Gospodarstvo

Novi državni holding bo prevzel slabe terjatve

Ljubljana, 05. 07. 2012 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Minister Šušteršič pravi, da Sloveniji ne bo treba zaprositi za pomoč EU. Koliko je slabih terjatev, vlada še ne ve natančno, prenesle pa se bodo na novoustanovljeni Slovenski državni holding. Ta bo zamenjal AUKN in prevzel njegovo vlogo.

Janez šušteršič
Janez šušteršič FOTO: Aljoša Kravanja

Minister za finance Janez Šušteršič je povedal, da je glavna prioriteta vlade zagotoviti stabilnost bančnega sistema in sprostiti kreditni krč, tako da bodo podjetja spet lažje prihajala do posojil. Zato pa morajo najprej prepoznati, koliko je še slabih terjatev v državnih NLB in tudi NKMB.

Šušteršič je zatrdil, da ta vlada za razliko od nekaterih prejšnjih nima iluzij, da naj bi se razmere same od sebe izboljšale, zato bo šla v postopek sanacije bilanc bank. Slabe terjatve bodo prenesli na Slovenski državni holding (SDH), ki bo po besedah prvega finančnika v državi prevzel tudi terjatve, ki bodo prepoznane kot rdeče, pri katerih denar najverjetneje nikoli ne bo povrnjen.

Po Šušteršičevih besedah bo vlada zakon o ustanovitvi SDH sprejela prihodnji teden, delovati pa naj bi začel v začetku jeseni. V vmesnem času pa bo vlada imenovala prehodno upravo, zato bo nemoteno delo zagotovljeno. SDH bo imel podobna pooblastila kot Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), katerega usoda se zdi ministru manj pomembna, saj ga bo zamenjal SDH.

Šušteršič sicer ni hotel oziroma ni mogel povedati, koliko slabih kreditov bo prevzel SDH, saj vlada še nima natančnih rezultatov skrbnega pregleda slovenskega bančnega sistema. Po neuradnih navedbah pa naj bi se številke gibale okoli treh milijard.

Po tem, kar je trenutno jasno, se zdi problem Šušteršiču obvladljiv z lastnimi sredstvi in Sloveniji ne bo treba zaprositi za pomoč iz mehanizmov za stabilnost evra. Če pa se bodo problemi izkazali za večje ali se bodo pojavila nova tveganja, potem pa minister v perspektivi naslednjih nekaj let ne izključuje tudi take odločitve.

Glede navedb, da je vlada prijavila AUKN zaradi razkritja zaupnih informacij iz vladnih gradiv, pa je dejal, da kolikor ve, vlada tega ni storila. Priznal pa je, da so preiskovalci obiskali tudi njega. Več o tem ni želel komentirati, saj meni, naj preiskovalci ocenijo, ali je res prišlo do kršitev zaupnosti.

Člane prehodne uprave naj bi nastavila vlada

V oddaji SVET so poročali, da bo imel SDH tričlansko upravo in devetčlanski nadzorni svet. Problematično pa je, da naj bi imel kar pet odvisnih družb, kar je v nasprotju z smernicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki priporoča združevanje upravljanja v en center. Trenutno je AUKN upravljal z okoli devetimi milijardami državnega premoženja prek treh odvisnih družb.

Prehodna uprava, ki naj bi držala do konca junija 2013, naj bi bila sestavljena iz treh članov, ki naj bi jih neposredno nastavila vlada. Prva dva meseca pa naj bi prehodna uprava delovala kar brez nadzornega sveta in akreditacijske komisije. Pozneje pa naj bi štiri člane devetčlanskega nadzornega svet izbrala vlada, štiri poslanske skupine v parlamentu, enega pa pristojni parlamentarni odbor za finance.

V NLB naj bi iskali krivce za nastalo stanje.
V NLB naj bi iskali krivce za nastalo stanje. FOTO: Damjan Žibert

Kdo je člana AUKN prijavil policiji?

Da bi se lahko zapletlo pri menjavi sedanje uprave AUKN na čelu z Dagmar Komar, pa so poročali v oddaji 24UR. Vladna koalicija naj bi imela težave pri iskanju kandidatov, saj je zakon izredno strog. Član uprave ne sme postati nihče, ki je bil v zadnjih štirih letih funkcionar, mora pa imeti tudi precej vodstvenih izkušenj.

Kako intenziven je spopad za državno premoženje, pa nakazuje informacija, da naj bi vlada sedanjo upravo AUKN prijavila policiji. Dva člana AUKN naj bi namreč pred tremi tedni poslancem poslala odprto pismo o NLB. Vlada ju obtožuje, da sta izdala poslovno skrivnost. Člana uprave AUKN Marko Golob in Danilo Grašič sta potrdila, da so ju v ponedeljek zaradi prijave obiskali kriminalisti.

Golob pravi, da je izdaja poslovne skrivnosti lahko podlaga za razrešitev uprave, vendar, kot dodaja, vlada nima nikakršne zakonite podlage. "Če bi jo imeli, bi jo že zdavnaj izkoristili," sklepa Golob, ki skupaj z Grašičem resno razmišlja o potencialnih pravnih ukrepih zaradi krive ovadbe.

Iz AUKN so še sporočili, da so javno objavljeno pismo glede NLB pripravili na podlagi javno objavljenih podatkov, ki so dostopni vsem. "Agencija zaupnih podatkov, ki naj bi bili domnevno predmet razkritja (domnevna gradiva vlade), nikoli ni imela v posesti ali da bi ji bili dani na vpogled," so še sporočili iz AUKN.

Bomo končno izvedeli, kdo je podpisoval sumljive kredite NLB?

Grabežljivost
Grabežljivost FOTO: Thinkstock

Komisija državnega zbora za nadzor javnih financ od vodstva banke in AUKN sicer zahteva posebno revizijo sumljivih poslov NLB, od vlade pa poročilo o skrbnem pregledu NLB, ki ga vlada trenutno še obravnava.

Predvsem naj bi preverili kreditiranje v velikih zneskih, kreditiranje z NLB povezanih oseb in nekaterih družb ter opravljanje nalog organov NLB. Pripravili pa naj bi tudi podlage za vložitev tožb.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Dejan Krušec je  povedal, da končno poročilo o pregledu NLB še ni pripravljeno. Ob tem je opozoril, da ugibanja o višini slabih terjatev v NLB škodijo banki. Po njegovih besedah bo skrbnemu pregledu v NLB sledil forenzični pregled, v okviru katerega bodo preverili možnost malverzacij in kanale, po katerih se je denar posojal.

Da NLB potrebuje pregled poslovanja, je bila sicer edina točka, s katero so se strinjali tako koalicijski kot opozicijski poslanci. V vseh drugih točkah glede najnovejšega dogajanja v NLB, kjer se je te dni zgodila dokapitalizacija, so se njihova mnenja razhajala.

Opozicija je menila, da je dokapitalizacija NLB potekala netransparentno, ter da je nujno treba odgovoriti na to, kakšno je dejansko stanje v banki in kdo je za to odgovoren. Medtem je koalicija menila, da je dokapitalizacija končana, da je vse jasno in da seja ni več potrebna.

Andrej Šircelj iz SDS je menil, da seja ni potrebna, saj je bila sklicana zato, ker je opozicija menila, da se NLB prodaja pod mizo. "Očitki, da se NLB privatizira, da bo KBC postala večinski lastnik in da bo NLB poslala njena podružnica, da bodo z NLB pod KBC prešle nekatere družbe, kot so Mercator, ne držijo. Nič od tega se ni zgodilo, ker je na to imela pripombe Evropska komisija in ker ima KBC določene obveze," je povzel.

Krušec je dejal, da so sklepi, ki so bili sprejeti na skupščini NLB, javni in da se lahko člani odbora z njimi seznanijo tudi iz medijev. Roman Žveglič iz SLS je zato predlagal, da bi sejo prekinili, česar člani komisije, v kateri ima opozicija večino, niso izglasovali.

Poslanci opozicije so bili močno ogorčeni nad navedbami, da je o dokapitalizaciji NLB vse jasno. "To je sramota," je menila Alenka Bratušek in poudarila, da imajo poslanci pravico izvedeti, kaj se zares dogaja.

Bratuškova je bila ogorčena tudi zato, ker je po njihovem mnenju v primeru NLB prišlo do kršenja zakona o varovanju tajnih podatkov. Medtem ko so poslanci, kot je poudarila, s funkcijo dobili dostop do tajnih podatkov, pa minister za finance komisiji na prejšnji seji niti na zaprtem delu ni želel razkriti, kakšne sklepe je vlada sprejela glede ravnanja na skupščini NLB.

Janko Veber iz SD pa je med drugim izpostavil, da se je pri dokapitalizaciji banke uresničil scenarij, ki so ga v SD pred njo predstavljali kot alternativo. Dokapitalizacijo s strani Kada in Soda bi morala vlada načrtovati že v začetku, je menil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mark54
06. 07. 2012 09.17
+2
Se načeloma strinjam kar vlada predlaga. le da je 3 ali 4 leta prepozna ! Takoj ko so se pojavile velike likvidnostne težave v kreditirani podjetjih katere delnice so imele banke kot zavarovanje kredita , bi država ( ali direktno banka ? ) morala pregledati in analizirati težave teh podjetij in bank , ločiti zrnje od plev , videti katera podjetja so v neki zmajnšani obliki sposobna preživeti s tem da se jim pomaga z krediton ali odpisom bančnih terjatev ali slično. Dosti podjetij pa je padlo v težave ker niso dobila plačila za opravljene storitve velikim firmam , predvsem gradbincev. In če bi država prevzela velike firme , sfinancirala njihove dolgove v podjetjih ki bi jih to rešilo , bi marsikatero majnše podjetje preživelo in zaposlilo. Istočasno bi se banka rešila kar po moje nebi bilo kaj dražje kot zdaj ko saniramo banke a prevzeta podjetja so vsa v stečaju in razpuščena. Zdaj so res slaba naložba. če bi pa hitro delovali pa bi marsikaj rešili propada. Ampak kaj ko banke nočejo ali ne znajo upravljati s podjetji , država pa se je vedla mačehovsko do vsega in brez vsakega interesa ! ŽALOSTNO ! zdaj pa bo holding upravljal z fantomskimi podjetji bzer velikih možnosti da jih oživi brez seveda velikega vlaganja. Ker po moje "slabe"naložbe nebi rabile biti slabe. čeprav je vrednost delnice trenutno zelo niska (za nekatera podjetja) pa je dejanska vrednost le teh precej večja. In z malim vložkom v sanacijo in v nekih boljših časih bo (bi ) holding taka podjetja prodal po dosti višji ceni kot jih je "kupil" ! vendar so leta izgubljena in naložbe bodo v resnici slabe. Vse kar vlade so in niso naredile pa bomo itak sanirali MI davkoplačevalci !!! Kot vedno do sedaj. Pa še vedno volimo iste VOLE!!!
MidiFly
06. 07. 2012 11.47
+1
Če se pa vedno samo isti voli pojavljajo na volitvah. Nimaš koga drugega izbrati. Če pa ne greš volit, pa spet prav pride obstoječim volom.
modelx
06. 07. 2012 08.58
+6
nov holding, novo napajačišče za sds žepe
I G N O R A N T
06. 07. 2012 08.53
+4
To je tranzicijska ekonomija.Kar je bilo nekoc nase bomo sedaj sanirali z dragimi krediti
Priap
06. 07. 2012 08.43
+9
Vi boste sprostili kreditni krč tako, da boste vzeli ljudem denar, jih dali bankam, banke pa bodo NAŠ denar dale NAM nazaj po x % obrestni meri? Upam, da bo minister za to pošteno odgovarjal...
comment123
06. 07. 2012 08.48
+6
To je kriminalna, lopovska realnost, kdo jim bo to preprečil???
enxx
06. 07. 2012 08.35
+2
Spet bo nekaj birokratov trenutno prave barve več. Novinarji naredite spisek katera vlada je nastavila lumpe na vodilne položaje državnih firm, ... in kakšno škodo so naredili. Popolna slika mafijskih združb, seveda je vse legalno. Zdaj naj bi pa dobil še pomoč od EU, da bodo banke sposobne kredite dajat?!
Rde?iAlarm
06. 07. 2012 08.30
+2
čistio navadno slepilo tako bodo lahko izsiljevali politično nekorektne "kreditojemalce" denarja pa itaq nobeden ne bo videl
MidiFly
06. 07. 2012 08.28
+6
Slovenija: "Mi ne rabimo denarne pomoči iz Evrope. Bomo svojim davkoplačevalcem naprtili vse pufe, kot ponavadi. Ni problema."
Zlobnež
06. 07. 2012 08.16
+6
"Novi državni holding bo prevzel slabe terjatve..." Kot razumem, bo »Novi državni holding«, neke vrste smetišče, ki bo v času iskanja pravih rešitev, kopičil smeti in bo ob eventuelnem odkritju »perpetuum mobile (a)«, nastalo situacijo, tudi do/končno rešil... To bi lahko poimenovali, kot »Šuštarjev bozon«, vlado s šefom JJ(em) pa kot »zgodovinske odkritelje«, katere je potrebno zaščititi in uvrstiti na »UNESCO-ov« seznam, kot »najneizvirnejše« odkritelje manjkajočega »božjega delca« ter vse skupaj zapreti v »Idrijski rudnik živega srebra«, ki je že vpisan po »UNESCO«....
comment123
06. 07. 2012 08.55
+5
Jaz pa razumem drugače, krediti se bodo na tak ali drugačen način vračali, prodajale in plenile se bodo nepremičnine, kdo bo imel nad tem nadzor, da se bo res vse vračalo v proračun, iz katerega je šlo za dokapitalizacije. Delali bodo po svoje in za majhen denar ali pa brez lastninili omenjene nepremičnine. Tega holdinga ne potrebujemo,in ne bo smetišče, temveč zlata jama za nekatere izbrance!
An ban pet podgan
06. 07. 2012 09.21
+1
ja in kaj se bo delalo? Trg je že zdaj prenasičen s tem ,a misliš,da bodo bankirji delali???
awake1984
06. 07. 2012 08.13
+8
Kdaj se bo narod zbudil?Odprite oči že enkrat!
slosap
06. 07. 2012 08.08
+4
3 milijarde slabih terjatev???? In nikomur nič??? Banana republika hahahahahahahahahaha ovceeeee
wsharky
06. 07. 2012 08.06
+6
...Minister Šušteršič ... odstopi ... in to takoj ...
An ban pet podgan
06. 07. 2012 07.48
+8
banke si same delajo medvedjo uslugo. Tista podjetja ,ki bodo preživela ne bodo več jemala kreditov,ker bi to bil propad. Ne razumem kam to pelje. Pol pa še gorenjak ,pravi,da bo najprej poskrbel za lačne ... Ja se strinjam samo nevem od kje bo vzel????Malo napačna logika !
HNK-HAJDUK
06. 07. 2012 07.40
+2
Ker odhajam za cel dan v službo, bi rad vse lepo pozdravil. Vsem podpornikom naše vlade, pa namenjam eno pesmico Ko umrem, in zapustim telo, oblecite mi SDS ovo obleko od zastave krsto naredite in namesto župnika, na moj pogreb Ivana Janeza Janšo mi pokličite
saintjozef
06. 07. 2012 08.45
+1
tri dva 1
06. 07. 2012 07.22
poglejte si dokumentarc na u tubu kako je do recesije pršlo, ista fora.
maijster
06. 07. 2012 07.09
+8
.......ja to ti je prevzem dotalne oblasti,dotalnega nadzora,upravljanja,..nad državo,rojeva se nova diktatura sredi evrope,vem pa,da tako kot jez,tako tudi janšistom nebo lepo,.....dobro jutro,komentatorji.
orangensaft
06. 07. 2012 06.36
+16
trik, ki je 1x že uspel. prenesti dolgove na neko kvazi firmo in država je pozitivni nuli. in pol pride nova vlada, ki jo skoraj kap nad dolgovom slovenije in pol spet majer pride in gobca, kak nova vlada zadolžuje slovenijo. kaj oni res mislijo, da smo mi taki bedaki?
sergeja115
06. 07. 2012 05.40
Jan Plestenjak bi mogel hoditi že sina da ženi...ne pa da se zdaj zaročuje :D tko ena neumesna :)))))
lnterReflections
06. 07. 2012 01.55
+39
"Novi državni holding bo prevzel slabe terjatve" Z drugimi besedami "Davkoplačevalci bodo prevzeli nikoli vrnjene tajkunske kredite" ZA HLAPCE ROJENI, ZA HLAPCE VZGOJENI!!!
lnterReflections
06. 07. 2012 02.00
+24
Da ne govorim o tem, da so Pahorja kritizirali glede AUKN-ja, da je nepotrebna agencija, sedaj pa so namesto, da bi agencijo ukinili, spremenili samo njeno ime v SDH:). Spet nas je Majer mal okrog prsta:).
GreenOasis
06. 07. 2012 01.52
+14
Naj ljudem odpišejo vse kredite, pa boste videli kako bo zaživela naša država!
concord
06. 07. 2012 00.58
+10
No, pa bomo dobili še Supernovo ljubljansko banko. Bila je Ljubljanska banka, pa je denar prenesla na Novo ljubljansko banko, dolgove pa pustila Ljubljanski banki. Zdaj bo Nova Ljubljanska banka ostala s slabimi krediti, Supernova ljubljanska banka pa bo pobrala denar. Bolj kot supernova mi to izgleda kot črna luknja.