Gospodarstvo

Bodo banke zadovoljne?

Slovenj Gradec, 21. 01. 2010 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Prevent Globala sanacijski načrt že predstavlja bankam, ki jim dolguje okoli 55 milijonov evrov. Sindikalisti so upali, da bo število odšuščenih manjše.

Potem ko je nadzorni svet Prevent Globala v sredo zvečer potrdil načrt preoblikovanja in sanacije družbe, predsednik uprave Renato Krajnc načrt že predstavlja bankam upnicam. Prevent Global jim dolguje okoli 55 milijonov evrov, pristanek bank na odlog plačila dolga pa je nujen za zagotovitev finančne stabilnosti družbe.

Cilj skupine Prevent Global, ki doma in v tujini zaposluje 3000 delavcev, od tega v Sloveniji okoli 2000, je, da v dveh letih uspešno zaključi sanacijo in na ravni skupine posluje z dobičkom.
Cilj skupine Prevent Global, ki doma in v tujini zaposluje 3000 delavcev, od tega v Sloveniji okoli 2000, je, da v dveh letih uspešno zaključi sanacijo in na ravni skupine posluje z dobičkom. FOTO: Mateja Klavs
Renato Kranjc
Renato Kranjc FOTO: POP TV

Prevent Global ima kredite najete pri vseh slovenskih bankah, je povedala predstavnica za stike z javnostmi v Prevent Globalu Monika Žvikart. Dodala je, da predsednika uprave na sestankih z bankami spremlja zunanja sodelavka za ekonomiko in finance Marjeta Cesar Janežič, ki je tudi sodelovala pri pripravi načrta preoblikovanja in sanacije družbe.

Sindikati upali na manj odpuščanj

Z načrtom, po katerem bo med drugim brez dela ostalo od 350 in 400 delavcev predvsem v avtomobilskem delu skupine, je uprava danes pisno prek elektronske pošte in na oglasnih deskah seznanila tudi zaposlene. Predsednik svobodnega sindikata v podjetjih Prevent Globala Vlado Zorman je glede sanacijskega načrta dejal, da je nekako pričakoval takšen razplet, da pa je upal, da bo število načrtovanih odpuščanj nižje. Ob tem poudarja, da se v sanacijskem programu še naprej omenja možnost iskanja dodatnega dela za zaposlene na trgih, ki jih zdajšnji kupec, Prevent DEV, ne obvladuje.

Hkrati pa, kot načrtuje uprava, bo družba v okviru sodelovanja s Prevent DEV predvidoma pridobila še naročila za izdelavo avtomobilskih sedežnih prevlek najvišjega cenovnega razreda. Zorman je zadovoljen z delom uprave in prizadevanji za dobro sodelovanje s kupcem, družbo Prevent DEV, sicer pa bo vodstvo družbe podrobnosti sanacijskega načrta sindikatom predstavilo prihodnji teden. Takrat bo uprava po besedah Žvikartove sanacijski načrt osebno predstavila tudi strokovnim delavcem družbe.

Delitev na avtomobilski in neavtomobilski del?

Uprava je v sredo napovedala, da bodo s sindikati takoj pristopili k pripravi programa presežnih delavcev, pri katerem bodo določili kriterije za odpuščanje. Ob tem je Zorman kot pomembno izpostavil dejstvo, da delavci v proizvodnji v Radljah ob Dravi vedo, da če bo proizvodnja v Radljah ustavljena, to še ne pomeni, da bodo vsi ostali brez dela. Uprava bo namreč v luči racionalizacije poslovanja na slovenjgraški lokaciji združila proizvodnji iz Slovenj Gradca in Radelj, nato pa bo znano, kdo od skupno tam zaposlenih bo ostal brez dela.

Pomembna točka sanacijskega načrta je tudi preoblikovanje družbe po modelu holdinga z dvema produktnima divizijama, avtomobilsko in neavtomobilsko, ki bo izvedena v letošnjem letu. Uprava načrtuje tudi odprodajo poslovno nepotrebnih sredstev v največ dveh letih, pa tudi družb in naložb izven avtomobilske dejavnosti, s čimer bi dobila vir sredstev za poplačilo dela dolga. Hkrati načrtuje tudi izboljšati poslovanje tako, da v sodelovanju s Prevent DEV spet uveljavi model poslovanja, ki je veljal do sredine lanskega leta, ko je družba nato pristala na izvajanje samo tako imenovanih lohn poslov. V kolikor bo potrebno, pa bo konec letošnjega leta predlagana tudi dokapitalizacija družbe, je napovedala uprava.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
21. 01. 2010 14.58
ali nadzorniki samo kimajo,in koliko dobijo za to kimanje plačano.
Uporabnik113189
21. 01. 2010 13.13
Ne verjamem da bodo banke zadovoljne. Gotovo jim ni prav nič všeč Damoklejev meč, ki visi nad podjetjem, da bo večinski lastnik preselil proizvodnjo in pustil dolgove našii državi. Prepričan sem, da bodo banke iskale mnogo bolj trdne garancije kot samo kos papirja s sanacijskim načrtom..
keramicar2
21. 01. 2010 13.06
za kraje tistih pri koritu spet plačajo ceno delavci. kdaj bodo končno koga zaprli zarubili premoženje in ga razdelili okodovanim delavcem-potem šele bi to bil zametek pravne države.