Gospodarstvo

V Pivovarni Laško ga ne bo več

Laško, 23. 07. 2009 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J. / Š.Z. / I.A. / K.Š / D.O.
Komentarji
200

<b>Novinarka</b>: "Bo Boško Šrot ostal v pivovarni na kašni drugi funkciji?" <br /> <b>Dušan Zorko</b>: "Ne, ne. Bi bilo nekorektno, da se mu to predlaga."<br /> <b>Novinarka</b>: "Torej odhaja iz pivovarne z vsemi svojimi kovčki?"<br /> <b>Dušan Zorko</b>: "Recimo tako, ja."

Boško Šrot s Franjem Bobincem, spodaj levo je Dušan Zorko
Boško Šrot s Franjem Bobincem, spodaj levo je Dušan Zorko FOTO: Damjan Žibert
Boško Šrot in njegova žena Anica Aužner Šrot sta edina lastnika družbe Atka-Prima, ki je edina lastnica podjetja Kolonel, ta pa 78-odstotni lastnik družbe Center Naložbe. Slednja ima dobrih 70 odstotkov lastništva Infond Holdinga, ta pa ima v lasti okoli 55 odstotkov Pivovarne Laško.

''Na današnji seji nadzornega sveta Pivovarne Laško je Boško Šrot podal nepreklicno odstopno izjavo. Člani nadzornega sveta Andrej Kebe, Bojan Košak in predsednik Tone Turnšek so odstop sprejeli. S 24. julijem bo vodenje Pivovarne Laško prevzel Dušan Zorko. Z dosedanjim direktorjem Boškom Šrotom je nadzorni svet sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Za odstop se je Boško Šrot odločil zaradi interesov poslovnega sistema Pivovarne Laško in umiritve pritiskov. Več informacij bo na voljo v naslednjih dneh,'' so zapisali na spletni strani Pivovarne Laško.

Potek seje nadzornega sveta

Po Šrotovem odstopu so se podražile tudi delnice Pivovarne Laško, ki so do konca trgovalnega dneva na Ljubljanski borzi zrasle za 6,74 odstotka – vredne so 31,98 evra. V zadnjem letu je vrednost delnic Laškega sicer padla za 61,89 odstotka.

Na seji nadzornega sveta, ko je postalo jasno, da ga bodo nadzorniki razrešili, je Bošku Šrotu menda zavrela kri. Stopil je na zrak, se vrnil in predlagal, da bi raje odstopil sam. Do zadnjega je iskal denar za pivovarno, tudi v tujini, a v tej vojni očitno ni mogel več zmagati. Ali bo Šrot dobil odpravnino, ni jasno, Zorko, ki jutri prihaja v Laško, pa je tako kot Šrot zaradi prevzemanja laške hobotnice ovaden. A očitno vseeno bolj sprejmeljiv za banke, prek njih pa tudi za politiko, kot Boško Šrot.

Načrti novega šefa Pivovarne Laško

Dušan Zorko, ki bo na položaj stopil že jutri, je v izjavi za 24UR povedal: "Najprej se moram usesti na delovno mesto in od gospoda Šrota pridobiti določene stvari, ki mi jih bo korektno predal. Smatram, da je s to potezo, ki jo je danes naredil – da je sporazumno odstopil – tudi v javnosti pokazal, da je pripravljen sodelovati pri razrešitvi perečih vprašanj. Jaz bom pridobil vse informacije, potem kakovostno razmislil in če bo potrebno, vse, kar ni potrebno za 'core business' (osnovno dejavnost op.a.), odprodal – govorim o določenem deležu v Mercatorju, pa tudi Delo in Večer.“

Na vprašanje novinarke, ali bo Šrot ostal v Pivovarni Laško, je Zorko za 24UR odgovoril: "Ne, ne. Bi bilo nekorektno, da se mu to predlaga."
Novinarka: "Torej odhaja iz pivovarne z vsemi svojimi kovčki?"
Dušan Zorko: "Recimo tako, ja."

Banke dosegle svoje?

Pivovarna Laško-2
Pivovarna Laško-2 FOTO: Damjan Žibert

Šrotov odhod naj bi zahtevale banke upnice, saj bi bile le tako pripravljene pomagati pri finančni sanaciji podjetja. Finančni položaj se je začel poslabševati, potem ko Nova Ljubljanska banka (NLB) junija ni podaljšala 130 milijonov evrov posojila Infond Holdingu, prek katerega je Šrot obvladoval Pivovarno Laško. NLB je tedaj tudi zasegla deleža mariborske finančne družbe v Mercatorju in Laškem, s katerima je zavarovala posojilo, ter objavila javni razpis za prodajo.

Prvi odzivi na Šrotovo potezo ...

Zgodba o Bošku Šrotu

Prvi Laščan Boško Šrot.
Prvi Laščan Boško Šrot. FOTO: POP TV

Zgodba o vzponu in padcu Boška Šrota je dolga skoraj štiri leta. Ko se je po zmagoslavju nad belgijskim Interbrewom v razvpiti pivovarski vojni za Pivovarno Union povzpel na vrh slovenske pivovarske piramide, si nihče ni predstavljal, da se bo zgodba razpletla tako, kot se je.

V štirih letih napletel premoženja za četrtino našega proračuna

52-letni Boško Šrot je v štirih letih v svojo znamenito hobotnico "napletel" najmanj 12 podjetij, vrednih skoraj 2 milijardi evrov. To je več kot četrtino državnega proračuna. Nekaj povsem drugega od vizije, ki jo je Šrot imel, ko mu je Tone Turnšek prepustil krmilo pivovarne.
Julija leta 2003 je Šrot v izjavi za javnost dejal: "Imamo vizijo postati pomembnejše regijsko podjetje."

Njegova lastna vizija je bila očitno drugačna – Pivovarno Laško imeti le zase. Z vrsto trikov in zvijač, preko posrednikov in nabiralnikov. Boško Šrot (maj 2008): "Nakup družbe Kolonel sem zaupal vrhunskim pravnim, finančnim in davčnim strokovnjakom. Zato sem prepričan, da je izveden povsem zakonito in s povsem poštenimi nameni."

Premožen, pa tudi precej dolžan

Pivovarna Laško-3
Pivovarna Laško-3 FOTO: Damjan Žibert

In če za zdaj policija in tožilstvo zakonitost njegovih poslov še preučujeta, je nekaj že povsem jasno. Šrotova prevzemna avantura je podjetja v njegovi hobotnici pahnila v astronomske dolgove. Pivovarna Laško z okoli 460 milijoni sredstev ima najetih kar 269 milijonov posojil. Pivovarna Union za skoraj 140 milijonov. Do vratu pa je zadolžena glava hobotnice. Ob manj kot pol milijarde sredstvih ima Infond Holding debelih 430 milijonov najetih posojil, večino kratkoročnih, ki jih bo treba plačati kmalu. Vse skupaj: Šrotova hobotnica bankam in upnikom dolguje skoraj milijardo evrov.

In Šrot? Je lastnik dobrih 40 odstotkov hobotnice, njegov delež je vreden okoli 830 milijonov evrov, a je preko njega posredno tudi dolžan okoli 430 milijonov evrov. Ostal pa je tudi povsem brez zaveznikov v politiki. Tako na levi, s katero se je leta spogledoval in z njo simpatiziral, kot na desni, ki mu je pomagala pri gradnji njegovega imperija, pa se mu je nato odpovedala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrams
24. 07. 2009 15.06
Draga raja. Gre samo za mešanje kart. V osnovi pa nobeden kredit še ni bil plačan in je vse še od bank.
jozejoze1
24. 07. 2009 11.31
jst mam tud šrot
SPICELJ
24. 07. 2009 11.23
sedaj bo imel veliko časa in bo lahko spet s svojim prijatlom Janšo vrgel kakšno partijo golfa,Adrijana pa bo luknjico nastavila....
SPICELJ
24. 07. 2009 11.09
kmalu bo izginil kot naš RADO in se bo vrnil s kakšnim novim holdingom kot se je RADO z novim nickom....
SherlockH
24. 07. 2009 10.37
Dragi zarukani rdečkarji., lep pozdrav. Zgodba Šrota se začne v zgodnjih letih 2002-2003 ko bod krinko nacionalnega interesa ekonomski misleci tipa Lahovnik in idejni oča Mencinger (kot ničkolikokrat poprej) ponovno na dan privlečejo nacionalni interes. V ta konglomerat prevzema in združevanja se vključi tudi zametek sedanjega LDS)ta novega). Oseba ki ima pri odvetniških polsih številko 2 ni nihče drug kot Kresalova. takrat jo odnese v sam vrh kapitalskih nizkotnežev, ki so čez noč preko državne malhe prišli do enormnega kapitala. Seveda je najlažje reči da so tajkuni nastali pod JJ, verjetno je tudi borza- po rdečkarsko- nastala takrat heh
SPICELJ
24. 07. 2009 09.07
jaz bom verjetno tožil urad predsednika vlade,ki je to zakuhala,v računovodstvu mi bodo izračunali izgubo,ki sem jo utrpel,denarja ne rabim,ga bom nakazal v humanitarne namene,hočem le,da požrešni SDS-ovci dajo enkrat nekaj iz svojega žepa,ne pa da vedno mi plačujemo za njihove debakle,ki so vsi politično naravnani....
SPICELJ
24. 07. 2009 09.03
Prvo Borec....seveda bi lahko tožili,trgovec s tako visokim tržnim deležom sigurno vpliva na inflacijo.....prjšnji finančni minister Mramor se je ravno zaradi inflacije stalno zanimal za vsako podražitev v Mercatorju in je te podatke pod Jankovičem tudi redno dobival,sploh pa je bila utopična ta prodajo ravno pred uvedbo €........prepričan sem,če ne bi prišlo do te prodaje Mercatorja ne bi imeli tako hude inflacije,ki je bila kakor vemo 100% višja kot v drugih članicah EU.......
Prvo Borec
24. 07. 2009 08.50
Malo logike v Sloveniji ?? Logika se je že zdavnaj izgubila v Sloveniji.
tripet
24. 07. 2009 08.38
Prvo Borec a se hecaš? :D Pomisli malo... a je tudi njega Kos prijavil? Pod to vlado nikoli! A ne sprevidite, da ga poskušajo rešiti, ker ni več zmožen plačevat dolgov? Malo logike...
Prvo Borec
24. 07. 2009 08.38
""kar pa smo mi že občutili in drago plačali,pa je visoka inflacija,ki je posledica tudi te prodaje,tako da bomo potrošniki tudi verjetno vložili tožbo za predrago hrano,ki smo jo zaradi te neopravičene prodaje plačevali..."" Misliš, da bi lahko ??
Prvo Borec
24. 07. 2009 08.34
Šrot se ni rešil pregona, ker njegov holding dolguje denar.
SPICELJ
24. 07. 2009 08.24
s prodajo Mercatorja je nastala več miljonska škoda za državni proračun,kako prav nam bi sedaj prišel ta denar,lahko bi rešili Muro in še mnoge firme..... drugo KAD je svoj 16% delež prodal Istrabenzu,SOD pa svoj 13% delež PL,direktiva za to prodajo je prišla iz samega urada predsednika vlade,se pravi od Janše.....kupci so povedali,da so kupili te deleže na tistem sestanku z Adiano in Janšo,se pravi,da so kupci in prodajalci delovali usklajeno in ker je to skupaj več kot 25% delež bi morali objaviti ponudbo za prevzem......zato upamo da bo prišlo čim prej do odškodninskega pregona prodajalcev,ki naj iz svojega žepa pokrijejo škodo,ki je nastala za proračun,se pravi za naš žep........ kar pa smo mi že občutili in drago plačali,pa je visoka inflacija,ki je posledica tudi te prodaje,tako da bomo potrošniki tudi verjetno vložili tožbo za predrago hrano,ki smo jo zaradi te neopravičene prodaje plačevali...
SPICELJ
24. 07. 2009 08.04
nekaj je dejstvo,tudi če bodo vsi vse izgubili in bodo te firme propadle,bo Janši definitivno ostala podkupnina za ta posel stoletja....
tripet
24. 07. 2009 07.49
Zakaj s Pahorjem :)? A se ne spomneš pred nekaj meseci ko mu je hotela NLB reprogramirati 150 miljonov posojil. In je moral Veselinović zaradi pritiska javnosti odstopiti? Isto se sedaj dogaja. V zameno, da banke sanirajo Infold holding mora Boško odstopiti... Torej ne bo šel v stečaj kot Mura čeprav dolguje mnogokrat več. Razumeš Tonček Balonček?
Tonček Balonček
24. 07. 2009 07.42
Zakaj s Pahorjem, pri Mercatorju je biznisiral s Kosmovo pod taktirko takratne vlade, katere predsednik ni bil niti Rop niti Pahor!
tripet
24. 07. 2009 07.33
Zakaj ne gre Infold holding enostavno v stečaj kot Mura? Boško ostaja lastnik čeprav dolguje toliko miljonov! A je to zaradi prijateljstva s Pahorjem? Pesek v oči! Takšen pomp za prazen nič. Prodal naj bi premoženje, ki ga nima saj vse dolguje bankam. Podoben manever kot so ga mislili izpeljati pred par meseci z tistimi 150 miljoni.
SPICELJ
24. 07. 2009 07.28
Dobro jutro Prvo Borec......vse firme iz te mreže dobro poslujejo,le ta Holding in center naložbe so zapufane,rabili bi Janšo,da jim še za ene 4 leta odloži plačilo pufa.....kar pa se tiče Šrota,ta je s tem odstopom rešil svoje premoženje in se izognil raznim pregonom in sedaj ko je tako neobremenjen bo zanimivo njegovo pričanje proti Janši na sojenju o zadevi Mercator...... sedaj bodo verjetno prodali tudi Delo in lahko ga Janša kupi lepo na trgu,ne pa da je zaradi juriša na ta Delo uničil skoraj celotno Slovensko gospodarstvo..
Tonček Balonček
24. 07. 2009 07.24
A je zdaj že čas, da vse skupaj pokupi Interbrew?!
Prvo Borec
24. 07. 2009 07.23
VSI pa so člani RKC !!
TBON
24. 07. 2009 07.23
pa folk no v 21 stoletju smo, ne morem verjeti da se še vedno obremenjujete z rdečimi in belimi, z komunisti in belogardisti.... vsi so isti, nobeden ne bo naredil nič, in vsak bo naredil vse samo da bo njemu dobro oni pa skupaj hodijo na počitnice in na družinske večerje pre novinarji se pa mal napadajo pa se komej zadržijo da ne počijo od smeha navadni raji zaradi enega politika pa če je taprave barve ali pa ne ne bo nikoli bolje dokler si tega ne bo znal sam narediti