Gospodarstvo

Bodo delavci TVM poplačani 18. februarja?

Maribor, 11. 02. 2011 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Tovarne vozil Maribor, ki stavkajo od začetka leta, niso prejeli decembrskih plač, čeprav se je vodstvu iztekel rok za izplačilo. Delavci so zagrozili z vložitvijo predloga stečaja podjetja.

Odločitev o vložitvi predloga stečaja bodo predstavniki delavcev sprejeli prihodnji teden.

Pretekli mesec je potekal protest delavcev TVM.
Pretekli mesec je potekal protest delavcev TVM. FOTO: Aljoša Kravanja

Delavci od vodstva podjetja, ki je v večinski lasti skupine Viator & Vektor, zahtevajo neizplačane decembrske plače, lanski regres in odpravnine, konec prihodnjega tedna pa jim bi bilo treba izplačati še januarske plače.

Sekretar štajerskega sindikata SKEI Branko Medik je danes pojasnil, da je glavni izvršni direktor skupine Viator & Vektor Milan Šajn delavcem obljubil poplačilo vseh dolgov do 18. februarja, a mu ti ne verjamejo. "Delavci so obupani, saj nimajo sredstev za preživetje," je poudaril in dodal, da bo v ponedeljek v TVM spet potekal zbor delavcev, na katerem bodo dorekli, kako naprej.

Predstavniki zaposlenih so v sredo na sestanku s predsednikom uprave podjetja Janezom Lipušem napovedali, da bodo v primeru, da do današnjega dne ne bo izplačil, vložili predlog za stečaj podjetja. "Izgleda, da se bomo morali odločiti za to," je danes povedal Medik.

V skupini Viator & Vektor so v sporočilu za javnost izpostavili, da skupaj z upravo TVM še vedno iščejo rešitve, ki bi omogočile obstoj in razvoj podjetja. Poslovne razgovore, s ciljem nadaljevanja proizvodnje, nadaljujejo z več poslovnimi partnerji. "V primeru, da se za ugodno rešitev ne dogovorimo do prihodnjega petka, bo nadzorni svet TVM skupaj z upravo sprejel odločitev, ki bo v skladu z zakonodajo," so še zapisali v sporočilu.

Ob tem so zanikali navedbe Medika, da je Šajn obljubil, da bodo do omenjenega datuma, torej 18. februarja, poplačani dolgovi delavcem. Medik pa vztraja, da so delavci zgoraj omenjeno sporočilo, ki so ga iz skupine Viator & Vektor že v četrtek posredovali upravi in predstavnikom delavcev TVM, razumeli tako, da "ugodna rešitev" do 18. februarja vsebuje tudi poskus poplačila dolgov delavcem.

TVM, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov, je v krizi že dobro leto in pol. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so 3. januarja začeli stavko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
14. 02. 2011 11.14
myster Kake plače imajo v Revozu? Slovenske. Iste bi bile v TVM.
finec
13. 02. 2011 10.46
Za spremembo z orodjem obdelajte vodstvo.
NiiCk
12. 02. 2011 23.27
myster dvomim, moj oče dela tu, in sam pravi, da boljše, da je čimprej stečaj, že trteji mesec gre, pa brez plače, saj tako ljudje ne morejo živet, najboljše stečaj, da se agonija laži konča, pa na borzo, pol pa da si ti delavci nekaj najdejo! Škoda, tega podjetja, ena izmed rekih firm, ki dela svoj lasten proizvod, brez nekega kopiranja, ali delanja za drugo podjetje kot Revoz. V glavnem Pavček je vse "zavertil". 18. februar dvomim ,da bo denar, če ga do zdaj ni blo, kje bodo te nabrali 2 plaču, plus regres, vsakemu bi mogli dat preko 2000€ od kje bi te naenkrat dobili, kdo bo pa vlago v podjetje, ki je v dolgovih 30 mil.
myster
12. 02. 2011 12.30
so imeli pred leti priložnost delat bmw-je x5-ko, pa so jo odklonili.vsaj jst sm tko slišal iz zelo zanesljivov virov.verjetno bi še sedaj delali bmw x6 in bi meli ogromne plače.
majlo5
12. 02. 2011 11.40
Bojo bojo dobili karton na rdečem križu.
Tadej Skof
12. 02. 2011 09.30
NEGDO NAMERO DELA TO TAKEGA JE TREBA TAKOJ SKIINIT ,MISLI M PA DA IMAJO TU VMES PRSTE MOČVIRNIKI LAHI.
elloco
11. 02. 2011 15.31
18.februar....so namerno preskočili letnico???
Tadej Skof
11. 02. 2011 14.16
to treba da narudo vrnejo normalno življenje!
periot
11. 02. 2011 14.07
In kaj delajo odgovorni se sončijo na havajih???????
marko22marko
11. 02. 2011 12.42
Zgodbice za lahko noč.