Gospodarstvo

Bomo delali do 65. leta?

Ljubljana, 31. 03. 2009 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prihajajo novi ukrepi proti krizi. Med drugim naj bi se spreminjala starostna doba za upokojitev, ustanovil naj bi se sklad za začasno brezposelne, bolnišnice pa naj bi čakala specializacija.

Vlada premierja Boruta Pahorja se bo z gospodarsko krizo spopadla še s tretjim paketom ukrepov, ki so jih danes prvič obravnavali krizni ministri. Ta paket kratkoročnih ukrepov bo omenjena skupina ministrov vladi predstavila do sredine aprila. Veliko je še odprtega, vendar vsi ukrepi ne bodo popularni.

Ženske in moški v pokoj v isti starosti?

Tako je eden od možnih ukrepov zvišanje starostne dobe za upokojitev na 65 let, in sicer tako za ženske kot za moške. Po besedah razvojnega ministra Mitje Gasparija, ki o tem konkretno ni želel govoriti, je namreč zaradi demografskih kazalcev dvig starostne dobe nujen.

Gaspari je bil skop z natančnimi informacijami glede ukrepov.
Gaspari je bil skop z natančnimi informacijami glede ukrepov. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada poleg tega razmišlja o posebnem skladu za začasno brezposelne. "Do določenih odpuščanj bo moralo priti. Če se bo umetno preprečevalo odpuščanje zaposlenih, se lahko v nadaljevanju zgodi, da bodo cela podjetja šla v stečaj," pravi Gaspari.

Zato je po njegovem mnenju treba omogočiti podjetjem, da lahko začasno odpustijo delavce, pri čemer bi imeli ti zagotovljen socialni status, vendar ne prek socialnih pomoči, ampak z ustrezno časovno omejeno subvencijo, podjetja pa bi se zavezala, da bi delavce nato  zaposlila nazaj. Ta ukrep bi bilo mogoče deloma kriti iz sredstev te sheme, ki glede na obseg delovanja verjetno ne bodo porabljena, meni minister.

Pričakujejo tudi bolj aktivno sodelovanje zavoda za zaposlovanje, da bi se hitro odzvali na nove prijave na zavodu in jih takoj vključili v obstoječe programe. Glede socialne varnosti naj bi zagotovili tudi dodatna sredstva za najbolj ogrožene prebivalce vseh starosti. Pri težko zaposljivih delavcih je Gaspari omenil možnost preusmeritve v storitveno dejavnost oskrbe ostarelih.

Javna agencija za javno naročanje

V pripravi je zakonski predlog za ustanovitev agencije za javna naročila. Ta bi vodila postopke izobraževanja, priporočil in nadzora nad izvajanjem naročil, pri nekaterih pa bi imela tudi aktivno funkcijo. V naslednjih dveh do treh mesecih bo vlada preverila delovanje javnih podjetij in zavodov, ki bo hkrati tudi začetek prenavljanja sistema v šolstvu, zdravstvu, znanosti, pri čemer je možna verifikacija učinkovitosti delovanja teh institucij.

Bo Pahorjeva vlada sprejela radikalne ukrepe?
Bo Pahorjeva vlada sprejela radikalne ukrepe? FOTO: Jani Dolinšek

Gaspari o neposrednih odpuščanjih ali zniževanju plač v javnem sektorju ni želel govoriti. "Mislim, da je dovolj prostora skozi racionalizacijo, ki pa jo morajo voditi menedžerji v teh podjetjih in zavodih," je dejal in dodal, da bodo ti menedžerji, če ukrepov niso sposobni pripraviti, zamenjani.

Ena od večjih reform se obeta v zdravstvu, kjer bo zategovanje enostavno nujno. Zdravstvena mreža se bo prav tako morala organizirati bolj učinkovito, kar pomeni, da naj bi prišlo do specializacije bolnišnic.

Črne napovedi Umarja

Nove napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) – z januarja predvidene 0,6-odstotne rasti na štiriodstoten padec bruto domačega prozvoda (BDP) – pomenijo veliko spremembo za delovanje ekonomske politike v Sloveniji, je dejal Gaspari. Po januarski napovedi bi bil javnofinančni primanjkljaj (vseh blagajn) 3,4 odstotka, po novi pa 5,3 odstotka. "S tem smo že v območju nestabilnih in nevarnih gibanj v javnih financah," opozarja Gaspari in dodaja, da bi ob neukrepanju javnofinančni primanjkljaj prihodnje leto znašal okoli 6,5 odstotka.

Napovedi Umarja so črne (na fotografiji direktor Umarja Boštjan Vasle).
Napovedi Umarja so črne (na fotografiji direktor Umarja Boštjan Vasle). FOTO: Kanal A

"Pri ukrepih ne smemo hiteti, saj bi lahko nekateri na daljši rok pomenili poslabšanje fiskalnega položaja," opozarja minister. Pripravili bodo tudi dodaten rebalans državnega proračuna, pri čemer bi bili nujni rebalansi lokalnih proračunov ter pokojninske in zdravstvene blagajne, pravi Gaspari.

Svetlik s predlogi že pred delodajalci

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je delodajalcem že predstavil omenjene predloge vladnih ukrepov za blažitev posledic krize, ki so v pripravi. Med ukrepi je tudi sklad za začasno presežne delavce, ki ga je delodajalcem predstavil minister. Država, delodajalci in delavci bi si morali delili stroške, kar je bolje kot povečanje brezposlenosti, je po seji upravnega odbora Združenja delodajalcev Slovenije dejal Svetlik.

Predsednik združenja Borut Meh ni nasprotoval prispevkom s strani delodajalcev. Pri tem je ocenil, da bi "se tega ukrepa poslužilo približno enako število podjetij, ki so se prijavila za subvencioniranje delovnega časa".

Svetlik je predloge že predstavil delodajalcem.
Svetlik je predloge že predstavil delodajalcem. FOTO: Dare Čekeliš

"Ideja je dobra, seveda pa je to lahko samo kratkoročen ukrep, ker sistemskih virov financiranja za plačevanja čakanja na delo zaenkrat ni," je poudaril Meh. Ob tem je dodal, da vsi upajo, da bo krize relativno hitro konec. Ocenil je še, da bi vlada lahko veliko več naredila na področju razbremenitve stroškov dela, kar pomeni, da bi bila obdavčitev dela nekoliko nižja kot zdaj.

Delodajalci od vlade pričakujejo, da se bodo začeli pogovarjati o prožnejšem trgu dela, seveda ob elementih varnosti. To pomeni, da bo treba enkrat v prihodnje "drezniti" v zakon o delovnih razmerjih, je dejal. Kot kratkoročen ukrep bi bilo smiselno, da bi vlada razmislila o določenem odlogu plačila prispevkov, ne samo za nekatere kot doslej, ampak za vse, je ocenil Meh.

Z delodajalci je Svetlik govoril tudi o upokojevanju. V združenju so po navedbah Meha dali dober predlog, in sicer da delavec, ki enkrat izpolni zakonske pogoje za pokojnino, ne bi več plačeval prispevkov za pokojninsko zavarovanje. To pomeni, da bo tudi cenejši za delodajalce in zato bolj zanimiv za nadaljnjo zaposlitev.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (371)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speady
05. 04. 2009 21.39
bo potrebno poiskat po podstrešju če je še kje kakšen
dolzvlado115
05. 04. 2009 17.11
BOMO VIDELI V SREDINI APRILA NA DEMONSTRACIJAH KAKŠNO JE MNENJE SLOVENCEV.
cekson
05. 04. 2009 17.01
Ce ta vlada daje penzije upokojenim ( zlocinom) generalov Jugo Armije, naj tudi prizna leta, ki so jih nasi Slovenski mozje sluzili v JUGO-armiji, ce ze znajo visat starost za upokojitev. A to pa ni bilo nic ali kaj ????????
cekson
04. 04. 2009 16.28
Kaj, ko bi ta PAMETNA VLADA se uvedla, da prizna leta, ki so jih SLO-mozje prebili v Komunajzarski JUGI, saj ste ja njihovi nasledniki! To bi bila prava poteza, nepa da visate starostno dobo za upokojitev. Banana republika!
Tine1234
03. 04. 2009 18.29
Ja sej doba nej se veča, da bomo s palčkam okol letal na šiht. Podjetja nej naša "država" pokonci sprav, tko k so jih vsi tko dobr, da so zj že skor vsa v stečaju. Dobre direktorje pa čimprej odstavt. Narod se bo uprl, če ne prej pa takrat k nebo za kruh. Sej vse zgodovina pove.
dr.psiho
03. 04. 2009 13.57
odgovor. zgodovina bo podala odgovor
dr.psiho
03. 04. 2009 13.56
pokojnine bojo še vedno,vendar okus denarja bojo oni zadržali za svoj kader..okus bede pa bojo prepisali revežem...tako je...živela evropa..živel kapitalizem...ha ha vedno pa ostane neka primes fevdalizma-fašizma-.....revež bo ostal revež,samo revežev bo vedno več...vsekakor le do nekje..potem pa nadaljevanje francozke revolucije...začelo se bo pobijanje dohtorjev,bančnikov,uradnikov,odvetnikov,sodnikov.... ,ki so nekaj veljali v družbi ,ki je nekorektno vodila narode...zdaj pa ali je to prav ali ne??
lahec
02. 04. 2009 20.40
stari naj garajo do smrti ,mladim pa namesto služb mamila in disko
frako
02. 04. 2009 13.50
jah moj fotr je meu pr 60tih 45 let delovne dobe. seveda penzije ni dolgo užival saj je kmalu po prejetju umrl u prometni nesreči.
Prvo Borec
02. 04. 2009 11.15
Še Hitler je bil boljši, pa je bila vojna !!
grdavs
02. 04. 2009 10.03
Statistični urad RS, novembra 2008, za trg dela – Stopnja zaposlenosti oseb v starosti 55–64 let po spolu, držav članic EU- pravi takole: Povprečna stopnja zaposlenosti oseb v starostni skupini 55–64 let je leta 2007 v Sloveniji znašala 33,5 % (45,3 % za moške in 22,2 % za ženske), v EU pa 44,7 %, kar je še vedno daleč od cilja EU. Slovenija od 28. članic EU, zavzema »častno« 24. mesto. Kako naj preživijo tisti, ki so starejši od 50 let in so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje??
mazaka
02. 04. 2009 08.14
V vseh komentarjih, ki se pojavljajo glede upokojevanja pa še nikoli nisem zasledila, da bi kogarkoli dosedaj motilo dejstvo, da so moški rojeni v 50-letih služili tudi vojaški rok, ki je tedaj znašal 18 mesecev in da se jim to v nobenem primeru ne šteje nikamor. Moj mož bo v letošnjem letu star 58 let, ima že 41 in pol let delovne dobe, ker pa je bil premlad, se lansko leto, ko je že imel 40 let delovne dobe ni mogel upokojiti. V službo je šel s 15 leti, ob delu dokončal šolanje in odslužil 18 mesecev vojaškega roka. In taki naj bi po novem delali tudi do 65. leta. Halooooooooooooooo! To je tudi na nek način IZBRIS, vendar v tem primeru delovne dobe.
stripl
01. 04. 2009 19.09
me ne moti da bi morali delati do 65-tega leta samo imejmo potem tudi 3 mesece plačanega dopusta vsako leto
srecnii
01. 04. 2009 18.16
TO so idoti...naj potem raje ukinejo te pokojnine pa si naj vsak znajde po svoje....bo pa pomoje takole mi maldi bomo sedaj delalil za trenutne upokoejnce pa še za sebe bomo morali avrčevati. Torej dvakrat breme v prid nas. S pokojninami je res kriza tam do leta 2025 se bo nekaj zgodil.
Tagore
01. 04. 2009 16.15
Najbol prav bi bilo če ukinemo pokojnino.Bo najbolj pošteno za tiste,ki sedaj delamo za penzioniste,penzije pa nebomo videli nikoli.Bomo pač morali varčevat za stara leta.Se sliši precej kruto,vendar če pomislimo je najbolše tako,da ta denar,ki ga nakažemo na SPIZ damo vsak na svoj račun pa je.Današnji penzionisti pa... Kaj bi se za njih sekirali,saj se za nas tudi nihče ne bo.
Uporabnik215111
01. 04. 2009 14.59
Delati do max 60-ega leta, potem pa iti na zaslužen počitek, da imaš vsaj nekaj od pokoja. Zgarat nas hočejo, da jim potem ne bi bilo potrebno NAŠEGA denarja #vračati# z pokojninami! Me res zanima kako bo en 64 letni zidar držal 12ur lopato v roki, ali ena 64 letna šivilja šivala itd.???
epson1
01. 04. 2009 14.43
Ma, sej vem, da so vsi spolitizirani, ampak, da če napišeš da so b.... kapitalistična" te pa ne spusti naprej, ker uporabljaš neprimerne besede. Ma, da znoriš, menda resnica boli.....očitno res.
mac4_m
01. 04. 2009 14.24
epson he, he, he, tule je formula: pop, delo, nina media - lastniki tajkuni - sodelovci tajkunov pri kraji sd in lds. Sam izračunaj povezave, he, he
epson1
01. 04. 2009 14.04
kaj je zdaj, a smo v svobodni državi, kaj zdaj še napisat kar želiš ?????????? Povsod cenzura, ma da te nekam prime, a ste pri vas tudi politično usmerjeni?????
epson1
01. 04. 2009 14.01
Mislim, da sploh ne vedo kaj hočejo. Po eni strani je skorah 100.000 ljudi brezposelnih, podjetja izkoriščajo recesijo in krizo za odpuščanje in stečaje, po drugi strani pa naj bi delali do smrti. Že danes, če si malo starejši te gledajo kot fosila, .Ja, naj gredo predlagatelji delat za tekoči trak, ali pa "fizikalit" pa da vidmo do 65 leta in še naprej. Mislim, da tisti, ki želijo delat do 100 leta, lahko, dejmo jim možnost, ostali pa naj se sami odločijo. Kaj bo vlada zdaj kar ene sklade za brezposlene ustanovila in financirala, sej še za RK in Karitas ne da nič. Mislim, da je v tej državi en velik kaos. Skrajni čas da se vrnejo stari časi, tam so vsi imeli, danes pa res samo tisti, ki so pri koritu. Unim v vladi je fino, da riti grejejo in odločajo, kdo bo koliko časa delal, večina za mizernih 500€, in še to, če to sploh dobijo. jih pa vsak, kdor ma 5 minut časa. Samo Bavčarja poglejte, še nagradil ga bodo za vso svinjarijo ki jo je naredil, kakšen drug bi bil že v arestu za velikoooo manj škode.