavlja evropsko članstvo v Evropski uniji. "Nova demokratska stranka je odločna, da zatre vsak tak oportunistični eksperiment," je še dodal.

Nemški poslanec Rainer Brüderle, ki vodi poslansko skupino Svobodnih demokratov, je dejal, da bi lahko EU zaradi napovedi grškega premierja ustavila pomoč tej državi in jo prepustila bankrotu. Včerajšnje besede grškega voditelja so ga močno ujezile.

Na napoved referenduma se je odzval tudi grški finančni minister Evangelos Venizelos. Povedal je, da o izvedbi referenduma ni bil seznanjen. Seznanjen je bil le z napovedjo o glasovanju o zaupnici vladi. Zato je Venizelos predsedniku vlade svetoval, naj o tej nameri pisno obvesti tudi tuje partnerje, pismo pa naj bi že pripravljali danes zjutraj. Venizelos je sicer danes že govoril po telefonu z nemškim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublom, vodjo IIF Josefom Ackermannom, evropskim komisarjem za finance Ollijem Rehnom, vodjo misije za Grčijo pri Mednarodnem denarnem skladu Poulom Thomsenom. Govorili so o tem, kako zagotoviti šesti paket pomoči, so sporočili z grškega finančnega ministrstva. Več podrobnosti pa za zdaj ni znanih.

Analitiki so enotno obsodili odločitev Grčije. Dejali so, da je to "kockanje" šokiralo finančne trge in povečalo tveganje glede prihodnosti območja evra.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy sta prepričana, da so rešitve v okviru prejšnji teden sprejetega načrta za rešitev evra najboljše za Grčijo. Danes sta se tudi pogovarjala z grškim premierjem, so danes sporočili iz Evropske komisije. Barroso in van Rompuy jemljeta na znanje namero grških oblasti, da skličejo referendum o doseženem dogovoru, so zapisali v sporočilu in dodali, da sta prepričana, da bo Grčija izpolnila zaveze, ki jih je dala območju evra in mednarodni skupnosti. Barroso in van Rompuy sta poudarila, da si prizadevajo uveljaviti odločitve, ki so jih sprejeli minuli teden. Voditelji držav z evrom so se na vrhu minuli teden med drugim dogovorili o oblikovanju novega programa za Grčijo v vrednosti 100 milijard evrov, ki bi jih zagotovila EU in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Grški minister za finance Evangelos Venizelos je danes v zgodnjih jutranjih urah zaradi bolečin v trebuhu pristal v bolnišnici. A po navedbah grškega ministrstva za finance ne gre za resnejše težave, tako da bo lahko Venizelos še predvidoma danes zapustil bolnišnico.
Grški minister za finance Evangelos Venizelos je danes v zgodnjih jutranjih urah zaradi bolečin v trebuhu pristal v bolnišnici. A po navedbah grškega ministrstva za finance ne gre za resnejše težave, tako da bo lahko Venizelos še predvidoma danes zapustil bolnišnico. FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy se bosta v sredo sestala z vodji evropskih institucij in IMF ter s predstavniki Grčije. Zagotoviti želita čim prejšnjo izvedbo minuli teden dogovorjenih ukrepov za rešitev evra, so sporočili po njunem današnjem telefonskem pogovoru.

Grška napoved pretresla borze 

Negativno trgujejo tudi na newyorškem Wall Streetu. Indeks Dow Jones je doslej izgubil 2,49 odstotka, indeks Nasdaq pa okoli tri odstotke vrednosti.

Ponedeljkova napoved grškega premierja Georgea Papandreuja, da bodo v Grčiji razpisali referendum o novem načrtu za celovito rešitev evra, je danes povzročila nemir tako na političnem kot borznem parketu.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je sklenil pri 2259,73 točke, kar je 5,26 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek.

Pariški indeks CAC 40 je izgubil 5,38 odstotka in končal pri 3068,33 točke, frankfurtski indeks DAX je po petodstotnem padcu pristal pri 5834,51 točke, londonski indeks FTSE 100 pa se je znižal za 2,21 odstotka na 5421,57 točke.

Milanski indeks FTSE Italia All-Share je izgubil 6,13 odstotka in končal pri 15.798,69 točke, zuriški SMI pa se je znižal za 2,49 odstotka na 5588,57 točke. Beograjski indeks Belex 15 je sklenil pri 540,75 točke oz. 0,97 odstotka nižje kot v ponedeljek. Zaradi praznika so bile danes zaprte borze na Dunaju, v Zagrebu in Budimpešti.

Evro je glede na dolar danes precej izgubil. V popoldanskem trgovanju je sicer nekoliko pridobil, a je še pod mejo 1,37 dolarja. S skupno evropsko valuto so popoldne v Frankfurtu trgovali po 1,3681 dolarja, kar je 1,17 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj za en evro opoldne postavila pri 1,3627 dolarja, medtem ko je bil v ponedeljek pri 1,4001 dolarja.

Pocenila se je tudi nafta. Zahodnoteksaška lahka nafta za dobavo v decembru je popoldne na newyorški borzi stala 90,52 dolarja, kar je 2,67 dolarja manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Cena severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena v decembru, se je na borzi v Londonu znižala za 2,45 dolarja na 107,11 dolarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
02. 11. 2011 12.30
bobocat 01.11.2011, 19:16 rešitev zahodnega sveta je samo ena: VRNITI PROIZVODNJO NAZAJ iz Kitajske, Vietnama, Indije, itd. Le proizvodnja ustvarja novo vrednost, le proizvodnja daje osnovo za rekonvalescenco TOČNO TAKO TU NI KAJ DODATI-SAMO KAPITALISTI BODO IMELI MANJ DOBIČKA SAMO ZA TO SE GRE
Mazimerus
02. 11. 2011 09.41
sam tok, zlato je zgubilo vrednost mal predn so prve drzave uvedle papirnat dnar, mal se bl naučte zgodovino
gospakatja
02. 11. 2011 09.04
politiki mislijo na naslednje volitve, državniki mislijo na naslednje rodove!
yarrick
02. 11. 2011 07.43
5001 02.11.2011, 01:17 veš, sam se poraja vprašanje ob tvojem postu, ZAKAj potem zbijajo vrednost dolarju.Ena stvar je verjetno d bi konkurirali kitajskem juanu, ampak mislim da bodo s tem anredili nepopravljivo škodo.V končnem kitajci (zaenkrat) še ne razmišljajo o revoluciji in coup 'd etat, dočim je v ameriki tik pred vrati in nižanje vrednosti lastne valute ter s tem ustvarjati manjšo kupno močč v tako negotovih razmerah je bedarija brez primere. pomoje zadaj stoji finančno gospodarska elita, ki bi najraje sesula vse večje valute(dolar, jen, evro) in uvedla novo valuto za vse skupaj, še prej pa spravila s sveta pr miljard ljudi..
imnesi
02. 11. 2011 07.40
Grki so najprej goljufali in "frizirali bilance", potem padli v krizo, potem pokasirali pomoč, zdaj bodo dali pa na referendumu zavrnili načrt sanacije. Saj ni res pa je.
yarrick
02. 11. 2011 07.29
BigLebowski 02.11.2011, 04:55 Zato pa smo blizu balkana da si lahk nabaviš kalaša pa en kup municije ;) . Vseen pa je bolje imeti hrano v kleti kot zlato v sefu. QueerAsYou 02.11.2011, 06:05 če pa jim Eu in EMU voditelji NE PUSTIJO, saj vedo da bi v primeru izstopa grčije iz EMU in EU prišlo do domino efekta in popolen umk investitorjev, kar pa bi prineslo kolaps Eu in verjetno tudi kako vojno ali več njih. @mlad25 01.11.2011, 23:14 Veš, ko finančni eksperti sami priznajo da ima evro PREVELIKO vrednost in da bi mu morali zbiti osnovno vrednost za nekih 50 ali 60 % se človek vpšra kako valuto imamo.Poglej dolar; ni tako dolgo tega ko je bil dolar na 90% evra, danes je okoli70 pa še nižje bi ga radi spravili.Ti da to kaj misliti? Očtno ne.Poleg tega pa je lastna valuta dobra v primeru take krize kot je sedaj, saj v končnem z hiperinflacijo lahko pokriješ dolgove in potem postopno dvigneš nazaj vrednost valuti.V primeru predragega evra pa smo vsi obsojeni na propad. @m_t_h 01.11.2011, 22:27 kaj se bo pa zgodilo ko bodo po vrsti začele propadati VELIKE EU države? Misliš da bo KDORKOLI pripravljen sanirati stanje v evropi na svoje stroške? NITI kitajci niso tako neumni da bi kar plasirali par triljonov evrov v EU.Pa še prav imajo.sami smo si zakuhali to godljo, sedaj pa je čas da jo sami tudi pojemo.Upam samo da bo zaradi tega dal glavo še kak politik ali finančnik/bančnik ! @upornik_007 01.11.2011, 21:33 no ja.... sam sem pač napisal zgolj "najhujše" ;).se pa strinjam da je 2008 bilo prelomno leto, čeprav se marsikje omenja da je bil prvi povod za ww3 v bistvu 9/11 ..
StaR24
02. 11. 2011 07.28
Se pridružujem @5001. Zdi se mi najverjetnejša teorija, ki pa samo dokazuje, da svetu v resnici vlada ena skupina bogatinov. Smešno in hkrati zaskrbljujoče je, da to vidimo mi, navadni laiki, vaši doktor profesorji z fakultete, ki jih redno gostite na TV z namenom, da bi povedali katero pametno, pa nekaj bluzijo v tri dni in strokovno filozofirajo mimo bistva. Joj, le kam gre ta svet......
QueerAsYou
02. 11. 2011 06.05
Grčija naj sama iztpoi iz EU! Če se neka država ne drži pravil, si pač ne zasluži biti v EU! Če mislijo da lahko sami rešijo probleme, zakaj bi jim stali na poti!
BigLebowski
02. 11. 2011 04.55
romeno01.11.2011, 23:4910 Nič evre dvigovat pa zlato kupovat. Ampak evre dvigovat pa zemljo kupovat in začet hrano gojit, da bo čim večja samooskrba s hrano. Ker ima zlato bol slabo kalorično vrednost. ------------ Ja, pa da mi lacna raja celo njivo zrabuta!
pitki
02. 11. 2011 03.22
kot je napisal/a 5001 - evro se je preveč okrepil, zato je ZDA morala narediti korak v tej smeri...vse je načrtovano in podkupljeno s strani vplivnih ljudi...
Northwest
02. 11. 2011 01.17
Se preden se je zacela recesija,so americani objavili kako in kaj se bo zgodilo z evropo.Evro kot valuta bo propadel,evropa pa se bo razdelila na tri dele,po moci v gospodarstvu in razvoju.In tako se je pocasi zacelo v ameriki,ko je propadla banka...Se mi pa po tem vse skupaj zdi da je zadeva nacrtno uvozena,ker je enostavno evro kot valuta postal premocan proti dolarju...
mlutherking
02. 11. 2011 01.06
vse bodo globalisti izkoristili za svoj uspeh, spraviti svet na kant in dobiti poceni delovno silo.
skodelica kave
02. 11. 2011 00.17
Naj glasujejo NE , da si vsaj potem več ne bomo lagali v obraz, češ da je vs OK
luka.ki.muka
02. 11. 2011 00.07
Kaj če bi včeraj kupil par mio evrov, jih danes, po najavi referenduma, zamenjal za dolarje in jutri, po odjavi referenduma, zamenjal nazaj v evre? Izkupiček niti nebi bil tako slab, kaj ne?
KungFuPanda
02. 11. 2011 00.04
Sej je res, da zlato v zgodovini ni zgubilo vrednosti, samo uporabne vrednosti pa nima velike. Nekaj se ga uporabi v znanosti, minimalno v industriji. Ostalo pa je (krepko čez 90%) nakit. Kaj ti to prav pride? To so spet špekulacije, iste špekulacije, ki so napihnile vrednost delnic in nepremičnin. Ljudje, gremo raje kej delat. V času totalnega kolapsa in lakote mi ne bo nobeden mogel zamenjat zlatega prstana za kilo krompirja. Menjal bi mogoče za piščanca ali kako uslugo, kot je prevoz ali električarska dela...
romeno
01. 11. 2011 23.49
Nič evre dvigovat pa zlato kupovat. Ampak evre dvigovat pa zemljo kupovat in začet hrano gojit, da bo čim večja samooskrba s hrano. Ker ima zlato bol slabo kalorično vrednost.
chadmaster1
01. 11. 2011 23.23
vsi dvignit euro iz bank in vložit v zlato in srebro pa ne mi zdej govort da je v mehurčku povejte kaj bi raje izbrali ob finančnem kolapsu -euro, dolar... -zlato,srebro... ali če varčujete za pokojnine bi dali v trezor papirnati denar, sklade,.... ki jih vlada lahko kadarkoli razveljavi ali fizično zlato,srebro??? in ne mislim ves premoženje v plemenite kovine ampak 20-30% . v industriji srebro lahko uporabiš za 10 000 različnih stvari nikoli v zgodovini nista te kovini izgobili vrednosti malo premislite preden bo prepozno
Alatus
01. 11. 2011 23.19
Ah ljudje moji....kdaj boste razumeli? Grško ljudstvo bo z referendumom doseglo da dodatne finančne injekcije s strani EU nebo. In prav so se odločili. Ta denar, tudi če bi prišel, nebi nikoli končal v žepih navadne raje, ne, končal bi pri tajkunih, bankah in državnih kreditih. Zakaj bi grški delavec plačeval napake bank? Enako mi počnemo v SLO, pri NLB, oni zafurajo, mi rešujemo, oni zafurajo še enkrat, mi še enkrat rešujemo, i tako xy puta. Kdo pa vam pomaga ko zafurate kak kredit? Banka? Vam pomaga? K(bip)c, zaplenijo vam vse kar se zaplenit da....rečejo, ja, j(bip)t ga, prej bi razmišljali. Za njih seveda to ne velja. Grki so se odločili da je za njih boljše da grejo v bankrot, to je praktično najugodnejša rešitev - seveda za vse razen za banke ne, za katere pa mi je prav vseeno. Podpiram grke da si upajo to povedat, za razliko od nas ovčk, ki še vedno vlagamo v našo NLB in ostale oslarije... Pa lep večer še naprej!
skodelica kave
01. 11. 2011 23.16
2. svetovna vojna je bila posledica 3krat manjše krize kot je sedaj. Se pravi : 3. svetovna vojna bo 3krat hujša od 2.
InterReflectlons
01. 11. 2011 23.14
Slovenski tolar je isto kot pa jugoslovanski dinar! Tisti, ki meni, da je bolje imeti tolar, kot pa euro preveč po gostilnah hodi!!!