Gospodarstvo

SD: Vlada je naredila napako, ker slepo sledi ukrepom bank, ki sesuvajo gospodarstvo

Ajdovščina, 05. 06. 2012 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Poslanske skupine so prepričane, da je treba stečaj Primorja začeti in izvesti kar najhitreje, da se konča agonija delavcev. Med skupinami pa se razlikujejo mnenja o tem, da država ni pomagala Primorju. Stranke koalicije to odločitev podpirajo, v opoziciji pa ji nasprotujejo.

Predlog za stečaj vložen.
Predlog za stečaj vložen. FOTO: POP TV
Postavlja se vprašanje, ali bo sodišče sploh ugodilo predlogu za stečaj. Uprava Primorja je namreč nepopolna, Činč pa je le član in ne predsednik upravnega odbora. Prav tako naj bi po zakonodaji imeli zaposleni možnost za vložitev predloga za stečaj šele tedaj, ko ne bi dobili izplačanih treh plač.
Zdaj je uradno. Stavkovni odbor Primorja je na Okrožnem sodišču v Novi Gorici vložil predlog za stečaj ajdovskega gradbenega podjetja. Predlogu je bil priložen dokument o insolventnosti, ki ga je podpisal tudi edini preostali član uprave Primorja Štefan Činč. "Imamo dokazilo edinega preostalega člana uprave Štefana Činča o tem, da je podjetje insolventno. Tu so uprava in lastniki Primorja Holding izpolnili del obljube, da bodo koordinaciji sindikata pomagali pri vložitvi predloga za stečaj," je dejal vodja stavkovnega odbora Primorja Damjan Volf.

Predlog za stečaj pa so v imenu zaposlenih podali tudi za hčerinski podjetji Primorje Avto Servis in Primorje Inštalacije.

Po večmesečni agoniji so morali predlog za stečaj na koncu v imenu zaposlenih v Primorju vložiti sindikalisti. "Lahko zatrdim, da se država ob stečaju Vegrada, SCT ni naučila prav nič in da morajo na koncu sindikati končati to zgodbo tudi na Primorju," je dejal Volf.

Predstavniki koordinacije sindikatov v podjetju so se o stečaju še edinega velikega slovenskega gradbenega podjetja v četrtek pogovarjali tudi z največjim posamičnim lastnikom Primorja Holding Dušanom Črnigojem. Ta je sicer več kot mesec dni obljubljal rešitev z dokapitalizacijo, ki naj bi jo prispevali morebitni strateški partnerji. Vendar nihče izmed ameriških, turških, ruskih in mogoče še katerih izmed omenjenih partnerjev ni pokazal kaj več od besed.

Stečaj je potreben, da se ustavi rubež

"Stečaj je potreben zato, da se ustavi rubež na Primorju in da se čim prej ustanovi nova podjetja, od katerih je bilo eno že ustanovljeno, drugo pa se ustanavlja," pa je povedal ajdovski župan Marjan Poljšak. Podjetja bodo poskušala nadaljevati del dejavnosti Primorja, pri tistem, ki naj bi nekako povezovalo vsa ostala, pa bo ob ustanovitvi sodelovala tudi Občina Ajdovščina.

Poljšak računa, da bo na ta podjetja prezaposlenih 50 do 100 delavcev Primorja, nekaj naj bi jih prezaposlili na hčerinsko podjetje Primorja Cestno podjetje Gorica. "Ostali bodo pač morali na zavod za zaposlovanje in si bodo morali poiskati drugo zaposlitev," je še dejal Poljšak.

Vsi potencialni strateški partnerji so bili neresni

Primorje je zašlo v finančne težave zaradi velike krize v gradbeništvu. Prezadolženost so poskušali reševati z zamenjavo upravnega odbora, vendar predsednici Marjani Novak ni uspelo zagotoviti dovolj posluha in potrpljenja bank upnic. Lastniki Primorja Holding so nato konec aprila odpoklicali upravni odbor in postavili novega, ki je že po slabem tednu sam odstopil.

Lastniki Primorja in banke upnice so iskali rešitev za ajdovskega gradbinca tudi z morebitnimi strateškimi partnerji, vendar se nihče med njimi ni izkazal za resnega. Vodstvo podjetja je namreč potrebovalo le dva milijona evrov, s katerimi bi lahko stavkajočim delavcem izplačali aprilske plače, denar pa bi kasneje šteli med dokapitalizacijska sredstva. Vendar je vse ostalo zgolj pri besedah.

Upravni odbor, sindikati in ajdovski župan so iskali pomoč tudi pri različnih ministrstvih, vendar odgovora na svoje pobude niso dobili.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Aljoša Kravanja

Vizjak upa, da bo stečaj manjše zlo, kot bi bilo sicer

Se pa je danes na stečaj odzval minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. V izjavi je glede ajdovskega Primorja dejal, da je zavod za zaposlovanje že prevzel aktivno vlogo.

"Zavod si bo prizadeval, da se za delavce, ki preživljajo agonijo v Primorju, čim prej poišče nove priložnosti," je dejal minister. Zavod jim bo po njegovih besedah na eni strani ponudil ukrepe aktivne politike zaposlovanja, na drugi strani pa povezavo s potencialnimi delodajalci.

"Upamo, da bo stečaj Primorja zaradi tega angažiranja zavoda in ne nazadnje zaradi sproščenih sredstev za aktivno politiko zaposlovanja manjše zlo, kot bi bil sicer," je še dejal minister.

Brez zaposlitve bo ostalo več kot 700 delavcev

Vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf je v imenu zaposlenih vložil predlog za stečaj.
Vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf je v imenu zaposlenih vložil predlog za stečaj. FOTO: Svet na Kanalu A
V ajdovskem podjetju je še vedno zaposlenih več kot 700 delavcev, ki so že četrti teden stavkali, saj jim Primorje dolguje aprilske plače. Delavci pa so kljub stavki ostali doma, saj je tak dogovor med upravo in stavkovnim odborom, da se po nepotrebnem podjetju ne bi ustvarjali dodatni stroški.

Večina med zaposlenimi ima stalno bivališče na območju Vipavske doline, zato se bo tu brezposelnost predvidoma dvignila na 25 odstotkov.

Prav zaradi tega so se na novogoriškem zavodu za zaposlovanje, pod katerega sodi tudi ajdovski urad za delo, že lansko jesen začeli pripravljati na možen stečaj Primorja. Direktorica novogoriškega zavoda Lučila Hvala je povedala, da so imeli skupaj z območno obrtno-podjetniško zbornico Ajdovščina - Vipava že pred meseci sestanek z nekaterimi delodajalci, ki bi bili pripravljeni zaposliti sedanje zaposlene v Primorju.

Vendar je v Primorju starostna struktura zaposlenih visoka, še posebej to velja za gradbene delavce, med njimi je tudi precej invalidov. Zato je vprašanje o tem, koliko delavcev bodo sploh lahko še zaposlili, eno pomembnejših v teh dogovorih.

"Možnosti za uspešno sodelovanje se bodo zmanjšale"

Stečaj Primorja po mnenju direktorja Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS Jožeta Renarja ne bo imel takojšnjih posledic na gradbeni sektor, ker na področju infrastrukture domači projekti še niso pripravljeni. Neposreden vpliv bi imel stečaj le na upnike Primorja in na z njimi povezana podjetja, meni Renar.

Renar glavne razloge za propadanje slovenskih gradbenih podjetij vidi v politiki, ki je gradbeništvo najprej izjemno deregulirala in ga nato povsem podredila svojim sprotnim potrebam. Svoj delež so prinesla tudi izčrpavanja podjetij zaradi procesa privatizacije, vendar je ta delež glede na nastale dolgove v panogi zelo majhen, še ocenjuje Renar.

"Ko pa bo Slovenija sposobna iti v nov investicijski cikel, pa bo imel njegov zagon bistveno manj pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo. Poleg tega se bodo možnosti, da bi slovenski izvajalci uspešno sodelovali na projektih izgradnje infrastrukture na naših tradicionalnih trgih na jugovzhodu Evrope znatno zmanjšale," ocenjuje Renar.

Pri projektih, kjer v prihodnje ne bo visokih zahtev za reference, bodo po njegovem mnenju gotovo lahko nastopila tudi manjša podjetja, ki bodo na ta način do neke mere svoje primanjkljaje na področju referenc in kapitalske moči lahko pokrila tudi z medsebojnim povezovanjem. Ob tem Renar opozarja, da bo pomembno tudi, kako jih bodo spremljale naše banke, ki se danes panično umikajo iz panoge. Pri vseh projektih to sicer ne bo mogoče, tam pa bomo morali najemati tujce.

Državna pomoč Primorju bi bila po mnenju Renarja smiselna, saj je Slovenija infrastrukturno še vedno precej "neizgrajena" in bo Slovenija tovrstne izvajalce še potrebovala. "Problem pa je v tem, koliko so naše banke še pri močeh za takšen zalogaj in koliko se zdi politiki oportuno, z vidika odziva volivcev, stopiti na ta tanek led," opozarja Renar.

Tajnikar: Gradbeni sektor se bo prestrukturiral

Ekonomist Maks Tajnikar meni, da se slovensko gradbeništvo že nekaj časa prestrukturira in bo v prihodnosti precej drugačno, kot je bilo v preteklosti. Tajnikar meni, da so pred letom dni še obstajale uresničljive možnosti za rešitev Primorja, vendar pa jih zdaj ni več.

"Velikih projektov pa zelo verjetno ne bodo delala naša podjetja, in sicer ne le zaradi tega, ker dovolj velikih za velike projekte ne bo več, pač pa predvsem zato, ker bodo ponudnike na natečajih za velika dela morali spremljati tudi veliki financerji," ocenjuje Tajnikar.

V stečaju bo sedanje premoženje Primorja po mnenju Tajnikarja "osvobojeno" dolgov in bo zelo verjetno lahko našlo najemnika in kasneje tudi kupca. Tajnikar sicer vzroke za propadanje velikih gradbincev vidi v dogajanju med letoma 2003 in 2008. "Danes lahko le opazujemo posledice teh vzrokov in se z njimi več ne moremo spopadati," je ocenil.

Tajnikarja preseneča pasivnost sedanje vlade in njenih ministrov ob problemih, kot je bilo Primorje. Minister za gospodarstvo bi po njegovem mnenju lahko že pred časom "razrešil gordijski vozel".

"Žerjav ni odgovoren za stečaj, lahko pa bi ga preprečil"

V Pozitivni Sloveniji so prepričani, da bo vlado stalo desetkrat več, ker ni zagotovila dokapitalizacije podjetja ter tako ohranila številna delovna mesta. Poudarili so, da se bodo posledice stečaja kazale na daljši rok, ko se bodo začele nove večje investicije na področju infrastrukture. "Takrat bodo pri večjih projektih najbrž posle prevzemala velika tuja gradbena podjetja," menijo.

Iz stranke so sporočili tudi, da razumejo delavce, ki so vložili predlog za stečaj, še posebej po zadnjih intervencijah aktualnih lastnikov. "Menimo pa, da stečaj ne bi bil potreben, če bi pristojni minister za gospodarstvo Radovan Žerjav pravočasno ukrepal in Primorju zagotovil državno pomoč. Po naših informacijah so bile banke pripravljene razlastiti lastnike in lastniško prevzeti podjetje, vendar se za slednje zaradi neodzivnosti, nerazumevanja, nepripravljenosti ministra niso odločile. Minister Žerjav resda ni odgovoren za stečaj podjetja, bi ga pa lahko preprečil – kar bi državo stalo bistveno manj, kot jo bodo stale posledice stečaja," so kritični.

"Vlada je naredila napako"

V poslanski skupini SD menijo, da vlada dela veliko napako, ker ni sprejela ukrepov za reševanje prezadolženega gospodarstva in slepo sledi ukrepom bank, ki "dobesedno sesuvajo gospodarstvo". Tudi v primeru Primorja bi bilo možno zagotoviti državno pomoč v višini 20 milijonov evrov, je ocenil vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

"Zaradi ohranitve gradbene stroke je po našem mnenju stečaj treba zaključiti čim prej in organizirati nova podjetja, ki bodo ponovno zaposlila ljudi in bila sposobna prevzemati večja naročila," je še ocenil Veber.

V poslanski skupini SDS po drugi strani pravijo, da so se težave Primorja vlekle že dlje časa, zato po njihovem mnenju ni mogoče razumeti, da se zadeve ni poskušalo sanirati takrat, ko je bilo to izvedljivo, to je za časa prejšnjega predsednika uprave in solastnika Primorja Dušana Črnigoja.

Ta se danes po navedbah največje koalicijske poslanske skupine otepa odgovornosti za nastalo situacijo, z lažnimi obljubami pa je tudi podaljševal agonijo delavk in delavcev.

V poslanski skupini SDS so poudarili, da je nekorektno s prstom kazati na državo, potem ko so si člani različnih uprav delili velikanske dobičke in lastninili podjetja, tudi na račun delavcev oz. zaposlenih. "Treba se je zavedati, da lastnik Primorja ni država in da obstaja jasen krivec za nastalo situacijo. To pa so uprave in lastniki. Te je potrebno klicati na odgovornost," so jasni.

Nekateri menijo, da bi vlada lahko rešila Primorje.
Nekateri menijo, da bi vlada lahko rešila Primorje. FOTO: Dare Čekeliš

Obenem so prepričani, da bo vlada delavcem Primorja zagotovila vse socialne pravice, ki jim pripadajo, saj je "zavezana k temu, da ohrani socialno državo in poskrbi za tiste, ki bi ostali brez služb in s tem primernega dohodka za življenje".

V poslanski skupini SLS obžalujejo vložitev predloga za začetek stečajnega postopka Primorja, vendar pa je tudi po njihovem prepričanju stečaj tega podjetja usodno povezan z neodgovornim ravnanjem njegovih lastnikov v preteklosti. Država po njihovem mnenju trenutno ni v položaju, da bi lahko finančno reševala podjetja v zasebni lasti, kjer nihče ne želi prevzeti odgovornosti za svoja dejanja, prav tako pa v proračunu ni denarja za takšne vložke.

V trenutni situaciji je najboljši scenarij čim hitrejša izvedba stečajnega postopka, da bi lahko ob zaključku stečaja na tistih preostalih zdravih temeljih gradbenega velikana začelo poslovati novo podjetje, poudarjajo v SLS. Ob tem pa dodajajo, da je naloga države, da omogoči čim boljše pogoje za rast in razvoj.

Država je po mnenju poslancev DeSUS ravnala pravilno, ker ni pomagala Primorju, saj se nekdanji prvi mož Primorja Dušan Črnigoj ni umaknil iz lastniške strukture Primorja. "To novo podjetje bo moralo na novih temeljih in na podlagi nove lastniške strukture v sodelovanju z ostalimi primernimi slovenskimi gradbenimi podjetji delati skupaj na večjih projektih," je dejal Hršak.

Poslanec Ivan Hršak (DeSUS) je ocenil, da je stečaj Primorja zdaj edina možnost, da se bo na njegovi podlagi lahko ohranilo zdravo jedro podjetja. Stečaj je tudi nekakšna rešitev za delavce, ki že nekaj časa nimajo plač, da se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in prejeli denarna sredstva, ki so na razpolago in ki jim pripadajo, je dejal. Stečaj je zaradi stiske delavcev zato treba izvesti kar najhitreje.

V poslanski skupini NSi prav tako ocenjujejo, da so za stečaj Primorja krivi lastniki, na čelu z Dušanom Črnigojem. "Podjetje so neizmerno zadolžili in so bili so brez posluha za morebitne rešitve, delavce in podizvajalce, naročnike pa so pustili na cedilu," so ocenili. Država je s tem, ko Primorju ni pomagala, po njihovem mnenju ravnala pravilno, saj ni lastnica podjetja. Ob tem poudarjajo, da morajo odgovornost prevzeti lastniki.

Stečaj podjetja mora biti zdaj po njihovem mnenju izveden kar najhitreje, da lahko iz stečajne mase nastanejo nova podjetja, ki bodo delavcem nudila zaposlitev. Gradbeni sektor bo zaradi stečaja Primorja zagotovo bolj okrnjen, vendar v NSi verjamejo, da se bo po katastrofi čiščenja gradbene dejavnosti oblikoval nov segment uspešnih gradbenikov, ki bodo ohranili znanje in sposobnosti nekdanjih družb in delovali bolj odgovorno in gospodarno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mark54
06. 06. 2012 14.22
+2
Tajnikar sicer vzroke za propadanje velikih gradbincev vidi v dogajanju med letoma 2003 in 2008. "Danes lahko le opazujemo posledice teh vzrokov in se z njimi več ne moremo spopadati," je ocenil. PA mi povejte gdo je bil na ABLAST v teh letih ? Zakaj so vzpodbujevali taka lastninjenja ? in NISO TAKRAT UKREPALI ? Je zdaj keremu bolj jasno ? meni je ! In ti ki so zažgali bajto zdaj najbolj vpijejo da je treba gasiti. In ti ki so ladjo (slovenijo) potopili , je NE BODO rešili. Sem prepričan ! ŽAL !
mark54
06. 06. 2012 14.10
+1
Primorje je zašlo v finančne težave zaradi velike krize v gradbeništvu Lastniki Primorja in banke upnice so iskali rešitev za ajdovskega gradbinca tudi z morebitnimi strateškimi partnerji - CITATI IZ ČLANKA. 1) NI RES da je primorje zašlo v krizo zaradi krize v gradbeništvu. V krizi je zaradi privatizacije (brez denarja ) zgolj na kredit. Kriza je samo razgalila vso bedo takih privatizacij in nedejavnost državnih organov ( še danes ne delajo na tem ) pregona ki so mirno gledali kako novi lastniki IZČRPAVAJO ( kradejo ) denar iz njih in so v krizo padli popolnoma nepripravljeni.Brez 1 € rezerve za eventualno prestrukturiranje le teh. Čeprav so desetletje imeli posle na avtocestah po enormno visokih cenah. In kje so dobički iz teh poslov in časov ? v bankah in na računih posameznikov v tujini. In tam jih morajo iskati organi pregona ( vsaj nekaj bi se ga dalo najti in dobiti nazaj). In ker država ni več financirala večjih projektov so te firme v nekaj tednih ( največ mesecih ') prišli v nemogoč položaj. Banke so zahtevale denar a lastniki so reševali svoje finance in zavlačevali z stečaji dokler se je dalo. In konec je bil neizbežen. Seveda se sprašujemo kje so organi pregona ? In zakaj jih ni v primorju ? je gdo kaj slišal da kaj raziskujejo ? Pa tudi če bi bi bilo isto. Hildica lepo doma solato zaliva in uživa na svobodi z nekaj miljoni na računu. Da o zidarji in še katerem niti ne govorimo ! 2) Strateški partner je bil NATEG in kupovanje časa. Ni možno da firma pridobi strateškega partnerja če nima DELA ! In v sloveniji ga tudi še nebo kmalu. Gdo pa lahko to financira ? ( pa še 350miljonov pufa? ) Kaj res mislite da obstaja poslovni partner ki bi kupil ( ali kaj bi ? ) primorje , ga saniral (plačal bamkam in upnikom ) in plačeval delavce nekaj let dokler nebi kak resen posel dobili ? Kaj ste res vsi ekonomisti b.u.t.a.s.t.i.? in verjamete v strateškega partnerja ? GA NI IN GA NEBO: Tu zdaj nihče ( niti država ) ne more kaj narediti , ker vsaka sanacija zahteva da firma dela še več kot je v preteklosti. In če so si nakopali toliko dolgov v času ko so veliko delali na dobro plačanih poslih z (pre)visokimi cenami , kako naj firma obstoji v času ko NI DELA ? STEČAJ je žal EDINA resna opcija. In ni bojazni da sedaj pa bo problem ker nimamo velike firme. Saj tudi velikih projektov NIMAMO. to kar pa je za delati pa bodo neke nove ( ali majnše stare) firme delale ki so obstale ker se niso lastninile na tak način kot ta velike in v nekih drugih časih in pogojih. Saj je še nekaj firm in tudi strokovnjakov ki bodo z lahkoto nadomestile primorje , sct in /ali vegrad.
body2005
06. 06. 2012 14.02
+3
zakaj že enkrat ne zaprejo nlb. manj težav bo če takoj naredijo to, kot pa da se zgodba z hrvaško ponovi le da tokrat bodo slovenci naj....... varčevalci in ostali. takrat bo prepozno. DOL Z BANKO KI KRADE LASTNIM LJUDEM POL PA JIH IZTERJA Z IZTERJEVALCI ČE SO JIM DOLŽNI 1 EUR. ONI SO PA LAHKO MILIJARDE PA SAJ BO NEUMEN SLOVENČEK PONOVNO DAL ZA DOKAPITALIZACIJO
partibrejkers
06. 06. 2012 13.26
+0
Kolikor vem, so delavci redno dobivali plače, tako da niso nobenemu nič ukradli. Pa tudi ne vem, kako bi lahko šefi lahko ukradli denar, ki so ga sami zaslužili. Ko je treba dobiti denar za banke, ki imajo 100 milijonske minuse, pa ni težko dobiti denarja. Pa tudi za tradicionalne zgubaše, kot so železnice in Adria, se vedno dobi denar. Pa naj se Primorje zažasno podržavi. Če propadajeo vsa velika gradbena podjetja, je nekaj narobe s sistemom, ne pa z gradbeništvom.
body2005
06. 06. 2012 13.56
+2
a ti sploh veš koliko denarja so pokradli in prenakazali v davčne oaze? prijatelj narobe govoriš vsi povezani z primorjem so samo voluharji.osebno poznam mimoviča kako je nategoval ljudi po sežani potem pa pobegnil v srbijo. fant ne pisat take traparije. veš so takšni časi ko malenkost naredi protest velikih rasežnosti.
body2005
06. 06. 2012 13.58
+1
mimovič, sosič sta prijatelja odlična stratega za natege, zraven potegneta valenčiča in skujejo načrt kako zrušit gradbene firme in potegnit bajne vsote. nato prepričajo črnigoja in zgodbo poznamo propad primorja.
mark54
06. 06. 2012 14.15
+1
Haloo ! Kaj niso nič ukradli ? pa naj povejo kje je denar iz recimo zadnjih 10 let ko so delali noč in dan v 2 x preplačanih poslih z državo ? Seveda so izčrpavali podjetje 100 /uro . Kaj pa je izčrpavanje ??? ( po domače KRAJA )
Elias47
06. 06. 2012 11.38
+0
Vse dokler bo trajal bančni krč, bo trajala tudi kriza! (Namerno ustvarjeni) bančni krč pa je tudi vzrok krize. Za rešitev krize je potrebna le odpravitev bančnega krča. Sedaj se je potrebno odločiti ali še naprej reševati banke in zaradi tega pustiti trpeti na milijarde ljudi, ali pa odpraviti banke (odpisati vse dolgove), in ustvariti nek nov sistem izmenjave blaga, v tem primeru bodo edine posledice le nekaj stotisoč odpušenih lopovskih bančnikov... Odločitev je vaša...izhod iz krize pa zelo enostaven....nekje je zapisano, da "bodo prekovali orožje v pluge in srpe... in bodo podirali mesta...." ... torej lahko slutimo, da so nam preroki hoteli povedati, da je edina rešitev iz trenutne situacije vrnitev nazaj k naravi.... nazaj k poljedeljstvu, življenju na deželi in poskrbeti za samozadostnost!!! Namreč dandanes smo ravno v nasprotni situaciji, v največji možni past; če se sitem zruši, so ljudje v brezizhodni situaciji....prehoda nazaj k naravi pa ni možno tako hitro uresničiti, da ne bi mnogo ljudi stradalo in pomrlo, ko se bo sistem zrušil.....torej, pamet v roke!!!
ironi
06. 06. 2012 11.00
+6
Kako morate tako prostaško razmišljati, da bi -nacionalnega tata/tajkuna - dokapitalizirali, namesto, da bi ga aretiral (nastavlja se kameram z ciničnim nasmehom) in ga vsega nakradenega RAZLASTILI in to na licu mesta, če bi bili "pravna država", ki si zasluži državno spoštovanje!!! Tako pa razni TV-ji po državi kažejo lljudem, kako se mora krasti družbeno lastnino, folk pa marš odkoder ste prišli.
body2005
06. 06. 2012 14.00
+1
najprej je treba vedet da televizijske hiše živijo od napihnjenih novic. bolj je žalostna več je gledalcev njim pa gledanost in zaslužek.
princSP
06. 06. 2012 10.57
+7
Ta vlada je popolnoma nesposobna za vodenje Slovenije. Kot da kolaborirajo z Avstrijo in Nemčijo...na kaj nas to že spominja...ja zgodovina se žal vrača!
loden
06. 06. 2012 10.12
+4
V zadevi Primorje bi glavno besedo morala imeti sindikat, davčna uprava, policija, tožilstvo in sodišče. Imajo jo pa odvetniki in politiki. Kdaj bo konec heca?
janez6bb
06. 06. 2012 10.31
+2
kaki politiki, smo videli kako brez moči so, in tega jim tudi ni težko priznat, politika je že dolgo ugrabljena s strani kapitala, in zato smo tam kjer smo, vladajo koorporacije in ne politiki ter s tem ljudje.
body2005
06. 06. 2012 10.37
+0
DRAGI MOJI FORUMAŠI POLITIKA JE SAMO SLIKA BREZ OKVIRJA. DRŽAVO VODIJO ODVETNIŠKI LOBIJI . PRAVILO JE , ČE ODVETNIK NIMA DELA IN DENARJA NI DRŽAVE. KATERI ODVETNIK BI ZASTOPAL BARABE ČE NE BI DOBIL MASTNE KUVERTE. DAJTE NO NEHAJMO SI ZATISKAT OČI. POLITIKA JE TUKAJ ŠE NAJMANJ KRIVA OZ. ZADNJA V VRSTI JE KRIVA
janez6bb
06. 06. 2012 11.16
body za slovenijo i se kr strinju, da je odvetniški lobij najmočnejši, glede tujine pa niti približno ni tako, vsaj moje mišljenje je takšno.
Vik Klas
06. 06. 2012 11.49
+1
body2005
06. 06. 2012 14.09
+1
LODEN VSI TI KI SI JIH NAŠTEL BI NAJ BILI AKTIVNI OD NASTANKA SLOVENIJE. KAJ SO PA NAREDILI? NIČ IN ZATO JE NAŠA LJUBA DRŽAVA TAM KI JE. ŠE BOG JI NE MORE POMAGAT KAMOLI KDO OD NAS. SPOMNIM SE DEDEKA KI JE PREŽIVEL OBE SVETOVNI VOJNI MED PARTIZANI IN JE GOVORIL PREDEN JE UMRL; BOSTE VIDELI TAKO KOT JE BILO V JUGOSLA
body2005
06. 06. 2012 14.09
+1
TAKO KOT JE BILO V JUGOSLAVIJI LEPO LJUDEM V SLOVENIJI BO TOLKO SLABŠE. SE JE MOTIL? NE!
janez6bb
06. 06. 2012 10.08
+10
ZA 1, 8 MILARDE SLABIH KREDITOV JE NLB VRGA DENAR SKOZI OKNO; REŠUJE JIH NAJ PA RAJA; PA STE NA GLAVO PADLI; TEH 1,8 MILIJARDE BOMO PA POZABILI; AH SEJ JIH IMA NAŠA ELITA NA RAČUNIH V DAVČNIH OAZAH, raja p naj preživi z 500 evri. BOLAN SVET.
nogomet12
06. 06. 2012 11.45
+2
NLB je bila petkrat dokapitalizirana od leta 2007 dalje.Vsi ven iz NLB-ja pa naj se sesujejo.
nogomet12
06. 06. 2012 11.46
+1
janez6bb
06. 06. 2012 10.06
+3
SEJ TO SMO POLITIČNO NEOPREDELJENI PONAVLJALI ODKAR SE GOVORI O UKREPIH, TI UKREPI KI JIH JE SPREJELA VLADA SO LE VODA NI MLIN FINANČNEMU SEKTORJU; KI BO ŠE NAPREJ ROPAL LJUDI; KOT V NEKAJ ZADNJIH LETIh NA ISLANDIJI SO REŠEVANJU BANK REKLI NE IN IMAJO DAENS SKORAJ 3% GOSPODARSKO RAST, že drugo leto ZAPORED. MI KI PA POMAGAMO BANKAM; KER JE NAŠA VSA POLITIKA VELIK HLAPEC BRUSLJU IN ECB-JU.
X-XY
06. 06. 2012 09.48
+7
Po vseh pravilih bi Primorje in podobne firme, ki so dolžne ogromno denarja drugim, tudi bankam, morale zapreti vrata oz. propasti v roku enega meseca, lastniki, nadozrniki odgovarjat s svojim premoženjem. Tako, da ne se čudit, ne se bat, če še eno lopovsko podjetje propade; še nekaj jih čaka v vrsti, ...
AlternativeFacts
06. 06. 2012 09.56
+0
Ni problem,če Primorje propade.Problem je,ker nimamo več gradbenega podjetja,ki je zmožen delati glavna posla(inženering, itd,).Ali drugače povedano,za vsako ulico,ali kajžo,ti bodo sedaj tu delala nemška,italijanska ali recimo avstrijska gradbena podjetja.Domači bodo pa v najboljšem primeru črte po tleh risal.Da o tujih natečajih sploh ne začnemo...S to vlado se seli revščina v Dolino Šentflorjansko to se dogaja.
AlternativeFacts
06. 06. 2012 09.47
-1
"Upamo, da bo stečaj Primorja zaradi tega angažiranja zavoda in ne nazadnje zaradi sproščenih sredstev za aktivno politiko zaposlovanja manjše zlo, kot bi bil sicer," - Torej je s tem povedal da nima niti mali pojma,kaj so s tem dejanjem naredili.Uboga država Slovenija.Za narod mi je vseeno,ker je zarukan,saj ne naredi nič,da bi odplaknil to za narod škodljivo samooklicano vlado.
flamengo
06. 06. 2012 09.36
-1
Ta poziv levice dokazuje, da ni na strani delavcev, pač pa na strani tajkunov - partijskih direktorjev, ki so tako iz njihovih vrst. Država naj bi z davkoplačevalskim denarjem rešila gradbeno podjetje, ki ga je tajkun črnigoj izčrpal. Pol se sprašujejo, zakaj ni denarja za spodbujanje rasti gospodarstva in posledično plač.
kameltrajbar
06. 06. 2012 09.43
+4
..mišljeno je,da bi lastnike razlastili in šele potem reševali firmo...:)))....mau si preber prej kj..ne sam lapat...:)
Vik Klas
06. 06. 2012 10.20
+2
Potem bi bila lastnik Banka,vemo pa da so Država in Banka slabi lastniki in spet Jovo na novo.
flamengo
06. 06. 2012 10.39
jappa: Ja in kako razlastiš nekoga, ki ni niti lastnik. Ko gre za pobiranje denarja se obnaša kot lastnik in ko se podjetje znajde v težavah, potem se skriva po pokopališču. Daj no.
body2005
06. 06. 2012 09.35
+4
Zakaj ni Lukšič nič pametnega naredil kot minister, sedaj pa bo stranko navzdol peljal po poteh LDS. strici so mu pomagali ker se bojijo da bodo RAZKRINKANI. NE BOJTE SE STRICI VAS ŽE VSE POZNAMO.
body2005
06. 06. 2012 09.34
+1
lukšič = lds !
.MOSSAD.
06. 06. 2012 09.28
+8
SD: Vlada je naredila napako, ker slepo sledi ukrepom bank, ki sesuvajo gospodarstvo ------------------- Zakaj ni finančni svetovalec g.Isajlović..opozoril na tote slepe Puffe....pa to...
AlternativeFacts
06. 06. 2012 09.48
+2
Vprašaj Bavčarja Šrota ali pa kar Jankota....
Cisto na hitro
06. 06. 2012 09.13
-1
parhor je bil tri leta na vladi, je imel vso moč in oblast in bi nas lahko popleljal v blaginjo.....in evo ti ga na....pokradli so vse....zdaj pa bi spet radi nazaj....pa sej niste normalni....
Levji
06. 06. 2012 09.20
+8
Od 2004 do 2008 v času velike rasti gospodarstva: - nič dviga plač - nič dviga pokojnin - menjava sposbnih menadžerjev - veliko kreditiranje podjetij in pregrevanje gradbenega sektorja - ustvarjanje tajkunov in tajkunskih poslov - tajkunska davčna politika - pričetek uničevanja srednjega sloja - sprejemanje tajkunskih zakonov - neznaznavanje prihajajoče krize - prazna kašča, itd.
maestrol
06. 06. 2012 09.25
+6
Kaj pa je Pahor lahko naredil, ko so pa beli domobrani vse blokirali...enostavno zato ker niso oni predlagali. Pa če je bilo dobro ali pa ne. A si res tolk slep?
flamengo
06. 06. 2012 09.29
-1
Karli tajkuni so iz vrst sedanje opozicije in tajkunske zakone je sprejemala drnovškova vlada. Od certifikatov naprej, ko so takratni partijski direktorji sedanji tajkuni dobili mislim da 26% delnic. Denarja za plače zato ni, ker so ga tajkuni iz vaših vrst pobrali brez odgovornosti za stanje podjetja. Tako, da ne bluzi s temi alinejami.
yarrick
06. 06. 2012 09.37
+1
NIHČE v treh letih ne bo naredil iz države ki se pleni v njej 20 let, blaginjo ! Pozabi na to.niti je ne bo naredil ivek, ker njegovi ukrepi so pa še neprimerno BOLJ DESTRUKTIVNI kot pa so bili ukrepi prejšnje vlade.Tako da...
Braavos
06. 06. 2012 08.44
+2
Ja nič : Zima prihaja!
sedempalckov
06. 06. 2012 08.41
+18
Kakšen članek, vlada je naredila napako......vlada je napaka že sama po sebi. Pa ne samo ta, vse vlade do sedaj so bile ena velika napaka. Zakaj tile iz uprave Primorja in lastniki ne odgovarjajo? Zafurajo podjetje, pokradejo delavce in gredo mirno iz podjetja po možnosti v drugo podjetje.....Pa da so zdravniki nedotakljivi, tale banda je nedotakljiva.....zdravnik če naredi kiks nastrada pacient , v tem primeru pa 700 delavcev plus njihove družine......
kolcamož
06. 06. 2012 09.10
+2
187 bacJe
06. 06. 2012 16.20
sedempalckov, pozabil si omeniti da tudi ko kiksne zdravnik (ni tako redko, vem ker sem v zdravstvu) je ponavadi prvi obtoženi zdravstveni tehnik ali medicinska sestra (govorim iz prve roke)
flamengo
06. 06. 2012 08.33
+0
Seveda je opozicija za državno pomoč primorju, saj so vodilni bili in so iz njenih vrst. Vlada, ne pusti se.
maestrol
06. 06. 2012 09.32
+3
Vlada se itam ne bo pustila, ker so sami satanisti v vladi! Černača bi pred sto leti na grmadi pokončali...danes pa na žalost...