Gospodarstvo

Bodo preprečili vstop 'špekulativnega kapitala'?

Ljubljana, 25. 11. 2011 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki zaposlenih v Heliosu in Cinkarni Celje, ki so glasno protestirali proti razprodaji s strani bank zaseženih deležev v uspešnih slovenskih družbah, so se srečali še s predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem.

Sindikalisti pri Ljubu Germiču
Sindikalisti pri Ljubu Germiču FOTO: Dz-rs.si

Četrtkov protest, ki se ga je udeležilo več kot 500 delavcev, je potekal pod okriljem Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije (KING) Slovenije. Predsednik sindikata Tomaž Kumer, ki je zaposlen v Heliosu, je povedal: "Mislim, da je Gerič razumel problem tako Heliosa kot Cinkarne." S predsednikom državnega zbora Ljubom Geričem so iskali možne rešitve v obliki spremembe zakonodaje ali v kakšni drugi obliki, s katerimi bi bolj zaščitili slovensko gospodarstvo pred vstopom .

Dogovorili so se, da bo predsednik pobude sindikata in delavcev posredoval vsem poslanskim skupinam sicer razpuščenega državnega zbora. Nanje se bodo obrnili s prošnjo, naj se do predanih zahtev opredelijo in svoj odziv v pisni obliki posredujejo sindikatu. Ker je parlament razpuščen, se Kumer sicer zaveda, da pobud v tem trenutku ni mogoče razvijati naprej. "A naša dolžnost je, da o tem opozarjamo," je poudaril in dodal, da je prav, da stranke o tem razmišljajo in da so seznanjene s tem, kako razmišljajo ljudje.

Kumer je pojasnil še svoje osebno stališče do četrtkove izjave nadzornega sveta NLB, da banka v skladu s svojo strategijo mora odprodati zasežene deleže v podjetjih. "Izraz 'mora' absolutno ni na pravem mestu," je poudaril. Kot je dejal, je v sedanjo situacijo pripeljalo neodgovorno dejanje banke v preteklosti, zdaj pa se NLB pripravlja na to, da bo storila novo neodgovorno dejanje, "namesto da bi se ustavili in dali možnost podjetjem in upravam, da sami poiščejo rešitve". Znova je Kumer ponovil tudi stališče, da se v Sloveniji lastnina enači predvsem s pravicami. "Lastništvo bi morali začeli povezovati z odgovornostjo," je poudaril.

Bojijo se tujih lastnikov

Med včerajšnjim protestom
Med včerajšnjim protestom FOTO: Blaž Garbajs

Delavci so NLB in državo na četrtkovem shodu pozvali, naj ne prodata svojih deležev v uspešnih slovenskih družbah. Bojijo se tujih lastnikov, saj bi bila po njihovem mnenju s tujim lastništvom ogrožena njihova delovna mesta in prihodnost podjetij. Banko so pozvali, naj ravna odgovorno in ohrani zasežene delnice, dokler ne bodo nastopili ugodnejši časi.

V sindikatu so ob tem prepričani, da se NLB s prodajo mudi zaradi finančne luknje, saj naj bi ob odsotnosti pripravljenosti države na dokapitalizacijo na tak način zbirala sredstva. Ta potrebuje, da bi pokrila izgube, ki "jih je sama povzročila z odobravanjem nezavarovanih kreditov tajkunom". Zaposleni so danes NLB očitali še, da je njen edini namen doseganje najvišje cene, s tem namenom pa banka sili tudi preostale lastnike v prodajo njihovih deležev ne glede na namere potencialnih kupcev.

Delnice Heliosa so pristale v rokah NLB zaradi insolventnosti največjega lastnika Zvona Ena. Situacija skrbi tudi delavce Cinkarne Celje, v kateri ima Zvon Ena skoraj 25-odstotni lastniški delež.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.