Gospodarstvo

Bo vladi uspelo dokazati ničnost Kramarjeve pogodbe?

Ljubljana, 28. 05. 2009 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
41

Vlada pripravlja tožbo zoper Kramarja zaradi milijonske nagrade. Vložili bi jo lahko po skupščini NLB, kjer se bodo tudi uradno seznanili s podatki. Skupščina, na kateri bodo potrjevali tudi nove nadzornike, bo 30. junija.

Minister za finance Franc Križanič na seji komisije za nadzor javnih financ
Minister za finance Franc Križanič na seji komisije za nadzor javnih financ FOTO: Dare Čekeliš

Člani komisije državnega zbora za nadzor javnih financ so na današnji seji precej časa namenili razpravi o izplačilu nagrade nekdanjemu predsedniku uprave NLB Marjanu Kramarju.

Minister za finance Franc Križanič je ob tem povedal, da "vlada zaradi te nenavadno visoke nagrade pripravlja tožbo zoper Kramarja". Možnost za vložitev tožbe pa naj bi se odprla po skupščini NLB – ta je sklicana konec junija –, na kateri bodo tudi uradno dobili podatke, je povedal.

Križanič je ob tem spomnil, da je bila pogodba o nagradi podpisana v povsem drugem obdobju, ko se je pričakovalo, da bo banka več vlagala v rezervacije in bo zato nagrada bistveno nižja. Ko se je ravnanje banke spremenilo, do spremembe pogodbe ni prišlo, za kar pa bi morali po Križaničevih besedah poskrbeti "tisti, ki ste bili takrat najodgovornejši v tej državi".

Predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo
Predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo FOTO: Dare Čekeliš

Po seji vlade pa je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič povedal, da morata stanje o izplačilu nagrad ugotoviti revizija in nov nadzorni svet, ki ga bodo izvolili na skupščini banke 30. junija.

V vladi se za nove člane nadzornega sveta NLB še niso odločili

V NLB so v sredo že predlagali nove nadzornike. Med njimi so Gregor Dolenc, Rasto Ovin, Marko Simoneti, Stanislava Zadravec - Caprirolo, Boris Škapin, Branko Drobnak, Andrej Baričič, Jan Vanhevel, Riet Docx, John Hollows in Stojan Petrič.

Kot je po današnji seji vlade povedal premier Borut Pahor, se vlada o novih članih nadzornega sveta še ni odločila. Trenutno na vladi še razmišljajo o kriterijih za izbor nadzornikov, odločili pa naj bi se do skupščine lastnikov NLB, ki bo 30. junija.

Golobič, ki je sicer predstavljal novelo zakona o visokem šolstvu, je povedal, da bo vlada morda pripravila nasprotni predlog in predlagala druge nadzornike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 05. 2009 18.11
MARK50 NE BOD NAIVEN,IN NE PRIBIJAJ MI NIČESAR,PAČ POVEM TISTO KAR SE MNOGI BOJIJO,IN POVEJ PO KATERI LOGIKI BI BILA ZA TE GREHE KATERE NA VSE NAČINE TI KLJUKOTI HOČEJO ZAKAMUFLIRAT,,,,ZAKAJ BI BILA ODGOVORNA JANŠEVA VLADA si morda pozabil ministra za preobrazbo,P.DAMJANA,zakaj je odšel iz janševe vlčade,ker so mu metali opozicija pod noge stvari ki še žabi ne moreš pripisat,,,,,se spomneš izpadov opozicije in rdečkarjev za janševe vlade,karkoli so obelodanili je musarjeva skočila kot vampir,in vse metala na človekove-pasje pravice,še pomneš kaj so počeli ko je bilo obelodanjeno parkiranje delnic v slamnatih podkjetjih se SPOMNEŠ GOSPODIČ DRAGI WORLD TRAND-CENTROV TIPO ALLA SLOVENIJA,KJER V ENI BARAKI POSLUJE 70 PODJETJI,PA TAM DOBIŠ SAMO KASELCE,O PODJETJIH NE DUHA NE SLUHA JAH,MOJ POBIČ,RES ZAGOVARJAM CANKARJEVE UKE,NE ZAGOVARJAM PA KRIMINALCEV,TA VLADA JE BOTRA VSEH KRIMINALCEV V SLOVENIJI,IN TA VLADA JE KRIVA ZA VSE,KER JE ŽE OD 1994.LETA POČELA TE SVINJARIJE,IN NE REČ DA NI BILO V VETER POSLANO MNOGO OPOZORIL, JE,JE,JE,IN JE
resslovenka
29. 05. 2009 12.25
Odgovor na vprašanje: NE BO!! Tako pribito, kot ni rešila čisto nobene svinjarije do sedaj! Zakaj že??
mark50
29. 05. 2009 09.33
Sicer pa nevem kaj toliko komplicirajo. Davčno kontrolo jim naj pošljejo v banko in bodo ziher kaj najdli. Ker so še povsod kaj našli. In za nepravilnosti je odgovoren direktor. in mu vzeti nagrado ! nemoreš dobit nagrade če si državo goljufal ! a ni to normalno ? !
mark50
29. 05. 2009 09.28
Blanka ! Si mal SDS-ova ane ? kaj tu sedanjo vlado neki zraven mešaš. svojo ( prejšnjo ) si poglej ! Tile so komaj začeli pa so že za vse krivi. mal se skuliri pa bodi vsaj malo objektivna !
SLOVENIASTAN
29. 05. 2009 08.29
sama foušija vas je ,zakaj mu te nea morte prvosit naj ma pa uziva v miru ,kaka tozba iz tega nebo nic ....
bron
28. 05. 2009 21.56
KAJ ČAKAMO DRŽAVLJANI TUDI NAM SO DOLŽNI ODPRAVNINE PA NAJ DOKAŽEJO,DA NISMO NIČ DOBIL PROTI NAM NI MOŽNA PRITOŽBA.
Buena Vita
28. 05. 2009 21.38
Buena Vita
28. 05. 2009 21.38
tožil bo za 570 tisoč odškodnine seveda,ta vlada-vlada lažljivcev in sprenevedačev
Marija Krebs
28. 05. 2009 20.03
Že januarja smo vedeli za to nagrado, pa še kar nekaj sklepamo
enasmrklja
28. 05. 2009 18.22
zaradi Kramarja se zgražamo, če bi pa vedli za vse ostale ala Kramar... za bruhat vse skupi...
est
28. 05. 2009 17.09
Tovarišice in tovariši ! Spet nekaj, za metanja peska v oči "ljubljenemu" ljudstvu. Tovariš Kramar je "pobasal" denar, ga nekaj razdelil med pomagače, ki so mu to omogočili.Tožil bo še za 200.000,00 € odpravnine. Vse ostalo je farbanje naroda.
eBuddy
28. 05. 2009 17.03
bizgeci vladni ne stekajo da je kramar vedno korak prednjimi.....na koncu jih bo se tozil zaradi obrekovanja....in prav mu dam....
amater100
28. 05. 2009 16.33
mater se ukvarjajo s tem milionom € medtem pa stran mecejo miljarde. Naj zacnejo resno delat ne pa da se ukvarjajo z brezveznostmi. Ce ne znajo vodit drzave in msilijo da bodo pozornost javnosti preusmerili z eno bedno nagrado se motijo. Drugace pa moje mnenje je to da bi oduzeli Kramarjo nagrado ki mu pripada po 4h letih hudo krsenje temeljev pravne drzave. Zapicili so se v milion, kar pa ne poudarijo da je dobil v 4h letih vse skupaj milion, kar pomeni 250.000€ na leto kar ima pa skoraj vsak predsednik vecje firme v sloveniji in tu ni nic sporenga ce mu ta denar po pogodbi pristaja. ce pa mu bodo uzel nagrado je pa to vtikanje politike v gospodarstvo in smo spet nazaj v komunizmu. no ja saj bi od rdecih verjetno to tudi pricakoval.
SPICELJ
28. 05. 2009 16.22
pa še prejšnjo vlado naj toži,ker ni Kramarju zmanjšala nagrado,pa še zaradi dajanja tajkunskih kreditov,naj tožijo pomladnike..
Mihec.pihec
28. 05. 2009 16.11
Kadarkoli pride do nekih anomalij, zlorabe položaja, povzročanja gospodarske škode....je v ozadju bodisi SD ali LDS. In ti so sedaj na oblasti in nas peljejo v "svetlo" prihodnost. Kako dolgo jih bo le še treba gledati...
Cofar
28. 05. 2009 15.55
Neurath edino pravilno povedano. Tlele lahko pišemo 1001 pravljico za lahko noč. Vsi, ki kradejo to državo, to delajo ZAKONITO!!! Kdo sprejema zakone??? Politiki! Kdo so odgovorni za krajo državne lastnine??? POLITIKI!!! Noben drug kot politiki. Pa tko fajn plače majo - pa tko fajn privilegije - pa tko dobr pa pocen jejo tm v državnem zboru - v glavnem tist, ki je obogatel nej pač obogati - ampak krivi pa so za to samo POLITIKI!!!
CKKPJ_Milko
28. 05. 2009 15.55
Tovariš Križanič....najbolj odgovorno osebo za podpis tiste pogodbe imate v stranki tovariša Pahorja....
Kathalena
28. 05. 2009 15.54
Tudi za njega predlahgam na izbiro saj smo v demokratični državi tri pravične Kazni. 1. Da se sam Obesi ali ustreli Kar je demokratično etično moralno glede na to da gre za lopova. 2. Kubansko kravato Da mu nekdo prereže vrat in ven potegne jezik to si tudi demokratično in etično zaslužii kot tudi vsi nadzornik in podpisniki pogodbe brez izjemei. 3 Da ga počijo javno na nogometnem igrišču in poberekjo 10 Evrov za vtopnico potem pa razkosajo to truplo in organe pa prodajo najboljšemu ponudniku
Pticja_Grapa
28. 05. 2009 15.36
Vlada bo tožila.... Kramarja? Ki je pač samo podpisal ponujeno mu pogodbo? Ja, to bo pa res lepo zadoščenje, oh. Čas je.... za giliotine.
Mowgli
28. 05. 2009 15.35
Ne razumem, kaj je Kramar kriv!? On je le podpisal pogodbo, ki so jo odobrili drugi. Kdo so ti "drugi" bi bil pravi odgovor v iskanju medijske "pravice". In ve se tudi, čigava je banka in kdo je te "druge" postavil, kjer lahko take pogodbe sklepajo... Simpl as pasulj! Ampak mi nimamo raziskovalnih novinarjev, ker je delo prenaporno in je pretežko pogledati v spisek nadzornega sveta.