Gospodarstvo

Boljše poslovanje, slabo zaposlovanje

Washington, 09. 09. 2009 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je letos na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 183 državami zasedla 53. mesto, medtem ko je bila lani na 58. Zelo slabo, na 162. mestu, pa je na področju zaposlovanja.

V Sloveniji so boljši pogoji poslovanja, a so razmere na področju zaposlovanja slabe, ugotavlja Svetovna banka.
V Sloveniji so boljši pogoji poslovanja, a so razmere na področju zaposlovanja slabe, ugotavlja Svetovna banka. FOTO: iStockphoto

Slovenija se je po raziskavi Doing Business 2010, ki zajema podatke od junija lani do maja letos, na 10 podpodročjih, ki sestavljajo skupno uvrstitev države, najvišje uvrstila pri zaščiti vlagateljev (20. mesto) in ustanavljanju podjetij (26. mesto). Racionalizirala je postopke pridobivanja gradbenih dovoljenj ter skrajšala čas in poenostavila registracijo novih podjetij. Najslabše je uvrščena na področju zaposlovanja delavcev (162. mesto), in sicer predvsem zaradi težav pri zaposlovanju, ter registraciji premoženja (108. mesto). Največji skok (z 80. na 60. mesto) je naredila na področju uveljavljanja pogodb in ustanavljanja podjetij (z 42. na omenjeno 26. mesto).

V obravnavanem obdobju je kljub številnim izzivom zaradi svetovne krize 131 držav izvedlo 287 reform, kar je največ od leta 2004, odkar Svetovna banka izvaja raziskavo. "Preteklo leto je bilo težavno za poslovanje," ugotavlja Svetovna banka. Dostop do finančnih sredstev je bil otežen, povpraševanje po izdelkih na domačih in tujih trgih je padlo, svetovna trgovina se je upočasnila. Vlade so se soočale z izzivi, kot so stabilizacija finančnih sektorjev, povrnitev zaupanja in močno povečanje brezposelnosti. Po navedbah Svetovne banke je zaradi krize delo izgubilo 50 milijonov ljudi. Reforme so se nanašale na olajšanje ustanavljanja podjetij, krepitev izvrševanja pravic iz premoženja in bolj učinkovito reševanje poslovnih sporov in stečajnih postopkov.

Na vrhu lestvice je tudi letos Singapur, sledi mu tako kot lani Nova Zelandija, s tretjega mesta pa je Hongkong izrinil ZDA, ki so četrte. V deseterici so še Velika Britanija, Danska, Irska, Kanada, Avstralija in Norveška. Največ reform je izvedla Ruanda, ki je v preteklem letu med drugim sprejela nov zakon o podjetjih, ki je poenostavil postopke ustanovitve podjetja in okrepil zaščito manjšinskih delničarjev, ter dva nova zakona, s katerima je olajšala dostop do posojil. Skrajšali in poenostavili so postopke na državni meji ter pri registraciji premoženja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 09. 2009 21.45
kaj pa prvo mesto za davčni sistem,,največji davek imamo na svetu,skoraj 55 procentov