Gospodarstvo

Logističnemu holdingu slabo kaže

Brdo pri Kranju, 14. 01. 2011 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po drugi konferenci o slovenskem logističnem holdingu je minister Vlačič poudaril, da je ključno soglasje vseh vpletenih. Kot je dodal, bodo zdaj sledila pogajanja, vlada pa se bo o holdingu odločila v naslednjih treh mesecih.

Ustanovitev holdinga je predlagal nekdanji prvi mož nemških železnic Hartmut Mehdorn.
Ustanovitev holdinga je predlagal nekdanji prvi mož nemških železnic Hartmut Mehdorn. FOTO: Blaž Garbajs

Za oblikovanje logističnega holdinga je po besedah ministra za promet Patricka Vlačiča ključno soglasje vseh deležnikov. Kot dodaja, bodo po današnji konferenci o holdingu sledila še zadnja posvetovanja, če bo to potrebno, nato pa se bo vlada v roku do treh mesecev odločila o usodi povezovanja Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope.

Po drugi konferenci o zamisli Nemca Hartmuta Mehdorna o oblikovanju logističnega holdinga, na kateri so bili predstavljeni ekonomski in pravni vidiki projekta, bo sledilo posvetovanje z upravami, nadzornimi sveti in sindikati vseh treh družb, če se bo to izkazalo kot potrebno, je novinarjem po konferenci na Brdu pri Kranju zatrdil Vlačič.

Če uprave posameznih poslovnih subjektov, sindikati, zaposleni, nadzorni sveti v tej zamisli ne bodo videli rešitve za dolgoročno konkurenčnost, ampak omejitev za to, verjetno vlada odločitve za oblikovanje holdinga ne bo sprejela. Premier Borut Pahor

"Trudili smo se, da je bil proces odprt, iskren," je dejal prometni minister, ki se mu zdi ideja o oblikovanju logističnega holdinga dobra. Ob tem je pojasnil, da vlada glede projekta ne bo silila z glavo skozi zid. "Ko bodo opravljeni zadnji razgovori, bo odločitev, ki jo bomo sprejeli v roku do treh mesecev, jasna," je dejal Vlačič.

Pahor je spomnil, da je zamisel Nemca Hartmuta Mehdorna o oblikovanju logističnega holdinga na prvi konferenci septembra lani naletela na številne dvome in ugovore. Zatrdil je, da vlada ne želi vsiliti neke začasne rešitve. Temeljna domena zamisli je po Pahorjevih besedah konkurenčnost v širšem geografskem prostoru, ki omogoča razvoj Luke Koper ter hiter in učinkovit prevoz blaga. Predsednik vlade je znova zavrnil največkrat izražen pomislek o oblikovanju holdinga, in sicer da bi se v primeru povezovanja denar iz Luke Koper in drugih subjektov stekal v Slovenske železnice. "Pri tej zamisli ne gre za to," je poudaril in spomnil, da so železnice že krenile po poti sanacije.

Mehdorn je pri projektu oblikovanja logističnega holdinga doslej s slovensko vlado sodeloval brez plačila, tako je bilo tudi dogovorjeno, zagotavlja Vlačič. To je novinarjem potrdil tudi Mehdorn, ki je pojasnil, da pričakuje plačilo le za svoje potne stroške in stroške podpore, ki sta mu jo za pripravo določenih dokumentov in analiz nudila dva svetovalca iz družbe Roland Berger. Mehdorn točnega zneska ne pozna in ni obveščen o tem, da bi bili računi že izstavljeni. Tako v premierovem kabinetu kot na prometnem ministrstvu in Slovenskih železnicah pa računa, kot zatrjujejo, niso prejeli. Ob tem pa poudarjajo, da so bili in bodo vsi stroški, povezani s predlogom o slovenskem logističnem holdingu vedno transparentni.

Mehdornovo nadaljnje sodelovanje s slovensko vlado bo odvisno od odločitve o podpori ali nepodpori projektu. Sam še vedno meni, da je ideja o oblikovanju holdinga pravilna; logistični trg se je namreč, kot je dejal, spremenil in Slovenija potrebuje moderne projekte. Mehdorn sicer razume zaskrbljenost deležnikov, a poudarja potrebo po fleksibilnosti.

 

Če bodo logistični holding oblikovali, bo to po Mehdornovih besedah priložnost za povečanjem tržnega deleža, za pridobitev novih in večjih strank, za večjo konkurenčnost. "Za slovensko logistično industrijo bi bilo pametno, da bi se odločila za holding," je poudaril. Na novinarsko vprašanje, ali bi morebitna odločitev vlade proti holdingu zanj pomenila osebni neuspeh, pa je Mehdorn odgovoril: "Jaz samo svetujem premieru Borutu Pahorju in ministru Vlačiču, odgovornost pa je na vladi. Če do oblikovanja holdinga ne bo prišlo, bomo še vedno prijatelji." Mehdorn sicer, kot je pojasnil, pri podobnih projektih sodeluje tudi v Rusiji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Kot je poudaril, na Hrvaškem ni angažiran.

Radovan Žerjav poziva vlado, naj ne ustanovi logističnega holdinga

Vodja SLS pričakuje, da se bo vlada ob ustavitvi projekta logističnega holdinga takoj posvetila samemu prestrukturiranju Slovenskih železnic, saj se težave železnic in na splošno slovenskega gospodarstva medtem le nabirajo. Za izboljšanje poslovanja Slovenskih železnic Žerjav predlaga razdružitev na dva dela - na infrastrukturo in promet.

Za izboljšanje poslovnega sodelovanja med Slovenskimi železnicami, Intereuropo in Luko Koper po njegovem mnenju ni potreben logistični holding, saj se to lahko zagotovi na druge načine.

Žerjav ob tem tudi opozarja, da država kot lastnik v tem trenutku težko zagotavlja kapitalsko ustreznost v družbah v večinski državni lasti, kot je to v primeru Nove Ljubljanske banke, zato bi takšnemu tveganju lahko bil izpostavljen tudi logistični holding kot celota, čemur pa ne gre izpostavljati posameznih družb, ki tega tveganja trenutno nimajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
17. 01. 2011 17.18
V enotnosti je moc. . . . To boste Slovenci spet morali uciti . . .. Kombinacija vse treh podjetij bi lahko bila zelo efektivna . . Ali kako da se zedini vse te slovenske rode?(primorce ,Stajerce, Krajnce ) . . . ..
Javoje
16. 01. 2011 13.22
Meco: saj se v veliki meri strinjamo. SŽ se s takim tempom prestrukturiranja , reorganiziranja in tehnološke posodobitve lahko vključi samo v nove "jugoslovanske" železnice. Vsi rdeči zvonci bi morali zvoniti, da DB za vstop v SŽ ni zainteresiran za nobeno ceno - očitno so razlogi za to. Verjetno se vse vrti okoli nizke produktivnosti in nekonkurenčnosti, česar pa brez obsežnejšega odpuščanja verjetno ni mogoče urediti. In tu bi moral nekdo udariti po mizi, ker časa, da se SŽ radikalno izboljšajo preprosto ni več. Za sabo bodo potegnile v brezno tudi Luko!
Meco
16. 01. 2011 10.30
O uspešnosti Luke priča tud pomemben podatak, da je to pristanišče, ki je v Evropi utrpelo najmanjšo izgubo v času gospodarkse krize... Tudi IE se razmeroma dobro pobirajo iz Lovšinove zapuščine...
Meco
16. 01. 2011 10.25
Dobro si to povedal Booby, tudi moj predlog je da SŽ takoj odstopimo 100% nemškemu DB in naj oni upravljajo, ker je edino tu še mogoča rešitev zaspalega sistema. Ali pa RCA, ni pomembno. In glavnina problema je v mojih očeh ravno pri SŽ. IE in Luka(prav tako bi lahko tud SŽ, vendar ne) beležijo dobre gospodarske rezultate in obseg dela se povečuje. Žal je tud druga plat(kavbojska slovenija) kjer sta zadnji dve upravi v obeh podjetjih grdo mesarili in velike dobičke spravile v zgubi.
Javoje
16. 01. 2011 00.28
Meco: Luki geografski položaj ne pomaga nič, če je z Evropo povezana z enim tirom in z železnicami, ki niso sposobne prevzeti večjega dela sedanje neverjetne količine blaga, ki ga čez Slovenijo vsakodenvno vozijo tovornjaki. Slovenske železnice bi bilo najbolje prodati Deutsche Bundesbahn-u, da bi jih ta reorganiziral, posodobil in bolje integriral v evropske transportne tokove. Škoda, da DB za to ni zainteresiran. No, samo da bo vse po starem. Človek skoraj sklepa, da smo tako konkurenčni, produktivni in odlično organizirani, da ni več kaj izboljšati...
Javoje
16. 01. 2011 00.14
Meco: 3 uprave, 3 pravni oddelki, 3 oddelki informatike in tako vse potrojeno...stroški...? In kakšni so poslovni rezultati tega sodelovanja v zadnjih letih? In kako ambiciozni in kako realni so načrti za naprej - ko bo vse po starem? Lepo, da so severnojadranska pristanišča povezana, le kontejnerski terminal v Italiji menda gradijo zelo velik, pa železniško povezavo z Avstrijo tudi menda že (naš 2. tir je pa še pri "prostorskem umeščanju" ... ali smo morda že kaj naprej?). Je tudi ta gradnja velikega kontejnerskega terminala čez mejo v Italiji "usklajena" med "sodelujočimi" pristanišči? Kakorkoli, če so se v HIT-u uspeli rešiti Američanov, tudi tukaj kaže, da se bodo nemške ideje uspešno "rešili". Tudi prav; kaj pa Nemci vedo. Kakšni so že poslovni rezultati HIT-a v letu 2010?
Meco
15. 01. 2011 23.23
BobbyMcGee dejstvo je tudi, da vsa ta 3 podjetja med seboj že sodelujejo in to kar dobro. Nisem mnenja, da jih bo enotna uprava bolj povezala in olajšala procese. To že vse teče, programi ki jih skupaj uporabljajo, utečene prakse.. Poleg tega pa ne more biti ena uprava za 3 zelo različna podjetja v sicer isti gospodarski panogi. Glede konkurnce pa ne vem kje so Reka in ostala pristanišča že danes? Sicer pa ima Luka najbolj ugoden geografski položaj, česar ji ne vzame še tako ali drugačno združevanje. Ob tem pa še, da je Luka že članica združenja pristanišč Venezia, Ravena, Trst, Reka in na trgu nastopajo skupaj. Holding....čemu? Sodstvo naj uredijo in bo vse še bolje kot mora biti!
Javoje
15. 01. 2011 10.56
Se še spomnite, kak odpor je bil proti naložbi ameriške firme Harrah's v HIT Nova Gorica? Američanov smo se "uspešno" ubranili - in kaj se zdaj dogaja s HIT-om? Zdaj nam pa en Nemec pravi, da bi bilo treba narediti veliko močno firmo, da bo lahko (komaj) ZADOSTI velika za celo evropski trg. Ampak ne, mi smo spet bolj pametni!
Javoje
15. 01. 2011 10.44
Meco: Luko bosta povozila Trst in Reka, takoj, ko bodo eni in drugi ti dve luki povezali z železnico (Reka - Madžarska; Trst-Avstrija)). Luka je dobro podjetje danes, konkurenca pa dela na tem, da jo bo čez 5 let POVOZILA. Mi pa ne znamo gledati 5 let naprej in hočemo imeti tri ločene vrtičke (luka, interevropa in železnice), ki jih bo združena konkuurenca ZMLELA v roku petih let. Pomnite - "velika riba male žre". In mi smo spet bolj pametni od Nemcev. Pa veliko sreče ...
Javoje
15. 01. 2011 09.55
1. Nakup ( in umik) s tržaškega pomola 7 2. Prodaja Banke Koper (zakaj?) 3. Prodaja Splošne plovbe (zakaj)? 4. Mehanitehnika - kaj se je že z njo zgodilo? 5. Istrabenz - ? 6. Odpor proti ustanovitvi močnega in za evropski trg komaj zadosti velikega holdinga tokrat? Vsi se prilagajajo in vsi hočejo biti močnejši in večji - samo mi ne. So zgoraj našteti uspehi ali neuspehi primorskih gospodarstvenkov?
wheelie1
15. 01. 2011 00.29
Luka zaposli Vlačičevega (in bogve čigavega še) prijatelja, da ima premanentni nadzor nad vsem. Stare nadzornike tožijo, ker so se dokazljivo hoteli strgati s ketne nekemu Lopoviču, ga odstavili in tisti trenutek stopili v drek. Intereuropa bo do konca leta šla v stečaj, če se ne reši Čehova (preverjen podatek). In se ga ne bo rešila, ker nihče zanj ne bo plačal toliko, kot ga je Intereuropa preplačala. SŽ pa so tako ali tako ponikalnica denarja. Nihče ne upa udariti po mizi. Če ne drugače, pa se preko sindikata in sveta delavcev in ob asistenci menedžerjev in visokoizobraženih svetovalcev v gnezdu SŽ bijejo politične igre za prevlado med desničarji in levičarji. Zakaj pa bi morala politika fosirati poroko? Kaj smo v plemenski skupnosti? Avtonomija gospodarstva pomeni, da se gosp. subjekti sami odločajo za združevanja, če ocenijo da je tako zanje boljše. Če ne zaslutijo pravega trenutka, pač *. Samo bi se potem morala z igralci malo pozabavati policija, tožilstvo, sodišče..., kakor v bratski HR. In pri tem delničarji nimajo nič. Razen da menjajo nadzornike in od njih zahtevajo upravičenje za nagrade... Kaj to res ni nikomur jasno?
manco-capac
14. 01. 2011 23.16
Ali so naši gospodje Pahor, Vlačič in ostali, od včeraj v politiki? Enkrat je bil celo že referendum, na katerem so se volivci izrekli proti delitvi železnic na infrastrukturni in prevozni del. Zakaj naj bi država plačevala tire, "biznisiral" naj bi pa nek holding v rokah tujcev?
MakeMyDayMF
14. 01. 2011 20.46
..prpeljal so tega klukca, da jim je povedal tisto kar jest vem že odkar sem začel delat kot navaden curakar pol jim je pa še račun izstavu kokr , da je med potjo še eno cev pod karavankam prevrtov.......dnarja u tej sloveniji je dobesedno kot dreka zato pa z njim tudi tako delajo ....bog nam pomagej, ampak dobesedno...
bangi
14. 01. 2011 20.41
bla bla bla...
Darko Vernik
14. 01. 2011 19.57
ŽE SPET EN NATEG DAVKOPLAČEVALCEV MEHDORN 50% PAHOR 25% VLAČIČ 25% A NE KUŽITE!
Meco
14. 01. 2011 19.19
Dejstvo je, da so sta tako Luka Koper kot Intereuropa dobri podjetji, kar dokazujeta z svojo dolgoletno uspešno tradicijo. Obala si brez njiju ne more pripisati napredka, ki ga doživlja. Žal za SŽ to ne morem trditi, saj tako velik odvečen balast nesposobnega kadra ne more pridelati drugega kot zgubo. Ravno IE in Luka ju rešujeta s tovornim prometom, SŽ pa odgovarja z gnilim in počanim dostavljanjem blaga...(lastne izkušnje) Obnašajo se kot da je lahko naročnik prevoza počaščen, če jih upa prositi za servis. Moj predlog je da naj Mehdorn prevzame SŽ in naredi zdravo podjetje iz njega. Žal pa so primitivni politični nastavljenci lomastili tudi po IE in Luki, ter napravili zgube iz miljonskih dobičkev. Ni krivda na strani IE ali Luke, vendar v gnilem pravosodnem sistemu, ki nekaterim dopušča vse. Torej...gnila država, in težave naj rešujejo pri sebi ne pa v logističnem holningu....non sense!
Javoje
14. 01. 2011 16.04
Samo veliki in močni imajo možnost zdržati tržno konkurenco na evropskem trgu. In če ne bo holdinga - bo treba na koncu prodati Luko Koper in Interevropo, ker drugače ne bo šlo? Se še spomnite Banke Koper in Splošne plovbe - oboje smo Slovenci prodali - za koliko že in zakaj? Zdaj bodo morda vodstva Luke Koper, Interevrope in SŽ "ponovili vajo", spodnesli predlog združitve v holding - kaj pa potem? Bodo še naprej gospodarili s svojimi dosedanjimi rezultati?
Javoje
14. 01. 2011 15.57
Seveda ga ne bodo podprli. Treba je biti protivsemu, kar nam svetujejo gospodarsko razviti, odlično organizirani in izkušeni Nemci. "Mi znamo in vemo vse bolje od Nemcev, kaj nam bodo oni solili pamet" - to je načelo, ki se ga bodo vsi držali. Je pač treba zavarovati vsak "svoj vrtiček"...pa naj stane, kolikor hoče!
nik500
14. 01. 2011 15.03
24ur ali lahko daste kašno svojo sliko od SŽ? Prva slika je vredu,ta druga slika z kraljico 363-029 je bila objavljena v tekmovanju zimske radosti.
binmister
14. 01. 2011 13.33
Združitev je slaba naložba .Pokopali še bodo tisto podjetje katero še nima trenutno fiančnih težav