Gospodarstvo

Luka: Bo v spor posegla vlada in stavko prekinila?

Koper, 05. 08. 2011 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Podpogodbeni delavci Luke Koper naj bi bili vse bližje dogovoru s svojimi delodajalci, pogovori z žerjavisti pa se še nadaljujejo. Neuradno naj bi o posegu razmišljala tudi vlada, ki bi lahko stavko z uredbo prekinila.

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko.
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko. FOTO: POP TV

Pogajanja med žerjavisti in upravo Luke Koper še niso prinesla rešitev. Kot je povedal Aleksander Lisjak, si uprava in sindikat izmenjujeta neformalne predloge in se pričakuje, da se bodo spet usedli za pogajalsko mizo. Medtem so se člani stavkovnega odbora že zagovarjali v postopku izredne odpovedi. Kot je še povedal Lisjak, ki kot odvetnik zastopa tako žerjaviste kot izvajalce pristaniški storitev (IPS), postopki ugotavljanja odgovornosti sicer ponavadi potekajo individualno, a so se sami strinjali, da se je zagovore opravilo skupinsko.

Nekaj po 11. uri so se sicer s precejšnjo zamudo začela pogajanja med IPS delavci in njihovimi delodajalci. Iz Sindikata izvajalcev pristaniških storitev so pred tem v sporočilu za javnost obsodili "samovoljno" prestavljanje pogajanj s strani Luke. Pogajanja naj bi neuradno bila v sklepni fazi. 

Luki dogovor o višjih stroških ne diši

Predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topič, ki ni želel dati uradnih izjav, pa je v nagovoru delavcem IPS povedal, da naj bi luška uprava pri delodajalcih dobila zagotovilo, da delavcev ne bodo odpustili. Zataknilo pa naj bi se pri določitvi cene dela podpogodbenikov. Po Topičevih besedah ti vztrajajo, da brez točne določitve tarife dela ne bodo popustili.

Hitro naj bi namreč sklenili dogovor, da bi z nekakšno krovno pogodbo vsi dobili zagotovljene svoje osnovne delavske pravice, kot so dodatki za nočno delo, za delo v škodljivem okolje, predvsem pa naj bi določala izhodiščno plačo. A Luki Koper ta predlog ni všeč, saj bi podizvajalci za delavske pravice izstavljali tudi višje račune in tako Luki povečali stroške. A te si Luka viša tudi z najemanjem odvetnika iz pisarne Mira Senice, čeprav ima svojo lastno pravno službo, v kateri ima zaposlene tri vrhunske pravnike, ki naj bi bili, kot pravijo v Luki, preveč zaposleni.

Luka: Bo v spor posegla vlada in stavko prekinila?

Žerjavisti pa se z Luko še vedno pogajajo. Po neuradnih podatkih, naj bi vlada razmišljala, da sama poseže v spor med žerjavisti in upravo Luke. Tega minister Vlačič ni ne potrdil ne zavrnil. Zaradi velike gospodarske škode, ki nastaja zaradi stavke, bi le-to lahko s posebno uredbo prekinila, kar pa bi bil v Sloveniji precedenčni primer. Za to bi morala spremeniti zakon o stavki. Ta se kljub zagotovilom, da so vse bližje dogovoru, še vedno nadaljuje.

Delavci pisali Türku, Pahorju in Vlačiču

Iz Luke so sicer posredovali odprto pismo "večine zaposlenih Luke Koper" predsedniku države in vlade, Danilu Türku in Borutu Pahorju, prometnemu ministru Patricku Vlačiču in nadzornikom Luke.

Kot ugotavljajo, je škoda, ki nastaja, "neproporcionalna z vsebino njihovih stavkovnih zahtev". Opozarjajo, da poslovanje Luke Koper "ne more postati odvisno in pogojeno z zahtevami skupine zaposlenih, ki ima zaradi narave dela določen monopol pri izvajanju poslovnih procesov, saj jim to lahko omogoča kadar koli izsiljevanje pogojev dela in neopravičenih ugodnosti".

V Luki le še 13 kontejnerskih vlakov

Iz Slovenskih železnic pa so danes sporočili, da jim je v četrtek uspelo preprečiti nadaljnje povečevanje ovir v železniškem tovornem prometu. ''Včeraj so bile SŽ prisiljene uvesti transportno omejitev, zato od 11. ure dalje niso več sprejemale pošiljk starega železa, papirja in kontejnerjev za koprsko pristanišče. Zaradi uvedene transportne omejitve in povečanega dnevnega pretovora v Luki Koper se zastoji v železniškem tovornem prometu niso več povečevali,'' so sporočili.

Na slovenski železniški mreži se trenutno zaradi omejenih možnosti prekladanja v Luki Koper zadržuje še 13 kontejnerskih vlakov, na razkladanje oziroma nakladanje pa čaka še 10 klasičnih tovornih vlakov. Včeraj so v Luki Koper naložili in razložili 402 vagona, prispelo in odpeljalo pa je 44 vlakov, pravijo v SŽ.

Konec tedna je pričakovati zmanjšanje dotoka novih pošiljk za Luko Koper, zato bodo SŽ v okviru možnosti naredile vse za odpravo ali zmanjšanje nastalih zamud in zastojev, so še sporočili.

'Od 750 jih več kot 500 ne stavka'

Po drugi strani povsem sočustvujemo s položajem IPS, s katerimi že dlje potekajo pogajanja, in ocenjujemo, da bomo našli nove rešitve, ki bodo izboljšale položaj posameznega delavca, seveda v dogovoru z njihovimi delodajalci. Opozarjamo pa, da Luka Koper, d. d. pri tem ne krši nobene zakonodaje in se enaka težava pojavlja tudi v drugih podjetjih in drugih panogah, kjer najemajo določene storitve od zunanjih izvajalcev. Vodje organizacijskih enot, srednji in nižji vodstveni kader terminalov, strokovne in podporne služb

Vodje vseh organizacijskih enot in ostali srednji vodstveni ter strokovni kader družbe Luka Koper pa je danes poslal odprto pismo državnemu vodstvu in nadzornikom Luke. V pismu so izrazili odločno nasprotovanje stavki in izrazili vso zaskrbljenost nad razmerami. Po navedbah v pismu, naslovljenem na predsednika države, predsednika vlade, prometnega ministra in nadzornike, so zapisali, da želijo tvorno sodelovati pri reševanju težav v podjetju.

''Soodgovorni smo za nemoteno in učinkovito delovanje vseh procesov v poslovnem sistemu, ki sodi med najuspešnejša slovenska podjetja in vodi eno najboljših sredozemskih pristanišč. Ponosni smo, da je Luka Koper to, kar je danes, in tako smo pripomogli ustvariti tudi mi. Luka Koper šteje 750 zaposlenih, od katerih jih več kot 500 ne stavka in redno opravlja svoje delovne naloge (razen tistih na bolniških in dopustih),'' so poudarili v pismu.

''Ocenjujemo, da smo pomembni in objektivni deležniki nastale situacije, zato si jo bomo drznili tudi komentirati, saj nam nikakor ni vseeno, ko nemočno opazujemo, kaj se dogaja z našim podjetjem,'' so še zapisali.

Varuhinja pozvala k spoštovanju zakonodaje

Potem ko je varuhinja človekovih pravic v zvezi s prekinitvami dela v Luki Koper zahtevala informacije o aktivnostih Inšpektorata RS za delo, je v četrtek v zvezi s prekinitvijo dela zaposlenih pri podjetjih, ki svoje storitve izvajajo za potrebe Luke Koper, pisala še upravi Luke Koper.

Stavka v Luki Koper - 4
Stavka v Luki Koper - 4 FOTO: POP TV

Varuhinja je pozdravila odločitev uprave Luke Koper, da se aktivno vključi v reševanje navedene problematike. Pozdravlja tudi odločitev, da vse nove pogodbe z izvajalci pristaniških storitev vsebujejo tudi člen, ki od njih zahteva spoštovanje delovnopravne zakonodaje. Naslovniku je predlagala, da z vsemi možnimi ukrepi tudi vnaprej zagotavlja, da bo za vse zaposlene, ki svoje delo opravljajo na območju Luke Koper, d. d., zagotovljeno spoštovanje delovnopravne in druge zakonodaje. Uresničevanje navedenega bo varuhinja spremljala v okviru svojih pristojnosti, so sporočili z urada varuhinje.

Černač poziva Vlačiča k odstopu

Černač predlaga Vlačičev odstop.
Černač predlaga Vlačičev odstop. FOTO: SDS

Podpredsednik SDS Zvone Černač pričakuje, da bo prometni minister Patrick Vlačič prevzel odgovornost za stavko v Luki Koper in odstopil z mesta ministra. Večina težav v slovenskem gospodarstvu je posledica nedelovanja države, samo obžalovanje stavke pa ne bo dovolj, pravi Černač.

Luka Koper je strateškega pomena za Slovenijo, zato prelaganje odgovornosti ministra Vlačiča in vlade na druge ni primerno, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Černač. Poslanec SDS je pri tem poudaril, da gre pri stavki v Luki Koper predvsem za zaščito pravne države, ki jo ščitijo stavkajoči delavci in sindikati.

Njihove stavkovne zahteve so po Černačevem mnenju upravičene. Ob tem je pojasnil, da stavkajoči med drugim zahtevajo dostojno plačilo za svoje delo ter da najzahtevnejša dela opravljajo le redno zaposleni, kar bi po Černačevih besedah moralo biti samoumevno. "Če bi pravna država delovala, potem takih zahtev ne bi bilo," je poudaril.

Krivdo za stavko po njegovem mnenju nosi tudi uprava Luke Koper, nenavadno pa se mu zdi, da je uprava na čelu s predsednikom Gregorjem Veselkom sedaj prevzela vlogo mediatorja med pogodbenimi delavci in njihovimi delodajalci. Zadevo bi najlažje rešili, če bi uprava zaposlila pogodbene delavce, meni Černač.

"Prav je, da se vsi, ki delajo v Luki Koper, postavijo v enak položaj in dobijo dostojno plačilo za opravljeno delo," je dejal Černač, ki sicer meni, da bo sedanja uprava težko rešila nastale težave. Z odločnimi ukrepi, ki bi jih morali sprejeti ministrstvo za promet, vlada, nadzorni svet družbe in Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS bi lahko po njegovem mnenju probleme rešili, še preden je prišlo do stavke.

Sindikat žerjavistov ostro proti političnemu vmešavanju

Že včeraj pa je vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik menil, da bi morala vlada takoj poiskati pravo rešitev, sicer pa jo je pozval, naj odstopi cela vlada.

Sindikat žerjavistov pa se je danes odzval z izjavo, da ostro obsoja instrumentalizacijo stavke v Luki Koper v politične namene s stani katere koli stranke. "Sindikat ni in ne bo lutka v rokah tistih, ki v trenutnem dogajanju v Luki Koper nabirajo politične točke. Sindikat nastopa popolnoma neodvisno in bo v obrambi delavcev šel do konca," so še zapisali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
06. 08. 2011 23.46
hahahaha-černač-hahahahhahaha
grenn
06. 08. 2011 11.16
20712...takšno izjavo bi lahko dal tudi kdo iz bližnje stavbe..tam preko Supernove.....obleka s kravato ali obleka s progastimi črtami...neke bistvene razlike ne bi bilo....skratka....obleka še ne naredi človeka...prej obratno! Raje naj tale Korelič pojasni kaj je on delal za svojo plačo...in kaj počne danes za denar, ki ga dobiva?
kozlarija2
05. 08. 2011 23.41
V zahteve je treba dodat pod prvo točko zamenjavo vodstva
crnkamn
05. 08. 2011 23.39
Neuradno naj bi o posegu razmišljala tudi vlada, ki bi lahko stavko z posebno uredbo prekinila, kar pa bi bil v Sloveniji precedenčni primer. Za to bi morala spremeniti zakon o stavki. Uprava krsi zakonodajo, folk se jim spunta, pol jim zagrozijo z izrednimi odpovedmi, sedaj jim pa na pomoc priskoci se politika z svojim aukn, ki zeli stavko z posebno uredbo prekinit, kar se v demokracijah tistih pravih ne dogaja! A zdej vidite kako se levica zavzema za delavce in njihove pravice? Samo takrat ko rabijo politicne glasove, in na raznih golaz srecanjih so jih polna usta obljub, v resnici so pa najvecji kapitalisti in izkoriscevalci!
krtaca15
05. 08. 2011 22.57
Žal smo prišli do točke ko bodo dejanja postala pomembnejša od vseh besed. Zgornji stavek velja za vse ki v tem trenutku stavkajo in nimajo nekega pametnega sogovornika. Vam gospodom kapitalistom pa predlagam da lepo v miru pospravite kovčke dokler jih še lahko ker narod se bo uprl spontano brez sindikatov in podobnih oslarij. Na koncu vas bodo nesli ven če ne boste šli prostovoljno. Čeprav bo zaradi trenutnih stavk nasankala cela Slovenija te stavke podpiram ker ljudem kaj drugega več ne preostane. Ljudi ste izropali pokradli ponižali zaničevali in tole je samo vaš produkt - krivda je povsem na vaši strani (Od turka navzdol da se razumemo...) Za polnjenje lastnih žepov ste prodali in izdali slovenski narod!! Sram naj vas bo! Kaj se pa z izdajalci naredi se pa ve.... "When the money stops flowing on the streets, blood starts flowing on the streets! - Gerald Celente pri komentiranju dogodkov na bližnjem vzhodu, ki se počasi širijo v Evropo. Stavkajočim pa: kot vidite pravna država ne deluje (ne izvršna, ne pravna ne zakonodajna). Če ne deluje v eno smer, verjetno tudi ne v drugo smer.....
grenn
05. 08. 2011 22.27
Državljani! Malo poglejte okoli sebe! Konstruktor, Karoserist, SCT, Viator, DARS, Luka, IPS delavci, itd. Pa malo poslušajte Tovšakovo iz Strabaga:)), Duhovnikovo...ali pa kakšno Živčečevo...da o tajkunih ne govorim. Pa saj ti današnji oblastniki hodijo 2 metra nad tlemi...dobesedno lebdijo in se nam smejejo v face...češ...kaj boš ti ubožec delavski...tam doli, pri tleh. Normalen človek bi rekel, da se verjetno že v kratkem sploh ne bodo več pogovarjali z nami, navadnimi smrtniki! Saj ...kdo pa smo mi? Glede na našo pasivnost imajo morda celo prav!:))) Smešno, a žalostno!
grenn
05. 08. 2011 22.14
Mislim, da bi se polovica teh "kavč" komentatorjev podelala v hlače že preden bi se sploh povzpela v žerjav...kot bivši vzdrževalec takšnih žerjavov pa vam lahko povem, da velika većina nima pojma kako poteka samo delo na žerjavu. Ob vsem ostaja le dejstvo, da bi bilo prav, da se končno v tej državi že začnejo spoštovati zakoni in sklenjene pogodbe. Ne glede med kom in do koga. Vsi kritiki razno raznih stavk znajo samo jamrati kako nihče v tej državi ne spoštuje zakonov, ko pa je treba v prve vrste pa samo iščejo izgovore. Ne glede na vse okoliščine (plača, položaj v podjetju, urniki,...) ZAKONE IN PREDPISE JE POTREBNO SPOŠTOVATI. In država bi tu morala biti vzgled...tako pa je prej črna ovca kot pa kaj drugega!
mi23
05. 08. 2011 22.10
Komplet uprava in nadzorniki naj oddstopijo.
Darko32
05. 08. 2011 19.54
Neverjetno je to, da prav državna podjetja kršijo množično zakonodajo. Sam Veselko je to dokazal. Prav tako je sam Inšpektor za delo dokazal, da je pristranski in je proti delavcem. Tisto, kar je izjavil je nedopustno za nekega strokovnjaka, kateri naj bi bil kot neke vrste posrednik.
ian00
05. 08. 2011 18.46
""ekstradelukse Zapomnite si to !!! Skratka: Vse, ki so to nelegitimno stavko zakuhali kaznovati - odpoved in kazen !!!"" bravo,prav imaš.Vodstvo je zakuhalo zato se strinjam s tabo,pa še škodo naj plača - uprava namreč
prehlad
05. 08. 2011 17.11
JA PA RES ,KAJ BO OSTALO ŠE MARLJIVIM DELAVCEM.POVSOD FIRME PROPADAJO .TAJTUNI PA RASTEJO ,KO GOBE PO DEŽJU.ENOSTAVNO ,DA VSI NEHAMO DELATI VERJETNO BO POTEM NAM LEPŠE.
BAUBAU123
05. 08. 2011 16.59
re extradelukse če bi tvoj ata tako delal kot delajo v luki bi sigurno drugače govoril.zato ne hvalit Veselkota ker pojma nimate kaj se dogaja v luki in na kakšen način.zato hlapci slovenski spravite svojo rit na ulice in pokažite da vam ni več vseeno kako delajo z vami. pa lep pozdrav
rudra
05. 08. 2011 16.37
To pomeni,da SDS nikoli ne bo odšla iz gospodarstva,če se njen Črnač vtika v te zadeve?
extradeluxe
05. 08. 2011 16.35
Veselko je že v redu dečko. Na drugi strani pa so predrzni, neracionalni primitivneži, ki zato, da izpadejo, neki kvazi revolucionarji pred svojimi nepismenimi frendi, delajo ogromno škodo celotni družbi, nenazadnje pa tudi sebi. Družba potrebuje diktatorja, sicer se izgubi v množici svobodnih izbir !!! Zapomnite si to !!! Skratka: Vse, ki so to nelegitimno stavko zakuhali kaznovati - odpoved in kazen !!!
ober
05. 08. 2011 16.03
Nevem zakaj se meša gospodarsko pol pismeni Črnač v nekaj v kar se ne razume.
bepi
05. 08. 2011 14.56
Korelič B. bi moral prit nazaj, da pomete malo po celi Luki in naredi čistko!!!!! Ker je nekje viška ljudi in se nimajo kam dat - za plačo pa se ve!!
Buena Vita
05. 08. 2011 14.38
pred luko koper so delovci,tujci, zraven topič ,manipulator in lenuhar,, LUKO MORAJO POTOPITI IN POKRASTI,TAK JE BIL NAMEN,TO JE PAHOR OBLJUBIL
kulen
05. 08. 2011 14.26
IZTOK PRESL..".ABSURDNO ODPOVEDJO",že takrat ko so hodli med šihtom domov , gostilne in v kino bi morali dobit odpoved. Danes je ta njihov odnos do dela prinesel to kar imamo BODOČE ŽELEZNICE. ampak ti ne razmišljaš tako daleč a ne. tebi je bolj važno, da je tvoje poročanje čim bolj dramatično za poslušalce ne pa realno in pošteno.
kulen
05. 08. 2011 14.16
me zanima če bi bile opravičene (po černičevo) če bi on vodil luko. TI POLITIKI NAJ ŽE ENKRAT NEHAJO SI METAT DRUG DRUGEMU POLENA POD NOGE IN NAJ SI TA DENAR ZASLUŽIJO ČE NE PA NAJ PIŠEJO ČLANKE ZA LADY REVIJO, KER MISLIM ,DA GREJO ŽE ČISTO VSI MA PRAV VSI SLOVENSKEMU NARODU NA JETRA IN ŠE KAJ VEČ
tantadruj1
05. 08. 2011 13.57
Dnevnik piše: ...Neuradno smo izvedeli, da naj bi se stavka v Luki Koper danes vendarle končala. Premik naj bi se zgodil, ker naj bi se vladni krogi odločili, da zadevo presekajo. Pred upravno stavbo Luke Koper še vedno čaka 150 delavcev. ...