Gospodarstvo

Mali delničarji Laškega izpeljali svojo skupščino

Laško, 29. 05. 2009 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S. / P.J. / STA
Komentarji
39

Mali delničarji so kljub preklicu izpeljali svojo skupščino Pivovarne Laško, na kateri so zavrnili vse predlagane sklepe vodstva in nadzornikov družbe. V pivovarni te skupščine ne priznavajo.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot
Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot FOTO: POP TV

Uprava in nadzorni svet Pivovarne Laško sta za danes napovedano skupščino, na kateri bi morali delničarji med drugim odločati tudi o pokritju lanske izgube, preklicala.

Iz Pivovarne Laško so sporočili, da so skupščino preklicali, ker je Urad za varstvo konkurence (UVK) šele danes največjega, 57-odstotnega lastnika družbe Infond Holding obvestil, da za glasovanje na skupščini delničarjev nima glasovalnih pravic. Zaradi tega je uprava družbe morala skupščino preklicati in preprečiti morebitno oškodovanje delničarjev, so navedli.

Mali delničarji so skupščino kljub preklicu izpeljali

Mali delničarji Pivovarne Laško so po preklicu skupščine delničarjev s strani uprave in nadzornega sveta podjetja pred Kulturnim domom v Laškem izpeljali svojo skupščino.

Na skupščini so bili prisotni Kad, sklad Skagen Kon-Tiki, Electa, nekaj malih delničarjev in vseslovensko združenje malih delničarjev, ki ga zastopa Kristjan Verbič. Skupaj so predstavljali nekaj čez 20 odstotkov kapitala.

Na skupščini so se delničarji seznanili z lanskim letnim poročilom in z lansko bilančno izgubo, ki je znašala 1,6 milijona evrov. Lastniki, ki so bili na skupščini prisotni, upravi Boška Šrota niso podelili razrešnice, prav tako je niso podelili nadzornemu svetu. 

Predstavnik malih delničarjev Kristjan Verbič
Predstavnik malih delničarjev Kristjan Verbič FOTO: Dare Čekeliš

Prav tako so mali delničarji nasprotovali spremembam statuta družbe. Predlagane statutarne spremembe bi Pivovarni Laško omogočile, da v obdobju petih let poveča osnovni kapital družbe z izdajo novih delnic za največ polovico osnovnega kapitala podjetja, ki obstaja v času sprejema sprememb statuta. Pred izdajo novih delnic pa bi morala uprava pridobiti soglasje nadzornega sveta.

Pri glasovanju o dveh novih nadzornikih je združenje malih delničarjev vložilo nasprotni predlog. Predlagalo je Boštjana Marolta in Bojana Ludvika. Sklep je bil sprejet. Uprava je sicer predlagala Janka Remica in Franca Rojnika.

Prisotni delničarji so izglasovali tudi sklep, da se članom nadzornega sveta letno nadomestilo oziroma nagrada za lani ne izplača ter da bodo za udeležbo na seji dobili 330 evrov sejnine, predsednik pa 429 evrov. Ta sklep je predlagal Kad.

Delničarji so potrdili tudi posebno revizijo poslov v Pivovarni Laško. Revizijo naj bi naredila družba KPMG.

Uprava Pivovarne Laško izvedene skupščine ne priznava

Pivovarna Laško je sporočila, da je kljub zakonito preklicani skupščini nekaj delničarjev svoje srečanje nezakonito v medijih označilo za skupščino delničarjev. "Na njem so po poročanju medijev sodelovali tudi nekateri delničarji, ki se na skupščino sploh niso prijavili, pa tudi predstavniki paradržavnega sklada," opozarjajo laški pivovarji.

Sicer bo uprava Pivovarne Laško javnost obvestila o novem sklicu 15. skupščine delničarjev v skladu z zakonodajo.

Spomnimo ...

Urad za varstvo konkurence je Infond Holdingu glasovalne pravice zamrznil lani, ker podjetja v njeni lastniški verigi niso prijavila koncentracije do Laškega. Družba Atka-Prima, ki je v lasti prvega moža Laškega Boška Šrota, je namreč lastnica podjetja Kolonel, ta lastnik Centra Naložb, ta pa Infond Holdinga.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
01. 06. 2009 08.21
Hja, zdaj nastopi g. B.Šrot. Z izpodbojnim postopkom te skupščine. Pa se bodo pravniki kregali, ker si bo zakone tolmačil vsak drugače. Saj ne vem ali smešno ali žalostno. Praksa je tako ali tako že uveljavljena, rezultat pa tudi. Bi pa bila zelo vesela, če se motim.
laufer
30. 05. 2009 11.54
Šrotu je treba odvzeti zakonito nezakonit denar! Za pridobivanje bogastva je zastavljal by-pass podjetja, ki so bila kupljena s krediti. Kje je bila Banka Slovenije, da je dopustila takšne transakcije, ki so tveganje odobrenega denarja, na osnovi rezervacij ,potisnila v popolno tveganje?! Guverner ne opravlja svojega dela! Halo!!!!
pepar
30. 05. 2009 09.37
Jamramo,če hočejo tujci pokupit naše firme,jamramo,če jih pokupijo ali pokradejo naši,jamramo čez prejšnje čase, ko je bilo vse od vseh.Resnica je pa ,da smo vsi na eni kurji lojtri in če nisi na njej dovolj visoko prilezu, lahko le od spodaj kokodakaš medtem ti pa oni z vrha v usta se rje.
b77
30. 05. 2009 09.34
sulovanija zemlja mog sna
comment123
30. 05. 2009 08.29
ZAKONI SO ITAK TAKO NAPISANI, DA ŠČITIJO BARABE. POTREBNO BO GENERALNO ČIŠČENJE, ČE HOČEMO ŠE KDAJ DOBRO IN POŠTENO ŽIVETI V SLOVENIJI.
Zimska Idila
30. 05. 2009 00.44
Verbič kot zastopnik MD dela predvsem in najprej za svojo rit in šele nato za male delničarje. Posebno revizijo pa bo izvedel KPMG? Zelo dvomim v uspeh...
jana-ina
29. 05. 2009 19.44
Bravo mali delničarji, a se s tem ne bo nič spremenilo. Tako se zdaj vodijo posli v Sloveniji - če ti kaj ne paše, se pač skriješ in nalepiš papir na vrata. To znam jaz tudi, dobim Šrotovo plačo?
Xspot
29. 05. 2009 18.25
Delničarji gredo po poti Sadar-Zadarjevih spličanov. Skupščina delničarjev je bila zbrana, pred Kulturnim centrom Laško, bivšim Domom Dušana Poženela Laško. Ta je pripadal Laščanom, vrata so bila široko odprta, vsem ljubiteljem kulture. Obnavljati so ga začeli s samoprispevkom, potem pa je Pivovarna kupila kar celo kulturo, z napol izgrajenim kulturnim centrom vred. Odela ga je v marmor, nad vhodom v dvorano visi ogromna plošča, s posvetilom največjemu Laškmu kulturniku, Tonetu Turnšku. Od takrat so laščanom vrata kulturi zaprta, razen za potrebe oligarhije. Očitno niti lastniki ne morejo več v ta "hram kulture".
PALAGRUŽA
29. 05. 2009 17.57
MALI DELNICARJI! PALICO IMAM PRIPRAVLJENO IN CAKAM NA VAS ZNAK! BANDA POKVARJENA! BRAVO MALI DELNICARJI!
hillya
29. 05. 2009 17.30
Bravo mali delničarji ! ! ! Tako se dela ! Dovolj so si že nabrali "šroti".
gepl
29. 05. 2009 17.14
Takšni sestanki so samo izguba časa nič se ni spremenilo in se tudi ne bo :) enkrat ko odkriješ nafto jo samo črpaš ;)
cekson
29. 05. 2009 17.13
Saj se nepise zastonj SROT ( odpad) !!!!!! A je se v Sloveniji kaj pravice? Aja pa ne pri tej vladi!
vsevid
29. 05. 2009 17.03
PRIZNAJTE ŽE ENKRAT, DA JE BIL GOSPOD MENCINGER EDINI EKONOMIST VSLOVENIJI, KI BI ZNAL IZPELJATI PRIVATIZACIJO. VI PA STE POSLUŠALI NEKAKŠNE INTELEKTUALNO PODHRANJENE AMERIŠKE LUZERJE
andreja2008ab
29. 05. 2009 16.56
Nobenega preobrata. Pravno formalno so kisknili......ŽAL!
Uporabnik113189
29. 05. 2009 16.23
Tristo kosmatih, tole ja pa novica. Kar naenkrat prevrat, ali celo državni udar v pivovarni Laško. Komaj verjamem da se bo zgodba preprosto končala. Šrot ne vrže kar tako puške v koruzo. Razen če se iz koruze nenadoma ne pripelje tank. Še Delu bo zrasla naklada..
Barbara Rezek
29. 05. 2009 16.01
ŠE DOBRO DA SO NAPISALI BOŠKO Z MALO ZAČETNICO KER ČE BI NAPISLI ŠROT Z MALO ZAČETNICO BI BILO VSE NAROBE...EDIN ČE BI GOVORIL O TISTIH KI SO IZBRISANI....
jagijagi
29. 05. 2009 15.41
Kje je Igor Pa vsaj 2 Janeza
miran1984
29. 05. 2009 15.38
nadzorni dvet, haha pisat se naučite vsaj intro
PALAGRUŽA
29. 05. 2009 15.35
mamilko01
29. 05. 2009 15.28
Tisti moto, ki je veljal: "...do groba" že dolgo ni več... ,zahebu je firmo, državo in pir.