Gospodarstvo
Oglas

Bolniške odsotnosti stanejo

Ljubljana, 26. 01. 2017 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skrb podjetja za dobro počutje zaposlenih vodi v dobre poslovne rezultate. A 800 milijonov evrov, kolikor po podatkih Izobraževalno raziskovalnega inštituta Ljubljana znaša povprečni letni strošek zdravstvenega absentizma v Sloveniji, ni spodbuden znesek. Kako lahko ukrepajo podjetja?

Zdravstvene težave zaposlenih, naj gre za bolezen ali poškodbo, ne prizadenejo le njihovega dobrega počutja, ampak negativno vplivajo tudi na podjetje. Vsaka bolniška odsotnost zaposlenega je za podjetje večja finančna in organizacijska obremenitev. Podjetje mora v večini primerov poskrbeti za nadomestilo plače, hkrati pa zagotoviti, da delo poteka nemoteno.

Na poslovni uspeh podjetja vplivajo tudi zaposleni, ki sicer lahko opravljajo svoje delo, vendar pa jim ga otežujejo zdravstvene težave. Zaposleni je lahko primoran obiskati zdravnika specialista, na pregled pa mora zaradi dolgih čakalnih vrst v javnem zdravstvu čakati kar nekaj mesecev. Skrb zaradi nepoznavanja diagnoze in čakanja na zdravniški pregled se zagotovo kaže tudi v njegovi slabši osredotočenosti in delovni učinkovitosti.

Promocija zdravja na delovnem mestu

Podjetja lahko finančne in druge posledice, ki jih povzročita slabo počutje zaposlenih in bolniška odsotnost, v prvi vrsti ublažijo z ustrezno zdravstveno preventivo. Že Zakon o varnosti in zdravju pri delu v Sloveniji določa izvajanje aktivnosti za obvladovanje tveganj za varnost in zdravje pri delu, hkrati pa to nadgrajuje z dodatnimi aktivnostmi za promocijo zdravja na delovnem mestu. 

Kljub naporu, ki ga podjetja vlagajo v preventivne zdravstvene dejavnosti, pa so bolezni in poškodbe zaposlenih ter posledično bolniške odsotnosti včasih vseeno neizogibne. Leta 2015 je bilo vsak delovni dan v povprečju na bolniškem dopustu 37.000 zaposlenih ali 4,56 % vseh zaposlenih.

Nadomestilo plače ni edini strošek, ki čaka delodajalca

Ob bolniški odsotnosti z dela je delodajalec zaposlenemu zavezan kriti nadomestilo plače za prvih 30 dni bolniškega dopusta. Od 30. dneva dalje pa nadomestilo krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). 

Nadomestilo je zagotovo najočitnejša finančna posledica, ki jo podjetja občutijo zaradi zdravstvenega absentizma. A pri tem ne smemo pozabiti tudi na druge stroške, ki nastanejo.

Takšni stroški so na primer stroški plačila nadur zaposlenih, ki nadomeščajo odsotnega zaposlenega, stroški izgube ali motnje produktivnosti, administrativni in pravni stroški obravnave odsotnega zaposlenega ter tudi stroški, ki se kažejo kot vpliv na zavarovalne premije. Več bolniških odsotnosti namreč pomeni več stroškov zdravstvenih storitev, ti pa se odražajo v višini zavarovalnih premij.

ZDRAVSTVENA
ZDRAVSTVENA FOTO: ZDRAVSTVENA

Probleme in stroške bolniške odsotnosti pa še povečujejo dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu. Čakanje na ustrezno zdravljenje lahko namreč v najslabšem primeru poslabša zdravstveno stanje, kar čas okrevanja zaposlenega še podaljša, s tem pa se povišajo tudi stroški podjetja.

Rešitev je sklenitev kolektivnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja Specialisti+

Podjetja lahko dobro poskrbijo za svoje zaposlene tudi za primer, ko se jim bodo morda zdravstvene težave že pojavile. Dobra rešitev je sklenitev kolektivnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja Specialisti+, ki bo zaposlenim zagotovilo hiter dostop do zdravnika specialista in posledično hitrejšo vrnitev na delovno mesto.

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica je zavarovanje, ki ima številne prednosti tako za delodajalca kot za zaposlenega, razvila v podporo podjetjem.

S svojimi storitvami bo zavarovanje Specialisti+ pripomoglo, da bodo zaposleni hitreje prišli do diagnoze in ozdraveli, s tem pa bo prispevalo tudi k zdravju in uspešnosti podjetja.

Naročnik oglasa je Triglav, Zdravstvena zavarovalnica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3