Gospodarstvo

Po novi rekordni podražitvi: avtoprevozniki razočarani in razmišljajo o 'akciji'

Ljubljana, 23. 01. 2012 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob nespremenjenih trošarinah bo liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina več kot 1,4 evra, kar pomeni, da bo 50-litrski rezervoar več kot 70 evrov. Dražja sta tudi dizel in kurilno olje. Na Hrvaškem in na Madžarskem je bencin cenejši.

Opolnoči se bodo podražili vsi naftni derivati, čeprav vlada ni spremenila trošarin. Za liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina bo treba po novem odšteti 2,6 centa več, tako da bo liter 1,406 evra. Liter 100-oktanskega bencina se bo podražil za 2,7 centa in bo 1,423 evra. Liter dizelskega goriva bo dražji za 1,9 centa in bo 1,324 evra. Dražje bo tudi kurilno olje, in sicer liter za 2,3 centa in bo po novem 1,011 evra.

Spet bomo dražje točili gorivo.
Spet bomo dražje točili gorivo. FOTO: Thinkstock

Direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič je pojasnil, da je podražitev tokrat posledica višjih cen surove nafte na svetovnih trgih, zaostrovanja odnosov z Iranom in Nigerijo ter upada vrednosti evra v zadnjih 14 dneh. Ob šibki ekonomski dejavnosti opozarja, da je visoka cena nafte škodljiva za nadaljnje okrevanje gospodarstva, zato pričakuje, da bodo ključni igralci naredili vse za zajezitev rasti cen.

Avtoprevozniki zaskrbljeni

Predsednik Sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa pravi, da bodo višje cene še dodatno poslabšale njihov že tako slab položaj. Zaradi slabih pogojev poslovanja in pomanjkanja državne pomoči bodo avtoprevozniki lahko "kmalu ustavili tovornjake", je ocenil.

Klobasa še pravi, da si nekateri avtoprevozniki zaradi visokih cen naftnih derivatov pomagajo tako, da gorivo kupujejo v Rusiji, kjer je precej ceneje, vendar pa imajo to možnost samo tisti, ki tja vozijo. Država po njegovem mnenju sicer "ni zainteresirana za pomoč" avtoprevoznikom, ki se po mnenju predsednika sekcije srečujejo z vse večjimi težavami. "Tako smo razočarani, da je samo še vprašanje, kaj bomo naredili," je povedal Klobasa, ki pa o konkretnejših akcijah avtoprevoznikov še ni želel spregovoriti.

Klobasa pravi, da si nekateri avtoprevozniki zaradi visokih cen naftnih derivatov pomagajo tako, da gorivo kupujejo v Rusiji, kjer je precej ceneje, vendar pa imajo to možnost samo tisti, ki tja vozijo.
Klobasa pravi, da si nekateri avtoprevozniki zaradi visokih cen naftnih derivatov pomagajo tako, da gorivo kupujejo v Rusiji, kjer je precej ceneje, vendar pa imajo to možnost samo tisti, ki tja vozijo. FOTO: Thinkstock

Avtoprevozniki bodo od nove vlade po njegovih besedah zahtevali takojšnje ukrepe za izboljšanje položaja, Klobasa pa dodaja, da je sedaj prezgodaj za ugibanja, ali bo nova vlada tudi pripravljena pomagati avtoprevoznikom. Dodal je, da bo nova vlada "morala ukrepati", saj je celotno slovensko gospodarstvo v zelo slabem položaju, ki ga višje cene goriv še poslabšujejo.

Bencin je cenejši v Avstriji

Po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) so cene bencina v sosednjih državah različne. V Avstriji je liter 95-oktanskega povprečno 1,35, dizla pa 1,36 evra, saj so cene drugačne glede na lokacijo bencinske črpalke.

Na Hrvaškem je treba za liter 95-oktanskega odšteti 1,32, za liter dizla pa 1,28 evra. V Italiji je liter 95-oktanskega bencina 1,71, dizla pa 1,65 evra. Na Madžarskem je liter najbolj prodajanega bencina 1,34, za liter dizla pa je treba odšteti 1,4 evra.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (984)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
25. 01. 2012 09.16
Priap Res je brez veze, sploh še kaj komentirat. Morda dodam samo še to, da nobena gospodarska situacija ne daje pravice delodajalcem še dodatno teptanje človekovih pravic. Sploh, ker je o tem vse zapisano v zakonodaji in ustavi. Praksa je na žalost alarmantno drugačna. To je zame preprosto kriminalno in kaznivo dejanje.
Maya Gradiška
24. 01. 2012 10.20
+3
Nafta se kupuje po 2€ za sodček (vštet prevoz) iz surovca se pridobi od nafte, bencina in plina.... kje je največji pribitek? V trošarinah
yarrick
24. 01. 2012 10.11
+3
Me prav zanima, kolk bo šla sedaj nafta gor, ko je EU parlament potrdil sankcije iranu(kot da nismo vedeli da bo hlapčevksa eu to naredila)...kitajska bo še vedno odkupovala nafto od njih, verjetno tudi indija, tko da so tele sankcije zgolj nek poizkus kako še bolj oslabiti iran (ampak očitno ni bila to najbolj pametna odločitev).Se zna zgoditi da bo šla nafta KLJUB krizi( ko bi morale cene padati) gor zaradi trenj z iranom, v primeru vojne pa bi verjetno poskočila vsaj za 50%(saudi arabija NE BO mogla povečati tolk dobave, neglede na to da trdijo da bi lahko).Takrat bo šelezanimivo.se vračamo nazaj v čase ko so bili boni za bencin?
yarrick
24. 01. 2012 10.14
+1
Pa še hiter dodatek: izgleda da se stvari zapletajo še bolj kot bi bilo za pričakovati; indija (in kolikor sem uspel prebrati, tudi kitajska) bo trgovala z iranom v ZLATU in ne več v dolarjih, zaradi teh sankcij, ki jih je postavila ZDA in Eu.Kaj bo to pomenilo za zlato ne vem, vem pa da je to kar precej hud udarec za dolar, ki je kot rezervna valuta uporabljen za trgovanje z nafto.če se več držav odloči za tak način poslovanja...
black-swan
24. 01. 2012 10.03
-5
Kar se mene tiče naj se podraži čim bolj (PO CELEM SVETU, ne samo pri nas) bomo imeli vsaj bolj ČIST ZRAK in si bomo s tem podaljšali dobo na planetu, ki ga MI z našo razvajenostjo onesnažujemo .... jap se bo potrebno navadit!!!
resslovenka
24. 01. 2012 09.55
-2
Priap - verjetno avtoprevoznik- Sedem (7) let je bilo več kot dovolj, da sem spoznala kako deluje (oz. kako naj bi deloval) takšen poslovni subjekt, pa takemu izkoriščanju ljudi in friziranju podatkov nisem bila nikoli več priča (hvalabogu). Zvišanju cene derivatov je na izstavljenih računih pogodbenim partnerjem vedno sledil tudi % podražitve in poračun. Zaposleni so bili zabetonirani na minimalcih, da o vseprej kot zakonitih odtegljajih pri plačah , pa o viseči stalni grožnji izgube službe če bo kdo kaj zinil raje ne govorim. In gospodje se niso borili za posel, so imeli vsaj enega mega super poslovnega partnerja, ki je s svojim prometom in rednimi plačili nudil zaslužek, ki bi mu ga bi vsakdo zavidal. In veš kaj, za dostavo o kateri govoriš se nič ne bojim, bo še naprej, naprej ... V davčno blagajno pa (oprosti) prispevate toliko kot je res nujno potrebno. Torej?
Priap
24. 01. 2012 11.02
+1
Več kot vi, ki verjetno prejemate državno plačo. In ne, nisem avtoprevoznik...Sicer pa škoda besed. Upam samo, da nikoli ne boste odločali o zadevah v gospodarstvu...
prlek 1
24. 01. 2012 08.56
ruse majo svoje nafte keko čejo,američani so si jo privojskovali,mi petlare pa nemamo nič....in zaj bomo plačevali drago...
resslovenka
24. 01. 2012 08.24
-2
Meni se avtoprevozniki niti malo ne smilijo.Še vedno je in bo veljal rek: Vzemu tistemu, ki jamra in daj onemu ki ne. Se vedno znajdejo. Vprašajte njihove šoferje in ostali staff. Imam zelo negativno izkušnjo z avtoprevozniki, še nisem srečala poštenega. Sem jim to tudi na glas povedala, brez dlake na jeziku. Goljufali so državo in svoje zaposelne, do skrajne meje. Pa vseeno, meni je žal navadnih državljanov, ki se jim bo že tako okleščen družinski proračun še dodatno zmanjšal.
Priap
24. 01. 2012 08.58
+6
Res dobro razmišljate mlada dama...Skoraj zagotovo ste zaposleni v javni upravi. Sploh se ne zavedate, da vam avtoprevozniki dostavljajo hrano, zdravila, obleke, nafto, avtomobile, gradbeni material...in nenazadnje s svojim delom plačujejo davke v državno blagajno. Ko bodo prisiljeni ostati doma, boste tudi vi težje živeli...
mucek4
24. 01. 2012 09.06
+0
Ha. davke ja. Avtoprevozniki dobijo vse trošarine nazaj. Oni imajo nafto po 80c, ti jo pa plačuješ...
Priap
24. 01. 2012 09.18
+5
Normalno da dobijo DELNO povračilo trošarine, saj je nekateri porabijo v enem mesecu toliko, kot kot je ti v 10 letih ne boš.
bkaval
24. 01. 2012 09.41
Lahko bi se vrnili 100 let nazaj in formirali furmane. Imamo dovolj trave za konje in tudi nezaposlenih, ki bi upravljali te vozove. Predstavljajte si vsak dan 10000 furmanov, ki vozijo v smeri Maribora in prav toliko, ki vozijo v smeri Kopra. Pa še razne delavce, ki bi na roke vse to nakladali in razkladali. Oprostite, ali je to zgodba 100 let po 3. vojni?
black-swan
24. 01. 2012 10.10
+0
@Priap. ti pa za moje pojme ne razmišljaš dobro saj nam oz nobenemu na tem svetu ne rabi TOLKO PREVEČ uvožene, strupene, ejevske, gensko spremenjene hrane... ki ne nudi popolnoma nič dobrega ampak samo slabo!!!! potrošniški narod smo ja... lahko bi pa večinoma "proizvodov" sami pridelovali, ustvarjali, ... itd samo to je itak že čisto druga zadeva o kateri nihče ne razmišlja
Spetsnaz
24. 01. 2012 08.14
+4
No, sedaj je se zadnjemu podporniku USA demokracije jasno, zakaj Americani zapravljajo milijarde $ $ $ in tisoce zivljenj svojih vojakov ! Unicenje € in EU gre proti koncni fazi. NWO prihaja...
Frane Šajn
24. 01. 2012 07.51
DOKLER BODO VOLI , KI SO PRIPRAVLJENI POLNITI MALHE NAFTARJEV ŠE ZMERAJ.
cirenij
24. 01. 2012 07.48
+2
Na političnem parketu pa nič novega. Same stare, preperele face. In za narod enake travme
Iceclimber
24. 01. 2012 07.45
+13
Ste opazili, da imajo na vseh bencinskih postajah po novem zdravnika in policaja? Zdravnik nudi prvo pomoč tistim, ki omedlijo zaradi cen bencina, policaj pa tiste, ki si natočijo poln tank bencina, zaslišuje, od kod jim denar.
Andrej Ficko 1
24. 01. 2012 07.38
-2
Kam gre beli zajček?
lolipoly
24. 01. 2012 07.37
+2
Najbolse avte prodat in na vlake in avtobse in ne bo problemov..
Z.....SFRJ
24. 01. 2012 07.32
+3
Nenasiteni post komunistični voditelji v državi izkoriščajo svetovno krizo in si polnijo žepe na legalno lopovski način z pomočjo države naftni špekulanti v državi imajo moljonske dobičke krivijo za podražitev svetovne trge kakšna je pa prava resnica pa ve samo par ljudi,ki imajo od tega velike profite pri tem ožemanju nas plačnikov zato bi bilo dobro naredit nekakšen bojkot nanupa goriva v Sloveniji,kateri ima to možnost,če pa primerjamo prevožene kilometre z natenkano nafto na MOLU ali na PETROLU pa se vidi velika razlika saj če tankaš na MOLU narediš z isto količino nafte za 20 procentov več kilomerov,ker ima MOL majn vmešanega olja iz olne repice in zato tudi bolšo nafto
mucek4
24. 01. 2012 07.41
+1
Moja opažanja. Ni ga bencina (95, 100, Omw, Mol, Logo, Petrol, ...) ki bi preprečil klenkanje avtomobila, ki je predelan na plin. Po parih mesecih v rezervoarju je vsak bencin zanič.
cirenij
24. 01. 2012 07.28
+3
Problem je tudi kurilno olje. Ljudje ga že zdaj nabavljajo po kantah. Kaj nas šele čaka. Sreča, da jezaenkrat mila zima. Ker naših politikov levih ali desnih se ne bi dotaknilo, če bi crk..nilo 1/3 prebivalstva. Samo da oni in njihovi uživajo .
kepar11
24. 01. 2012 07.25
+2
Evo vlada že špara svojih 800 milijonov evrov. Še 100X dvignejo ceno pa so naredili svojo, uspešneži
cirenij
24. 01. 2012 07.20
+1
Vsakemu navadnemu "butastemu" državljanu je jasno, da s tako politiko ne morejo povečevat proizvodnje in zmanjševat brezposelnosti. Samo našim "veleekonomistom" in "velevladarjem" ne. Pa saj tudi v novi potencialni vladi so sami specializirani teoretiki. Če bi imel JJ dober namen, bi zdajle protestiral. Ampak vse sedanje napake so voda na mlin njegovi vladi. In "pameten"Pahorček bo utrl pot, da bodo lažje vladali.
David Kebelj
24. 01. 2012 07.20
+3
Imam najbolši predlog za vse,ki pravite da so goriva (pre)draga.Na naslednjih volitvah nebi šel voliti.Dokler bo folk hodil na volitve bo imel zaupanje v politiko,politika seveda to izkorišča.Treba dokazat,pa ne jiti na volitve,potem se bodo pa mogoče naši politiki malo zamislili,kako pa kaj....Kaj pravite,vsi Jankoviči,Janšati,Pahorčki itd?
cirenij
24. 01. 2012 07.22
+1
Vedno bodo ljudje, ki volimo. Tako, da to je iluzija. Bi bilo pa dobro. Ker večji kaos kot je ne more bit.
zalijanc
24. 01. 2012 06.59
+2
Dragi šoferji, bo treba neposredno v dogovor z Iranom.....blagovna menjava...pri njih je liter 48 centov...koliko pralnih strojev Gorenja stane ena cisterna?
B.P.
24. 01. 2012 06.41
+2
BI BLO FAJN MET FIČOTA KO MA SAM 25L TANK PA DAŠ SAM 25€ ZA TANK HEE....
B.P.
24. 01. 2012 06.41
+7
Frane Šajn
24. 01. 2012 08.02
+2
NAJ TE SPOMNIM SEM GA VČASIH VOZIL POŽRL JE DOBRIH 9 LITROV NA STO! AMPAK LITE JE BIL LE 72 DINARJEV!