Gospodarstvo

Bodo cene nepremičnin krepko padle?

Ljubljana, 23. 02. 2012 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Inflacija bo pod evropskim povprečjem, tudi recesija bo šibkejša kot v drugih članicah z evrom, trg dela bo šibak kljub krepitvi gospodarskega sektorja, napoveduje Evropska komisija. Obenem pričakuje krepko znižanje cen nepremičnin.

Slovenija bo letos zabeležila 0,1-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda, napoveduje Evropska komisija. Še novembra so ocenjevali, da bo Slovenija letos beležila enoodstotno gospodarsko rast.

Lani je bila gospodarska rast Slovenije po najnovejših ocenah Evropske komisije 0,3-odstotna. Jesenska napoved je za lani predvidevala 1,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Letna inflacija naj bi bila lani 2,1-odstotna, letos pa bo 1,6-odstotna. Komisija je tako napoved inflacije nekoliko zvišala, novembra je napovedovala za lani 1,9-odstotno, za letos pa 1,3-odstotno. Inflacija bo pod evropskim povprečjem, bolj šibka kot v povprečju držav z evrom pa bo po ocenah komisije tudi recesija v Sloveniji. Bruselj se sicer v tokratni vmesni napovedi ne dotika napovedi za rast gospodarstva v letu 2013. Jeseni je Sloveniji za leto 2013 napovedoval 1,5-odstotno zvišanje BDP.

Po posameznih četrtletjih Evropska komisija napoveduje, da se bo gospodarstvo Slovenije v prvem trimesečju v primerjavi s predhodnim četrtletjem skrčilo za 0,1 odstotka, v drugem bo na četrtletni ravni raslo po 0,4-odstotni stopnji, v tretjem po 0,6-odstotni stopnji, v zadnjem letošnjem trimesečju pa po 0,5-odstotni stopnji. Na letni ravni se bo gospodarstvo Slovenije v prvi polovici leta krčilo, in sicer v prvem četrtletju za 1,2 odstotka, v drugem četrtletju pa za 0,8 odstotka. V drugem polletju naj bi se Slovenija povrnila h gospodarski rasti, in sicer se bo v tretjem četrtletju gospodarstvo v primerjavi s tretjim četrtletjem lani okrepilo za 0,1 odstotka, v zadnjem pa na letni ravni za 1,4 odstotka.

Evropska komisija Sloveniji napoveduje 0,1-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda.
Evropska komisija Sloveniji napoveduje 0,1-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda. FOTO: Thinkstock

Bruselj sicer v zvezi s tokratno napovedjo pojasnjuje, da je Slovenija zaustavljanju rasti mednarodnega gospodarstva – tako kot v letu 2009 – izpostavljena predvsem skozi trgovino, zato jo bo pričakovana počasnejša rast v ključnih trgovinskih partnericah v evroobmočju močno udarila. Tokrat se zniževanje obsega mednarodne menjave dogaja ob že sicer šibkem domačem povpraševanju. "Podaljšana, blaga recesija je pravzaprav najverjetneje že v teku," ugotavlja komisija. Tako je bila rast BDP v tretjem četrtletju lani rahlo negativna, v zadnjem lanskem četrtletju pa je pričakovati še večji zdrs. "Pozitivna, a še naprej umirjena rast se bo po napovedih povrnila komaj od drugega četrtletja leta 2012 naprej," napoveduje komisija.

Nepričakovan zastoj okrevanja evropskega gospodarstva ob koncu minulega leta se bo nadaljeval tudi v prvih dveh četrtletjih letošnjega leta, v vmesni gospodarski napovedi ugotavlja Evropska komisija. Bruselj evroobmočju za letos napoveduje blago recesijo, celotni Evropski uniji pa stagnacijo gospodarstva. Po oceni komisije bo evroobmočje letos zabeležilo 0,3-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda, gospodarstvo celotne Unije pa naj bi imelo ničelno rast.

Komisija je napoved za Slovenijo v primerjavi z jesensko napovedjo precej poslabšala zaradi štirih razlogov. Prvi je nepričakovana negativna rast BDP v tretjem lanskem četrtletju, drugi pa občutna znižanja ocenjene gospodarske rasti v predhodnih četrtletjih. Tretji razlog je poslabšanje razmer v zunanjem okolju, četrti pa manjši obseg gradbenih investicij. Domača potrošnja je bila lani zelo šibka, saj so realno potrošnjo omejevali nižji prihodki gospodinjstev ter varčevanje. Nadaljevanje korekcij v gradbenem sektorju je ob tem močno znižalo investicije v osnovna sredstva. V tej luči številna podjetja niso bila sposobna servisirati dolga, komisija izpostavlja številne bankrote predvsem v gradbenem sektorju. S tem so nadaljnje izgube beležile banke, posledično se je nadaljevalo krčenje obsega posojil.

Cene nepremičnin naj bi drastično padle.
Cene nepremičnin naj bi drastično padle. FOTO: Thinkstock

Trg dela v Sloveniji naj bi medtem tudi letos ostal šibak, a ob postopni krepitvi gradbenega sektorja naj bi pritisk šibke domače potrošnje nekoliko popustil. Se bo pa občutno zaustavila rast izvoza, kar bo negativno vplivalo na investicijske načrte podjetij in bank. Komisija opozarja še, da za napoved obstajajo številna negativna tveganja. Napovedano krčenje bi lahko bilo še veliko bolj intenzivno, če bi bil šok zaradi upada obsega zunanje trgovine večji od pričakovanega. Negativno bi lahko na gospodarstvo vplivale tudi negativne povratne zanke med razdolževanjem bank in gospodarstvom, ki se spopada s kreditnim krčem, kar bi še dodatno znižalo investicije. Med negativnimi tveganji komisija izpostavlja še možnost krepkega znižanja cen nepremičnin in možnost nadaljnjega zniževanja investicij v osnovna sredstva, kar bi se lahko zgodilo ob nastopu pričakovanega izboljšanja razmer v gradbenem sektorju.

Vlada pričakuje podobna gospodarska gibanja

Problema se lotevamo na obeh straneh. Vemo, da samo z zatiskanjem pasu ne bomo izšli iz krize, treba je ponovno zagnati rast. Prav zaradi te zahteve je naloga, ki je pred vlado, tako kompleksna. Premier Janez Janša

Kot je po seji vlade dejal premier Janez Janša, bo treba iz gospodarskih gibanj, kot jih napoveduj Evropska komisija, izhajati pri pripravi rebalansa letošnjega proračuna. Podlaga za makroekonomski okvir za rebalans bo po njegovih besedah pomladansko poročilo, ki ga pripravlja Urad za makroekonomske analize in razvoj ter bo končano prihodnji teden. Nižja napoved gospodarske rasti pa "pomeni, da bo sredstev, ki jih lahko pričakujemo v proračunu, še manj, kot se je načrtovalo ob sprejemanju proračuna za letos, ki ni realen".

Za izboljšanje gospodarske situacije bo treba nujno racionalizirati funkcioniranje države in spet zagnati gospodarsko rast. Glede slednjega so v koalicijskem programu predvideni ukrepi, ki naj bi omogočili, da se bo gospodarstvo srečevalo z manj birokratskimi ovirami, da bo finančni sektor prek sanacije bančnega sistema deloval bolje in da bo podjetništvo v Sloveniji deležno obravnave, ki omogoča gospodarsko rast in ustvarja nova delovna mesta.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srce23
25. 04. 2012 23.20
Članek za prebrat Rezultati in posledice slovenskega nepremičninskega balona: prevelika ponudba nepremičnin po previsokih cenah glede na absorbcijsko sposobnost trga in realno kupno moč prebivalstva. Logične posledice v naslednjih 2-4 letih: 1. Nadaljevanje padanja cen nepremičnin (v dveh fazah: najprej novogradenj, nato še rabljenih nepremičnin) do cenovnih nivojev, ki bodo dostopni široki masi slovenskih kupcev. Najbolj bodo padle cene hiš in večjih stanovanj. 2. Povečanje deleža najemniških nepremičnin proti lastniškim, tudi na račun novega davka na nepremičnine. Dejstvo št.2: Čas za ugodno prodajo žal dela proti vam! Kar se tega tiče, imam za vas dobro in slabo novico. Dobra novica je: večini potencialnih kupcev se niti približno ne sanja kako hude posledice bo imela 2. faza globalne finančne krize za 90% ljudi. Če bi potencialni kupci imeli dostop do pravih informacij glede tega kaj se v resnici dogaja po svetu, potem bi večina njih raje počakala z nakupom še 2-4 leta ali vsaj dokler ne bi cena m2 povprečne nepremičnine pri nas padla na raven povprečne slovenske plače. Slaba novica pa je: vedno več potencialnim kupcem postaja jasno, da je nekaj zelo narobe. Več kot bo prišlo slabih gospodarskih novic na dan v prihodnjih par mesecih, hujša ko bo finančna kriza, vedno manj se jih bo upalo vzeti hipotekarni kredit in kupiti nepremičnino po sedanjih cenah. Raje bodo šli v najem za 2-4 leta in počakali, da se naš nepremičninski trg sesuje do konca. Takrat bo tudi masa ostalih prodajalcev ugotovila, da se s prodajo svoje nepremičnine ne splača čakati na »boljše čase«, ampak da je treba prodati čim prej in za katerokoli ceno. Andrej Bohinc, univ.dipl.ekon.
srce23
25. 04. 2012 23.16
pa še kako bojo cene padle saj če hočejo kj prodat bojo cene morale dol
Jermen
26. 02. 2012 16.00
+7
saj v tej mafijski drzavi si nemores nc ustvarit.a se kdo zaveda od teh kravatasov kaksne place imamo v slo?in kaksne cene nepremicnin imamo? kravatasi imajo in so se nakradli in jih boli briga za situacijo?ni spudbiujanja drzave za mčade druzine da bi jih drzava motivirala ampak samo zatira.ce ni dnarja ni nc.lahko kravatasi karkoli blebetajo saj besedni zaklad vedno imajo dejanj pa ne!
retro77
26. 02. 2012 12.50
+4
Ne ne bodo, ker ko slovenec enkrat vidi da je njegova stara lukna vredna 150 jurju, je neglede na vse ne bo prodal niti za 10 jurjev manj, pa če tudi že 3 leti neuspešno prodaja. Raje jo nese s sabo na drugo stran kot da bi se sprijaznil da se svet vrti dalje in da se ni ustavil leta 2008.
User300173
26. 02. 2012 11.10
+4
Cene nepremičnin so daleč napihnjene. Država tudi pripomore k temu, saj so po državi nepremičnine različno ocenjene, kar razen polnjenja državne blagajne, ne prinese nič pozitivnega.
alanford457
27. 02. 2012 23.01
+5
PA NE SAMO NEPREMIČNIN KILO ZELJA JE LETA 95 STAL 60 TOLARJE DANES STANE 360 TOLARJEV ALI EN EVRO IN POL TAKRAT SEM IMEL PLAČO 120 JURJOV ALI 500 EU DANES IMAM PLAČO 562 EU STANDARD PROTI ZELJU MI JE PADEL KAR ZA 6 KRAT - EVIVA EVROPA
User300173
26. 02. 2012 11.07
+2
Država mora dopustiti državljanom razpolaganja z svojimi denarnimi prejemki do ene tretine. Na ta način bi lahko prišli do ugodnejših nakupov v trgovinah, kar jim je sedaj onemogočeno, izboljšali bi si tudi življenske pogoje. Iz prakse je razvidno, da je revnejši sloj racionalnejše ravnal z svojimi sredstvi, obveznosti pa poravnal. Država je v vlogi \"pooblaščenca za posebne primere\" kar pomeni, da je prevzela skrbništvo nad državljani, ter s tem pokazala, da niso sposobni sami upravljati s svojimi dohodki.
hotchilipoper
25. 02. 2012 18.52
+4
walter2
25. 02. 2012 11.47
+7
Določena področja v Slo imajo za 40% precenjeno vrednost nepremičnin.
b77
25. 02. 2012 11.53
+2
Nimivseeno
24. 02. 2012 12.24
+3
Vetrne elektrarne, vodne elektrarne. Usmerimo se tja, kjer ni fosilnih goriv in ni potrebno plačevati CO2 davka, ki ga bomo zagotovo morali.
Nimivseeno
24. 02. 2012 12.25
+2
Je pa nesmotrno gradnjo zaključiti nekje na sredini, se strinjam.
walter2
25. 02. 2012 11.44
+4
Nimivseeno-zaradi česa bomo plačevali CO2 davek,če je vsa težka industrija skoraj propadla,še prodajal bomo kvote pravim onesneževalcem.
Prihaja
24. 02. 2012 11.01
+22
Obdavčit vse ki so lastniki več nepremičnin. Banke, RKC, gradbince ki jim prazna stanovanja propadajo... Smo v času ko bodo stvari začele padati na svoje mesto. Interes kapitala in interes naroda sta na nasprotnih polih. Niti ene stvari ni več možno narediti v interesu kapitala, da se s tem nebi škodilo ljudem. Najprej je treba ljudem vrniti sanje, upanje v prihodnost in vero v pravno državo, preden lahko pričakujemo merodajno gospodarsko rast
Prihaja
24. 02. 2012 11.10
+6
...pa davke vezat na lastniške deleže v podjetjih, oziroma na same nepremičnine, zato da terjetev pride do fizične osebe če podjetje ne plača. Pa bomo potem videli koliko denarja bo poniknilo v davčnih oazah. Stagnacija gospodarstva je samo posledica stagnacije naroda in pomanjkanje perspektive. Vlada bi morala delati v dobro naroda, ampak je že izbrala kapital za svojo stran, zato ji zmanjkuje idej in vizije. Najprej moramo preživeti mi, šele nato gospodarstvo.
Nimivseeno
24. 02. 2012 12.27
+1
Darko32
27. 02. 2012 07.22
-1
Neverjetno kako nekateri mislijo, če bodo stanovanja in nepremičnine kar padle bo pa prišlo do razcveta industrije in podjetništva. Pomota. KAj pa boš če si kupil neko nepremičnino in naredil proizvodnjo, če pa drugi nimajo denarja, ki bi kupili tvoj izdelek. Tudi v komunizmu so celo razlastili lastnike in tako so prišli do zastonj nepremičnin in je šlo vseskupaj v franže. ZAto graditi razvoj v to smer je smešno in utopija.
User416781
24. 02. 2012 10.10
+0
Ljudje napačano pričakujejo, da bomo priča splošnemu padcu cen. Za stanovanja, ki so grajena kvalitetno, na dobri lokaciji z dobro infrastrukturo, bodo cene rasle. Seveda pa bodo določenim stanovanjem cene padle na poden - primer Celovški dvori, samo na taki lokaciji in s tako gradnjo bi jaz osebno razmišljal še, če bi mi zastonj ponudili tako stanovanje... Seveda dejstvo pa je, da stanovanja za 3.000 ali 4.000 EUR ali še več, več ne bo možno prodati, sploh če gre za nek kvazi nadstranard. Osebno menim, da je realna povprečna cena m2 v LJ okrog 2.000 EUR, 500 EUR plus ali minus v odvisnosti od prej omenjenih dejstev.
Nimivseeno
24. 02. 2012 11.37
+1
Poglej prazna stanovanja po španiji, ekskluzivna lokacija, prvovrstna gradnja, vse prazno in cene še kar naprej padajo. V sloveniji je drugače, ker kmetije se ne prodaja, zemlje se ne prodaja, to imamo mi v glavi, zato cena še naprej stoji. Bo pa padla, v vsem sledimo svetovnim trendom, samo zadaj smo malo. Naše pravilo, da nepremičnina evdno raste se je sesulo. Naše pravilo, da je dolar varen, da je evro varen pred inflacijo se bo sesulo. Denar, ki je tiskan eksponentno, ker zahteva rast zaradi dolga s katerim je ustvarjen je matematično nemogoče pričakovati na omejenem planetu. Eksponentna rast se ustavi, ko zmanjka resursov, takrat bodo privatniki tiskali denar na osnovi ničesar (QED) in denar bo izgubljal vrednost. Zlato in srebro bo naraslo. Primeri te zgodbe so vidni skoraj povsod po svetu in naše mišljenje inflacije je še dokaj jasno, ko se je tiskal DINAR.
User416781
25. 02. 2012 21.39
A ti veš koliko je lastniških stanovanj s SLO, koliko pa v Španiji...? Žal v SLO ni padec nikomur v interesu.
kg1
27. 02. 2012 09.42
+0
Meni je padec v interesu, ker bom lahko za 50.000€ kredita kupil neko spodobno luknjo...brez kredita pa tako lahko samo sanjam o kaki nepremičnini...več mi ga pa tako ali tako ne dajo....
Tomaž Škof
24. 02. 2012 09.04
+11
VITE KAM NAS JE PRIPELJALA BANDA .ČE NE PLAČAŠ KER NIMAŠ DELA PA TE VRŽEJO NA CESTO ,ALI PA TI SOCJALNA DRŽAVA ZARUBI STANOVANJE ! NAROD ZAKAJ STE TIHO! TIHO SO TISTI KI NISO NIČ DELALI IN DOSTI KRADLI!
User416781
24. 02. 2012 10.02
-5
Tomaž Škof - lahko bi vse zapisal v en komentar oz. tudi če ne bi nič napisal...
Tomaž Škof
24. 02. 2012 08.59
+2
MARIBORSKEM TOMU PLAČAM CETRALNO GRETJE VEČ KOT DA BI IMEL VILO! ELEKTR0NSKE MERILNE URE IMAMO GOR PA SO ŠTEVILKE TAK MALE NA ČITALCU ,DA NEMOREMO VODIT PORABE!BANDA
User416781
24. 02. 2012 10.04
-1
visoki
24. 02. 2012 10.33
-1
Tomaž Škof
24. 02. 2012 08.56
+0
PRETREGAJO NAS 100 NA URO!
Tomaž Škof
24. 02. 2012 08.55
+1
PA STROŠKE POLOŽNIC ZMANŠAT! KAM GRE DENAR OD STANIVESTA !
visoki
24. 02. 2012 10.37
+3
Tomaž Škof
24. 02. 2012 08.53
-1
NA 100 LET LIZINGA !
Tomaž Škof
24. 02. 2012 08.52
+3
DRŽAVA BI MOGLA VSEM DATI STANOVANJE ker smo pred zakonom vsi ISTI !
User416781
24. 02. 2012 10.04
+0
Tomaž Škof
24. 02. 2012 08.50
-2
prodajam že 10 let pardelo ki ima vse ! lepo naselje pa dobeden ne kupi ker ni denarja pa mi smo vlki reveži!
User416781
24. 02. 2012 10.03
+3
A si kaj razmišljal, da bi znižal ceno...?!
visoki
24. 02. 2012 10.33
+1
žiga099
24. 02. 2012 08.30
smukec1
24. 02. 2012 08.16
+3
To so samo nebuloze za nas ovčke.