Gospodarstvo

Bodo našli izhod iz krize?

Washington, 15. 11. 2008 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrh G20 v Washingtonu napreduje v smeri dogovora o finančni krizi. Britanski premier Brown je pogovore kljub temu označil za "težavne".

Skupino G20 poleg najbolj razvitih sestavljajo najhitreje rastoča gospodarstva. Na srečanje v Washington so dodatno povabili še Španijo in Nizozemsko.

Predstavniki držav, ki odtehtajo za 90 odstotkov celotnega svetovnega BDP, v Washingtonu iščejo dogovor o odpravljanju posledic svetovne finančne krize, ki se je razširila iz ZDA, in o preprečevanju ponovitev podobnih kriz, kot je sedanja, ki je celotno svetovno gospodarstvo pahnila na rob recesije oziroma v nekaterih primerih že čez rob.

Ameriški predsednik George Bush je v soboto med premorom vrhunskega zasedanja voditeljev držav G20 o finančni krizi v Washingtonu dejal, da je zadovoljen s potekom pogovorov, vendar je poudaril, da je še veliko dela. Britanski premier Gordon Brown je menil, da so pogajanja težavna.

Ameriški predsednik je v Beli hiši sprejemal goste, ki bodo poskušali priti krizi do dna.
Ameriški predsednik je v Beli hiši sprejemal goste, ki bodo poskušali priti krizi do dna. FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je povedala, da bodo dosegli dogovor o skoraj 50 ukrepih, ki jih bo treba sprejeti do konca marca prihodnje leto, pri čemer je dodala, da ne bo "nobenih slepih kotov", ker obstaja velika skupna volja proti ponovitvi sedanje krize.

Akcijski načrt na petih straneh je kot zadnji rok za konkretne predloge določil 31. marec. Načrt določa, da bi morala vsaka država ravnati, "kot se zdi primerno glede na domače okoliščine", vendar pa ne vsebuje usklajenega mednarodnega stimulacijskega načrta.

Voditelji naj bi se približali dogovoru o zagotavljanju večje odprtosti svetovnih finančnih trgov in oblikovanju sistema zgodnjega opozarjanja na krize. Med drugim naj bi se dogovarjali tudi o utrditvi pravil vrednotenja premoženja v podjetjih in drugih ukrepih, ki pa ne bodo tako koreniti, kot si to želijo evropske države zaradi nasprotovanja administracije predsednika Busha.

Britanski premier si želi, da bi svetovne vlade simultano sprejele proračunske stimulacijske pakete za oživljanje gospodarske rasti, vendar pa ZDA temu nasprotujejo. Kot kaže, se bodo načeloma dogovorili, da so fiskalne stimulacije koristne, vendar brez dogovora o usklajeni akciji.

Diplomatski vir blizu pogajanj je še povedal, da so se dogovorili, da "potrebujemo širši politični odgovor, ki bo temeljil na nadaljnjem makroekonomskem sodelovanju, da bi obnovili rast, se izognili negativnim posledicam in podprli hitro razvijajoča se tržna gospodarstva in razvijajoče se države".

Na vrhu sicer sodelujejo ZDA, Argentina, Avstralija, Brazilija, Velika Britanija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Španija, Turčija ter EU in tudi predstavniki mednarodnih organizacij, kot so IMF, Svetovna banka in ZN.

Obama poziva kongres

Glavni del današnjega zasedanja, ki je le prvo v vrsti podobnih, bo za zaprtimi vrati.
Glavni del današnjega zasedanja, ki je le prvo v vrsti podobnih, bo za zaprtimi vrati. FOTO: Reuters
Naslednji vrh, podoben sedanjemu, naj bi bil prihodnjo pomlad, ko bo na čelu ZDA že novoizvoljeni predsednik Barack Obama.

"Vesel sem, da je predsednik Bush spodbudil ta proces, saj globalna kriza potrebuje koordiniran globalni odziv," je ob tem povedal Barrack Obama. "Vendar pa se moramo ob tem, ko se trudimo z reševanjem preostalih nacionalnih kriz, nemudoma spopasti tudi s svojo. Letos je izginilo že skoraj 1,2 milijona delovnih mest, večina v naši avtomobilski industriji. Ukrepati moramo takoj. Kongres pozivam, naj nemudoma sprejme vsaj polog za rešilni načrt, ki bi ustvaril nova delovna mesta, pomagal družinam in spodbudil ekonomijo."

Če se to ne bo zgodilo, je demokrat obljubil, da bo to njegova prva naloga, ki jo bo speljal kot predsednik ZDA.

Azijske države za večje sodelovanje

Finančni ministri Japonske, Kitajske in Južne Koreje so se ob tem dogovorili, da bodo njihove države s sodelovanjem pri odpravi posledic aktualne svetovne finančne krize odigrale ključno vlogo pri stabilizaciji azijskega gospodarstva. S tem bodo pomagale ne samo Aziji, temveč vsemu svetu, so države zapisale v skupni izjavi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MILEVOLLIDISCO
16. 11. 2008 08.53
he,he,he, tisti na sliki so ta pravi.Kje so pa ta glavni krivci? Nikoli jih ne bomo vidli na takih slikah, ker delajo iz ozadja , da ne rečem iz varne sence. O moj bog, kaj folku vse prodajajo!
night.rider.mg
15. 11. 2008 21.49
Zopet ZDA nasprotujejo finančnemu paketu , to je klasika , od Bushove administracije izhajajo samo problemi , rešitve upam da bodo prišle po 20 januarju
Nauders
15. 11. 2008 18.49
super tile na sliki so se usedli malo pomenli in gremo naprej naši, brez panike krize ni več !!!
porka.malorka
15. 11. 2008 09.25
Treba bo uvest plansko gospodarsto pa bo
Skynet
15. 11. 2008 09.17
Vidite na zgornji sliki za mizo sedijo naši gospodarji, ki odločajo kako bomo živeli oz. če sploh bomo v prihodnje. ;)