Gospodarstvo

Bonitetne hiše bodo svojo oceno lahko dale le trikrat letno

Strasbourg, 16. 01. 2013 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ocene, ki jih dajejo bonitetne hiše, zdaj dobijo več pozornosti, kot so jo pred začetkom gospodarske in finančne krize. Znotraj EU pa se obetajo spremembe, saj bodo nova pravila bonitetnim hišam omejila, kolikokrat bodo lahko izdale nenaročene ocene držav.

Evropski poslanci so po pričakovanjih podprli predlog strožjih pravil za delo bonitetnih agencij, v postopku sprejemanja katerih ima parlament pravico soodločanja. Pravila, ki jih bodo morale med drugim spoštovati "zloglasne" ameriške bonitetne hiše Moody's, Fitch in Standard & Poor's, bi lahko začela veljati že spomladi, saj jih morajo zdaj potrditi le še članice Unije – to pa bo predvidoma le še formalnost, saj je bil načelni dogovor dosežen že konec lanskega leta.

Nova pravila bodo vzpostavila posebno časovnico, kdaj in kolikokrat – največ trikrat letno – bodo lahko bonitetne agencije izdajale nenaročene ocene držav. Obenem se uvaja večja preglednost teh ocen, saj bodo morale agencije pojasniti, na podlagi kakšnih informacij so jih pripravile. Agencije poleg tega ne bodo smele več izdajati izrecnih priporočil o politikah posameznih vlad.

Evropski poslanci so podprli nova pravila glede bonitetnih hiš, številni pa so dejali, da bi bilo treba vzpostaviti tudi evropsko bonitetno agencijo.
Evropski poslanci so podprli nova pravila glede bonitetnih hiš, številni pa so dejali, da bi bilo treba vzpostaviti tudi evropsko bonitetno agencijo. FOTO: Reuters

Nova pravila poleg tega zmanjšujejo odvisnost in samodejno zanašanje finančnih akterjev na ocene bonitetnih agencij ter finančne institucije pozivajo k pripravi notranjih ocen tveganj. Do leta 2020 naj bi poleg tega iz zakonodaje EU izginilo vsako neposredno sklicevanje na zunanje bonitetne ocene in evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier je zatrdil, da bodo v komisiji delali na tem.

Uvedli bodo tudi sistem civilnopravne odgovornosti za agencije, ki bodo morale v primeru resnih kršitev pri pripravi ocen za to odgovarjati, tudi z odškodninami prizadetim akterjem.

Da bi preprečili konflikt interesov, nova pravila prepovedujejo oz. omejujejo kapitalske deleže in s tem povezane finančne interese med bonitetnimi agencijami in ocenjevanimi subjekti. Pomemben element so koraki za zagotavljanje večje konkurenčnosti na trgu bonitetnih agencij, tudi z uvajanjem sistema rotacije naročnikov med agencijami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
20. 01. 2013 20.08
slovenija je imela pred krizo bonitetno oceno AA+ , potem je šlo vse vedno dol....
scipio
17. 01. 2013 17.47
+1
sprašujem se koliko stane en njihov plus takole pod A ali kakšen plus takole nad B. Mislim, da gre za haupt barabijo.
reks123
17. 01. 2013 09.03
+13
Mene bolj zanima kdaj bodo ukinili agencije iz USA. Kako lahko ameriška bonitetna hiša ocenjuje evropske države če ima pred nosom državo, ki je daleč najbolj zadolžena država na svetu, ampak bonitetne ocene pa ima kot bi bili v plusu in ne minusu.
yarrick
21. 01. 2013 07.32
tole ni čisto res; mooddy ali standard&poor so že pred letom znižali ZDA rating na AAB+, kar jih je stalo izrednih revizij (tako kot v primeru evrope). Morate se zavedati da na globalnem trgu poteka krvava trgovinska in valutna vojna med 4 največjimi valutami(dolar, evro, juan in jen + angleški funt) in da vpletene države delajo VSE da prevladajo nad trgom.Ker sta € in $ $ to valuti zgolj na papirju (rez realnega kritja) zna biti v bližnji prihodnosti precej vroče.V kolikor so te agencije koruptivne me zanima kako bi se v tem primeru odzvala "neodvisna" evropska bonitetna agencija? Nemčija bi imela sigurno 3A, francija tudi,čeprav se ve da je bolj na nivoju BBB-, dočim bi bila grčija španija in portugalska še vedno nad 3C.Ne verjamem da bi bila "NEODVISNA" wvropska bonitetna aggencija poštena.Sploh pa ne danes ko e na globlanem trgu bije srdit boj za tistih par velikih investitorjev, kar jih je še ostalo.