Slovenija

Bo Radićeva odstopila, če pride Rotnik v HSE?

Ljubljana, 04. 12. 2010 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko Sevčnikar in Rotnik trdita, da za njuno zamenjavo oz. odpovedjo stoji nasprotovanje prodaje Teš tujcem, pa Radićeva to zanika. Če bi AUKN Rotnika postavila na čelo HSE, pa bi Radićeva resno razmislila o svojem odstopu.

Grški sindikati naj bi predsedniku sindikata Teš Branku Sevčnikarju posredovali podatke, da naj bi ruski strateški partner v TEŠ 6 vstopil s 60-odstotnim deležem, je povedal Sevčnikar. Po poročanju oddaje 24UR naj bi javna agencija za podjetništvo med obiskom predsednika Danila Türka v Moskvi namreč potencialnim investitorjem ponujala investicijo v Teš 6, nad čemer pa so ogorčeni v Šoštanju.

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik
Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik FOTO: POP TV

''Slovenska energetika je pogoj za konkurenčnost slovenskega gospodarstva,'' pa je prepričan nekdanji predsednik Teš Uroš Rotnik. In le dokler je v naši lasti, lahko nadzorujemo, da je konkurenčna. Kaj bi se po prodaji zgodilo s ceno elektrike, na to ne bi imeli več vpliva, pravi in dodaja, da četudi bo novo vodstvo prodajo skušalo izpeljati, naj se zaveda, da jim bo to na svojo pest težko uspelo. ''V Tešu je 500 delavcev zelo zavednih, kar pomeni, da je v slovenski energetiki veliko enako mislečih, tako da z enim človekom ne morejo narediti nič,'' še pravi Rotnik.

Podobne vizije je v svojem mandatu imel tudi takratni gospodarski minister Andrej Vizjak, ko naj bi, kot trdi Sevčnikar, Teš ponujal Nemcem. In tako kot so z opozorilno stavko preprečili takratno prodajo, bodo, so prepričani, tudi to.

Na poti novemu vodstvu Teš pa ne stoji le Rotnik, pač pa tudi Sevčnikar, ki mu bodo v ponedeljek najverjetneje vročili odpoved, ker naj bi organiziral nezakonite proteste.

Radićeva: Teš 6 nismo ponujali Rusom

Gospodarska ministrica Darja Radić je za 24UR zanikala informacijo, da vlada ponuja investicijo Teš 6 Rusom, ''Dejstvo pa je, da smo v okviru Japtija pripravili brošuro, v kateri so predstavljene vse investicijske priložnosti Slovenije in med njimi je tudi Termoelektrarna Teš 6,'' je povedala in dodala, da so v omenjeni brošuri predstavljene investicije, ki bi lahko bile zanimive tudi za tuje investitorje, med njimi tudi s področja turizma in vrste drugih panog. Vendar po ministričinih besedah Rusija v zvezi s projektom Teš 6 ni pokazala nobenega interesa, ''kar ni nič čudnega, glede na to, da je v tem trenutku še preveč sporna, da bi koga zanimala''.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

Radićeva je še povedala, da omenjen način ponujanja investicij ni nič posebnega, saj gre pri tem za projekte, ki so še v fazi ideje ali predinvesticijske študije. ''Gre za običajno aktivnost, ki jo izvajajo vse države, ki želijo sodelovati z drugimi državami,'' je poudarila ministrica.

Za primerjavo naj zapišemo primer iz Srbije, kjer so ruski partnerji prevzeli naftno industrijo. V dveh letih so odstavili vse. Tisoč ljudi je pristalo na cesti, predsednika sindikata, ki pa se je temu zoperstavil, pa so našli mrtvega s kroglo v glavi.

Na vprašanje, da nekdanji direktor Teš Rotnik pravi, da so ga zamenjali zaradi nasprotovanja prodaji tujcem, Radićeva odgovarja, da je to kar naenkrat postal glavni argument. ''Vendar kot smo že večkrat povedali, so bili glavni razlogi za odstavitev netransparentno vodenje investicije in že ugotovljena vrsta nepravilnosti v zvezi s to investicijo.''

Na poteze novega vodstva Teš, ki želi v ponedeljek odpustiti sindikalista Sevčnikarja, ministrica pravi, da vsekakor obstajajo neki indici, da je šlo pri ravnanju Sevčnikarja za neke nezakonite zadeve. ''Samo potezo pa bo moral utemeljevati Tot, ki je že povedal, da se bo zadeva rešila po sodni poti,'' pravi.

Darja Radić
Darja Radić FOTO: Miro Majcen

Če bo vodstvo novoustanovljene Agencije za upravljanje kapitalskih naložb res na čelo HSE postavilo Uroša Rotnika, pa Radićeva pravi, da je na mizi tudi možnost njenega odstopa. Bi vi upali prevzeti odgovornost za tak projekt, kot je Teš 6, pa ne bi bili prepričani, da tisti, ki ga vodijo, delajo transparentno in v skladu s pravili in vestnostjo dobrega gospodarja, sprašuje in dodaja, da zdaj, ''ko imamo novo vodstvo v HSE in Teš, so ti ljudje dobili možnost, da natančno preverijo sam projekt''.

S postavitvijo Rotnika na mesto direktorja HSE bi to po njenem pomenilo blokado vseh informacij in kot pravi, sama zagotovo ne bo pogledala vstran in ''bom resno razmislila, kako naprej in ali bom tudi sama lahko še prevzela odgovornost za tako pomemben projekt, kot je Teš 6, vreden 1200 milijonov, in kot kaže, bo ta investicija še dražja.''

Stavka v Tešu - 14
Stavka v Tešu - 14 FOTO: Uroš Ladinek

Bo stavkala cela energetika?

Sindikalist v Teš Branko Sevčnikar pa je napovedal, da bo v torek potekala izredna seja Sindikata delavcev energetike Slovenije, na kateri bodo odločali o opozorilni stavki vseh zaposlenih v slovenskem elektroenergetskem sistemu zaradi dogajanja v zvezi s Teš 6.

Sevčnikar je dejal, da bodo na seji od vrha slovenske politike zahtevali jasne odgovore o tem, kaj se dogaja s projektom izgradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne in o tem, ali se je gospodarska ministrica Darja Radić že dogovorila o vstopu strateškega partnerja iz Rusije v projekt Teš 6.

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sherum
06. 12. 2010 08.17
Buena Vita
05. 12. 2010 22.35
ZAPOSLEN SAJ VEŠ;;,GLIHA VKUP ŠTRIHA
Buena Vita
05. 12. 2010 22.34
PRAŠEK TUDI DRAKULA JE IMEL VELIKO RADOVEDNEŽEV NA POGREBU, VSI SO HOTELI PREVERITI DA SE JE SVET REŠIL ZLA
Buena Vita
05. 12. 2010 22.32
zaposlen
05. 12. 2010 21.45
radić je za v solato ne pa za na ministerstvo za gospodarstvo
zaposlen
05. 12. 2010 21.38
TITOVKA kako lahko govoriš proti svojim a menjaš barvo al si za umobolnica pred letom ali dvema so bili isti ljudje zate najboljši mater si podla tako kot oni kako lahko govoriš proti njim si postala BELČEK
M-teorija
05. 12. 2010 21.06
pajtlerblanka05.12.2010, 19:030 ~ČE SEM POŠTENA~ Se mi je zdelo, da dvomiš!
opore?nik
05. 12. 2010 20.13
Če nam bodo energetiko uokvirjali turistični vodiči potem bomo kmalu spet na plamenicah- koliko smo jih že imeli v grbu 5,6,7, saj ne vem, sem uporabljal svečo
prašek
05. 12. 2010 19.59
Blanka »TE RAZISKAVE SO BILE ZAČETE PRED LETOM 1950-im« In potem je prišlo leto 1980, ko so temu "zločincu" prišli na pogreb VSI svetovni voditelji. Več jih je bilo, kot pa na Kenedijevem pogrebu !!! »BANAN NI BILO,PRAŠKA TUD NE....« Sem že bil, he, he !
Buena Vita
05. 12. 2010 19.56
IN ZA INFORMACIJO DANES SI NAVADEN DELOVEC KUPI VSAJ TRI VELIKE TELEVIZORJE ZA PLAČO JAZ SEM TELEVIZOR NUJNO MORALA KUPITI NA KREDIT,IN SEM IMELA VELIKO PLAČO ELEKTRIKO SEM PLAČEVALA TRIKRAT VEČ KOT DANES BANAN NI BILO,PRAŠKA TUD NE BENZIN ,;,JOH LEHE IN SODE DNEVE ZA VOŽNJO,
Buena Vita
05. 12. 2010 19.52
oj,brutek-brutek načrti so,eletrane so narejene, sončne strkture so postavljene ČLOVEK KJE TI ŽIVIŠ,,LJUDJE SO SE ZADOLŽILI,PROJEKTE IZPELJALI,V PREJŠNJI VLADI SO BILI PRIKLJUČENI NA SISTEM,TA VLADA JE TO PREPOVEDALA OPS,,NI PLAČEVALA ,KRA JE KAZNIVO KER PA V SLOVENIJI POVELIČUJETE ZLOČINSKE ZDRUŽBE JE NEPLALČEVANJE VREDNOTA SAMA SEM V KOPRU 3 KRAT ZALARJA VPRAŠALA KDO JE KUPIL 93 PODJETJI KATERE JE IZ KADA PRODAL CVIKEL,,IN PO NAKLJUČJU JE BIL ZALAR PODPISOVALEC ,OZIROMA TISTI KI JE TE POD MIZI LOPOVŠČINO LEGALIZIRA,IN VEŠ KAJ,KRESALOVA MU JE TRIKRAT SKOČILA V BESEDO IN GOVORILA DA SE OPRAVIČENIO JEZIM, AMPAK PODATKI SO PA TAJNI APES IMA VSE NA INTERNETU,TOLIKO O TAJNOSTI,DA NE NAŠTEVAM ---O
Buena Vita
05. 12. 2010 19.46
NO,NA LESTVICO POJDI;;, TITO JE NA DEVETEM MESTU NAJVEČJIH SVETOVNIH ZLOČINCEV IN KAJ MISLIŠ INTELIGENTNEŽ KI PRAVIŠ DA POZNAŠ ZGODOVINO KDO JE TITA POSTAVIL TJA NA ZLOČINSKO LESTVICO,JANŠA JANŠATA ŠE OČE V CEFENKELJNU NI TAKRAT NOSIL KO JE TA LESTVICA NASTAJALA,, TE RAZISKAVE SO BILE ZAČETE PRED LETOM 1950-im
Buena Vita
05. 12. 2010 19.42
bratuseksaso
05. 12. 2010 19.16
Teš je prava investicija za slovenijo in za razvoj elektroenergetike,tvoj komentar da si za bio vire sem js tud ampak manjkajo taki projekti!!manjkajo kar se tiče Ljubljanske Banke pa ne bomo komentirali ker to je bila palača za tajkuni in za največji spor med Slovenijo In Hrvaško!
bratuseksaso
05. 12. 2010 19.12
Tito ni bil Zločinec in ne zagovarjaj tako politiko kot jo imamo sedaj na oblasti!!!!Tito kar je prvi naredil je moral odstraniti svoje sovražnike gdo ni bil za njega je bil proti!in ta je moral biti likvidiran saj tako ne more država delovati!ampak pomembno je to kaj je ljudem v Jugoslaviji manjkalo in seveda v komunizmu NIČ!!!!dela si imel danes si delal pri eni firmi jutri si že bil v drugi!!Življenje je bilo lepše plače so bile takšne da si dostojanstveno živel,res da Slovenijo je takrat beograd izčrpaval ampak nobenemu ni nič manjkalo.Sedaj kaj pa je Izčrpava Ljubljana in Bruselj!!ampak naša politika ki se vodi tako da delavec ne pomeni več nič in nima nobene pravice več in da se vse suče okoli denarja tisti ki je na višjih položajih lahko dela kaj hoče delavec pa mora biti tiho,če ne pa so že grožnje s pogodbami itd!!poznamo mi tako politiko!!!kje pod vodstvom Tita se je to dogajalo!!!NIKJER!!!!tako ne govori bedarij če ne poznaš zgodovine!!!
Buena Vita
05. 12. 2010 19.09
RAZLIKA JE BILA ,,,JA TO SEVEDA VELIKO LONCEV JE BILO NAPOLNJENIH IN KAJ MISLITE DA VEGRADOVA KOMISAR-NEVESTA NI POLNILA LONCE VEČJEMU SEŠTEVKU -POLIT-KOMISARJEV,,,TISTIH KI SO JO POSTAVILI
Buena Vita
05. 12. 2010 19.07
VUAU BRUTASEXO SAMO PRIMER TI DAM IN VPRAŠANJE KDO JE USTANOVIL IN BIL LASTNIK LJUBLJANSKE BANKE--SI GLEDAL ODDAJO NJENEGA USTANOVITELJA IN KAKO JE POSLOVALA IN KOLIKO DENARJA SO SI KOMISARJI ODVAJALI NA RAČUNE V TUJINI POTEM JE ZGODBA ,;;LITOSTROJ HRVAŠKO INO VZEMIMO POD LUPO, CRVENO ZASTAVO NNNNNNNNNNNNN ŠE I N JOŠ
Buena Vita
05. 12. 2010 19.03
ČE SEM POŠTENA MENI TERMO-ELEKTRIKA NE DIŠI, ZAGOVARJAM SONČNO ENERGIJO IN VETRNICE IN BIO-VIRE AMPAK,TU GRE ZA LOPOVŠČINO PRI KATERI SI LOPOVI MANEJO ROKE,KER BODO NAVIJALI CENE IN SPRAVLALI MILIJONE V ŽEPE
Buena Vita
05. 12. 2010 19.01
TITO JE NAREDIL VSE ZA MILIJONE O TEM SO NAPISANE CELE ŠTUDIJE DEJTE GA ŽE NEHAT PREUVELČIČEVAT,SAJ JE ZLOČINEC KER TAKO NEKATERI POVELIČUJETE ZLOČINCE IMAJO ZLOČINCI TAKO MOČ V SLOVENIJI
bratuseksaso
05. 12. 2010 18.57
V naši državi je toliko nepravilnosti.Branko sevčnikar in delavci so branili tisto kar po zakonu lahko Brani!in tudi čeprav sindikat ni za namensko določen da se lahko z njim branijo delavske pravice ampak se lahko tudi direktorske tudi!Moje osebno mnenje je tako,Prvo mora odstopiti Janez Kopač nato še Ministrica ki mu tako zvesto sledi!V državi moremo misliti na razvoj ne pa zatiranje razvoja,najboljše je da se vse proda tujcem in bomo mi ostali v lasti drugih,v naši državi je zelo zelo hudo nekaj narobe.Vsi vemo kaj bi Tito naredil če bi bil še veno živ in na funkciji.Eni se pa Sedaj izdajajo za Komuniste ki pa niso druga kot pa rak v žepih!