Gospodarstvo

Gorivo se bo predvidoma le še dražilo

Ljubljana, 20. 02. 2012 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po najnovejši podražitvi, ko smo dosegli nove rekordne vrednosti cen bencina, dizla in kurilnega olja poznavalci ocenjujejo, da podražitvam še ni videti konca. Preverite še, ali se splača točiti pri sosedih! Na Hrvaškem so na primer pozivi k bojkotu bencinskih servisov.

Ob nespremenjenih trošarinah se bodo opolnoči podražili oba bencina za 2,6 centa, dizelsko gorivo in kurilno olje pa za 3,3 centa. Podražitev bi lahko omilila vlada z znižanjem trošarin. Ker pa jih ni, bo liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina stal 1,438 evra, 100-oktanskega pa 1,454 evra. Opolnoči bosta dražja tudi dizel in kurilno olje, ki sta se pred 14 dnevi pocenila. Liter dizla bo 1,335 evra, liter kurilnega olja pa bo čez evro, in sicer 1,023 evra.

Cene bodo po mnenju direktorja Inštituta za raziskave v energetiki Djanija Brečeviča najverjetneje rasle tudi v prihodnjih tednih. Vlada verjetno še ne bo znižala trošarin, s čimer bi sicer lahko omilila maloprodajne cene goriv, je ocenil. Cene pogonskih goriv so se v minulih dveh tednih na mediteranskih borzah občutno povišale, kar vpliva na rast cen goriv tudi pri nas, je dejal. Dvig cen surove nafte je po njegovih pojasnilih po eni strani posledica odločitve Irana, da prepove izvoz surove nafte v nekatere države Evropske unije, po drugi strani pa optimizem, ki je prisoten na naftnem trgu, spodbuja dogajanje v Grčiji, kjer je parlament potrdil paket varčevalnih ukrepov.

Gorivo se bo podražilo ob nespremenjenih trošarinah.
Gorivo se bo podražilo ob nespremenjenih trošarinah. FOTO: Thinkstock

Po njegovem mnenju je pomembno, da je dogovor v Atenah zasenčilo dejstvo, da je povpraševanje po surovi nafti v zadnjem obdobju dokaj skromno. Cene goriv bi sicer bile še nekoliko višje, če jih ne bi omilila rast dolarske vrednosti evra. "Razmere na naftnem trgu kažejo, da bo naraščanje cen surove nafte kratkoročno v veliki meri odvisno od hitrosti reševanja politične krize v Iranu, saj bodo tudi cene, če bo prišlo do zaostrovanja, hitreje rasle," je poudaril. Na dolgi rok pa bodo na cene nafte vplivali tudi podatki o naraščanju gospodarske aktivnosti svetovnega gospodarstva in hkrati tudi uspešnosti reševanja dolžniške krize v evrskem območju.

"Ocenjujem, da bo povpraševanje v prihodnosti naraščalo relativno počasi, kar pomeni, da je zelo verjetno pričakovati, da bodo cene nafte rahlo naraščale," je poudaril. Vlada ima sicer možnost z znižanjem trošarin upočasniti rast maloprodajnih cen nafte, vendar pa je po njegovi oceni to le malo verjetno zaradi proračunskega primanjkljaja. "V prihodnje si lahko obetamo še višje cene goriva," je dodal.

Tudi Aleš Čačovič iz Ilirike DZU je ocenil, da se cene goriv v zadnjem času dvigajo predvsem zaradi rasti cen surove nafte na borzah, ki jo dvigajo špekulacije o napetosti med Iranom in ZDA. Nadaljevanje napetosti med Iranom in ZDA bi lahko po njegovem mnenju še dodatno povišalo cene nafte, saj bo nadaljnja rast cen goriv po njegovem mnenju odvisna predvsem od geopolitičnega tveganja. 159-litrski sod severnomorske nafte bi po njegovih napovedih tako lahko kmalu stal že 150 dolarjev. Ker je od tega posledično odvisna tudi cena bencina v Sloveniji, pa po njegovem mnenju lahko kmalu pričakujemo ceno 1,5 evra za liter bencina.

Slovenske avtoprevoznike je strah prihodnosti

Podražitev med avtoprevozniki vzbuja strah glede njihove prihodnosti. Predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) Andrej Klobasa opozarja, da država premalo pomaga avtoprevoznikom, direktor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Robert Sever pa meni, da bodo morali zato povišati cene prevozov. Njihovim članom avtoprevoznikom so sicer že ob zadnji podražitvi naftnih derivatov predlagali, da tisti, ki jim gorivo predstavlja med 28 in 30 odstotki stroškov, dvignejo cene prevozov za tri do pet odstotkov. Obenem se bodo letos po njegovih besedah zvišale tudi cestnine v vseh sosednjih evropskih državah, zato so avtoprevozniki v vse težjem položaju.

Konkurenca v avtoprevozniški dejavnosti je sicer po njegovem mnenju visoka, zato ni mogoče napovedati, kako bi zvišanje cen prevozov vplivalo na konkurenčnost naših prevoznikov. "Ne samo konkurenca med slovenskimi prevozniki, temveč tudi v vseh vzhodnih državah članicah EU, ki imajo cenejše stroške dela in goriva kot mi," je dejal. Zaveda se, da bi zvišanje cen prevozov znižalo konkurenčnost slovenskih prevoznikov, vendar so stroški dela od lanskega januarja tako narasli, da jim kmalu ne bo ostala nobena druga možnost.

Maloprodajne cene naftnih derivatov v Sloveniji se bodo opolnoči spremenile in dosegle nove rekordne ravni.
Maloprodajne cene naftnih derivatov v Sloveniji se bodo opolnoči spremenile in dosegle nove rekordne ravni. FOTO: Thinkstock

Po besedah Klobase močno obžalujejo vnovično zvišanje cen. Država bi po njegovem mnenju morala pomagati avtoprevoznikom in jim omogočiti nakup cenejše nafte. Ocenjuje, da bi država morala avtoprevoznikom omogočiti nakup nafte po najvišji ceni en evro za liter nafte. "Drugače lahko pričakujemo, da bo celoten sektor propadel," je še poudaril. Avtoprevozniki namreč po njegovem mnenju nimajo več pogojev za normalno poslovanje in preživetje.

Kako je pri sosedih?

Po podatkih Avtomoto zveze Slovenije (AMZS) je liter 95-oktanskega bencina v Avstriji 1,43, dizla pa 1,41 evra. Cene pri njih so sicer drugačne glede na lokacijo bencinske črpalke. Na Madžarskem je liter najbolj prodajanega bencina 1,33, dizla pa 1,37 evra. V Italiji je liter 95-oktanskega bencina 1,8 evra, liter dizelskega goriva pa 1,74 evra.

Na Hrvaškem je liter bencina 1,35, liter dizla pa 1,28 evra. A medtem tudi naši vzhodni sosedje opolnoči napovedujejo podražitev, ki bo po napovedi gospodarskega ministrstva znašala od 16 do 23 lip na liter (od dva do tri cente). Čeprav gorivo kljub zvišanju cen ne bo dražje kot pri nas, se je na Facebooku oblikovala skupina s pozivom na bojkot vseh hrvaških bencinskih servisov v sredo, 22. februarja. Pobudniki pozivajo voznike, naj rezervoarje napolnijo dan prej in se v sredo izogibajo točenju goriva.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cookie28
23. 02. 2012 20.58
+1
1,5 € pa kaj ste vi ja normaln!!samo kasirajte!!..
Robberto
22. 02. 2012 10.07
+1
Kakšna anketa!! "Ali se boste zaradi vnovične podražitve goriva manj vozili z avtomobilom?", Kako pa naj okrog pridemo, kaj pa te obvezne stvari, ... ?? A mislite, da bomo uporabili javni prevoz, ki bo zaradi te podražitve še dodatno podražilo. Anketa bi mogel biti: Ali se boste zaradi podražitve goriva manj hodili v službo; manj hodili v trgovine; ..." , bo Slovenija se ustavilo in je stečaj Slovenija neizugibno. A za država ni dovolj, da plačujemo davek na bencin; ker sedaj plačujemo trošerine + davek, torej od liter bencina, korilno olje, ... cca. 60...80% pobere država.
castell
22. 02. 2012 00.11
-2
Eno pivo v gostilni manj, pa se glih pokrije z enim polnim tankom goriva. pa naj kdo reče, da ni tako.
Ivan janez
22. 02. 2012 10.15
+1
bucnoli
21. 02. 2012 13.10
+3
Že snujejo davek na količino fekalij, ki jih vsak proizvede, ko gre na veliko potrebo, s prvim majem 2013 bo zakonsko potrebno menjati vse wc školjke z novimi z vkrajeno tehtnico in sistemov za avtomatsko pošiljanje podatkov na davčni urad. In veste kaj? Slovenci bomo tako kot vedno to mirno sprejeli. Nekaj nergačev se bo razjezilo na nekaj forumih in po nekaj dneh bo počasi potihnilo, davek bo pa ostal. Mogoče abstrakten primer, ampak tako se dogaja za čisto vsako obdavčitev v sloveniji...prvih nekaj dni nerganja in mogoče kakšna ekskluzivna novica z prirejenimi podatki v časopisu.....čez nekaj časa vse lepo potihne, delavci pa preprosto naredijo kakšno naduro več, da lahko odplačajo davek. Šele ko ne bo več favšije in ko bomo slovenci stopili skupaj in počistili plevel iz državih in državotvornih tkiv, postavili ekonomiste za finance, inžinerja kmetijstva za kmetijskega ministra itd..bomo na dobri poti za življenju prijazno državo.
idragunov
21. 02. 2012 10.47
+9
CENE GORIVA NA NAŠEM PLANETU V RAZMISLEK !!!!!!!!!!!!!!! KDO SE NORČUJE IZ NAS????????????????????????????? DAS SIND DIE AKTUELLEN TREIBSTOFFPREISE AUF UNSEREM PLANETEN: Schweiz Benzin EUR 1.757!!! Belgique Diesel EUR 1.222!!! France Diesel EUR 1.296!!! Holland Diesel EUR 1.375!!! Ungarn Diesel EUR 1.428!!! Austria Diesel EUR 1.454!!! Deutschland Diesel EUR 1.492!!! Slovenia Benzin EUR 1.454!!!!!! Rest der Welt: Azerbaïdjan Diesel EUR 0,31 Egypt Diesel EUR 0,14 Ethiopie Super EUR 0,24 Bahamas Diesel EUR 0,25 Bolivie Super EUR 0,25 Brasila Diesel EUR 0,54 Chine Normal EUR 0,45 Equateur Normal EUR 0,24 Ghana Normal EUR 0,09 !!!!!!! Groenland Super EUR 0,50 Guyane Normal EUR 0,67 Hong Kong Diesel EUR 0,84 India Diesel EUR 0,62 Indonésie Diesel EUR 0,32 Irak Super EUR 0,60 Kazakhstan Diesel EUR 0,44 Qatar Super EUR 0,15 Kuweit Super EUR 0,18 Cuba Normal EUR 0,62 Libye Diesel EUR 0,08 !!!!!!! Malaisie Super EUR 0,55 Mexique Diesel EUR 0,41 Moldavie Normal EUR 0,25 Oman Super plus EUR 0,20 Pérou Diesel EUR 0,22 Philippines Diesel EUR 0,69 Russie Super EUR 0,64 Arabie Saoudite Diesel EUR 0,07!!!!!! Afrique du Sud Diesel EUR 0,66 Swaziland Super EUR 0,10 !!!!!! Syrie Diesel EUR 0,10 !!!!! Trinidad Super EUR 0,33 Thaïlande Super EUR 0,65 Tunisie Diesel EUR 0,49 USA Diesel EUR 0,61 Venezuela Diesel EUR 0,07 !!!!! Emirats Arabes Diesel EUR 0,18 Vietnam Diesel EUR 0,55 Ukraine Diesel EUR 0,51
deadcool
21. 02. 2012 14.42
+4
pa sej mamo tako ceno bencina glede na druge države, kot bi imeli minimalno plačo 2000e ne pa 500e.
cookie28
23. 02. 2012 21.03
cirenij
21. 02. 2012 07.12
+5
Pri nespremenjenih trošarinah in višjih cenah bo veliko več canknilo v proračun. Naj pokažejo, da znajo pridelat še kje drugje. Pa bi vsaj za k urilno olje pustili nespremenjeno ceno. Letošnja zima nam je zagodla. Veliko ljudi hodi s kantami na črpalko.
bucnoli
21. 02. 2012 12.43
+2
medtem ko je slovenija gozdnata dežela in marsikomu rastejo drva že skoraj pred vhodna vrata, je mnogo ljudi še vedno prelenih, da bi z enostavno kalkulacijo preračunali, da obstaja mnogo cenejših goriv od kurilca..že res da je začetna investicija draga, se pa splača na dolgi rok.
Volfek
21. 02. 2012 06.49
+15
Hja,kaj pa se čudimo?Saj smo hlapci bili in hlapci bomo ostali.Kdaj pa je katera vlada gledala na male ljudi?Nikoli.Vsi izvoljeni od ljudstva so komaj čakali da pridejo do korita.Vlada bi lahko z trošarinami obdržala ceno goriv,ampak kdo pa bi jim po tem plačal te nove računalnike?
LovecNaKomuniste
21. 02. 2012 05.10
-6
Prihaja čas električnih avtomobilov.
bucnoli
21. 02. 2012 12.45
+1
tudi elektrika ne bo več tako poceni kot je zdaj, sploh če slovenski voditelji prodajo še slovenske elektrarne v tuje roke.
LovecNaKomuniste
21. 02. 2012 05.04
+5
Kar jokajte...... Bo pa kmalu prišel tudi čas, ko bencina sploh ne bo. Živo se še spomnim časov, parnih in neparnih dni, tablic iz naftne krize v Jugi.
LovecNaKomuniste
21. 02. 2012 05.01
+0
"Čeprav gorivo kljub zvišanju cen ne bo dražje kot pri nas, se je na Facebooku oblikovala skupina s pozivom na bojkot vseh hrvaških bencinskih servisov v sredo, 22. februarja. Pobudniki pozivajo voznike, naj rezervoarje napolnijo dan prej in se v sredo izogibajo točenju goriva." In kaj si s tem dosegu? So mal kratke pameti te Hrvatje.....
Jože Mravlje
21. 02. 2012 03.03
+8
čudn da še sebe ne podražijo
vesolec1
21. 02. 2012 02.19
+14
BENCIN MAMO ISTO KOT V AVSTRIJI,HRANA ISTO KOT V AVSTRIJI PLAČE ISTO KOT V AVSTRIJI:))))HAHAHAH,ZAKAJ TE ONI NE DVIGUJEJO TAK CENE KOT NASA VLADA,MOGOČE NE KRADEJO DRŽAVLJANOM TAK KOT NAŠI,EVO KAJ STE VOLILI ISTO IN VEDNO BO ISTO....
vesolec1
21. 02. 2012 01.54
+24
zdaj pa spet jokanje po forumih,žal večjega hlapca ni od slovenca...
Boris Drol
21. 02. 2012 00.38
+8
ne se preveč buniti,do konc leta pravjo da bo liter bencina 2 eur,
Ivan janez
22. 02. 2012 10.26
prouhudababa
21. 02. 2012 00.36
+10
3/4 cene goriv je takointako davek, ki roma direktno v državno blagajno, tako da ne se toliko jeziti na naftno industrijo - če pa je glavni dobičkar država! Problem je v tem, da so razni davki na goriva izraženi v odstotkih. Če se torej dvigne osnovna cena goriva za 1 cent se dvignejo temu ustrezno tudi davki za kar 3 cente. Če kdo misli, da je vladi kdaj bilo hudo, da se je cena goriva dvignila, potem se je krepko uštel. Višja cena je čisti dobiček za obubožani proračun. Zato tudi ne bo odpustkov od trošarin, če ne bodo nujno potrebi (upor avtoprevoznikov?). Dejansko pa je nesramno, kako se vse vlade na svetu sprenevedajo, češ da za višjo ceno goriv niso krive. Seveda so krive, če veselo kujejo dobiček od višjih cen.
veselo-na-delo
21. 02. 2012 00.30
+14
Že me vse je strah mojemu zetoru v garaži povedat da je za njega življensko pomembna tekočina diesel spet dražja,mi sploh več nebo hotel zaradi tega vžgat, bemtiš ga bom še mogel iz garaže vlečt. Groza kam smo prišli.
Nimivseeno
21. 02. 2012 05.28
+1
mihicc
21. 02. 2012 00.09
+2
ni kej res jim ni para glede na standart če bi blo možno da nebi noben tankal dan ali dva razen avtobusov in kdor se preživlja s furam blo bi zanimivo naše veljake poslušat kaj bi zmleli in nič namleli to namreč jim gre najbolje od rok (ust)
devote
21. 02. 2012 00.02
+6
pa zakaj ne more noben uvozit enega tankerja bencina iz amerike, tam je po 0.8 dolarja, ali pa iz rusije. kje je zdaj free market??
Ljubljanski Snob
20. 02. 2012 23.35
+21
Tri leta se že kuha tale smrdljiva čorba, lahko da jo bomo letos šele orenk začeli jesti, ker nekaj čudnega se štima, stvari so skregane z zdravo pametjo. Grški, Portugalski in Španski športni kolektivi, še vedno zapravljajo denar, in nič ne šparajo. Se pravi Švabi in Francozi dobro vejo, da so oni zakuhali tole krizo, skupaj z Židi in Američani, in se ne upajo postavit Grkom in ostalim ultimatum naj zares začnejo šparat. Se pravi mi rešujemo napake nemških, francoskih in ameriških bank, ki so v lasti židov. Čaka nas konec neke ere in začetek suženjstva, v pravem pomenu besede
platon26
20. 02. 2012 23.35
+37
Prvo grem in si kupim avto da se bom lahko vozil na delo! Po tehničnem plačam cestnino 80e potem si grem pa še kupit vinjeto za 95e se počasi pripeljem na bencinsko kjer je 60% cene litra državna trošerina plud 20% ddv se že počutim čudovito! Potem se cel mesec vozim na šiht in na koncu mi bo tale prečudovita vlada še obdavčila prevoz na delo da bomo na papirju bogatejši od Avstrijcev HAHAHAHA!!! Maja bom namesto da dobim 100e vrnjeno moral plačati kakih 300e nazaj da ne govorim kako bo prizadet moj čisti dobiček preteklega leta! Madona še dobro da ne delam sam zase drugače bi že skočil čez balkon! Tisti ki bodo pa najbolj "švicali" pa škačejo velikemu vodji v naročje hhahaha! To bo luštno čisti kapitalizem to kar nam je obljubljav že v 90:) za tisto kar je bil poklican s strani stričkov iz EU:) privat šolstvo in zdravstvo brez štipendij in socijale mmmmm cedijo se mi sline bom kar končal da ne naštevam drugače bom težko zaspal od vsega navdušenja hahahaha
dwarf3
21. 02. 2012 00.07
+11
vesolec1
21. 02. 2012 01.57
+5
ja slovenec je že taki hlapec da mi gre na bruhanje,samo lapa se na forumih,bolse bi blo da bi acto sprejeli da nebi več tega gledal,se malo pa kugla okoli noge!!!!